Rozetka Blog

Як вибрати сковороду-гриль

Складно уявити сучасну кухню з однією-єдиною сковородою. «Прогресивні» господині намагаються використовувати всі можливі пристрої для готування. Так на звичайну кухню перекочувала з ресторанів сковорода-гриль.

Сковорідка-гриль є товстостінною сковородою з рифленим дном. Від стінок і дна сковороди йде сильний жар, завдяки чому створюється «ефект духової шафи». На розпеченій поверхні, завдяки решітці, продукт просмажується оптимально, а до жолобків стікають надлишки жиру й соку, які не горять, а «просочують» продукт. Поздовжні смужки не тільки надають їжі привабливого вигляду, але й забезпечують економію олії. На виході матимемо соковиту й корисну їжу, яка не містить зайвого жиру.

Вибираючи сковороду-гриль, треба відразу визначитися з формою. Кругла сковорода-гриль підійде для котлет, стейків або сирників. На овальній ідеально поміщається риба, а містку квадратну можна використовувати під будь-яку страву.

сковорідка зі стейком

Сучасні сковороди-гриль випускаються найрізноманітніших розмірів і об’ємів, тому вибирати місткість доведеться з огляду на потреби сім’ї. Наприклад, квадратна сковорода розміром 20 х 20 см підійде для однієї-двох осіб. А ось круглу сковорідку-гриль діаметром 25 см можна придбати для великої родини. Тільки відразу варто подумати: не забере вона занадто багато місця на плиті?

Висота рифлення сковороди – найважливіший параметр. Саме висота решітки відповідає за ідеальний прогрів продукту.

Якщо ребра дна будуть невеликими, шматок стейка засмажуватиметься на всій поверхні сковороди, прилипатиме до неї й бажаного ефекту гриля не вийде. Отже, справжня сковорода-гриль має високі й видатні рифлені виступи.

Сковороди-гриль можуть бути виготовлені з таких матеріалів:

  • Чавун;

  • Алюміній;

  • Нержавка сталь.

Чавунну сковороду люблять за рівномірний нагрів, довговічність і міцність. Страви на чавунній сковороді чудово «доходять». Однак вона довго розігрівається й чимало важить.

На користь алюмінієвих сковорідок-гриль з антипригарним покриттям говорить їхня легкість і швидкість нагрівання. Тефлон – найпопулярніший матеріал для антипригарних покриттів. Він зручний у використанні, екологічний і легко очищається. Але антипригарне покриття дуже вимогливе до доглядання, його не можна дряпати. До того ж, істотний огріх антипригарної поверхні в тому, що під час нагрівання понад 200 °C збільшується ризик виділення шкідливих випарів.

Сковорода з керамічним покриттям вважається найбезпечнішою для здоров’я людини. Вона легко миється, сумісна з будь-якими видами плит і може використовуватися в духовці. Однак керамічне покриття не потерпить температурних коливань і недбалості в обігу – в разі сильного удару покриття може потріскатися й стати непридатним для подальшого використання.

Також трапляються сковороди з неіржавкої сталі. Вони можуть мати емальоване або керамічне внутрішнє покриття.

Оскільки практично всі сковороди-гриль важкі, їхні ручки (одна або дві) мають бути надійними й зручними. Скажімо, чавунна сковорода вимагає винятково суцільнолитих ручок. Алюмінієві й керамічні сковорідки не так вимогливі, тому ручки для них виготовляють із бакеліту (жароміцного пластику), дерева або силікону. Часто можна натрапити й на сковороди-гриль із компактними складаними ручками. Такі моделі будуть зручні тим, хто хоче заощадити місце для зберігання на кухні.

Фахівці радять звернути увагу на наявність носика для зливу утворюваних соку й жиру. Він стане в пригоді в разі приготування дуже соковитого продукту. Таких жолобів може бути кілька, з обох боків сковорідки для гриля.

сковорода на плиті

Купуючи сковороду-гриль, з’ясуйте, який виріб підійде для вашої плити. Так, на газових плитах можна використовувати будь-який різновид сковорідок-гриль. Для склокерамічних плит підійдуть ідеально гладкі алюмінієві сковороди. А до індукційної плити варто підібрати виріб із рівною поверхнею й залізними вставками на дні.

Комплектація сковорідок-гриль залежить від виробника. Деякі сковорідки обладнуються кришками за замовчуванням, а для інших їх потрібно докуповувати окремо. Чи доцільно купувати кришку, з огляду на те, що технологія приготування на сковороді-гриль передбачає смаження без кришки, кожен відповість для себе сам.

Окремо стоять подвійні сковороди-гриль, які дають змогу не витрачати час на перевертання продукту – досить просто поставити на вогонь сковороду іншою стороною. У таких виробах верхня сковорода щільно прилягає до нижньої, надлишки пара виводяться через спеціальний отвір, тиск і температура всередині посуду ростуть, і їжа готується у власному соку. Якісна сковорода-гриль – задоволення не з дешевих, але вона окупає себе з лишком.

Поради щодо готування

  1. Для готування на сковороді-гриль необхідна лише мінімальна кількість олії. Тому або злегка змастіть решітку, або додайте олію під час маринування продукту.

  2. Будь-який продукт треба класти на сковороду не раніше, ніж вона повністю прогріється.

  3. Перевернути на іншу сторону шматок потрібно тоді, коли низ добре просмажиться й набуде апетитного золотистого кольору.

Сковорода для гриля – прекрасне придбання. Вона дає змогу готувати різноманітні, соковиті й смачні страви, вразити гарним подаванням продукту. А ще сковорода-гриль допоможе приготувати ідеальне барбекю навіть тоді, коли за вікном падає дощ.

Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com

Вам сподобалася стаття?

як вибрати сковороду тефальяк очистити каструлю від сильного нагаруборщова каструляякий посуд не можна мити в посудомийціантипригарне покриттятермостійкий посуддерев’яний посуд правила доглядутермос для їжінержавійний посудчашка для чаюяк сушити чавунний посудкухонні ножі різновидукелих для ігристих вин
Як правильно доглядати за чавунним посудом

Як правильно доглядати за чавунним посудом

14.07.2025
Форма визначає зміст: як обрати келих для вина

Форма визначає зміст: як обрати келих для вина

29.11.2020