Rozetka Blog

Як вибрати блендер

Міксер і кухонний комбайн по-своєму чудові, але є прилад, який багато в чому замінить їх і стане безвідмовним помічником на «кухонному фронті». Йдеться про блендер.

Блендер – це прилад, який має ширші можливості проти міксера, але доступніший за ціною, ніж кухонний комбайн.

Стаціонарний блендер

Якщо приготування вам у радість, і ви витрачаєте на нього чималу кількість часу, любите експериментувати (серед іншого з випічкою й десертами) і маєте в своєму розпорядженні достатню площу кухні, то варто придивитися до стаціонарних блендерів.

Стаціонарні блендери (їх ще називають шейкерами) – це корпус з електродвигуном, на який поміщається чаша з обертовими ножами. У такому агрегаті зручно змішувати коктейлі, робити пюре, подрібнювати лід, перемішувати тісто.

Під час вибору подібного пристрою насамперед потрібно звернути увагу на його потужність. У більшості шейкерів вона становить від 200 до 1250 Вт. Чим вище цей показник, тим успішніше блендер подрібнюватиме тверді продукти. Сучасні моделі стаціонарних блендерів мають великий діапазон швидкостей – до двадцяти, а також забезпечені функцією «імпульс», коли ножі працюють тільки під час утримання кнопки або ручки. Імпульсний режим дає змогу ретельніше подрібнювати особливо тверді продукти, наприклад, лід.

Основний робочий елемент стаціонарного блендера – ножі, які мають бути виготовлені з якісної неіржавної сталі. Від їхньої форми залежить швидкість і якість подрібнення продуктів, оскільки ножі з декількома загнутими площинами ріжуть швидше й рівномірніше. Так що оптимальними є подвійні ножі вигнутої форми або ножі з додатковими різальними крайками.

Чаша блендера може бути скляною, пластиковою чи металевою. За обережного поводження скляна чаша може прослужити довго. Чаша з термоскла, як і металева, дасть нагоду змішувати також гарячі продукти. Дорожче коштуватиме модель із якісного пластику або композитного матеріалу, що не вбирає запахи й стійкого до пошкоджень. Місткість склянки потрібно вибирати, з огляду на потреби сім’ї, оскільки на ринку представлені моделі з чашею від 500 мл до 2 л.

У комплекті зі стаціонарним блендером можуть постачатися змінні насадки й ножі, млини, кавомолки, крани для розливу готового продукту, спеціальні кришки.

Заглибний блендер

Заглибний блендер – прилад компактніший і мобільніший. Змішувати продукти можна як у спеціальній склянці, так у каструлі, чашці або тарілці. На відміну від шейкера, цей прилад доводиться тримати в руці, однак завдяки високій потужності, заглибний блендер досить швидко виконує поставлене завдання.

Діапазон потужності заглибних блендерів – 200-1000 Вт. І якщо для змішування й подрібнення м’яких продуктів досить потужності 250-400 Вт, то коління льоду, помел м’яса й вимішування тіста забезпечить модель із потужністю понад 600 Вт. Кількість швидкостей приладу може становити від 1 до 24. Більшість моделей мають «імпульсний режим».

Крім потужності, важливим критерієм під час вибору заглибного блендера є кількість і тип насадок. Основна насадка для заглибного блендера є ніж-подрібнювач, з яким виконується більшість необхідних завдань: змішування коктейлів, подрібнення овочів, пюрування супів тощо. Друга насадка найчастіше постачається в комплекті – вінчик для збивання, нерідко з високими мірними склянками. Також блендер може обладнуватися стаціонарним подрібнювачем, який є чашею з ножем на дні. У дорожчих і потужніших моделях є окремі ємності для коління льоду. Найдоступніші моделі пропонуються без додаткових насадок.

Ніжка блендера може бути металевою або пластиковою. Насадки найчастіше роблять металевими. Очевидно, що насадки, виготовлені з металу, слугуватимуть довше, ніж пластикові. Металеві елементи дають змогу використовувати блендер для змішування гарячих продуктів, вони зносостійкіші й стійкіші до механічних пошкоджень.

Віднедавна на ринку з’явилися бездротові моделі блендерів, які обладнані акумуляторами, що теоретично має зробити роботу з пристроєм ще зручніше. Однак акумуляторні моделі важчі й менш потужні, ніж прилади, що працюють від мережі.

Якому ж типу блендера віддати перевагу? Якщо ви налаштовані на активне використання блендера в приготуванні різноманітних коктейлів, десертів і випічки, і не заперечуєте проти постійної дислокації приладу на робочій поверхні, вам стане в пригоді стаціонарний блендер. Якщо ж вам потрібен маневровий і легкий, зручний у зберіганні помічник, варто задуматися про купівлю заглибного блендера.

Вам сподобалася стаття?

Як вибрати вафельницю

Як вибрати вафельницю

03.03.2021
Як правильно чистити кулер для води вдома

Як правильно чистити кулер для води вдома

30.10.2025
Мультипічка чи аерогриль: що краще для вашої кухні?

Мультипічка чи аерогриль: що краще для вашої кухні?

11.07.2025