Rozetka Blog

Температура подавання вина

За якої температури подавати вино? І чи потрібно дотримуватися правил? Відповідь на друге питання — однозначна. Правильна температура дає змогу розкрити всю гаму ароматів, подарувавши задоволення від напою. А неправильна — зіпсувати навіть найбільш якісне й дороге.

Із першим питанням трохи складніше: загальні правила говорять — білому вину потрібні 8-10 °С, а червоному — 17-18 ° С. На ділі температурна шкала гнучкіша. Рекомендовані 18 градусів підходять далеко не всім червоним винам, деякі радять пити за «білих» 8-10 °С і навпаки. Наприклад, білі бургундські збігаються за температурою подавання з червоними з Лангедоку (Франція).

Вина з ідентичних сортів, але різних країн мають і різні поради за градусами. Це пов’язано з особливостями регіону вирощення винограду, виробництва вина та його віку (молоді подаються трохи прохолоднішими, ніж витримані).

Винні експерти, сомельє і винороби досвідчено вивели рекомендації для різних сортів і типів вин.

Ігристі вина

Температура подачі вина

  • Просекко, Кава, Асті – 4–7 °C

  • Шампанське – 6–9 °C

  • Ламбруско – 7–8 °C

Нехай вас не лякають такі низькі температури, у келиху вино швидко набирає додаткові 1–2 градуси.

Білі сухі вина

  • Гевюрцтрамінер, Піно Грі, новозеландський Совіньйон Блан, Соаве, Шенен Блан, Шардоне, Рислінг – 7–8 °C

  • Шаблі, австралійський Шардоне, вина з французького Маконе – 9–10 °C

Білі солодкі вина

  • Айсвайн, Мускат, Токай – 4–6 °C

  • Токай Асу – 9–10 °C

Рожеві вина

  • Рожеві вина — 6–8 °C

Червоні сухі вина

  • Божоле нуво — 9–10 °C

  • Вальполічелла — 10–11 °C

  • К’янті, Барбера, Дольчетто, червоні сицілійські, Сансер, Бардоліно, молоді португальські — 12–13 °C

  • Кот-дю-Рон, Лангедок-Руссільон — 13–14 °C

  • Бордо, Комета, вина з Наварри й Пенеедесу, Апулії, новозеландський Піно Нуар, Зінфандель — 14–15 °C

  • Чилійські, французькі вина з Бургундії, Рони й Каору (правильно Каор) — 15–16 °C

  • Найкращі вина Бордо (категорії гран крю), Супертоскана, Рібера-дель-Дуеро (Іспанія), Ріоха Резерв, Пінотаж, Бароло, австралійський Шираз, каліфорнійський Каберне Совіньйон, витримані аргентинські вина — 16–18 °C

Кріплені, десертні вина

  • Херес фіно, Мансанілья — 9–10 °C

  • Портвейн тони, Херес амонтіядо — 10–12 °C

  • Херес солодкий, Мадера — 13–14 °C

  • Марсала, винтажний портвейн — 16–18 °C

Кімнатна температура

Температура вина

На контретикетках червоних вин часто розміщується фраза «подавати за кімнатної температури». Це поняття було введене в ужиток у середні віки, коли температура в житлових приміщеннях замків відповідала 17-19 °С, а не нинішнім 20-23. Тому «кімнатна температура» для вина — це 18 °С.

Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com

Вам сподобалася стаття?

Dogecoin (DOGE): що це

Dogecoin (DOGE): що це

14.06.2021
Скрапбукінг і кардмейкінг із дітьми — захоплива творчість для всієї родини

Скрапбукінг і кардмейкінг із дітьми — захоплива творчість для всієї родини

24.11.2020
Аквагрим для початківців: все, що потрібно знати про дитячий фейс-арт

Аквагрим для початківців: все, що потрібно знати про дитячий фейс-арт

04.11.2020