За якої температури подавати вино? І чи потрібно дотримуватися правил? Відповідь на друге питання — однозначна. Правильна температура дає змогу розкрити всю гаму ароматів, подарувавши задоволення від напою. А неправильна — зіпсувати навіть найбільш якісне й дороге.
Із першим питанням трохи складніше: загальні правила говорять — білому вину потрібні 8-10 °С, а червоному — 17-18 ° С. На ділі температурна шкала гнучкіша. Рекомендовані 18 градусів підходять далеко не всім червоним винам, деякі радять пити за «білих» 8-10 °С і навпаки. Наприклад, білі бургундські збігаються за температурою подавання з червоними з Лангедоку (Франція).
Вина з ідентичних сортів, але різних країн мають і різні поради за градусами. Це пов’язано з особливостями регіону вирощення винограду, виробництва вина та його віку (молоді подаються трохи прохолоднішими, ніж витримані).
Винні експерти, сомельє і винороби досвідчено вивели рекомендації для різних сортів і типів вин.
Ігристі вина
Просекко, Кава, Асті – 4–7 °C
Шампанське – 6–9 °C
Ламбруско – 7–8 °C
Нехай вас не лякають такі низькі температури, у келиху вино швидко набирає додаткові 1–2 градуси.
Білі сухі вина
Гевюрцтрамінер, Піно Грі, новозеландський Совіньйон Блан, Соаве, Шенен Блан, Шардоне, Рислінг – 7–8 °C
Шаблі, австралійський Шардоне, вина з французького Маконе – 9–10 °C
Білі солодкі вина
Айсвайн, Мускат, Токай – 4–6 °C
Токай Асу – 9–10 °C
Рожеві вина
Рожеві вина — 6–8 °C
Червоні сухі вина
Божоле нуво — 9–10 °C
Вальполічелла — 10–11 °C
К’янті, Барбера, Дольчетто, червоні сицілійські, Сансер, Бардоліно, молоді португальські — 12–13 °C
Кот-дю-Рон, Лангедок-Руссільон — 13–14 °C
Бордо, Комета, вина з Наварри й Пенеедесу, Апулії, новозеландський Піно Нуар, Зінфандель — 14–15 °C
Чилійські, французькі вина з Бургундії, Рони й Каору (правильно Каор) — 15–16 °C
Найкращі вина Бордо (категорії гран крю), Супертоскана, Рібера-дель-Дуеро (Іспанія), Ріоха Резерв, Пінотаж, Бароло, австралійський Шираз, каліфорнійський Каберне Совіньйон, витримані аргентинські вина — 16–18 °C
Кріплені, десертні вина
Херес фіно, Мансанілья — 9–10 °C
Портвейн тони, Херес амонтіядо — 10–12 °C
Херес солодкий, Мадера — 13–14 °C
Марсала, винтажний портвейн — 16–18 °C
Кімнатна температура
На контретикетках червоних вин часто розміщується фраза «подавати за кімнатної температури». Це поняття було введене в ужиток у середні віки, коли температура в житлових приміщеннях замків відповідала 17-19 °С, а не нинішнім 20-23. Тому «кімнатна температура» для вина — це 18 °С.
Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com