ru
ua
ru
ua

Бакальяу, франсезинья і фейжоада: традиційна португальська кухня

ухня Португалії — незвичайна й контрастна. Її можна назвати одночасно простою і мудрою, корисною і шкідливою, солоною та солодкою. І лише одна характеристика залишається незмінною, чи то суп, чи то десерт — вона ситна. Традиційні страви готують із дарів моря, овочів і сирів.

Бакальяу з вершками

Португальці називають бакальяу — тріску — королевою столу. Але оскільки тріска біля португальських берегів не ловиться, у їжу вживається засолена і висушена риба, спіймана в Північній Атлантиці. Перед приготуванням її, зазвичай, вимочують кілька годин, змінюючи воду кілька разів.

Вам знадобляться:

  • 700 г тріски;
  • 2 цибулини;
  • 4 зубчики часнику;
  • 8 картоплин;
  • 4 столових ложки маргарину;
  • 1,5 склянки густих вершків;
  • 5 столових ложок для смаження;
  • 2 яєчних жовтки;
  • 100 г тертого сиру Емменталь;
  • Сіль, перець, лавровий лист;
  • Пучок петрушки.

Вимочену тріску розділіть на часточки, видаливши шкіру й кістки. Картоплю наріжте дрібними кубиками й обсмажте в оливковій олії. Часник натріть на тертку, а цибулю наріжте півкільцями, потім обсмажте їх у маргарині. Додайте на сковороду лавровий лист і тріску. Влийте половину порції вершків, посоліть і поперчіть рибу. Злегка обсмажте й перекладіть масу разом із картоплею в керамічну форму для запікання. Вершки збийте з жовтками і вилийте на тріску з картоплею. Зверху присипте тертим сиром. Запікайте в духовці за температури 180 °C не більш ніж півгодини.

Катаплана

Катаплана — це спеціальна мідний посуд зі щільно фіксованою зажимами кришкою, який за принципом дії схожий на скороварку. Всі компоненти страви викладаються в цей посуд шарами.

Вам знадобляться:

  • 600 г філе тріски (або будь-якої білої риби зі щільною м’якоттю);
  • 250 г креветок;
  • По 1 болгарському перцю жовтого, зеленого й червоного кольору;
  • 2 цибулини;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 столових ложки лимонного соку ;
  • 2 столових ложки оливкової олії;
  • Сіль, цукор і перець за смаком;
  • 1/2 чайної ложки меленого шафрану;
  • 1 чайна ложка паприки;
  • 250 мл протертих томатів;
  • 125 мл білого вина;
  • 50 г маслин ;
  • 1 лавровий лист;
  • 50 мл вершків;
  • 120 г чоризо;
  • Гілочки зелені за смаком.

Цибулю наріжте півкільцями, перець — шматочками, чоризо — кружальцями. Рибу і креветки очистьте, вийміть кісточки, посоліть, поперчіть і збризніть лимонним соком. У глибокій сковороді обсмажте чоризо на оливковій олії до появи рум’яної скоринки. Додайте цибулю й перець і продовжуйте тушкувати, поки цибуля не стане м’якою. Всипте подрібнений часник і протушкуйте ще 1 хвилину. Потім додайте лавровий лист, шафран, паприку, томати й біле вино. За 20-25 хвилин додайте маслини, креветки й рибу, закрийте кришкою й тушкуйте 10 хвилин. Посоліть, поперчіть, додайте трохи цукру. Наприкінці влийте вершки й розмішайте. Подавайте зі скибочками лимона і свіжою зеленню.

Франсезинья

Так називають найпопулярніший сендвіч у Португалії, який входить до десятки найкращих сендвічів світу. Винайшов його кухар, який працював деякий час у Франції, надихнувшись французьким сендвічем крок-месьє із шинкою та розплавленим сиром.

Вам знадобляться:

  • 6 скибочок білого хліба для сендвічів;
  • 2 стейки з телятини;
  • 2 свинячих ковбаски;
  • 4 скибочки бекону;
  • 6 скибочок сиру чедер.

Для соусу:

  • 500 мл протертих томатів ;
  • 1 помідор;
  • 500 мл світлого пива;
  • 1 цибулина;
  • 2 морквини;
  • 1/2 чайної ложки соусу табаско ;
  • 1 лавровий лист;
  • 50 мл оливкової олії;
  • Сіль, перець за смаком.

Наріжте моркву часточками, а цибулю — півкільцями. Свинячі ковбаски розріжте вздовж. Помідор очистьте від шкірки, наріжте кубиками й додайте до протертих томатів. У сотейнику з оливковою олією обсмажте цибулю до появи золотистої скоринки, додайте лавровий лист і моркву. За 5-7 хвилин тушкування на середньому вогні влийте в масу томати й пиво. Протушкуйте, зніміть із вогню, видаліть лавровий лист і збийте масу в блендері. Скибочки хліба обсмажте на сковороді. Потім обсмажте свинячі ковбаски, бекон і шматочки телятини. Зберіть сендвічі, виклавши на хліб телятину, шинку й по дві скибочки сиру. Зверху покладіть другий тост, розмістіть на ньому ковбаски з беконом і накрийте ще одним тостом. Накрийте сендвіч скибочкою сиру і відправте в духовку на 5 хвилин. Готовий сендвіч щедро полийте соусом.

Курка із соусом пири-пири

Португальці запевняють, що якщо ви ніколи не куштували цю страву, то ніколи не їли справжню курку. Особливість страви полягає в особливому гостро-пікантному соусі.

Вам знадобляться:

  • 500 г курячого філе;
  • 2 солодких болгарських перці;
  • 1 стручок перцю чилі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка меленої паприки ;
  • 1 лимон.

Перець очистьте від насіння й подрібніть. Викладіть на сковороду, додайте сік лимона і протушкуйте на слабкому вогні 5-10 хвилин. Перекладіть теплу масу в блендер, додайте часник, паприку та сіль і збийте. У курячому філе зробіть глибокі надрізи, не роблячи наскрізних дірок. Покладіть м’ясо на форму, змащену олією. У надрізи викладіть соус, а залишки вилийте між філе. Збризніть оливковою олією і відправте в духовку на 25-30 хвилин.

Фейжоада

Ще одна традиційна португальська страва, яка являє собою суміш квасолі та свинини, добре протушкованих на повільному вогні.

Вам знадобляться:

  • 200 г червоної або чорної квасолі;
  • 200 г копчених свинячих ребер;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 30 г вершкового масла;
  • 100 г копченої ковбаси;
  • 100 г бекону;
  • 1 апельсин;
  • 6 скибочок пшеничного хліба;
  • Пара гілочок петрушки;
  • 200 г звареного білого рису;
  • Сіль за смаком.

Квасолю замочіть на ніч. Злийте воду і знову залийте квасолю холодною водою. З реберець зріжте м’ясо. Кістки покладіть у каструлю з квасолею і проваріть на слабкому вогні впродовж години, потім кістки видаліть. Цибулю й часник подрібніть і обсмажте на вершковому маслі до золотистого кольору. М’ясо, зрізане з реберець, подрібніть, а ковбасу й бекон наріжте кубиками. Обсмажте все це на сковороді й викладіть у каструлю з квасолею. Посоліть і поперчіть. Варіть суміш на слабкому вогні 30-40 хвилин. Вода має покривати вміст на 3 см. Подавайте готову страву з дрібно нарізаною петрушкою, підсмаженим на грилі хлібом, рисом і кружальцями апельсина.

Великий вибір рису різних сортів

Зелений суп «Калдо верде»

Цей неймовірно смачний суп готується з простих інгредієнтів.

Результат вас приємно здивує.

Вам знадобляться:

  • 5 картоплин;
  • 1 пучок кучерявої капусти;
  • 300 г копченої ковбаси;
  • 1 цибулина;
  • 2 л курячого бульйону;
  • 2 столових ложки оливкової олії;
  • 1/4 чайної ложки каєнського перцю ;
  • 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю;
  • 1 чайна ложка солодкої паприки;
  • Сіль за смаком.

Картоплю наріжте невеликими шматочками, ковбасу — тонкими кільцями. У сотейнику на оливковій олії обсмажте ковбасу, подрібнену цибулю, додайте паприку, перець, сіль і перемішайте. Додайте картоплю й курячий бульйон. Готовий суп перетріть блендером до стану пюре. кучеряву капусту почистьте і тонко наріжте. Додайте до супу і варіть ще 7 хвилин на слабкому вогні.

Паштел-де-ната

Кошики з листкового тіста з начинкою з молока, збитого з яєчними жовтками й цукровим сиропом, стали візитною карткою столиці Португалії. Кажуть, рецепт цього десерту був запозичений у католицьких ченців монастиря Жеронімуш у Лісабоні кілька століть тому.

Вам знадобляться:

  • 600 г листкового дріжджового тіста;
  • 500 мл молока ;
  • 7 яєчних жовтків;
  • 500 г цукру;
  • 1 паличка кориці;
  • 250 мл води;
  • 60 г борошна;
  • 1 лимон.

Для приготування крему налийте воду в сотейник, додайте цукор, паличку кориці й цедру лимона. Суміш доведіть до кипіння і трохи проваріть. Зніміть із вогню. 130 мл молока змішайте з борошном, а те, що залишилося, поставте на вогонь. Після того, як воно закипить, тонкою цівкою влийте молоко з борошном і варіть його доти, поки воно не загусне. З цукрового сиропу видаліть корицю і влийте його в молочно-борошняну суміш. Ретельно перемішайте. Жовтки збийте і розмішайте вінчиком на крем.

Листкове тісто скрутіть рулетом і наріжте шматочками. Надайте кружечкам форми кошичків, використовуючи формочки для кексів. Підійдуть будь-які — з фольги, паперу або керамічні. Крем розлийте у форми і відправте тістечка в розігріту до максимуму духовку на 15 хвилин. Подаються кошики теплими. Перед подаванням присипте меленою корицею.

Вам сподобалася стаття?

0
Популярне
Що таке конвекція в духовці та як вона працює
Як правильно голитися електробритвою
Рептилії: кого можна завести вдома
Windows 10 – яку версiю вибрати