ru
ua
ru
ua

Форма визначає зміст: як обрати келих для вина

Келих для вина дарує не тільки естетичну насолоду, але й має практичне призначення. Враження від напою багато в чому залежать від форми, об’єму й товщини скла посудини, з якої ви його п’єте. Неправильно добраний келих дороге вино перетворить у дешеве, а ігристе — у тихе.

Для келихів є певні стандарти. Вироблялися вони дослідним способом і сьогодні повністю відповідають своїй меті — розкрити найкращі якості напою. Практика професійних дегустацій показує, що коли куштуєш те саме вино з келихів різних форм, то по-різному його сприймаєш.

Тихі вина

Більшість шанувальників використовує три різновиди келихів.

Білі вина наливають у посудину з округлою чашею і звуженими краями — таку форму називають тюльпаном. З таких келихів п’ють і рожеві вина.

Червоні подають у келихах двох типів: бордоський, схожий на збільшену копію келиха для білих вин, і бургундський, з округлою чашею.

Перший вважається універсальним і трапляється частіше. Подовжена форма такого келиха дає змогу вину добре подихати. Крім того, пити з келихів бордоського типу заведено вина з рясним і сильним ароматом, який краще розкривається, якщо відстань від краю посудини до носа дегустатора трохи збільшена. Вино з такого келиха відразу потрапляє ближче до горла.

Бургундський тип келихів призначений для вин, які професіонали називають «повнотілими». Тут є багато тонких ароматів. З бургундського келиха вино, передусім, потрапляє на кінчик язика. З такого келиха рекомендують пити піно-нуари, Бароло, Барбареско й деякі витримані білі вина.

Ігристі вина

Для ігристих вин є власна класифікація келихів. Серед них виділяють три типи: подовжений вузький келих під назвою «флейта» (flute), тюльпаноподібний і широкий, схожий на креманку, coupe de champagne.

Останній ніколи не використовується на професійних дегустаціях і рідко трапляється в солідних ресторанах. Причина в нездатності зберегти гру бульбашок, таку цінну для шампанських вин, а також велика площа контакту з повітрям, що згубно для ароматичних якостей напою — вино швидко видихається.

Проте така форма келихів довго залишалася найпопулярнішою для ігристих вин. Хоча б тому, що була першою. Але найцікавіше — це історія створення цих келихів. Кажуть, що форма чаші зроблена зі зліпка лівих грудей Марії-Антуанетти.

Келих витягнутої форми, або «флейта» — ідеальна посудина для ігристих вин. Він дарує гарну гру бульбашок, які тонкою струминкою підіймаються з дна до поверхні, а аромати в ньому розкриваються прекрасним букетом.

Якщо вам трапляється витримане шампанське, беріть келих тюльпаноподібної форми. Чим старше вино, чим воно багатше на аромати, тим складніше їх розкрити, тим більше простору потрібно для цього. Водночас горлечко келиха не має бути широким, щоб не сталося миттєвого і згубного для ігристого вина контакту з киснем.

На практиці, цими трьома типами келихів для ігристих вин справа не обмежується. У лінійці кожного виробника скла є власний келих для ігристих вин. Трапляються конусоподібні (але вони розходяться догори, а практика показує, що кращі ті, що звужуються), фігурні, асиметричні та інші.

Вам сподобалася стаття?

0