ru
ua
ru
ua

Корисні перекуски в школі: що дати із собою дитині

Щоб дитина збалансовано харчувалася і вживала корисну їжу на перервах, замість булочок і фастфуду запропонуйте їй не менш смачні домашні перекуски. Ми пропонуємо перелік нескладних рецептів і окремих продуктів, які потішать школяра і принесуть йому користь.

Домашні рецепти

Цільнозернові булочки з овочами

Корисною альтернативою гамбургерів і бутербродів із ковбасою стане цільнозернова булочка з корисною овочевою начинкою. Для різноманітності в неї можна додати скибочки відвареної індички або курки.

Вам знадобляться:

  • 180 г цільнозернового борошна;
  • 200 г сиру (5%);
  • Яйце;
  • 1 столова ложка олії;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 столова ложка меду;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • Молоко (для змащування);
  • Кунжут (для посипання);
  • Листя салату, сир, овочі (для начинки).

Збийте в блендері сир і яйце, додайте мед, олію, сіль і знову збийте. Просійте цільнозернове борошно і змішайте з розпушувачем. Замісіть тісто, потроху додаючи борошно до сирної суміші. Дайте тісту постояти 10-15 хвилин.

У розігріту до 200 °C духовку поставте посуд із гарячою водою. З тіста сформуйте валик і розріжте його на шість однакових частин. Скачайте булочки, викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером, і дайте постояти ще 10 хвилин.

Потім надріжте булочки хрещато, змастіть молоком і присипте насінням кунжуту.

Дістаньте з духовки посуд із водою й поставте заготовки, випікайте до готовності 20-25 хвилин.

Після того, як випічка охолоне, надріжте булочки поперек і покладіть всередину листя салату, сир і улюблені овочі.

Вибрати органічні снеки за посиланням

Спред з авокадо

Якщо вашій дитині не подобаються овочі, можна примудритися й доповнити цільнозернову булочку приємною начинкою. Такий «паштет» з авокадо можна вмістити в невелику коробочку й помістити в ланчбокс.

Вам знадобляться:

  • 1/2 авокадо;
  • 1 чайна ложка лимонного соку;
  • 2 столові ложки сиру (5%);
  • 1 чайна ложка молока;
  • Чорний перець (за бажанням);
  • Сіль (за смаком);
  • Цільнозернова булочка;
  • Насіння соняшнику (за смаком);
  • Кріп (за смаком);
  • Огірок або помідор.

Дрібно наріжте авокадо і збризніть лимонним соком, щоб воно не потемніло. Потім змішайте сир із молоком, приправте спеціями й додайте дрібно нарізаний кріп. Блендуйте сирну масу з авокадо. В отриману намазку можна додати насіння соняшнику, подрібнений помідор або огірок. Розріжте булку поперек і покладіть у неї готову закуску.

Домашній йогурт

Користь такої перекуски складно переоцінити. Його можна налити в пляшку або герметичну пластикову склянку із кришкою. Щоб користь була максимальною, таку перекуску потрібно робити самостійно, поготів, що для цього не буде потрібно багато сил і часу.

Вам знадобляться:

  • 1 л молока;
  • Закваска;
  • Цукор (за бажанням).

Закип’ятіть молоко, а потім остудіть до 40 °C. Додайте закваску, перемішайте і влийте в склянки йогуртниці, ввімкніть прилад і залиште на 6 годин.

Якщо у вас немає йогуртниці, можете закрити каструльку з молоком кришкою, замотати рушником і помістити на ніч у тепле місце. У готовий йогурт перед подаванням можна додати улюблені фрукти дитини.

Сирне печиво

Що найохочіше захоче з’їсти дитина? Звичайно ж, печиво! Наступний рецепт допоможе батькам, які вже зневірилися нагодувати дитину таким корисним сиром.

Вам знадобляться:

  • 250 г борошна;
  • 250 г сиру (5%);
  • 250 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 100 г сметани (20%);
  • Цукор (для присипання).

Натріть масло на тертці та змішайте з борошном. Протріть сир через сито, щоб тісто вийшло ніжніше, і додайте до вершкової маси. Додайте жовтки, сметану й замісіть тісто. Готове тісто поставте в холодильник. Через дві години розкачайте з тіста корж завтовшки 0,5 см і виріжте печиво круглою формою (наприклад, за допомогою склянки). Висипте цукор у глибоку тарілку й умочуйте в нього заготовки, потім двічі складіть їх навпіл, сформувавши конвертики, і знову умочіть у цукор.

Змастіть деко вершковим маслом і викладіть на нього печиво. Випікайте за температури 220 °C упродовж 15 хвилин.

Батончики-мюслі

Пропонуємо рецепт ситних ласощів, які допоможуть запастися корисними вітамінами на тиждень вперед. Готувати цю страву просто і швидко. А головне, тільки ви знаєте, які інгредієнти припадуть до смаку дитині, тому міні-батончик завжди буде для нього найсмачнішим.

Вам знадобляться:

  • 200 г вівсяних пластівців;
  • 200 г сухофруктів (інжир, курага, чорнослив, родзинки);
  • 200 г очищених горіхів (волоські горіхи, фундук, мигдаль, кеш’ю);
  • 100 г меду;
  • 80 мл соку (апельсиновий, персиковий або будь-який інший);
  • 5 г насіння білого кунжуту;
  • 5 г насіння чорного кунжуту;
  • 5 г насіння льону;
  • 5 г соняшникової або оливкової олії.

Застеліть деко папером для випікання, викладіть зверху рівним шаром вівсяні пластівці і відправте на 20 хвилин у розігріту до 180 °C духовку.

Промийте сухофрукти, залийте на 10 хвилин кип’яченою водою, а потім дрібно наріжте кубиками. Горіхи посічіть ножем, а потім помістіть половину маси в блендер разом із сухофруктами й подрібніть. Потім помістіть масу в глибокий посуд, додайте другу частину горіхів, підсушені пластівці, кунжут і насіння льону. Влийте сік, додайте мед і знову ретельно перемішайте.

Викладіть масу на застелене пергаментним папером деко і сформуйте квадрат. За допомогою великого ножа зробіть надрізи, формуючи батончики, але не дорізаючи до кінця. Зверху на батончики помістіть ще один аркуш пекарського паперу, попередньо змащений олією. Відправте у духовку на 20 хвилин.

Дайте батончикам охолонути в духовці, потім наріжте їх за розміткою і загорніть за порціями.

Вибрати органічні батончики за посиланням

Сирно-овочеві канапе

Вам знадобляться:

  • Твердий сир;
  • Огірок;
  • Солодкий перець;
  • Відварена курка;
  • Авокадо;
  • Оливки без кісточок.

Зробіть сирно-овочеву закуску, нарізавши кубиками й нанизавши на шпажку шматочки твердого сиру, огірка, перцю, курки, авокадо й цілі оливки без кісточок.

Також можна зробити фруктові канапе з яблук, груш, шматочків ківі, ананаса, винограду, дині та інших улюблених фруктів.

Готові перекуски

Якщо на приготування здорової перекуски зовсім немає часу — не впадайте у відчай. Наступні варіанти перекусок не вимагають приготування і водночас не менш корисні. Головне правило — ретельний вибір і контроль якості під час купівлі. Водночас вам потрібно звернути увагу на репутацію виробника, опис складу продуктів, відгуки споживачів і терміни придатності.

Чорний шоколад

Відомо, що натуральний шоколад не тільки підвищує настрій, але й стимулює мозкову діяльність. Чорний шоколад швидко засвоюється, підвищуючи працездатність. Така перекуска ідеально підійде старшим школярам. Важливо, щоб шоколад був саме темним, позаяк він корисніший від молочного, ситніший і його просто неможливо з’їсти багато.

Щоби бути впевненим у тому, що дитина не з’їсть більше, ніж треба, можете просто покласти кілька часточок шоколаду в зиплок-пакет і дати із собою в школу.

Сушені фрукти

Яблучні й бананові чіпси, пастила, цукати, курага, фініки й інші сушені фрукти та ягоди смачні й корисні. Ці продукти не тільки вгамують голод, але й наситять організм вітамінами.

Насипте трохи сухофруктів у зіплок-пакет і покладіть у кишеню рюкзака. Звертаючи увагу на корисні речовини сухофруктів, ви зможете збалансувати раціон дитини, знаючи, які саме мікроелементи і вітаміни йому потрібні насамперед.

Так, наприклад, курага, яка містить вітаміни А і С, калій і кальцій, допоможе вивести токсини, зміцнить судини і знизить рівень холестерину. Родзинки вкрай корисні для нервової системи. Чорнослив налагодить роботу кишечника. Фініки забезпечать енергією і посилять роботу мозку. Також активізувати роботу мозку й позбутися стресу допоможе інжир, який ще й корисний для серцево-судинної системи.

Великий вибір сухофруктів за посиланням

Горіхи

Цей ситний продукт допоможе дитині не тільки швидко підкріпитися, а й поліпшити пам’ять і успішність. Візуально схожий на мозок, волоський горіх сприяє появі нових ідей і водночас заспокоює нервову систему. Також корисний фундук. У цьому горісі містяться речовини, незамінні для організму — це жири й кислоти. Мигдаль наситить організм вітаміном Е, відновить клітини, поліпшить роботу шлунка. Для легень, особливо в період грипу, буде корисний кеш’ю, який має антибактеріальні та протизапальні властивості. А фісташки допоможуть зберегти зір, зміцнити зуби й кістки.

Пам’ятайте, що горіхи — калорійний продукт, тому кількох штук на день буде цілком достатньо.

Морквина

Чудовою перекускою може стати дрібна або нарізана соломкою морквина. Відкушувати від великої морквини незручно, а похрумтіти дрібними морквяними паличками дитина буде тільки рада. Цей овоч довго зберігається й не втратить до середини дня свій зовнішній вигляд. Додавши до раціону дитини цю просту вітамінну перекуску, ви зміцните її імунітет і налагодите роботу кишечника.

Вам сподобалася стаття?

0