Домашній Наполеон – це тонкі листкові коржі, просочені найніжнішим заварним кремом. Багато хто боїться готувати улюблений сімейний торт – рецепт займає чимало часу і вимагає деяких кондитерських навичок. Для початку вам потрібно визначитися: ви хочете соковитий торт або хрусткий? В хрусткому – листкове тісто і масляний крем, за рахунок цього коржі не сильно намокають і більше хрумтять.
Класичний Наполеон – це рубане домашнє тісто і заварний крем, він же мокрий Наполеон із вершковими топленими нотками. Не перемішуйте рецепти і не вихоплюйте половину з одного рецепту, половину з іншого, інакше ризикуєте посварити крем із коржами. Наполеон із листкового тіста має легку текстуру, ненав’язливий крем. Тісто не перебиває, а доповнює смак начинки без граму нудотності.
Одвічне питання: крем із борошном чи без? Далі ви дізнаєтеся рецепт ніжного, танучого та ароматного торта Наполеон.
Вам може бути цікаво
Одного торта вагою 2,5 кг вистачить на 12 порцій.
Час приготування; 1–1,5 години на випікання тіста, 20 хвилин на крем, 15 хвилин на збірку торта та ніч, щоб напитатися.
Із кухонного реквізиту вам знадобиться:
- роз’ємна форма для випічки 22 см;
- пергамент;
- сотейник;
- ножиці.
Інгредієнти
Для тіста:
- 500 г борошна;
- 200 г вершкового масла 82% з морозилки;
- 1 куряче яйце;
- 200 г сметани 15%;
- 0,5 ч. ложки харчової соди;
- дрібка солі.
Для крему:
- 200 г вершкового масла 82%;
- 40 г борошна;
- 200 г цукру;
- 5 курячих яєць;
- 1 літр молока;
- 40 г кукурудзяного крохмалю чи 20 г картопляного;
- ваніль (стручок або ванільний цукор).
Вам може бути цікаво
Покрокова інструкція
- Приготування займає багато часу, тому добре робити процеси паралельно. Перед тим, як почати випікати коржі – заваріть крем та залиште вистигати.
- Просіяне борошно висипте на дошку, візьміть брусок замороженого масла і вмочуючи масло в борошно, потріть на дрібну морквяну терку. Періодично обсипайте натерте масло борошном і перемішуйте, але не грійте масло руками. Працюйте швидко, щоб крихта залишалася холодною. Це дає гарну слоїстість тісту.
- Відправте в миску сметану, соду, яйце і перемішайте. Сода почне взаємодіяти зі сметаною.
- Легкими рухами змішайте борошно з маслом і рідкими компонентами. Маса поступово буде збиратися в грудочку. Швидко вимішайте тісто, щоб не нагріти руками. Розкатайте в ковбаску і поділіть на 11 рівних частин: 10 на сам десерт і 1 на прикрасу. Кожен шматочок оберніть в харчову плівку і приберіть у холодильник на 2 години, щоб він відпочив.
- Працюйте з 1 шматочком, інші нехай лежать у холодильнику, інакше масло почне танути і складно буде обходитися з масою. Тісто виходить щільне, надайте йому форму коржа і покладіть на пергамент. Прокочуйте качалкою по кожній стороні в напрямку від центру і розкачайте тонке коло діаметром 23 см. Бажано домогтися товщини коржа не більше 2 мм, можна і менше.
- Одразу сформуйте потрібний вид коржів, особливо якщо готуєте круглий десерт. Прикладіть форму для випікання і обведіть ножем все зайве, залишаючи невеликий проміжок. Проколюйте виделкою, щоб тісто не здувалося в духовці. Так буде зручніше зібрати рівний торт.
- Відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 5-6 хвилин. Випікайте тонкі коржі, чим їх більше, тим краще. Поки один запікається, готуйте другий і так, поки не закінчаться заготовки. У них після запікання деформується форма, не лякайтесь, на кінцевий результат це не вплине. Оберіть той, що виглядає найгірше, роздробіть скалкою і використовуйте для декорування.
Вам може бути цікаво
Заварний крем для Наполеона
- Змішайте яйця і цукор, але не збивайте. Введіть борошно і крохмаль, перемішайте до однорідної консистенції. Якщо використовуєте ванільний цукор – внесіть його на цьому етапі, якщо свіжу ваніль – після заварювання.
- Нагрійте молоко в сотейнику до паріння і третину його залийте в миску з яєчною масою. Змішайте і поверніть до сотейника. На середньому вогні й при постійному активному помішуванні доведіть до кипіння, заварюючи суміш. Після закипання вимішайте не більше 30 секунд і вимкніть. Оцініть готовність за смаком: якщо є присмак крохмалю, потримайте ще трохи, він не встиг заваритися.Найцінніше в стручку ванілі – ванільна ікра. Розріжте стручок вздовж, дістаньте вміст половини стручка і внесіть у готовий крем.
- Додайте холодне вершкове масло, порізане кубиками. Перемішуйте, поки масло не об’єднається з гарячим кремом.
Збірка торта
- Вистеліть форму пергаментом, покладіть перший корж. Якщо не підходить по формі – скористайтеся ножицями, щоб підрівняти край. Нічого страшного, якщо коржик хруснув або обламався, в готовому десерті цього не буде помітно.
- Змастіть 3 столовими ложками остиглого крему. Підлаштовуйте рецептуру під себе. Якщо трохи більше – десерт вийде щільнішим, якщо менше – ніжним і танучим. Але немає правильного підходу, орієнтуйтеся на свої уподобання. Повторіть із усіма 10 коржами.
- Намагайтеся рясніше змащувати центр торта, він просідає більше, ніж край.
- Подрібніть найгірший за виглядом млинець для посипання і прикрасьте верхівку торта. Заварний крем має властивість завітрюватися і якщо залишити відкриті коржі, то пізніше посипання вже не прилипне.
- Залиште настоюватися 2 години за кімнатної температури, потім приберіть на 6 годин у холодильник (чи на всю ніч). Наберіться терпіння і дочекайтесь, поки торт настоїться. А якщо він постоїть не одну ніч, а дві – буде ще ніжнішим.
- Зніміть форму і присипте бортики. Перекладіть на блюдо і насолоджуйтеся домашнім Наполеоном.
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com.