ru
ua
ru
ua

Овочеві салати: ТОП-11 рецептів

Як приготувати овочевий салат із незвичайним смаком, використовуючи сезонні продукти? Пропонуємо 11 покрокових рецептів смачних страв зі свіжих овочів, які урізноманітнять повсякденний раціон.

Салат зі свіжих овочів без майонезу

Овочі – головний постачальник вітамінів і клітковини, необхідних для гарного самопочуття і здоров’я. А щоб овочеві салати без майонезу були не тільки корисними, а й смачними, потрібно правильно підібрати салатну заправку. Саме в ній криється той незвичайний яскравий смак.

Салат зі свіжих овочів без майонезу

Інгредієнти

  • 5 листків пекінської капусти (або Айсберг);
  • 3-4 молодих огірочка;
  • 4 томати;
  • невелика свіжа цибулина;
  • 8 редисок;
  • болгарський перець;
  • кріп, петрушка;
  • сіль і перець.

Для заправки:

Спосіб приготування:

  1. Покришіть огірочки, томати, редис і солодкий перчик соломкою невеликої товщини.
  2. Цибулю наріжте півкільцями, зелень дрібно порубайте. Відправте продукти у великий салатник.
  3. Підігрійте суху сковорідку на максимальну потужність, відправте в неї ядра волоських горіхів, зменшіть нагрів до мінімального. Постійно помішуючи, стежте за зміною кольору – ідеальним буде золотистий відтінок і смачний, не пригорілий, запах. Пам’ятайте, що після відключення нагріву горіхи ще продовжують готуватися, намагайтеся не переборщити з обсмажуванням.
  4. Дайте горішкам охолонути і розітріть їх між долонь – зійде суха гіркувата шкірка.
  5. Помістіть третину ядер на обробну дошку, пройдіться по ним ножем і відправте в салатник. Решту подрібніть у блендері.
  6. В окремій ємності з’єднайте масло, оцет, спеції. Перемішайте, внесіть перебиті горіхи і дрібно нарізаний часник. Заправка повинна вийти густою, щільною, з коричневим відтінком.
  7. Заправляйте страву безпосередньо перед подачею і не залишайте надовго в холодильнику.

Вам може бути цікаво

Як вибрати блендер

Найпростіший овочевий салат

Страва вражає своєю простотою, незвичністю і швидкістю приготування. Всього два інгредієнти, але коли ви спробуєте – самі здивуєтеся, наскільки незвично і свіжо вони поєднуються в цій страві.

Найпростіший овочевий салат

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Моркву помийте, почистіть від шкірки за допомогою овочечистки. Натріть тонкою соломкою, використовуючи спеціальний ніж із зубчиками або терку для моркви по-корейськи.
  2. Капусті також надайте форму тонкої соломки.
  3. Змішайте сметану з хріном і гірчицею. Додайте спеції і перемішайте. Внесіть до овочів.

Вам може бути цікаво

Як варити молоду картоплю

Святковий салат з овочів

Для його приготування нічого відварювати або обсмажувати не потрібно, навіть гриби подаються в сирому вигляді. Якщо ви ніколи не готували закуски з сирих печериць – ви зобов’язані спробувати цей рецепт.

Гриби – низькокалорійний продукт і містять стільки ж фосфору, що і риба. Головне – добре їх вимити й обсушити.

Святковий салат з овочів

Інгредієнти

  • великий пучок салатного листя;
  • дві фіолетові цибулини;
  • 300 грам томатів;
  • 180 г свіжих салатних печериць;
  • 150 г сиру твердих сортів;
  • кінза або м’ята;
  • 20 грам гарбузової олії;
  • 5 грам соку лимона;
  • 10 грам діжонської гірчиці;
  • сіль, мелений перець.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте заправку: в глибоку піалу влийте масло, сік лимона і діжонську гірчицю.
  2. Великий пучок лист-салату обмийте під проточною водою і обсушіть на паперовому рушнику. Крупно наріжте ножем або порвіть руками. Покришіть кінзу (в якості альтернативи – м’яту).
  3. Фіолетові цибулини покришіть соломкою або півкільцями.
  4. Молоді гриби розріжте навпіл, а потім поперек на тонкі скибочки.
  5. Невеликий шматочок сиру натріть на крупній тертці. Сир можна брати будь-який: жирний або знежирений, молодий чи зрілий – від цього буде залежати смак готової страви.
  6. Помідори наріжте невеликими скибочками. Підійдуть також черрі, вони більш ароматні й краще підходять для салатних закусок. Їх потрібно розрізати навпіл або на чотири частини.
  7. Помістіть всі компоненти в салатник. В такому, ще не перемішаному вигляді, їх можна поставити в холод на 3-4 години, не більше. А саму заправку внести вже перед подачею на стіл.

Простий овочевий салат з авокадо

Авокадо – супер-фрукт, багатий корисними жирами, клітковиною і калієм. Він прекрасно поєднується з овочами, яйцями, рибою, бальзаміком і паприкою. Звичайний перекус стане смачнішим, якщо додати в нього алігаторову грушу – ще одна назва популярного суперфуду.

Простий овочевий салат з авокадо

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Салатні листя порвіть на середні скибочки. Вистеліть ними дно тарілки.
  2. У огірка відріжте носик і попку, розріжте навпіл і надайте форму півкілець. Покладіть на салатні листя.
  3. У черрі видаліть плодоніжки, розділіть на чотири частини. Покрийте ними огірки.
  4. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями. Посипте зверху на томати.
  5. Авокадо розділіть навпіл, вийміть кісточку. Для цього проткніть її ножем і злегка поверніть – вона легко відділиться.
  6. Не виймаючи половинку авокадо зі шкірки, поріжте м’якоть уздовж навпіл, потім поперек на невеликі шматочки. Піддіньте м’якоть столовою ложкою і витягніть поверх інших овочів. Повторіть процедуру з другою половинкою фрукта.
  7. Полийте зверху маслом і бальзаміком, посипте сіллю, перцем і сухими травами.

Смачний салат із тунцем та овочами

Прекрасне поєднання свіжих овочів і дуже смачної заправки. Виходить легкий, але в той же час дуже ситний і різноманітний перекус.

Смачний салат з тунцем і овочами

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Занурте перепелині яйця в киплячу воду і проваріть 5-7 хвилин. Злийте воду і остудіть під краном.
  2. Із гілочки м’яти зірвіть листочки, стебло можна викинути. Листя дрібно наріжте і помніть, щоб зелень віддала свої ароматичні масла. Викладіть в миску. Трохи посоліть і розітріть кристали з м’ятою. Додайте кунжутне масло, цукор, сік лимона, приправи. Перемішайте.
  3. Айсберг помийте і обсушіть. Порвіть руками на порційну тарілку.
  4. Тоненькими кільцями поріжте цибулю і викладіть зверху на листя.
  5. Маленькі черрі можна залишити як є, трішки більші – розділіть навпіл.
  6. Яйця відокремте від шкаралупи, розріжте навпіл і викладіть на тарілку.
  7. Зверху викладіть часточки тунця (соус злийте). Можна розділити руками на шматочки поменше.
  8. Покладіть маслини, збризніть оливковою олією. Вони здобудуть гарний блискучий вигляд.
  9. Ще раз перемішайте заправку і полийте компоненти.

Вам може бути цікаво

Рецепти пісних страв

Овочевий салат із креветками і кальмарами

Овочевий салат з креветками і кальмарами

Інгредієнти

  • 200 г кальмарів;
  • 150 г очищених креветок;
  • 100 г салатного листя;
  • 16 шт. маслин;
  • 10 маленьких томатів;
  • два зубчики часнику;
  • кілька стебел петрушки;
  • 4 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 5 ст. л. рослинної олії.

Спосіб приготування:

  1. Для початку потрібно правильно відварити морепродукти. Для цього в киплячу підсолену воду занурте креветки і кальмари. Варіть 1-2 хвилини для дрібних і середніх тушок, для великих – не більше 3 хвилин. Не бійтеся недоварити: збільшуючи час приготування можна зробити м’ясо жорстким. Їх білок продовжує згортатися навіть після того, як ви зняли їх з вогню. Остудіть.
  2. Креветки можна залишити цілими, кальмари поріжте кружечками.
  3. Приготуйте заздалегідь соус, щоб він встиг настоятися. Натріть два зубчики часнику на дрібній терці. Максимально дрібно наріжте петрушку, всипте цукор і перетріть у пасту разом із часником. Кашку перекладіть в ємність, додайте лимонний сік, рослинну олію і соєвий соус.
  4. Помідори розділіть на чотири частини.
  5. Салатні листя добре промийте і просушіть.
  6. Приступайте до подачі: по центру широкої порційної тарілки поставте піалу. Розкладіть навколо неї салатні листя, потім кільця кальмара, креветки, помідори, оливки. Після компонування піалу можна прибрати.
  7. Соус ще раз перемішайте, полийте овочі й подавайте до столу.

Овочевий салат із сиром

Овочевий салат з сиром

Інгредієнти

  • половина ріпчастої цибулі;
  • 300 грам помідор;
  • два огірка;
  • два болгарських перця;
  • 130 грам сиру;
  • 3-4 ложки білого йогурту;
  • зелень: базилік, кріп, петрушка (кінза);
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Дрібно поріжте цибулю, залийте окропом – це прибере гіркоту.
  2. Помідори і огірки поріжте невеликими шматочками. Так само наріжте перець, видаливши серцевину.
  3. Зелень дрібно порубайте, введіть до овочів.
  4. На великій тертці натріть сир.
  5. Змішайте всі компоненти і заправте йогуртом, посоліть.

Весняний салат з яблуком і сметаною

Свіжий, соковитий, хрусткий – його можна подавати на обід і навіть на вечерю. Якщо взяти нежирну сметану, страва вийде зовсім дієтичною і низькокалорійною. Радимо готувати порцію на один раз і не залишати в холодильнику, інакше соус потече.

Весняний салат зі сметаною

Інгредієнти

  • дві головки брокколі;
  • жменя волоських горішків;
  • велика морквина;
  • солодке яблуко;
  • половина солодкої цибулини;
  • 80 г родзинок;
  • 180 г сметани;
  • сік половинки лимона;
  • 5 г цукру;
  • сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Розділіть брокколі на суцвіття, покладіть в миску і залийте окропом. Накрийте кришкою і дайте настоятися 15 хвилин. Потім злийте воду і просушіть капусту.
  2. Прогрійте сковороду і обсмажте горішки без жиру, кілька хвилин до приємного пряного запаху. Викладіть горішки на дошку, пройдіться по них ножем, формуючи однакові шматочки середньої величини.
  3. У яблук видаліть серцевину, зніміть шкірку і поріжте кубиками.
  4. Запарте родзинки окропом на 10 хвилин, злийте воду.
  5. Моркву очистіть, натріть на тертці будь-якої товщини, як вам більше подобається.
  6. Цибулю покришіть тонкими скибочками.
  7. Для соусу змішайте рідкі компоненти і приправи, залийте підготовлені продукти і насолоджуйтеся перекусом.

Салат з овочами, куркою і локшиною

Такий салат можна вживати як самостійний ситний перекус або в якості основної страви.

Салат з овочами, куркою і локшиною

Інгредієнти

  • пучок рисової локшини;
  • 400 г курячої грудки;
  • цибулина;
  • болгарський перець;
  • морквина;
  • помідор;
  • два огірка;
  • кріп;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • 10 г цукру;
  • паприка;
  • мелена кінза;
  • перець, сіль;
  • два зубчики часнику.

Спосіб приготування:

  1. Відваріть рисову локшину: в каструлю налийте в два рази більше води, ніж самої локшини, і поставте підігріватися. Після закипання опустіть локшину в воду, варіть 4 хвилини. Вилийте на друшляк і промийте холодною водою.
  2. Локшина виходить довга і заплутана. Розділіть її ножем або кухонними ножицями на смужки довжиною 5-10 сантиметрів.
  3. Курячі грудки промийте, наріжте соломкою. Видавіть із допомогою часникодавки на м’ясо зубчик часнику, поперчіть, влийте столову ложку соєвого соусу. Замішайте заправку разом із м’ясом і залиште настоюватися.
  4. Тонко наріжте цибулю.
  5. У перцю видаліть серцевину, наріжте соломкою.
  6. Моркву очистіть і також наріжте соломкою.
  7. На сковороді підігрійте рослинну олію, викладіть курячу грудку і обсмажте 3-4 хвилини. Додайте цукор і цибулю. Готуйте до м’якості цибулі.
  8. Унесіть морквину і перець, суху кінзу і паприку. Посоліть і видавіть ще два зубчики часнику. Перемішайте і смажте ще одну хвилинку.
  9. Огіркам і томатам надайте форму соломки.
  10. З’єднайте вміст сковорідки з локшиною, томатами і огірками. Перемішайте за допомогою кухарських лопаток.

Овочевий салат з яйцем

Овочевий салат з яйцем

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Занурте яйця в киплячу воду і варіть 8 хвилин. Зніміть із вогню, злийте воду і охолодіть під краном. Зніміть шкаралупу, розріжте на 4 частини, а потім навпіл.
  2. Розріжте авокадо на дві частини, видаліть кісточку і зніміть шкірку. Наріжте на шматочки.
  3. Огірки і томати поріжте такими ж шматочками.
  4. Порубайте дрібно цибулю і петрушку.
  5. Відкрийте банку кукурудзи, злийте воду.
  6. Приготуйте заправку: змішайте три столові ложки оливкової олії, вичавіть сік половини лимона, посоліть і поперчіть. Додайте до овочів.

Легкий овочевий салат

Якщо правильно нашаткувати і приготувати салат, він вийде пишним і хрустким.

Легкий овочевий салат

Інгредієнти

  • чверть головки капусти;
  • морквина;
  • сіль, цукор;
  • рослинна олія;
  • лимонний сік.

Секрет такої страви криється в незвичайному принципі нарізки головного продукту – білокачанної капусти. Спосіб перший:

  1. Поділіть головку капусти на чотири частини і видаліть качан.
  2. Поставте частину капусти на кут, тримаючи її за ту частину, де був качан. Ніж працює в одній площині, а рукою ви обертаєте капустою з боку в бік, щоб забезпечити однакову довжину нарізки.
  3. Не кваплячись, шаткуйте капусту.

Спосіб другий:

  1. Розділіть головку також на 4 частини, видаліть качан.
  2. Зніміть верхні 3-4 аркуші, покладіть на дошку і розрівняйте кулаком, щоб вони стали плоскими.
  3. Далі шаткуйте, як звичайні продукти, тонкою соломкою.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте капусту зручним для вас способом.
  2. Очистіть моркву, натріть на крупній терці.
  3. Всипте сіль і цукор. Не намагайтеся розтерти спеції й вичавити сік. Цей метод підходить для квашеної капусти. В даному випадку вона повинна бути пишною та соковитою. Тому досить перемішати інгредієнти без особливого зусилля.
  4. Додайте лимонний сік і масло. За бажанням, присипте зеленою цибулею.

Ми розповіли вам корисні та прості рецепти салатів зі свіжих овочів, які можна приготувати за короткий час.

Нехай вам буде смачно!

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com.

Вам сподобалася стаття?

0