ru
ua

Побутова хімія має бути «зеленою»

Органічні миючі засоби — поки радше екзотика для нашого споживача, ніж буденність. Заведено вважати, що синтетичні засоби ефективніші, звичніші, а головне — дешевші. Можливо, прийшов час переглянути свої звички та звернути пильнішу увагу на «органіку»?

Синтетичний джин із пляшки

Усі синтетичні мийні засоби, чи то пральний порошок, чи то засіб для миття посуду або підлог, мають приблизно однаковий хімічний склад. Вони містять фосфати, ПАР, фталати, феноли, оптичні вибілювачі, хлор і ароматизатори — кожна з цих речовин здатна завдати певної шкоди здоров’ю людини.

  1. ПАР (поверхнево-активні речовини) ефективно розщеплюють жир, білок і будь-які забруднення, але, потрапляючи в організм людини, наприклад, через погано виполосканий посуд або через шкіру, можуть завдати серйозної шкоди печінці, ниркам, легеням і судинам. Згубно впливають на імунну систему загалом.
  2. Фосфати — покращують якість прання, але мають властивість накопичуватися в організмі, викликають алергічні реакції та призводять до тяжких отруєнь. Крім того, фосфати викликають активний ріст синьо-зелених водоростей, що згубно для екосистеми водойм.
  3. Фталати — використовуються для додання в’язкої, маслянистої консистенції мийним засобам. З часом накопичуються в організмі, порушуючи роботу ендокринної системи. Можуть спровокувати астму.

Щоб усі ці хімічні компоненти не потрапляли в організм, треба неабияк потрудитись: після миття потримати кожну тарілку під струменем протічної води не менш ніж 15 секунд.

Після прання у пральній машині зі звичайним порошком білизну треба двічі-тричі прополоскати (вручну!) у воді, температура якої становить 50 °C. Всі ті ж ПАР інакше не покинуть зайнятих позицій, адже пральні машини полощуть холодною водою, а шкідливі хімічні елементи змиваються тільки гарячою.

Чому органічні миючі засоби засоби кращі?

Органічні миючі засоби на відміну від усіх вищеперелічених «страшилок» складається з природних компонентів. В екопродукції немає жодних загадкових складників, що розбурхують фантазію, на кшталт фталатів і фенолів. До складу органічних засобів для підтримання чистоти в домі входять сода, оцет, витяг із картоплі, буряка, лимона, ефірні олії та мінеральні солі.

Це ідеальний варіант для сімей, де очікується поповнення або вже є маленька дитина. Органічна побутова хімія нешкідлива для здоров’я людини, гіпоалергенна, безпечна для чотирилапих друзів і для довкілля загалом.

На перший погляд, «зелена» побутова хімія дорожча за синтетичну, але це не так. Практично всі засоби цієї категорії — концентрати. Чи то засіб для миття унітаза, чи то поліроль для меблів.

Хімічна промисловість країн Західної Європи ще років 10 назад зробила якісний ривок і вдосконалила безпечні мийні засоби настільки, що за ефективністю вони перестали поступатися своїм синтетичним «колегам». У країнах ЄС є маса організацій, створених для сертифікації та перевірки виробництв щодо випуску екопродукції. Найвідоміші з них — Ecocert, Cosmebio, Vegan, Eco Garantie та інші.

Кожна організація (їх приблизно 50) висуває свої вимоги для виробників. Світові стандарти якості органічної продукції можна узагальнити. Продукція може називатися органічною побутовою хімією, якщо:

  • У ній міститься щонайменше 95% складників природного походження;
  • Мінімум 10% займають продукти біологічного сільського господарства;
  • Вона не містить синтетичних консервантів;
  • У ній немає барвників, запашника й ароматизаторів;
  • У ній немає продуктів нафтоперероблення;
  • Вона не тестується на тваринах;
  • Вона не містить ГМО;
  • Її упаковка розкладається й не завдає шкоди довкіллю.

Щоб не бути обдуреним, треба запам’ятати, що на упаковці має бути знак якості міжнародної організації. У складі всі інгредієнти має бути зазначені у відсотковому співвідношенні або в грамах. Також на упаковці має зазначатися орган контролю продукції та його адреса.

Заміна — не проблема

Органічні миючі засоби мають таку саму широку палітру засобів, як і синтетичні. Це означає, що кожен потенційно небезпечний для здоров’я засіб можна замінити безпечним без жодного шкоди для чистоти в домі.

Якщо ви миєте посуд синтетичним мийним засобом, то заодно випиваєте солідну дозу рідкого мила за рік. Серед «зелених» засобів є не тільки ефективні суміші для посуду, але й спеціальне мило для миття овочів та фруктів.

Для прання ви можете використовувати органічні засоби й бути впевненими в тому, що через шкіру в організм не потраплять небажані хімічні «гості». Всі ті ж кондиціонери для делікатних тканин, рідкі й порошкові засоби для прання одягу всіх кольорів і навіть засоби для виведення плям є в наявності та в екоформаті.

Навіть ті місця в домі, де потрібна ретельна дезінфекція, за допомогою органічних засобів можна підтримувати в ідеальній чистоті без застосування хлору.

Ароматизатори на основі ефірних олій надовго збережуть затишну атмосферу в оселі.

Якщо чистота — запорука здоров’я, то чистота з органічними мийними засобами — запорука міцного здоров’я.