ru
ua
ru
ua

Рецепт паски: простий і смачний

Паска – традиційний хліб, який готують до свята Великодня. Також можна зустріти такі назви, як великодній хліб, куліч, панетоне – це все про тей самий класичний рецепт домашньої паски з духовки. Як окрему страву варто виділити сирну (кисломолочну) пасху, бабку або куліч. Ця страва з пресованого сирого домашнього сиру в формі піраміди без верху.

Пропонуємо вам простий рецепт смачної і пухкої паски на сухих дріжджах без приготування опари, що значно спрощує процес. Знадобиться в межах трьох годин, щоб тісто підійшло.

Вам може бути цікаво

Рецепти сирної паски

Інгредієнти

Рецепт паски в духовці

Такий рецепт дозволяє приготувати 4 середніх пасочки діаметром 15 сантиметрів або 8 пасок поменше. Хлібець виходить пористий, пружній і дуже м’який.

Вам знадобиться для тіста:

Для прикраси:

На такий обсяг інгредієнтів вам знадобиться миска або каструля на 8-9 літрів. Але ви можете поділити порцію навпіл, якщо готуєте меншу кількість пасок.

Також підготуйте:

Приготування

Рецепт смачної паски

  1. Розбийте яйця в суху чисту ємність, перемішайте вінчиком, але не збивайте.
  2. Молоко беріть кімнатної температури, ледве тепле. Влийте до яєць.
  3. Вершкове масло розтопіть на водяній бані, дайте охолонути і також введіть в миску.
  4. Додайте сметану, звичайний і ванільний цукор, сіль.
  5. Сухі дріжджі відправте в просіяне борошно, перемішайте. Засипайте борошно до рідких компонентів поступово, помірно перемішуючи.
  6. Коли тісто стане важко вимішувати в мисці, викладіть його на стіл і продовжуйте вимішувати.
  7. Родзинки помийте, злийте рідину. У невеликій мисці трохи посипте борошном, перемішайте пальцями, розподіляючи злиплі грудочки. Таким чином вдасться уникнути грудок в самому тісті, що дозволить йому рівномірно підійти і пропектися. Відправте родзинки в миску з тістом.
  8. Щоб було зручніше працювати з сирим тістом – використовуйте одноразові рукавички. Тісто має вийти в’язке, мокре і трохи жирнувате.
  9. Розкладіть тісто по двом об’ємним ємностям, воно збільшиться в два рази. Залиште підходити на 2 години і стежте, щоб не втекло. У разі, якщо тісто вирішить покинути посуд набагато раніше, не бійтеся осадити його перемішуванням. Така процедура не зашкодить кінцевій страві.
  10. Підготуйте металеві форми: виріжте ножицями кружок з пергаменту на дно і прямокутну область для стінок, вистеліть їх всередину форми і змастіть маслом. Паперові форми не потрібно нічим змащувати.
  11. Змастіть руки рослинною олією, відщіпніть невелику кількість тіста і сформуйте гладкий клубочок. Покладіть вушками на дно, тоді зверху буде рівна шапочка. Тісто має заповнити форму на третину &​​ndash; воно добре піде в ріст під впливом тепла.
  12. Коли всі форми заповнені – виставіть їх на деко, на якому будете випікати, накрийте чистим дихаючим рушником і дайте підійти в теплому місці ще годину. В цей час не повинно бути протягів, ввімкнених витяжок, а також не переносьте і не рухайте деко з пасочками.
  13. Прогрійте духовку до 180 градусів, акуратно поставте деко і випікайте 40 хвилин на режимі з верхнім і нижнім підігрівом.
  14. Перед закінченням випікання перевірте готовність дерев’яною шпажкою – введіть її глибоко в м’якуш. Якщо вона виходить повністю сухою – паска добре пропеклась.

Вийміть з духовки і дайте постояти 10 хвилин. Паски з паперових форм діставати не потрібно, а з металевих краще вийняти, щоб випічка не запрівала. Пергамент можна видалити вже після охолодження. А якщо хочете зберігати хліб кілька днів – загорніть разом з папером в целофановий пакетик. Так випічка не втратить м’якість і не обвітриться.

Для приготування білкового крему-глазурі краще використовувати міксер або кухонну машину з чашею для тіста, але також підійде блендер з вінчиком. Просто потрібно трохи більше часу і сил.

Вам може бути цікаво

Як вибрати вбудовану духову шафу

Покроковий рецепт приготування глазурі:

  1. Розбийте яйця в робочу чашу, збийте вінчиком. Посуд має бути обов’язково сухий, інакше білок може не збитися.
  2. Поступово вводьте цукор: розділіть на 3-4 підходи.
  3. Коли білки з цукром почали біліти і набувати пухнастість – додайте лимонну кислоту і сіль.

Не обов’язково наносити глазур відразу після приготування, можна зробити це навіть на наступний день.

Намажте глазур за допомогою силіконової лопатки більшим чи меншим шаром на ваш розсуд: вона або швидше підсохне і стане скоринкою, або буде тягучою, як нуга. Або можна просто вмочати верхівку в миску з білками, якщо посуд дозволяє.

Простий рецепт паски

Прикрасьте зверху пасхальною посипкою, сухофруктами, горішками або паличкою кориці.

Тепер ви можете приготувати вдома паску, не витративши багато часу і насолодитися свіжою ароматною домашньою випічкою.

Зображення взяті з джерел: pixabay.com.

Вам сподобалася стаття?

0