ru
ua
ru
ua

Рецепти сирної паски

Сирна паска – атрибут святкового великоднього столу. Її часто роблять замість традиційної паски в духовці, адже вона не вимагає тривалого готування. Але вони обидві по праву вважаються головною стравою світлого свята Пасхи. Сирна паска готується без випічки з зернистого сиру з додаванням сметани, яєць і цукру.

Пропонуємо ознайомиться з трьома рецептами приготування сирної великодньої страви. Вона особливо полюбиться дітям через свою ніжну структуру і вершковий смак, адже нагадує обожнюваний всіма дітьми десерт – морозиво.

Вам може бути цікаво

Рецепт паски: простий і смачний

Царська сирна паска

Паска сирна царська

Маючи в своєму складі багато компонентів, паска символізує добробут і достаток в сім’ї. Ще вона носить назву заварна сирна паска з цукатами.

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Якщо використовуєте зернистий сир – перетріть його в пастоподібну масу за допомогою дрібного сита. Помістіть в миску.
  2. Додайте жовтки, цукор і вершкове масло. Збивайте міксером на високій швидкості до пишності. Це займе 2-3 хвилини.
  3. Перекладіть масу в сотейник або каструлю з товстим дном. Поставте нагріватися на середньому вогні, постійно помішуючи. Слідкуйте, щоб вміст не кипів. Доведіть до перших бульбашок і зніміть з вогню. Періодично очищайте стінки посуду силіконовою лопаткою, щоб уникнути пригорання.
  4. Додайте кілька крапель ванільного екстракту і, для більшої однорідності, пробийте масу занурювальним блендером.
  5. Охолодіть на крижаній бані: в миску більшого розміру налийте крижану воду і кілька кубиків льоду. При постійному помішуванні суміш швидко остигає і поступово густішає.
  6. Відправте каструлю остаточно охолонути на кілька годин в холодильник або на 30 хвилин в морозилку.
  7. Промийте ізюм в крижаній воді, потім залийте окропом і залиште на 20 хвилин. Відіжміть і зцідіть рідину.
  8. Цукати і горіхи порубайте великим ножем на шматочки будь-якої величини, як вам більше подобається.
  9. У остигну щільну сирну суміш введіть збиті вершки, щоб надати ще більше ніжності. Для цього збийте дуже холодні вершки міксером спочатку на мінімальній швидкості, потім поступово доведіть до максимальної. Збивайте до утворення жорстких піків.
  10. Перемішайте вершки, родзинки і сир до однорідності.
  11. Для формування паски знадобиться спеціальна великодня форма. Встановіть форму в глибоку миску широкою частиною вгору. Викладіть двома шарами марлі, змоченими в кип’яченій воді.
  12. Викладіть масу в форму і щільно утрамбуйте. Краї марлі загорніть наверх і помістіть на форму навантаження: банку з водою або обробну дошку. Зайва сироватка буде стікати в миску.
  13. Приберіть паску відстоятися в холодильник на добу або на дві.
  14. По закінчення потрібного часу дістаньте сирний десерт, зніміть прес і перекладіть на сервірувальний посуд широкою частиною вниз. Акуратно відокремте марлю і задекоруйте страву.

Сирна паска без яєць

Сирна паска без яєць

Швидкий, простий сирний десерт без яєць і масла. У міру щільний і легко ріжеться, в ньому відчуваються нотки молочної кислинки і фруктова солодкість. Можна внести різноманітність і додати свіжонатерту цедру апельсина або лимона, журавлину або горіхи. Молочні продукти використовуйте тієї жирності, до якої ви звикли, це не вплине на готову страву.

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Залийте желатин теплою водою і залиште набухати.
  2. Покладіть сир в миску, додайте сметану, цукрову пудру і ванільний цукор. Пройдіться блендером, формуючи однорідну масу.
  3. Цукати поріжте на дрібні шматочки за допомогою ножа.
  4. Набухший желатин доведіть до потрібної консистенції в мікрохвильовці коротким прогріванням, або розчиніть на водяній бані без кипіння.
  5. Введіть желатин і цукати до основних компонентів, швиденько перемішайте.
  6. Викладіть масу в підготовлену силіконову формочку. Гарненько втрамбуйте. Періодично трошки постукуйте формочкою по столу, щоб випустити бульбашки повітря.
  7. Покладіть наповнену форму в морозилку на 3-3,5 години. За цей час начинка встигне схопитися, щоб її можна було зручно дістати, а серединка при цьому залишиться м’якою.
  8. Звільніть десерт від форми спочатку по краях, потім переверніть масою на тарілку і злегка притисніть зверху, при цьому знімаючи форму.
  9. Дайте постояти при кімнатній температурі, щоб страва повністю прогрілася.

Вам може бути цікаво

Як вибрати блендер

Шоколадна сирна паска

Шоколадна сирна паска

Для цього рецепта знадобиться топлений сирок, який готується за 30 хвилин. Він не кислий, має ніжний кремовий відтінок і велику зернистість. З ним ідеально виходять сирні креми та сирники.

Завдяки використанню домашнього топленого сиру має ніжну пастоподібну структуру, насичений вершково-шоколадний смак без ноток кислинки. Виходить ситний і смачний десерт для дітей і дорослих.

Інгредієнти

Для топленого сиру знадобиться 3 літри свіжого домашнього молока і 3 столових ложки оцту 6-9%. Вихід сирної маси – 500 грам.

Вам може бути цікаво

Як вибрати міксер

Спосіб приготування:

  1. Щоб закип’ятити молоко і воно не пригоріло – обполосніть каструлю холодною водою і не витирайте її. Якщо зробити так, то молоко не потрібно й помішувати. Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння. У момент закипання влийте оцет і помішуйте ложкою до утворення згустків. Коли пластівці добре відокремляться від рідини, вимкніть нагрів і залиште остигати в каструлі.
  2. Відкиньте пластівці на друшляк і дайте 20 хвилин відстоятися, щоб пішла зайва сироватка.
  3. Подрібніть 25 г шоколаду на маленькі шматочки. Решту 50 г розтопіть на водяній бані з 10 г вершкового масла.
  4. У глибокій мисці збийте міксером 50 г теплого масла до побіління, поступово збільшуючи потужність до максимальної.
  5. Додайте до масла сир, продовжуйте працювати міксером.
  6. У окрему мисочку відправте жовтки і цукрову пудру. Збивайте міксером до посвітління.
  7. Відправте жовтки до сирної маси. Додайте розтоплений і подрібнений шоколад, цедру апельсина.
  8. Окремо збийте холодні вершки, поки вони не загустішають і не збільшаться в об’ємі.
  9. З’єднайте всі компоненти і викладіть у форму для паски, вистелену декількома шарами марлі.
  10. Формочку поставте верхівкою вниз і встановіть в миску, щоб відходила сироватка.
  11. Приберіть відстоюватися в холодильник на 24 години.
  12. Опісля дістаньте десерт на тарілку, зніміть форму і марлю. Посипте тертою шоколадною крихтою, цукровою пудрою або пасхальною посипкою.

Нехай ваш стіл прикрасять найсмачніші страви напередодні світлих і теплих свят в колі улюблених і рідних людей. Подбайте також про великодній декор – він допоможе створити святкову атмосферу в домі.

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com.

Вам сподобалася стаття?

0