ru
ua
ru
ua

Рецепти з печінкою: як швидко і смачно приготувати печінку

Куряча печінка – найпоширеніший субпродукт: простий рецепт і корисний склад. Не менш цінна і доступна також яловича і свиняча. Багато хто вважає, що закуски і гарніри з печінки приносять шкоду, так як орган служить фільтром організму і вбирає шлаки і шкідливі речовини. Це так, якщо в харчування додавали агресивні хімічні компоненти. В цілому ж, вживаючи печінку два рази на тиждень, ви отримуєте цінні вітаміни А, В12, мідь, легкозасвоюване залізо, білок і знижений рівень холестерину.

Давайте розглянемо, як правильно приготувати печінку, щоб вона була корисною, м’якою, соковитою і полюбилася навіть дітям: рецепт печінки на сковороді та в мультиварці.

Що приготувати з курячої, яловичої, свинячої печінки

Яловича печінка

Страви з печінковою залози швидкі в приготуванні, не вимагають особливих навичок і мають насичений терпкий смак. Її тушкують, запікають, смажать, готують начинки для пирогів. А за допомогою молочних продуктів і спецій можна регулювати гостроту її присмаку в будь-яких стравах.

Печінка дуже любить цибулю, моркву, на контрасті грає з фруктами і ягодами. Добре поєднується з картоплею, крупами, особливо гречкою. Звідки узято – не має значення, в будь-якому варіанті буде м’яка, якщо дотримуватися технологічних процесів при готуванні. Арсенал страв різноманітний: закусочні торти, оладки, млинчики, котлетки, міні-шашлички, паштети. А також як компонент теплих салатів, овочевих гарнірів, пиріжків, відкритих і заливних пирогів.

Вам може бути цікаво

Як вибрати посудомийну машину

Печінковий паштет

Паштет залежить від свіжості печінки, і це обов’язково позначиться на кінцевому результаті. Якщо субпродукт заморожений – паштет буде рихлим і з пухирцями. Важливий секретний нюанс – овочі і печінка обсмажуються окремо. Час приготування – 30 хвилин.

Печінковий паштет

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Поріжте цибулю і моркву будь-яким способом.
  2. Сильно нагрійте сковороду з 30 г масла, киньте овочі.
  3. Трохи підсмажиться – влийте 100 мг води, зменшіть нагрів.
  4. Коли протушкується до готовності – викладіть в миску.
  5. Видаліть з печінки жилки, навіть маленькі, інакше ви будете їх відчувати в закусці. Поріжте середніми кубиками.
  6. Викладіть на прогріту сковороду (з ложкою рослинної олії).
  7. Трохи карамелізуйте і додайте вершкове масло, зменшіть вогонь.
  8. Нехай тушкується 8-10 хвилин, потім введіть овочі, молоко і спеції.
  9. Через пару хвилин додайте вершки. Готуйте 5 хвилин.
  10. Перекладіть в чашу блендера і старанно збийте, отримуючи еластичну пасту. Може знадобиться 2-3 підходи.
  11. Охолодіть у відкритому скляному посуді, потім закрийте.

Щоб продовжити термін зберігання в холодильнику є маленький секрет: на остиглий паштет в банці влийте розтоплене вершкове масло шаром 2-3 мм – воно перекриє доступ повітря і збереже паштет.

Вам може бути цікаво

Як вибрати блендер

Альтернативний варіант у мультиварці

  1. Обсмажте овочі на режимі «Тушкування» 15 хвилин.
  2. Покладіть печінку і продовжуйте готувати ще 20 хвилин.
  3. Перевірте готовність і перебийте блендером.

Зберігайте в закритій тарі в холоді 3-4 дні.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

Печінка на сковороді

Печінка на сковороді

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. Субпродукти промийте, у курячих приберіть жилку і розділіть на дві частини. У яловичих зніміть верхню плівку, підчепивши пальцем і поріжте стейками. Покладіть в звичайний пакет і додайте борошно для панірування.
  2. Прогрійте сковороду з олією на високому нагріванні.
  3. Наріжте цибулю і відправте обсмажуватись.
  4. Паніровану печінку викладіть в один шар на трохи підсмажену цибулю і не перемішуйте.
  5. Можна додати ще олії і збільшити нагрівання.
  6. Переверніть кожен шматочок іншою стороною.
  7. Додайте сметану, вона схопиться з борошном і утворить соус. Тепер можна перемішувати впевнено. Зменшіть вогонь і тушкуйте.
  8. Розріжте одну печіночку. Вона не повинна бути сіро-коричневого кольору, а рожева.
  9. Посоліть і поперчіть.
  10. При необхідності можна додати воду або бульйон, якщо густовато.

Торт з печінки

Використовуйте сковороду для млинців, тоді млинці будуть акуратні і легше перевертатимуться. Хочете зробити торт менш калорійним – вершки замініть на йогурт без смаку. Також буде смачно і з майонезом, тоді замініть ним вершки і сметану.

Торт з печінки

Інгредієнти

  • 500 г будь-якої печінки;
  • 2 курячих яйца;
  • 120 г борошна;
  • 150 мл молока;
  • 30 г рослинної олії;
  • 2 цибулини;
  • морква;
  • 200 г сметани;
  • 200 г вершків 33%;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 2-3 зубчика часника;
  • зелень кропу і петрушки;
  • суміш перців, сухий часник, коріандр.

Спосіб приготування:

  1. Субпродукти подрібніть за допомогою кухонного комбайна, м’ясорубки чи блендера. Введіть яйця і спеції, гарно перемішайте до однорідності.
  2. Всипте просіяне борошно, влийте молоко і маселко.
  3. Прогрійте сковорідку з антипригарним покриттям, підсмажте млинці з двох боків до рум’яного кольору. Не намагайтеся зробити млинці занадто тонкими, викладайте густий шар.
  4. Використовуйте всю масу.
  5. Приготуйте піджарку з нашаткованих цибулі та моркви. Розподіліть на половину млинчиків по всій площі.
  6. Холодні вершки збийте до м’яких піків і введіть холодну сметану. З’єднайте дерев’яною лопаткою. Посоліть, поперчіть, видавіть часник.
  7. Першим йде млинець із шаром піджарки, потім ложка вершкового крему.
  8. Другим йде млинець тільки з кремом. Посипте зверху нашаткованою зеленню.
  9. Чергуйте млинці, поки вони не закінчаться.
  10. Останній ярус прикрасьте кремом, також обробіть боки.
  11. Залиште просочитися на 2-3 години або залиште на ніч.
  12. Перед подачею посипте зверху зеленню.

Вам може бути цікаво

Як вибрати електром’ясорубку

Салат з печінкою

Салат з печінкою

Легкий дієтичний салат за 10 хвилин.

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. На підігрітій олії обсмажте очищену печінкову залозу, поперчіть. Готуйте на середньому вогні.
  2. У миску порвіть салат, поріжте навпіл томати. Влийте масло, бальзамік. Перемішайте інгредієнти руками, щоб з’єднати соус.
  3. У сковороду влийте 40 г вина, додайте вогню і тушкуйте, щоб випарувати алкоголь.
  4. Очистіть грушу, вийміть серединку і наріжте слайсами.
  5. Візьміть порційну тарілку, викладіть салат. Прикрасьте чері і грушею. Викладіть печінку.
  6. Щедро обробіть соусом, особливо субпродукти.
  7. Завершіть презентацію тертим пармезаном і подавайте салат теплим.

Оладки з печінки

Оладки з печінки

Інгредієнти

  • 800 г печінки;
  • цибулина;
  • яйце;
  • столова ложка сметани;
  • три столових ложки борошна;
  • перець, сіль.

Спосіб приготування:

  1. У печінки приберіть жилки, пропустіть разом з цибулею через м’ясорубку.
  2. Посоліть, поперчіть, замішайте з яйцем і сметаною.
  3. Поступово всипте борошно, перемішуючи. Його може знадобиться трохи більше або менше.
  4. Доведіть до в’язкої консистенції, як на оладки.
  5. Охолодіть 40 хвилин в холодильнику, щоб компоненти просочилися один одним.
  6. На звичайній сковорідці розігрійте олію, якщо використовуєте з антипригарним покриттям – відразу викладайте оладки по одній столовій ложці.
  7. На середньому вогні знадобиться 3-4 хвилини для кожної сторони при середньому нагріві.

В такому вигляді оладки люблять навіть діти, щоб зробити їх ще кориснішими – приготуйте оладки в пароварці за 20 хвилин.

Секрети приготування соковитої і м’якою печінки

По-перше, вибирайте свіжі субпродукти: яскравого кольору з рівною поверхнею.

Також важливо:

  • обрізати всі плівки, жилки, не допускаючи потрапляння жовчі;
  • солити в кінці, щоб не випустити сік;
  • не переготуйте, серединка повинна залишилася трохи рожева, але без крові;
  • контролювати прожарювання після двостороннього обсмажування.

Зображення взято з джерел: pixabay.com, unsplash.com.

Вам сподобалася стаття?

0