ru
ua

Рецепти зі скумбрії: ТОП-6 смачних страв з жирної риби

Із цієї статті ви дізнаєтеся, як смачно приготувати скумбрію в домашніх умовах. Способів зробити це дуже багато, і всі вони дуже різні. Ми розглянемо 6 найпоширеніших рецептів, які дозволять максимально розкрити смакові якості цієї рибки.

Для скумбрії характерні такі приємні якості, як невисока вартість, висока поживність і безліч корисних речовин у складі. Завдяки вмісту таких корисних компонентів як фосфор, калій, цинк і залізо скумбрію рекомендують вживати для підвищення імунітету. Крім того, у ній містяться вітамін Q10 і жирні кислоти Омега-3, які допомагають боротися з раковими клітинами. Тому корисно вживати скумбрію для профілактики раку молочної залози, раку товстої кишки і нирок.

Найкраще варити або запікати скумбрію, оскільки такі види готування допомагають зберегти в ній більше корисних речовин.

Копчену скумбрію не бажано їсти людям, у яких наявні проблеми зі шлунково-кишковим трактом, печінкою і нирками. До речі, якщо у вас є проблеми з нирками, то і солона скумбрія вам протипоказана.

Вибирайте з наших ТОП-6 рецептів смаженої, солоної, запеченої риби саме той, інгредієнти і смак якого припадуть вам до душі.

Як смачно приготувати скумбрію

Запечена у фользі скумбрія

З усіх можливих видів сухої термообробки запікати скумбрію є найбільш корисними способом. Рецепт скумбрії в духовці знадобиться любителям здорового харчування. Готування цієї страви не займе багато часу, а рибка не тільки вийде ніжною і ароматною, але і збереже свої корисні компоненти. Для однієї порції вам знадобиться:

  • скумбрія свіжа без потрухів – 1 шт;
  • лимон – 1 шт;
  • пучок петрушки;
  • оливкова або рослинна олія – 1 чайна ложка;
  • сіль, перець та інші спеції за смаком;
  • фольга;
  • жароміцна ємність.

Якщо у вас заморожена скумбрія, перед приготуванням необхідно розморозити її в холодильнику. Не розморожуйте скумбрію в мікрохвильовці, при кімнатній температурі або в гарячій воді, так ви нашкодите її смаковими якостями.

Попросіть продавця при покупці випатрати для вас рибу або позбудьтеся від неїстівних нутрощів скумбрії самостійно. Перевірте, щоб усередині черевця не залишилося чорної плівки, вона додає рибі гірчинку. Чи потрібно відрізати рибі голову при запіканні – питання естетичне, на смак це ніяк не впливає.

Постеліть фольгу в глибоке деко або іншу термостійку ємність так, щоб із двох сторін у вас залишилися запаси листів фольги – пізніше ви накриє ними рибу. Змастіть фольгу на дні ємності оливковою або рослинною олією. Покладіть зверху кружальця лимона.

Петрушку порвіть руками і засуньте всередину риби. Туди ж відправте сіль і спеції, не забувши натерти ними тушку скумбрії. Викладіть тушку риби в ємність для запікання, збризніть її лимонним соком, а лимон, що залишився, поріжте кільцями і викладіть зверху. Накрийте бічними листами фольги і запечатайте фольгу так, щоб не залишилося зазорів – так риба залишиться соковитою.

Поставте вашу скумбрію в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Потім відкрийте духовку і акуратно зніміть верхній шар фольги виделкою або ножем. Залиште так рибку ще на 10 хвилин, щоб на ній з’явилася рум’яна корочка.

Злегка охолодіть рибу перед подачею на стіл і насолоджуйтеся смачною і корисною стравою.

Скумбрія смажена з хрусткою скоринкою

Смажена скумбрія

Не такий корисний, але не менш смачний рецепт смаженої скумбрії шматочками. Для приготування однієї порції цієї страви вам знадобляться:

  • свіжа або розморожена скумбрія без потрухів – 1 шт;
  • борошно пшеничне – 2 столові ложки;
  • суміш мелених перців – 1 чайна ложка;
  • сіль морська – 1 чайна ложка;
  • рафінована рослинна олія – ​​50-100 мл;
  • сковорода з товстим дном.

На цей раз при патранні відріжте у скумбрії голову, хвіст, плавники. Потім промийте рибу водою і насухо витріть паперовими рушниками. Наріжте рибу на шматочки товщиною в палець і збризніть кожен шматочок соком лимона.

Візьміть ємність глибше і зробіть у ній суміш з борошна, солі і перцю. Покладіть у цю ж ємність шматочки скумбрії і гарненько обваляйте їх в отриманій суміші. Чим товще буде шар панірування, тим краще вийде хрустка скоринка.

Налийте масло в сковороду і почекайте пару хвилин, поки воно розігріється. Чим краще нагріється масло, тим нижча ймовірність, що риба прилипне до дна сковорідки. Викладіть шматочки скумбрії у прогріте масло і обсмажуйте з кожного боку по 5 хвилин на середньому вогні до утворення рум’яної скоринки.

Готову рибку подавайте із зеленню й овочами. Приємно вам похрумтіти!

Скумбрія пряного посолу

Ніяк не можна обійти увагою рецепт засолювання скумбрії, і не простої, а пряної. Для цього посолу вам знадобиться трохи більший запас спецій, але і результат вийде більш екзотичний. Риба, приготована за таким рецептом, відрізняється яскравим ароматом і насиченим смаком. Підготуйте наступні інгредієнти:

  • скумбрія без потрухів – 1 шт;
  • вода питна – 200 мл;
  • лавровий лист – 3 шт;
  • чорний перець горошком – 5 шт;
  • гвоздика запашна – 3 шт;
  • перець духмяний горошком – 3 шт;
  • коріандр (мелений) – 10 г;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • сіль – 2 столові ложки.

Рибу потрібно почистити і помити, а потім видалити у неї голову, хвіст і плавники. На цей раз не обов’язково просушувати скумбрію паперовими рушниками, оскільки ми помістимо її в рідину.

Поставте на вогонь каструлю з водою і закиньте туди всі спеції зі списку. Доведіть розсіл до кипіння і варіть 2-3 хвилини. Після цього зніміть його з вогню і обов’язково остудіть.

Покладіть рибу в ємність для маринування, і притисніть так, щоб вона лежала на дні. Можна використовувати для цього блюдце. В якості ємності візьміть пластиковий контейнер або емальовану каструлю. Рибу не маринують в металевому посуді, бо тоді у неї з’явиться неприємний присмак.

Залийте рибу остиглим розсолом так, щоб вона була покрита ним повністю. Накрийте кришкою і приберіть у холод на 2 доби. Якщо хочете, щоб риба вийшла м’якше і ароматніше, потримайте її в маринаді на пару днів довше, але не більше тижня, інакше вона розм’якне. Подавайте до столу з чорним хлібом або печеною картоплею.

Юшка зі скумбрії

Найкорисніший спосіб приготувати скумбрію – це зварити з неї юшку. Саме в цій страві зберігається найбільше корисних компонентів, що містяться в рибі. Додайте до цього інші інгредієнти юшки – і ви отримаєте повноцінну поживну страву з повним набором білків, жирів і вуглеводів. Що ж знадобиться для приготування ароматної і наваристою юшки зі скумбрії:

  • свіжоморожена скумбрія без потрухів – 1 шт;
  • картопля – 4 шт;
  • морква – 1 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • вода – 2,5 л;
  • кріп – 1 столова ложка сушеного або пучок свіжого;
  • лавровий лист – 1 шт;
  • запашний перець – 4 шт;
  • сіль – половина столової ложки;
  • манна крупа (опціонально) – 1 столова ложка;
  • вершкове масло (опціонально) – 50 г.

Рибна юшка, на відміну від м’ясних бульйонів, готується в іншому порядку – все починається з варіння овочів. Очищаємо картоплю і цибулю від шкірки і нарізаємо їх на шматочки: картопля невеликими кубиками, моркву – кружальцями або дрібними кубиками. Додаємо лавровий лист і варимо 10 хвилин.

Цибулю ви можете порізати на шматочки або цілком зварити в юшці. Можна навіть не очищати її від шкірки, так у бульйону з’явиться золотистий відтінок.

Розморожувати скумбрію перед приготуванням до кінця не обов’язково, головне, щоб риба була випотрошена. Наріжте її порційними шматочками і відправте до овочів варитися. Якщо хочете зробити юшку наваристіше і густіше, додайте 1 столову ложку манної крупи, а ось якщо хочете прозорий бульйон – манку краще не додавати. Разом із запашним перцем і сіллю варіть ще 10 хвилин.

Дрібно наріжте свіжий кріп або наберіть столову ложку сушеного і помістіть у каструлю з юшкою перед тим, як зняти її з вогню. Якщо хочете більш насиченого смаку, розчиніть у свіжозвареному супі шматочок вершкового масла. Обов’язково дайте юшці трохи настоятися перед подачею.

Скумбрія на мангалі

Французький рієт зі скумбрії

Рієт – це різновид паштету грубого крупного помелу з будь-якого м’яса зі спеціями. Ніколи не буде зайвим спробувати щось новеньке. Для приготування рієта вам знадобляться:

  • 1 велика або 2 середніх скумбрії без потрухів;
  • 2 морквини середнього розміру;
  • цибуля-шалот – 3 шт;
  • 50 мл білого сухого вина;
  • гірчиця – 1 столова ложка;
  • сметана густа – 2 столові ложки;
  • чебрець – 1 гілочка;
  • лавровий лист – 1 шт;
  • спеції за смаком (коріандр, паприка, карі, петрушка, естрагон і ін.).

Відріжте у скумбрії голову, хвіст і плавники. 2 цибулі-шалот очистіть від шкірки, розріжте на 4 частини. Моркву очистіть від шкірки і не розрізаючи відправте разом із цибулею і рибою в каструлю. Залийте холодною водою, додайте вино, лавровий лист і чебрець, поставте на вогонь, не накриваючи кришкою. Як тільки бульйон закипить, загасіть вогонь і дайте йому настоятися протягом 15-20 хвилин.

Дістаньте рибу з бульйону, викладіть на тарілку, щоб вона охолола, і процідіть рибний бульйон. Зніміть із риби шкірку, уважно видаліть усі кістки і розімніть її виделкою. Дрібно наріжте цибулю-шалот, що залишилася, і разом з гірчицею і сметаною змішайте з рибним пюре. Ретельно все перемішайте, додайте приправи і сіль на свій смак, і ще раз перемішайте. Якщо рієт здається вам занадто густим, додайте проціджений рибний бульйон.

Перед подачею рієт потрібно пару годин тримати в холодильнику. Він відмінно підійде в якості закуски з тостами й огірками.

Скумбрія в чаї і цибулинні з копченим ефектом

Копчена скумбрія часто протипоказана до вживання через жирність і скупчування канцерогенів. Тому ви можете приготувати її так, щоб на смак вона була як копчена, але без процесу копчення. Для цього вам необхідні:

  • скумбрія розморожена випотрошена – 1 шт;
  • вода – 1,25 л;
  • цибулиння – 20 г;
  • чорний чай без домішок – 3 чайні ложки;
  • сіль – 3 столові ложки;
  • цукор – 1,5 столові ложки;
  • перець горошком – 7 шт;
  • лавровий лист – 3 шт;
  • коріандр мелений – 1 чайна ложка.

У чашці заваріть міцний чорний чай. Потім налийте 1 літр води в каструлю і поставте на вогонь. Вимите лушпиння цибулі покладіть у каструлю, доведіть до кипіння і варіть 15 хвилин. Після цього процідіть цибульний відвар від лушпиння і поставте назад на вогонь. Влийте заварений чай, насипте сіль, цукор і спеції і доведіть до кипіння. Після цього остудіть отриманий маринад під кришкою.

У скумбрії відріжте голову, хвіст і плавники, помістіть її у пластиковий, емальований або керамічний посуд і залийте маринадом. Придавіть скумбрію в маринаді на дно ємності тарілкою або іншим вантажем і залиште на 8 годин при кімнатній температурі. Після цього на 3 дні приберіть рибу разом з маринадом у холодильник і декілька разів на добу перевертайте скумбрію з одного боку на інший.

Через 3 дні рибу можна подавати до столу. Її пряний аромат і ніжний смак будуть нагородою за докладені зусилля і терпіння в її приготуванні.

Скористайтеся одним з цих рецептів або спробуйте кілька. Внесіть користь і різноманітність у свій повсякденний раціон, готуйте скумбрію частіше і на будь-який смак.

Зображення взято з джерел: unsplash.com