ru
ua
ru
ua

Вегетаріанські супи: ТОП-14 рецептів

Вегетаріанські супи – прекрасна альтернатива звичайним, вони прості в приготуванні, вам знадобитися лише каструля і доступні інгредієнти. У статті ви знайдете добірку легких і смачних рецептів.

Суп із сочевиці вегетаріанський з тофу

Вегетаріанські супи

Підготуйте необхідні інгредієнти:

  • морська капуста – 200 г;
  • морквина;
  • кілька картоплин;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • сир тофу – 100 г;
  • червона сочевиця – 3 ст.л.;
  • прянощі для риби.

Перша страва готується легко:

  1. Налийте воду в велику ємність, поставте закипати. Тим часом очистіть і наріжте овочі. Моркву крупно натріть.
  2. Зробіть зажарку на сковорідці, додайте спеції.
  3. Підготуйте морську капусту, заливши її водою по інструкції.
  4. У окріп киньте картоплю, сочевицю, дрібку солі (не переборщіть). Відваріть 5-10 хвилин до готовності.
  5. Покладіть нарізаний кубиками сир тофу, морську капусту, зажарку. Проваріть ще пару хвилин і приберіть з вогню

Вегетаріанський суп з сочевиці

Рецепт вегетаріанського горохового супу

Компоненти:

  • горох – 500 г;
  • цибулина і морква – по 1 шт.;
  • масло вершкове (або гхі);
  • імбир – 25 г;
  • сіль і спеції (мелений чорний перець, куркума, кардамон) – скільки подобається.

Покроковий рецепт приготування:

  1. Заздалегідь необхідно замочити горох.
  2. Злити воду, промити і покласти в каструлю, знову заливши рідиною. Поставити на плиту.
  3. Натерти крупними брусками моркву та імбир, дрібно порізати цибулю. Обсмажити їх на невеликому вогні, щоб з’явилася скориночка рожевого кольору.
  4. Дочекатися поки розвариться горох, до нього слід додати зажарку і прянощі. Готувати потрібно до отримання однорідної маси.
  5. У кінці покладіть вершкове масло (або гхі), розмішайте, залиште настоюватися.

Вегетаріанський суп-пюре з зеленим горошком

Вегетаріанський суп із зеленим горошком

Смачна і корисна страва, яка не відніме багато часу. Вам знадобляться:

  • свіжозаморожений зелений горошок – 400 г;
  • морква;
  • вершкове масло – 30-50 г;
  • спеції: суміш перців, лаврове листя, м’ята або цедра лимону;
  • жирні вершки/сметана – для подачі;
  • сухарики.

Як приготувати вегетаріанський суп:

  1. Кинути заморожений зелений горошок в киплячу воду. Варити на невеликому вогні 10-15 хвилин.
  2. Додати нарізану кубиками моркву, лаврушку. Почекати готовності овочів.
  3. Потім зніміть з плити, приберіть лист лавра, за допомогою блендера збийте в пюре до отримання однорідної маси.
  4. Покладіть прянощі, посоліть, розбавте окропом, щоб досягти бажаної густоти.
  5. Додайте масло, доведіть до кипіння. Подавайте з сухариками з білого хліба і сметаною.

Суп з маша вегетаріанський

Склад:

  • маш – стакан;
  • картопля – 2 штуки;
  • одна морквина;
  • кольорова капуста – 100 г;
  • кріп або петрушка;
  • сіль і прянощі (чорний перець, кумін, асафетида, листок лавра) – за смаком.

Як приготувати:

  1. Насамперед переберіть бобові і ретельно промийте. Відправте їх в киплячу воду, киньте лавра, залиште варитися на середньому вогні.
  2. Картоплю наріжте кубиками, кольорову капусту розберіть на суцвіття, а морквину крупно натріть.
  3. Після розварювання маша в вегетаріанський суп з овочів слід покласти картоплю з капустою.
  4. На розігрітій з маслом сковорідці обсмажте моркву і кумін (приблизно половину чайної ложки) до м’якості.
  5. Додайте зажарку до майже готових овочів в каструлю, посоліть, тримайте на вогні ще 2-5 хвилин.
  6. Всипте перець і асафетиду (близько половини чайної ложечки), не забудьте про зелень і сметану.

Вегетаріанський суп з нуту і брокколі

Вегетаріанський суп з брокколі

Ще один цікавий варіант на кожен день. Підготуйте список:

  • нут – 200 г;
  • картопля – пару штук;
  • морквина;
  • болгарський перець – кілька штук;
  • брокколі – 100 г;
  • сіль;
  • прянощі: лаврове листя, по 0,5 ч.л. кмину, куркуми і асафетиди;
  • петрушка, кріп чи кінза.

Починаємо готувати смачний вегетаріанський суп з брокколі:

  1. Замочіть нут на ніч. Потім промийте, налийте воду і відваріть протягом години до м’якості.
  2. Овочі почистіть. Наріжте картоплю кубиками, а брокколі – шматочками. Разом відправте їх в каструлю, додайте ще рідини і лавровий лист.
  3. Перець і моркву поріжте на шматочки.
  4. Злегка обсмажте на сковорідці кмин і куркуму, моркву з болгарським перцем. Зажарку покладіть до готових овочів, проваріть ще кілька хвилин.
  5. У кінці додається асафетида і нарізана зелень.

Вегетаріанський гарбузовий крем-суп

Компоненти страви:

  • стиглий гарбуз – 500 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • морквина і цибуля ріпчаста – по 2 шт.;
  • жирні вершки/сметана – 150 г;
  • чорний мелений перець та інші спеції – на вибір.

Це неймовірно простий рецепт:

  1. Помийте, очистіть від шкірки і наріжте часточками картоплю і гарбуз. Готуйте в каструлі або в пароварці.
  2. Нашатковані цибулю і моркву обсмажте до красивого золотистого кольору.
  3. З’єднайте інгредієнти, посоліть, за бажанням використовуйте спеції і подрібніть за допомогою блендера.
  4. Влийте трохи вершків/сметани, нагрійте на слабкому вогні.
  5. Посипте зеленню і приступайте до дегустації.

Вам може бути цікаво

Як вибрати блендер

Суп харчо вегетаріанський

Вегетаріанський суп харчо

Інгредієнти:

  • рис – 0,5 склянки;
  • картопля – пару штук;
  • цибулина і морква – по 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • томатне пюре – 0,5 склянки;
  • соняшникова олія – 2 ст.л.;
  • подрібнені волоські горіхи – 3 ст.л.;
  • сіль, базилік, чорний перець – за бажанням.

Рецепт простbй:

  1. Картоплю помити і відварити в мундирі до готовності. Потім зняти шкірку і порізати на кубики.
  2. Часник почистити і подрібнити. Базилік нарізати.
  3. Нагріти олію в каструлі, викласти в неї томатне пюре, прогріти до появи пухирців. Додати подрібнену цибулю з часником, трохи обсмажити. Покласти нарізану кружальцями моркву, горіхи, сіль і спеції. Обсмажувати протягом 5 хвилин.
  4. Влити 2 л гарячої води, всипати рис. Чекати 20 хвилин.
  5. Потім додати картоплю, зелень, зняти з плити і дати настоятися протягом 15-20 хвилин.

Вегетаріанський суп з квасолею

Необхідні компоненти:

  • біла квасоля – 400 г;
  • морква і цибуля ріпчаста – по пару штук;
  • помідори – 4-5 (можна замінити томатною пастою);
  • селера – пучок;
  • чорний перець – чайна ложка;
  • цибуля-порей – 1 шт.;
  • зелень – за бажанням.

Алгоритм приготування:

  1. Замочіть квасолю на ніч. Вранці злийте рідину, залийте свіжою, відваріть до готовності (приблизно 60 хвилин).
  2. Наріжте очищені овочі на дольки/кубики. Обсмажте до м’якості. Потім додайте помідори або томатну пасту і зменшіть вогонь.
  3. Додайте овочі до готової квасолі, проваріть 10 хвилин. Посоліть і поперчіть, посипте зеленню. Приємного апетиту!

Вегетаріанський грибний суп з вівсяними пластівцями

Продукти:

Беремося за підготовку:

  1. Залити пластівці 300 мл води, щоб вони набухли.
  2. Подрібнити цибулю і часник, обсмажити до золотого кольору.
  3. Додати в сковорідку тонко нарізані гриби, потримати кілька хвилин.
  4. Потім викласти зажарку в каструлю, залити водою. Додати набухлі пластівці і соєвий соус. Варити 5-10 хвилин до досягнення густої консистенції. При необхідності можна перебити блендером.
  5. Подавати з хрустким білим хлібом або грінками.

Вегетаріанський суп з рисом

Вегетаріанський суп з рисом

Склад:

  • рис – 150 г;
  • болгарський перець і морквина – по 1 шт.;
  • томатна паста – 3 ст.л. ;
  • кілька картоплин;
  • цибулина;
  • часник – 2 зубчики;
  • прянощі – за бажанням.

Це страва з незвичайним смаком, яка дуже швидко готується:

  1. Необхідно промити рис, залити його водою і відправити на плиту.
  2. Додати в каструлю нарізану картоплю, довести до кипіння і варити протягом 10 хвилин.
  3. Підсмажити цибулю з морквою до апетитного золотого кольору. Покласти до них томатну пасту, подрібнені перець і часник, спеції.
  4. Тушкувати масу близько 3-5 хвилин, потім відправити в каструлю, томити додатково 5-10 хвилин. Можна насолоджуватися смаком страви!

Простий вегетаріанський сирний суп

Для створення цього кулінарного шедевра вам знадобляться:

  • картопля – кілька штук;
  • морква;
  • томати – 5-7 шт.;
  • твердий сир – 250 г;
  • головка цибулі;
  • лавровий лист і сіль – в бажаній кількості.

Етапи готування:

  1. Підготуйте овочевий бульйон на картоплі і лавровому листі, проваривши 10-15 хвилин з моменту закипання.
  2. Доведіть цибулю і моркву до м’якості на розігрітій сковорідці.
  3. Помідори поріжте на кубики.
  4. Киньте зажарку з томатами в бульйон, посоліть, проваріть близько 15 хвилин.
  5. У самому кінці насипте натертий сир.

Рецепт овочевого вегетаріанський супу з локшиною

Прекрасний аналог класичного курячого варіанту з вермішеллю, якому буде радий будь-який вегетаріанець. Щоб зробити його, підготуйте наступні компоненти:

  • овочевий бульйон – 3 л;
  • селера – 2 стеблини;
  • морква – 3 штучки;
  • цибулина;
  • оливкова олія;
  • сухий чебрець – половина чайної ложки;
  • чашка дрібної локшини;
  • лавр, сіль, кріп – за смаковими уподобаннями.

Беремося за приготування:

  1. Нагрійте масло в каструлі. Киньте цибулю, обсмажте, покладіть чебрець, добре розмішайте.
  2. Моркву і селеру покришіть, відправте до зажарки, почекайте пару хвилин.
  3. Влийте бульйон, дайте закипіти, збільшивши температуру. Використовуйте лавровий лист.
  4. Киньте локшину, проваріть до стану аль денте (читайте етикетку).
  5. Посоліть, за бажанням додайте перець і зелень. Можна дегустувати обід!

Вегетаріанський суп з локшиною

Вегетаріанський суп в мультиварці з картоплею і овочами

Сучасні технології полегшують кулінарний процес, дозволяють жінкам відпочивати від плити. Її з успіхом замінить мультиварка – розумний прилад, який зробить їжу самостійно, поки ви зможете зайнятися іншими справами. Спочатку потрібно підготувати необхідні продукти для вегетаріанського картопляного супу:

  • суміш свіжих або заморожених овочів (цвітна капуста, зелений горошок, морква, спаржа, кукурудза) – 500 г;
  • 5-6 картоплин;
  • сіль і прянощі;
  • сметана, кріп або петрушка – для прикраси.

Етапи:

  1. Слід очистити і подрібнити картоплю в довільній формі. Відправити в чашу мультиварки разом з овочами. Залити водою, використовувати сіль і прянощі (наприклад, хмелі-сунелі, італійські трави, лавр).
  2. Виставити на режим тушкування приблизно на 60 хвилин.
  3. При подачі обов’язково присипати зеленню.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

Вегетаріанський картопляний суп

Томатний суп вегетаріанський

Які продукти знадобляться:

  • помідори – 7-8 шт.;
  • часник – пару головок;
  • цибулина;
  • перлова крупа (можна замінити нешліфованим рисом) – 200 г;
  • сіль, перець, лавровий лист – за смаком;
  • спеції (паприка, базилік, зіра, кмин, рожевий імбир та інші за бажанням).

Процес приготування:

  1. Залити обрану крупу водою, посолити і поставити варитися.
  2. Обдати томати окропом, зняти з них шкірку. Потім порізати на дольки або подрібнити в блендері.
  3. Пасерувати цибулю на сковороді, відправити його в каструлю. Готувати близько чверті години.
  4. Додати помідори і залишити на вогні ще на 10 хвилин.
  5. У кінці посипати прянощами, видавленим часником. Дати трохи настоятися. Можна знімати пробу.

Сподіваємося, ви знайшли цікаві варіанти корисних і смачних рецептів вегетаріанських супів на кожен день. Пам’ятайте, що перехід на харчування без м’яса обов’язково потрібно узгодити з лікарем!

Зображення взяті з джерела: pexels.com.

Вам сподобалася стаття?

0