ru
ua
ru
ua

Види чаю: як вибрати

Чай – той напій, який потрібно куштувати, знайомитися із ним і перед тим, як вибрати його, слід визначитися, якого ефекту від вживання ви хочете досягти. Кожен вид чаю має свої особливості впливу, смакових відчуттів, що також залежить від пори року, коли ви його заварюєте.

Із  пуером починають свій день активні люди, зелений чай відповідає сонячному настрою і його п’ють навесні, коли розпускаються свіжі листочки. Напій із білих сортів хороший у літню спеку. Так само, як і улун, дуже добре втамовує спрагу і охолоджує організм. Червоний чай хороший у холодну пору року – зігріває і сприяє розслабленню та затишку. Але ви можете любити один сорт і пити його цілий рік – це також нормально. А далі ми розповімо, які ще бувають види чаю і як вони впливають на організм людини.

Види чаю

Види чаю

Коли ви відправляєтеся у магазин – вам потрібно вибрати між чорним, зеленим, червоним або яким-небудь ароматизованим чаєм. Все, що не входить у цю класифікацію, вимагає додаткової інформації. Тому далі ми розповімо вам, які все-таки бувають сорти чаю.

Ми зупинимося на китайській класифікації – вона найпоширеніша. Тому варто одразу відзначити і розділити листи, які ми звикли називати чорним чаєм – у Китаї їх називають червоним.

Існують сотні різновидів чаю. Але якщо постаратися впорядкувати їх, то можна розділити їх за ферментацією – ступенем виділення корисних речовин, за кількістю часу і стадій обробки.

Якщо враховувати спосіб обробки, чай поділяють на:

Також в окрему групу варто віднести трав’яні чаї і, хоча в їх складі немає чайного листя, вони також популярні. Які трави можна пити замість чаю: м’ята, меліса, чебрець, кульбаба, листя малини і смородини.

Який чай заспокоює

Якщо хочете заглибитися у чайну тематику – радимо придбати чайний набір, щоб ознайомитися відразу із декількома видами чаю. Найбільш популярні бренди серед споживачів – Greenfield і TESS.

Білий чай

Найпоширеніший у провінції Фусянь, називають його “бай ча”. Він має найпростішу обробку. Спочатку збирають лист, він трохи лежить у тіні (2-3 дні) – і можна заварювати.

Зелений чай

Проходить найкороткочаснішу обробку: спочатку лист трохи обсмажується, а потім сушиться при різних температурах. Його обробка не перевищує декількох днів, за які відбувається ферментативне окислення листя не більше 12%. У результаті напій виходить досить світлим, до того ж зберігає максимум корисних компонентів.

Червоний чай

Головний етап виробництва – окислення чайного листа. Спочатку із сировини випаровують вологу, потім листя мнуть і трохи обсмажують, а згодом ферментують і сушать. Іноді етап обсмажування пропускають, а сушку проводять або на сонці, або при високій температурі на вогні. Ферментативний процес займає до місяця, а окислення листа досягає 80%.

Улун

Технологія виробництва таких чаїв – дуже складний процес, який складається зі зминання, струшування, обсмажування і скручування. Залежно від різновиду, ці етапи можуть проводитися у різній послідовності. За кольором улуни бувають світлі і темні. Зовнішньо вони можуть бути схожі як на червоний, так і на зелений чай. Улуни мають підвищені ароматичні і смакові властивості, які і відрізняють їх від інших видів. Такий арома-чай може мати медовий, фруктовий, квітковий присмак – і всі ці ноти абсолютно натуральні.

Пуер

Пуеру властивий незвичайний смак, тому його важко полюбити з “першого ковтка”. Потрібно знайти саме свій чай і багато хто відзначає, що цінують його саме за такий смак і підбадьорливі властивості. Його вживають як енергетик і часто п’ють замість кави. До цієї групи відносять також “хей ча” – темні чорні чаї, які мають найдавнішу історію. Такі листи піддаються впливу підвищеної вологості у спеціальних умовах на фабриці, у результаті чого на листі утворюються грибкові мікроорганізми. Такий спосіб ферментації з’явився ще за часів тривалих караванних перевезень.

Які чаї корисні для здоров’я

Чай – самодостатній напій, що володіє багатим смаком. Любителі чаю у всіх його проявах не рекомендують додавати до нього ні цукор, ні молоко, ні інші смако-ароматичні добавки. Якщо хочеться підкреслити смак – можна змішати чайний лист із травами або квітами, що не переб’ють, а доповнять букет.

Які трави можна пити замість чаю

За всіма законами і правилами, цукор – некорисний компонент. Його почали додавати у напій тоді, коли масове виробництво чаю стикалося із порушеннями технології виготовлення або транспортування. Отже, у хороший чай цукор не додають.

Чим корисні окремі види чаю:

  1. У каркаде містяться антоціани, здатні розширювати судини і покращувати кровотік. Також суданська троянда має сечогінну дію. Все це у комплексі може сприяти зниженню тиску, але помітного ефекту чекати не варто. Велика кількість органічних кислот дуже сильно впливає на зубну емаль: після каркаде завжди краще полоскати рот водою.
  2. В одній чашці улуна – рекордна кількість антиоксидантів, мінімум калорій і з його допомогою можна добре скинути вагу, якщо не піддаватися спокусі щось з’їсти – чай сильно наганяє апетит. Завдяки кальцію, залізу, цинку і магнію у своєму складі покращує здоров’я шкіри, волосся і нігтів.
  3. Пуер здатний знижувати кислотність крові і нормалізувати рівень цукру, через що ви можете швидко привести себе у порядок після недавньої вечірки.
  4. Чай з ромашкою, завдяки специфічному складу рослини, має багато корисних дій на організм: знімає набряки, заспокоює, має протизапальну, противірусну і антибактеріальну дію. Напій використовують для поліпшення сну, полегшення перебігу шлункових хвороб, нудоти і печії.
  5. Мате містить тонізуючий компонент – матеїн, який надає бадьорості на тривалий час. Крім цього, напій допоможе нормалізувати тиск, зміцнить стінки судин і поліпшить обмінні процеси в організмі.
  6. Відмінною рисою ройбушу є його приємний м’який смак і медовий аромат. Рослина із сімейства бобових не містить кофеїну, тому чайний напій можна пити навіть перед сном. Завдяки вмісту ефірних олій і вітамінів: кальцію, фтору і марганцю – підтримує здоров’я кісткової тканини, зубів, покращує роботу нирок і є хорошим спазмолітиком. Також до складу входить флавоноїд аспалатін – корисний для людей з діабетом і ожирінням.
  7. Прихильники правильного харчування все частіше вибирають матчу замість звичної кави. Напій із пудри меленого чайного листа оздоровлює організм, покращує роботу імунної системи, допомагає спалювати калорії і сприяє активному схудненню.

Який чай знижує тиск

Знизити тиск чай може завдяки сечогінному ефекту за рахунок виведення рідини. При астенії, вегетосудинній дистонії та інших дисфункціях вегетативної нервової системи тиск деяких людей може значно знижуватися. А для отримання відчутної гіпотензивної дії необхідно систематично пити зелений чай протягом довгого часу. Бажано за годину або півгодини до прийому їжі і без молока. При цьому чайне листя повинно бути хорошої якості, без ароматизаторів і барвників.

Японці провели дослідження, у ході якого люди із гіпертонією вживали щодня зелений чай протягом трьох місяців.

Результати показали, що артеріальний тиск знизився на 10% у всіх учасників експерименту.

Варто відзначити, що ті, хто пив напій не щодня, такого ефекту не отримали.

Який чай знижує тиск

Який чай підвищує тиск

Підвищення тиску пов’язане із наявністю великої кількості кофеїну у складі чайного листа. Зелений чай за змістом кофеїну конкурує із натуральною кавою, причому у чайному листі кофеїну може бути у 3-4 рази більше. Кофеїн, танін, ксантин, теобромін та інші речовини стимулюють нервову систему і роботу серця, завдяки чому частішає серцевий ритм і може незначно підвищитися артеріальний тиск. Але плюс у тому, що зелений чайний лист впливає на нервову систему ніжніше і дбайливіше, ніж кава. Тим не менш, такий ефект короткочасний і нестійкий, компенсується розширенням судин за рахунок активації певного центру головного мозку, який відповідає за стан кровоносних судин. Тому про відчутне підвищення тиску говорити не варто.

Який чай підвищує тиск

Якщо підвищення тиску пов’язане із вегетативною дисфункцією, тоді міцний напій із чорного або зеленого чайного листа може підвищити тиск через стимуляцію нервової системи кофеїном. Одночасно зніметься головний біль, що з’явився на тлі зниженого тиску.

Якщо артеріальний тиск знизився – заваріть міцний напій: 10 г заварки на 200 мл води і витримайте 3-6 хвилин перед вживанням.

Який чай корисніший чорний або зелений

Ступінь ферментації чорного чаю набагато триваліший, ніж зеленого. У такому випадку вихідна сировина втрачає набагато більше корисних властивостей. Але для кожної людини ступінь корисності чаю визначається виходячи із індивідуальних особливостей організму і наявності різних захворювань. Чайний напій активізує певні процеси, які для одних людей бажані, а для інших ні.

Чорний чай має свої переваги:

  • тонізує організм;
  • зміцнює імунітет;
  • володіє протипухлинними властивостями;
  • сприяє зниженню маси тіла;
  • нормалізує роботу серцево-судинної системи.

За рахунок великої кількості білкових з’єднань і амінокислот такий напій насичує організм поживними речовинами і покращує роботу серцевого м’яза. Також має антиоксидантні властивості і сприяє виведенню холестерину із клітин печінки.

В якому чаї більше кофеїну

Науково доведено, що вживання зеленого чаю здоровими людьми здатне зменшити ймовірність розвитку артеріальної гіпертензії на 60% і знизити ризик інфаркту на 40%. Якщо пити напій нерегулярно, після їжі або з молоком, то він ніяк не вплине на показники тиску.

Речовини, що містяться у зеленому чаї, мають стимулюючу і тонізуючу дію на всі системи і органи:

  • підвищують еластичність стінок судин;
  • запобігають відкладенню атеросклеротичних бляшок;
  • підтримують у нормі згортання крові і не допускають утворення тромбів;
  • сприяють зниженню ваги;
  • виводять зайву рідину;
  • покращують кровопостачання клітин мозку киснем;
  • володіють судинорозширювальними властивостями;
  • стимулюють роботу серця.

При якій температурі заварювати чай

При якій температурі заварювати чай, щоб він вийшов смачним і залишався корисним? Для кожного сорту існують свої рекомендації, про які ми вам і розповімо.

Кращий зелений чай

Температура води впливає на смак чаю. Існують сорти, які пробачать вам високу температуру. Але є і такі, які у відповідь на окріп дадуть гіркоту або терпкість. Чим вище рівень ферментації чаю, тим при більш високій температурі його заварюють.

У таблиці ми привели рівень температури, при якій найкраще заварювати певні сорти чайного листа.

Температура 80 і менше 80-90 90 і вище
Сорт Зелений, білий та жовтий Улуни слабкої ферментації: молочний, Те Гуань Інь Чорний, червоний, Шу Пуер, темні улуни

Перед заварюванням обов’язково прогрійте заварник окропом, а якщо хочете, щоб пресований чай швидше заварився – покришіть його пальцями.

ТОП-5 колекцій чаю: рейтинг 2021

Greenfield Premium tea Collection

Чайний набір складається із рідкісних чорних і зелених сортів, а також доповнений траво-пряними композиціями із жасмину, ванілі, полуниці і меду. Додадуть особливого смаку нотки барбарису, чорниці, лотоса, меліси, винограду і ромашки. У наборі 24 види чайних пакетиків загальною кількістю 96 штук.

Greenfield Premium tea Collection

Набір чаю пакетований Greenfield Premium tea Collection

Lovare Асорті

Всередині яскравої подарункової упаковки 90 індивідуальних конвертиків із 18 видами чайних композицій з ароматами бергамоту, ванілі, меліси, м’яти, саусепа, фруктово-ягідними та квітковими нотками. У складі деяких видів також є імбир, пелюстки і цитрусові. Якщо ви ще не пробували “Бризки шампанського” або “Пристрасний фрукт” – поспішайте відкрити для себе ці та інші популярні чайні смаки.

Lovare Асорті

Набір чаю пакетований Lovare Асорті

TESS Loose Tea Collection

Асорті чорного і зеленого листового чаю у найнезвичайніших варіаціях: із полуницею, обліпихою і айвою, чебрецем чи яблуком. Всі ці інгредієнти гармонійно скомбіновані у 9 різних чайних букетах із натуральними інгредієнтами. Також у наборі присутні класичні сорти із чорного і зеленого чайного листа, і окремо – із лимоном і бергамотом.

TESS Loose Tea Collection

Набір чаю листовий TESS Loose Tea Collection

Lovare Колекція чаю

Подарунковий набір виконаний у вигляді валізки із ручками, всередині якого 12 видів листового чаю із добавками: по 5 фільтр-пакетиків для кожного виду. Відмінно підійде для презенту любителям чаю в усіх його проявах – в упаковці оригінальні фруктово-ягідні композиції, яких не знайти у інших виробників.

Lovare Колекція чаю

Колекція чаю Lovare

Мудрість Природи Український сувенір

Відбірна колекція еко-чаю від ТМ “Мудрість природи” виконана виключно із натуральних трав, фруктів і ягід. У наборі 6 смаків: малина, м’ята, лісові ягоди, шипшина, поліський сад і поліський луг. Суміш сушених плодів містить від 8 до 10 натуральних компонентів, щоб сповна розкрити смак і аромат українського традиційного напою.

Мудрість Природи Український сувенір

Набір чаю у пакетиках Мудрість Природи Український сувенір

Куштуйте і відкривайте нові види чаю – у кожному із них своя користь і неповторний, особливий смак!

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.

Вам сподобалася стаття?

0