ru
ua

Як обрати кавомолку

Для багатьох ранок починається з ароматного бадьорливого напою – кави. Звісно, найпростіше випити каву в кафе або придбати мелену каву в крамниці й приготувати вдома. Але якщо ви самі перемелете обсмажені зерна в кавомолці й потім зварите улюблений напій – смак вийде багатшим і насиченішим.

На смакові якості кави впливають кілька чинників – сорт кавових зерен, ступінь помелу і спосіб приготування. Якщо спосіб приготування залежить від нас, то за якість помелу відповідає кавомолка. Погляньмо, якими бувають електрокавомолки.

Принцип помелу

Є два способи подрібнення кави в кавомолках: за допомогою ножів або жорен.

Ножову кавомолку ще називають роторною. Вона перемелює каву за допомогою ножа, який обертається на великій швидкості, подрібнюючи кавові зерна. Кавомолка вмикається або кнопкою «пуск», або натисканням на кришку. Що довше ви будете утримувати кнопку/кришку, то сильніше подрібняться зерна. Досягти рівномірного помелу зерна досить важко, оскільки дрібні частинки в процесі роботи кавомолки піднімаються вгору, а не до кінця розмелені – опускаються вниз. Такий різновид помелу ідеально підійде тим, хто заварює каву в турці.

Жорнова кавомолка працює за принципом млина. Сталеві жорна, яким надає руху електромотор, розчавлюють кавові зерна, які потрапляють між них. Помел у жорновій кавомолці виходить рівномірнішим. Таку каву можна використовувати для гейзерної або еспресо-кавоварки. Якщо в ножових кавомолках ступінь помелу визначає тривалість натискання на пускову кнопку, то в жорновій моделі ступінь помелу обирається заздалегідь. Деякі жорнові кавомолки мають до 14 ступенів помелу, які ви можете задавати залежно від сорту кави або способу її приготування. Практично всі жорнові кавомолки мають окремий контейнер для зберігання кавових зерен. Коли ви вирішите змолоти каву, кавомолка змеле потрібну кількість зерен для заданої кількості чашок.

Кавомолка MAGIO MG-202

Кавомолка MAGIO MG-202

Потужність

Ножова кавомолка може мати потужність від 100 до 220 Вт. Малопотужна кавомолка подрібнює каву так само добре, як потужна, тільки от часу в першій це займе більше, ніж у другій. За дуже великої потужності ножова кавомолка здатна спалити каву, що перемелюється.

Жорнові кавомолки потужніші – від 250 до 300 Вт, але жорна в них обертаються у середньому втричі повільніше, аніж ніж у роторній кавомолці. За такої швидкості кава не «присмажується» в кавомолці й не змінює запах. Потужність впливає на термін експлуатації техніки, на якість помелу і швидкість, з якою кава подрібнюється.

Об’єм завантажувального контейнера

Треба запам’ятати одне правило: що більший об’єм завантажувального контейнера, то потужніша має бути кавомолка.

Для роторних кавомолок об’єм контейнера становить від 30 до 100 г. Є сенс точно розраховувати, скільки кави вам треба саме зараз, тому що аромат із меленої кави випаровується дуже швидко. Не варто молоти каву «про запас».

Жорнові кавомолки можуть умістити від 250 до 300 г кави. Є моделі кавомолок, які можуть підказати вам, на скільки чашок вистачить перемеленої кави.

Кавомолка жернова DELONGHI KG 79

Кавомолка жернова DELONGHI KG 79

Матеріал і додаткові опції

Дуже важливо, щоб ніж або жорна, а також сам завантажувальний контейнер були сталевими. Це гарантія довговічності кавомолки.

Корпус може бути металевим або пластиковим. Щодо забарвлення, вона буває дуже різноманітною, що дасть змогу вам добрати потрібний колір для вашого інтер’єру.

Кавомолка жернова KRUPS GVX 242

Кавомолка жернова KRUPS GVX 242

Зручно, якщо кавомолка матиме можливість змотування шнура. У такий спосіб ви зможете зберігати машинку компактніше.

Добре, якщо кавомолка має функцію захисту від випадкового вмикання. Вона не буде працювати, якщо кришка закрита нещільно або не закрита зовсім.

Виробники рекомендують не перемелювати в кавомолці нічого, крім кави. Річ у тім, що цукор, горіхи, прянощі неможливо вичистити з кавомолки повністю. Сторонній запах однаково залишиться, а це може негативно вплинути на наступне закладання кави. Для перемелювання інших продуктів усе-таки використовуйте блендер.