ru
ua
ru
ua

Як перевірити мед на якість: натуральний або підробка

Серед натуральних підсолоджувачів мед вигідно виділяється своїми цілющими властивостями, приємним ароматом і яскравим смаком. Він стане корисною заміною цукру і буде прекрасним доповнення до десертів або інших страв. Звичайно, при покупці цих ласощів ви хочете бути впевнені, що купуєте натуральний продукт.

Як же перевірити якість меду? Адже, намагаючись збільшити обсяг товару, недобросовісні виробники часто додають у нього додаткові речовини. Це може бути як щось невинне, на кшталт цукрового сиропу або крохмальної патоки, так і речовини, шкідливі для здоров’я. У будь-якому випадку, це відіб’ється на смакових і цілющих властивостях продукту.

На щастя, ви можете самостійно перевірити якість меду в момент покупки або в домашніх умовах. Існує безліч способів зробити це, давайте розглянемо деякі з них.

Як перевірити справжній мед: 11 способів

  1. Водою – розбавте ложку бурштинових ласощів у склянці теплої води і трохи почекайте. Якщо на дні утворюється осад, значить виробник додав пшеничне борошно в якості згущувача.
  2. Йодом – досить нанести пару крапель на невелику кількість продукту. Якщо мед посиніє в місцях зіткнення з йодом, ймовірно, він містить крохмаль, який так само часто використовують, щоб додати в’язкість.
  3. Пальцями – один з найпростіших способів. Розітріть трохи меду в руці. Якщо продукт натуральний, він залишить відчуття жирності на пальцях. Якщо перед вами підробка, ви відчуєте цукристу кристалічну структуру.
  4. Ложкою – для цього вам знадобиться опустити в мед ложку і покрутити нею, намотуючи золотисту масу. Якщо продукт розбавили водою, він буде швидко стікати вниз і моментально вирівнюватися на поверхні. Справжнє “рідке золото” буде повільно тягнутися з ложки і лягати на поверхню гіркою.
  5. Звичайний лист паперу також допоможе вам перевірити, натуральний перед вами мед чи ні. Для цього досить нанести одну краплю продукту на будь-який паперовий лист. Вологий слід на папері підтвердить, що в мед додали воду або що йому не дали дозріти.
  6. Оцет – для любителів хімічних експериментів. Для цієї перевірки вам знадобиться розбавити невелику кількість меду водою і налити в отриманий розчин трохи оцту. Якщо розчин зашипів, значить виробник додав у продукт крейду.
  7. Найпростіший і швидкий спосіб визначити, чи натуральний мед перед вами – понюхати його. Справжній продукт бджолиної праці має яскраво виражений ні з чим не порівнюваний запах, який важко підробити. Однак, цей спосіб підійде тільки в разі, якщо ви володієте хорошим нюхом.
  8. Хлібом – спробуйте опустити шматочок у бурштинові ласощі. В якісному продукті хліб залишиться твердим, а ось у розведеній підробці – розм’якне.
  9. Вогонь теж допоможе вам перевірити натуральність меду. Для цього наберіть у чайну ложку або на кінчик ножа трохи продукту і спробуйте підпалити його за допомогою запальнички. Якісний матеріал просто не горить. Якщо ж субстанція, яку ви тестируете, горить або темніє, з медом вона має мало спільного. Горіння вказує на те, що в продукті міститься багато цукру або крохмалю.
  10. Купуючи мед у магазині, ви можете визначити, чи натуральний продукт перед вами, просто глянувши на його консистенцію. Якщо в банці чітко видно шари – ви тримаєте в руках підробку. Справжні бурштинові ласощі будуть рівномірної густоти, оскільки кристалізуються в однорідну масу і на вигляд нагадують топлене масло.
  11. Ще один спосіб перевірки при покупці в магазині – визначення за обсягом. 1 кілограм натурального меду займає приблизно 800 мілілітрів. Якщо вага і обсяг, зазначені на банці, однакові, значить продукт розбавили водою. Те ж саме, якщо обсяг тари перевищує вагу продукту. Уважно перевіряйте співвідношення маси “бджолиного золота” до його об’єму, оскільки це допоможе вам відрізнити справжній продукт від розведеного.

Натуральний мед: корисні властивості й термін придатності

Тепер, коли ви знаєте про те, як правильно вибрати мед, прийшла пора трохи розібратися в його сортах. Адже від сорту залежить не тільки смак і аромат, але і набір корисних властивостей. Звичайно, бджоли не збирають нектар тільки з чітко визначених дерев, тому сорт визначається за тією рослиною, чийого нектару в кінцевому продукті більше 25% від загальної маси.

Натуральний вересковий мед

Ми розглянемо кілька базових сортів, які найчастіше трапляються в продажу:

  • акацієвий – світло-золотистого кольору, прозорий, позитивно впливає на нирки і шлунково-кишковий тракт;
  • липовий – дуже ніжний на смак сорт лимонно-жовтого або янтарного кольору з легким білим відтінком. Застосовується для профілактики простудних захворювань, ефективний при лікуванні кашлю;
  • гречаний – володіє високими бактерицидними властивостями, характерним яскраво вираженим ароматом і легким гіркуватим присмаком. Буває світло-жовтого або золотисто-коричневого кольору;
  • квітковий мед – теплого жовтого кольору, застосовується як протизапальний, знеболювальний і заспокійливий засіб;
  • луговий або різнотрав’я – колір від жовтого до світло-коричневого, у народній медицині його використовують при головних болях і безсонні;
  • каштановий мед – коричневого або темно-коричневого кольору, має гіркуватий присмак і має протизапальну дію;
  • вересковий – янтарно-жовті або тепло-коричневі ласощі з легкою гіркуватістю. Його застосовують як додатковий засіб при лікуванні нервових розладів і судинних захворювань;
  • мед із пергою (бджолиним пилком) – надає імуностимулюючу дію, рекомендується до вживання після хвороб та операцій.

Різні сорти меду навіть густішають по-різному. Більшість із них кристалізується вже за пару-трійку місяців після своєчасного відкачування із сот.

Акацієвий і липовий сорти містять високий рівень медоносного нектару, тому довше залишаються у рідкому стані. Але, якщо взимку вам попалися гречаний або луговий (різнотрав’я) сорти в рідкому вигляді, це свідчить про те, що продукт перегріли. Такий мед не тільки втратив усі корисні властивості, але навіть став небезпечним. У подібному продукті підвищена концентрація важких для вимови токсичної речовини – оксиметилфурфуролу. Дія цього токсину таке ж страшна, як назва: у малих дозах він пригнічує нервову систему, а у великих – здатний викликати судоми і параліч м’язів. Будьте пильні і вибирайте натуральний мед за консистенцією.

Щоб продати побільше і швидше, деякі пасічники відкачують мед ще до того, як він встигає дозріти. Лікувальні властивості меду, його насичені запах і смак не встигають сформуватися. Адже у бджіл все дуже чітко розраховано: у нектарі, зібраному з медоносної рослини, вони розщеплюють складні цукри на прості. Потім насичують нектар ферментами і випаровують зайву вологу. Отриману масу (майже мед) бджоли запечатують у стільники, де мед дозріває і втрачає воду, що залишилася. Цей процес займає не менше місяця.

Зрілість меду ви можете перевірити за допомогою експерименту з хлібом. У незрілому хліб розм’якне, а в зрілому – затвердіє. Або використовуйте перевірку чайною ложкою: незрілий мед занадто рідкий, він швидко стікає з ложки і відразу вирівнюється на поверхні.

Вживаючи бурштинові ласощі, ви маєте дотримуватися деяких правил, щоб не зруйнувати корисні компоненти в його складі. Не слід нагрівати мед вище за 60 градусів. Якщо ви хочете додати його в чай, то не заливайте окропом, почекайте поки напій трохи охолоне. Також не варто запікати бджолиний продукт, краще додати його в готову страву. Мед відмінно поєднується з солодкою випічкою, із фруктами і сирами.

У меді містяться бактерицидні речовини, завдяки яким, у природних умовах продукт може довго не псуватися. Як тільки пасічник розкриває стільники і в нього потрапляє кисень, для всіх корисних медових компонентів запускається зворотний відлік. Час їхньої дії можна продовжити, якщо правильно зберігати цілющі ласощі.

Додавайте натуральний мед у готові продукти

Термін придатності меду варіюється в залежності від його сорту і складу. Натуральний якісний мед можна зберігати при кімнатній температурі до двох років, за умови, що ви помістили його в герметичну скляну тару. Після закінчення цього терміну продукт все ще можна буде вживати в їжу, тільки ось його цілющі властивості випаруються.

Мед із домішками в закритій банці краще зберігати не більше року, а після розкриття банки встигнути вжити його за два місяці.

На термін зберігання впливає також час збору нектару і погодні умови. Наприклад, зібраний у посушливе літо або пізньої осені мед буде зберігатися гірше.

Ні в якому разі не зберігайте “рідке золото” у металевому посуді – кислоти, які містяться в металі, нейтралізують цілющі властивості меду. Так само, не слід зберігати мед біля запашних приправ, оскільки він відмінно вбирає запахи.

Тепер ви знаєте, як відрізнити справжній мед від підробленого, як вибрати конкретний сорт меду і що потрібно робити, щоб бурштинові ласощі якомога довше не втрачали свої корисні властивості. Рекомендуємо купувати тільки натуральний продукт у перевірених магазинах, у знайомих пасічників або на щорічних медових ярмарках. Не соромтеся вимагати сертифікат якості при покупці.

Смачного!

Зображення взяті з джерел: Unsplash.com.

Вам сподобалася стаття?

0