ru
ua
ru
ua

Як варити кукурудзу

Як варити кукурудзу, щоб насолоджуватися її ніжним, солодким смаком? Для цього не обов’язково бути шеф-кухарем, але деякі кулінарні таємниці варто знати.

Розповідаємо, як варити кукурудзу, яка стане справжніми домашніми ласощами для всієї родини в літній сезон.

Як варити кукурудзу: традиційні та оригінальні способи

Смачна варена кукурудза починається з правильного вибору овоча. Найчастіше у продажу зустрічається голландський сорт. Купувати його краще з липня до кінця серпня. Молоді качани кукурудзи не тільки солодкі й швидко готуються, вони містять багато корисних речовин:

  • вітаміни (В, С, D, К, РР);
  • мікроелементи (магній, калій, мідь, залізо, фосфор);
  • глутамінову кислоту.

Світло-зелене свіже листя означає, що перед вами молода кукурудза. Овоч без листочків? Такий товар краще не купувати.

Колір зерен вказує на “вік” качана. “Стара” кукурудза – яскраво-жовта. Вона по-своєму смачна, але варити її доведеться в кілька разів довше “молодої”. Чим світліші зернятка (майже білі, ніжно-лимонні), тим молодший плід.

До речі, якщо побачили під листочками чорні кукурудзинки, знайте – овочем вже поласували шкідники. В здорового качана зерна округлі, без “ямочок”, розташовані щільними симетричними рядами.

Молочна кукурудза

Корисний лайфхак для перевірки “вікової категорії”: натисніть нігтем на ніжну шкіру зернятка – якщо потекла схожа на молоко рідина, сміливо купуйте – перед вами дуже смачна молочна кукурудза.

Відразу уточнимо: зі звичайної кукурудзи в качанах попкорн не вийде. Для приготування ласощів кіноманів купуйте спеціальну кукурудзу для попкорну – “маїс”.

У каструлі

Найпростіший спосіб приготування кукурудзи – варити в каструлі. Але не всі ємності підійдуть для цих цілей. Найкращий варіант – каструлі з товстим дном. Підійдуть емальовані, чавунні, вироби з кераміки і нержавіючої сталі.

Промийте качани в листках і очистіть їх. Верхню, темну частину волосків (рильце), зніміть, інші можна залишити. Вистеліть товстий шар листя на дно і стінки каструлі. Зверху покладіть кукурудзяні качани. Якщо вони занадто довгі, розріжте на частини – продукт приготується рівномірно. Чергуючи шари листя і кукурудзи, заповніть каструлю. Залийте гарячою водою, приблизно на 3 см вище від останнього шару. Доведіть до кипіння, варіть під закритою кришкою на середньому вогні до готовності. Завдяки прошарку з листя зберігається соковитість зерен.

Між іншим, якщо не хочете гризти жорстку кукурудзу, ніякої солі в процесі приготування додавати не треба! Солять страву тільки після приготування.

Хочете урізноманітнити звичний кукурудзяний смак? Змішайте сіль із розтопленим вершковим маслом, дрібно натертим твердим сиром і обкачайте в суміші готову кукурудзу.

Як варити молоду кукурудзу

Якщо все ж вам не пощастило і ви купили перезрілий овоч, не поспішайте його викидати. Очищені качани залийте холодним молоком із водою (співвідношення 1:1) на 3,5-4 години, злийте рідину і відваріть звичайним способом.

У мультиварці

Поціновувачів сучасних кухонних девайсів цікавить питання: “Як варити кукурудзу в мультиварці?”.

Для приготування літньої смакоти підходять режими:

  • суп;
  • тушкування;
  • варіння;
  • варіння на пару.

Чисті качани покладіть у чашу мультиварки, залийте холодною водою і виберіть відповідний режим.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

Діставати кукурудзу з чаші зручно щипцями.

У скороварці

Скороварка – каструля з герметичною кришкою і потовщеним дном. Як варити кукурудзу в скороварці? Покладіть овочі в каструлю, залийте холодною водою, накрийте кришкою, замкніть клапан і доведіть до кипіння. З отвору на робочому клапані виходить пара – зменшуйте вогонь. 7-10 хвилин достатньо для повного приготування страви.

У духовці

Якщо не знаєте, як правильно варити кукурудзу в качанах в духовці, скористайтеся нашими порадами.

Для варіанту з водою вам знадобиться:

  • деко;
  • фольга;
  • вода;
  • кукурудза.

Очистіть качани, зніміть рильце, промийте. Налийте на дно дека гарячу воду (приблизно на ⅓ форми), викладіть овочі, накрийте фольгою. Запікайте в попередньо розігрітій до 180° духовці. В процесі привідкривайте фольгу і перевіряйте на готовність. Гарячу кукурудзу посипте сіллю.

Смачна кукурудза в качанах

Можна приготувати страву інакше. Візьміть:

  • форму для запікання чи марміт;
  • фольгу;
  • кукурудзу;
  • вершкове масло;
  • копчену солодку паприку;
  • часник;
  • вершкове масло;
  • сіль.

Кілька зубчиків часнику пропустіть через прес, змішайте з м’яким вершковим маслом і паприкою. Натріть ароматною сумішшю кожен попередньо підготовлений початок, щільно замотайте у фольгу і викладіть у форму для запікання. Готуйте при температурі 180°. Після приготування посоліть.

До речі, якщо використовувати морську сіль буде ще смачніше – великі солоні кристали вдало поєднуються з солодкуватим овочем.

Експериментуйте з різними смаками. Чорний перець, орегано і прованські трави – цікава альтернатива паприці й часнику.

У мікрохвильовці

Як не дивно, але приготувати ласощі можна і в мікрохвильовці.

Підготуйте:

  • кукурудзу;
  • паперові рушники;
  • масло, сіль.

Рушник із товстого паперу змочіть водою і закутайте в нього кукурудзяний качан. Поставте в мікрохвильовку на 5-10 хвилин (потужність максимальна).

Гарячу кукурудзу протріть долькою лимона або скропіть лимонним соком, посоліть. Саме так їдять плід на батьківщині сучасної кукурудзи – в колоритній Мексиці.

На грилі

Запланували пікнік з друзями? Здивуйте їх приготованими на грилі золотистими качанами в солодко-гострому соусі.

Інгредієнти:

  • кукурудза;
  • соєвий соус;
  • соус чилі;
  • сушений часник (у порошку).

Змішайте соєвий соус, чилі та часник у невеликій мисці. Очищену і помиту кукурудзу викладіть на решітку-гриль. Готуйте, постійно перевертаючи качани і змащуючи їх соусом за допомогою силіконового пензлика.

Як готувати кукурудзу на грилі

Скільки варити кукурудзу

Склали для вас таблицю, яка допоможе зрозуміти скільки хвилин варити кукурудзу.

Спосіб приготування Час приготування, хв.
У каструлі 15-20 (після закипання)
У мультиварці 30 (залежно від конкретної моделі девайсу)
У скороварці 7-10 (після закипання)
У духовці 30-40
У мікрохвильовці 5-10
На грилі 15

Важливий момент: вказано час приготування для молодої кукурудзи. Перестиглі качани потрібно варити втричі довше.

Наминати кукурудзу краще одразу після приготування – гарячою або ледь охололою.

Смачного!

Зображення взято з джерел: unsplash.com., pixabay.com.

Вам сподобалася стаття?

0