Якщо вам набридло возитися з туркою і ви хочете готувати вранішню каву швидко і просто, пропонуємо звернути увагу на гейзерну кавоварку. З цієї статті ви дізнаєтеся, як працює цей кухонний девайс, які види гейзерних кавоварок існують і як з них вибрати найкращу.
Як працює гейзерна кавоварка
З назви видно, що процес готування тут подібний до дії гейзера. У нижню колбу девайса заливають воду, у ситечко посередині – мелену каву, у верхньому резервуарі накопичується вже готовий напій. Вода нагрівається до кипіння і починає випаровуватися. Пара виходить крізь спеціальну трубку, яка веде до фільтру з кавою. По дорозі вона вбирає в себе аромат і смак мелених зерен. До верхнього відсіку доходить вже готовий зварений напій – насичений, з легкою гіркуватістю і, що характерно для гейзерній кавоварки, без будь-якого осаду. Все як люблять кавомани!
Які бувають гейзерні кавоварки
Отже, з приготуванням кави за допомогою «гейзера» ми розібралися. Прийшла черга вибрати сам пристрій.
Усі гейзерні кавоварки – Berlinger Haus, Krauff, Vinzer та інших брендів – діляться в залежності від джерела живлення і матеріалу, з якого вони зроблені. Почнемо з першого.
Для індукційної плити
Якщо у вас кухонна плита, принцип роботи якої побудований на індукованих вихрових потоках, врахуйте, що і кавоварка під неї повинна бути відповідною. У неї має бути спеціальне магнітне покриття, або феромагнітний диск. Найкраща гейзерна кавоварка для індукційної плити – це маленький девайс на одну-дві порції. Причому, скільки б у ньому ні готувалося кави, воно ніколи не перевариться. А все тому, що електромагнітні хвилі рівномірно нагрівають всю площину днища кавоварки. У результаті виходить ароматний еспресо або мокко без зайвої гіркоти.
Для газової плити
Кавоварка гейзерного типу була придумана як раз для газових плит, це вже потім її адаптували під електричні. Металеві ємності добре прогріваються на відкритому вогні, при цьому не деформуються. Їхні характерні якості:
- місткість (від 0,15 до 1 л);
- алюмінієва або сталева основа;
- бакелітові ручки (не гріють, виключаючи ризик опіків).
Важливий нюанс! Готувати каву в газовій кавоварці-гейзері слід обережно, не допускаючи надмірного нагріву. В іншому випадку, у напої може з’явитися неприємна гіркота.
Вам може бути цікаво
Електричні
Зовні гейзери точно такі ж, як і класичні, і працюють також за аналогічним принципом. У чому тоді їхня фішка?
Гейзерна електрична кавоварка полегшує підготовку: вам не потрібно підпалювати газ і стежити за процесом. Вмикаємо прилад у розетку, натискаємо кнопку і чекаємо. Коли кава приготується, кавоварка автоматично вимкнеться. Крім стильного дизайну, пристрої цього типу:
- йдуть з автоматичним підігрівом;
- мають легке управління (на корпусі всього одна кнопка);
- напій легко розливати з верхньої колби, утримуючи за ручку.
Щодо недоліків, то він один – залежність від електромережі.
Різновиди
Асортимент сучасних гейзерних кавоварок включає моделі:
- З алюмінію, сталі або загартованого скла. Гейзерні кавоварки з алюмінію не підходять для використання з індукційними плитами, при покупці цей момент слід врахувати. В іншому всі три варіанти мають відмінну теплопровідність, гігієнічні і не потребують особливого догляду.
- Обсяги можуть бути на 1-2, 3-6 або 10-18 чашок. Очевидно, що чим більше коло людей, для яких буде готуватися кави в гейзерній кавоварці, тим більшого об’єму вона потрібна. Одна-дві чашки – варіант для будинку, великі кавоварки ідеально підходять для організації офісних кава-брейків. Важливо! Розрахунок обсягу виробляється з урахуванням розмірів стандартної чашки для еспресо, що містить 50-60 мл напою.
- Брендів Bialetti, Rondell, Delonghi, Kamille, Gipfel і ін.
Не менше значення має:
- антипригарне покриття – цей параметр дуже спрощує догляд за приладом, запобігає утворенню накипу, а якщо такий і з’явиться, його легко можна змити звичайною водою без використання хімії;
- потужність (від 400 Вт і до 1500 Вт): чим більше показник, тим вище швидкість приготування напою;
- автоматичне відключення – функція присутня в більшості пристроїв, що працюють від розетки;
- мережевий шнур – чим він довше, тим більше варіантів для комфортної установки кавоварки. Найбільш часто траапляються моделі з кабелем 85-100 см;
- прозорий верхній резервуар, завдяки жароміцному склу можна спостерігати, як ароматна кава наповнює чашу. Скло простіше мити, а на його стінках не накопичується кавовий осад;
- молочний клапан для створення пінки.
Для кожного гурмана, напевно, знайдеться своя найкраща гейзерная кавоварка.
Що краще: турка, крапельна або гейзерная кавоварка
Вдаватися в параметри і нюанси роботи всіх трьох пристроїв зараз немає сенсу. Ми лише констатуємо факти, і вони говорять про таке.
- Каву, що відповідає всім канонам приготування, реально приготувати тільки в турці (та й то не на плиті, а на розпеченому піску).
- Турка готує швидше, гейзерная кавоварка – зручніше.
- У ході приготування в гейзер або турку можна додавати спеції за смаком, у пристрої крапельного типу відбувається безліч процесів, які деформують природний смак кави.
- Готувати в турці слід уважно, щоб напій не переварився і не стік, у кавоварці процес, по суті, йде без участі людини.
- Про готовність кави гейзер повідомляє характерним шипінням, крапельна кавоварка – індикацією, звичайна турка такої можливості не надає.
- Аромат і смак кави з гейзерної кавоварки більш натуральний, із властивою міцністю і консистенцією, у турці – насичений і густий.
- Турку зручніше мити – крапельна система вимагає більш ретельної чистки.
- Гейзер довше остигає, при недотриманні правил безпеки, готуючи другу порцію напою, можна обпектися об його стінки.
Найкращі моделі гейзерних кавоварок
Отже, ви зважилися купити гейзерну кавоварку собі або у подарунок, але яку модель краще вибрати? Відповісти важко, адже у кожної з них свої плюси і мінуси. Тому пропонуємо кілька варіантів, які точно будуть вам цікавими і не дуже вдарять по сімейному бюджету.
Гейзерна кавоварка ARIETE 1358A WH
Електрична модель ARIETE 1358A WH у пластиковому корпусі з поворотною підставою. Потужність пристрою становить 400 Вт, управління кнопкове. Функція підтримки тепла довго зберігає каву теплою. Для цієї кавоварки можливе використання меленої кави середнього помелу.
Гейзерна кавоварка Krauff 300 мл
Компактний прилад для готування кави в домашніх умовах. Гейзерна кавоварка Krauff має міцний, стійкий до ударів і корозії корпус із нержавійки. Рівномірно прогрівається, вміщує 300 мл. Бакелітова ручка залишається прохолодною, гарантуючи безпеку експлуатації. Для регулювання тиску пару всередині кавоварки передбачений паровипускного клапан.
Девайс підходить для всіх джерел тепла, за винятком індукційних плит.
Гейзерна кавоварка Rondell Kettle 300 мл
Пристрій із зовнішнім і внутрішнім антипригарним покриттям. Кавоварка Rondell Kettle зроблена з литого алюмінію, об’ємом 300 мл, якого вистачає на 6 чашок міцного бадьористого напою. Відрізняється витонченою формою корпусу. Підходить для всіх типів плит, у тому числі газових, склокерамічних, а також галогенових конфорок. Ручка з нейлону виключає нагрівання, а коричневий колір корпусу доповнить концепт будь-якого інтер’єру.
Вам може бути цікаво
Яка кава підходить для гейзерних кавоварок
Не в останню чергу якість напою залежить від самої кави, ступеня її помелу і обсмаження. Одна справа – дешевий ноунейм, і зовсім інша – зерна або мелена кава преміум сегменту, привезена із Бразилії, В’єтнаму чи Індонезії. Нижче зібрані найкращі пропозиції від різних виробників кави для приготування в гейзерній кавоварці.
Кава мелена Ambassador Blue Label
Бленд арабіки та робусти. Вишукана мелена кава Ambassador Blue Label середньої прожарки для тих, хто цінує багатий смак і аромат. Має нотки шоколаду, персика і цитрусових. Найращий вибір для поціновувачів класичних кавових варіацій.
Кава мелена Jacobs Monarch Classic
Купаж арабіки та робусти. Jacobs Monarch Classic – мелена чорна кави середнього ступеня прожарювання з насиченим, збалансованим смаком: нотками шоколаду і цитрусовою кислинкою. Неповторний аромат напою зігріває, надихає на великі звершення. Особливо приємно Jacobs Monarch Classic пити, додавши трохи молока.
Кава мелена TOTTI Caffe Espresso
Бадьорливий, терпкий еспресо. TOTTI Caffe Espresso – суміш сортів робусти і арабіки. Завдяки темному обсмажуванню смак кави з легкою, привабливою гірчинкою. Найкращим чином зерна середнього помелу розкриваються при приготуванні напою в гейзерній кавоварці.
Кава мелена Ferarra Caffe 100% Arabica
Натуральна, смажена капуцин Арабіка. Ferarra Caffe 100% Arabica – ідеальний баланс гострої гіркуватості і кислинки цитрусів створює специфічний аромат, який так цінують любителі еспресо. Помел для гейзерної кавоварки середнього ступеня обсмаження запакований у вакуумну упаковку, завдяки чому зберігаються всі смакові якості.
Кава мелена Segafredo Le Origini Perù
100% арабіка. Segafredo Le Origini Perù – італійська мелена кава з насиченим смаком, м’яким шоколадним примаком і багатою пінкою. Має легкий ступінь прожарювання, завдяки чому виключається гіркота і підвищена кислотність. Суміш сортів кави оцінять ті, хто любить бадьористий напій у чистому вигляді.
Яка кава краще? Як то кажуть, «на смак і колір…», тому вирішувати тільки вам. Фахівці рекомендують натуральну каву середнього помелу з невеликою кількістю добавок, яка точно задовольнить побажання поціновувачів цього казкового напою.
Зображення взяте з джерел: unsplash.com