ru
ua
ru
ua

Як вибрати мангал

Щоб посмажити смачний шашлик або овочі на пікніку, вам потрібно буде вибрати мангал. У цій статті ми розповімо, на які параметри звернути увагу, які бувають мангали, а також поділимося рейтингом кращих моделей.

Як вибрати мангал

Перший критерій, на який варто звернути увагу при виборі мангала, – матеріал виготовлення. Який метал для мангала найкраще справляється з поставленими завданнями?

  1. Сталеві жаровні – найпопулярніші і поширені, тому що поєднують в собі міцність і прийнятну вартість. Однак є у сталі і недоліки: з часом матеріал прогорає і приходить в непридатність. Чим товще сталь – тим довговічніше жаровня. Орієнтовний термін служби мангала зі сталевими стінками 1,5 мм – 2-3 сезони.
  2. Мангали з нержавіючої сталі – найбільш стійкі до корозії.
  3. Мангали з прокатних листів сталі – це бюджетний варіант для тих, хто дуже рідко готує шашлик і не розраховує на довговічність пристосування. До того ж, тонкі стінки жаровні погано утримують тепло, тому для готування знадобиться велика кількість вугілля. Палити дрова всередині такого мангала заборонено, тому що метал може деформуватися.
  4. Багато металевих мангалів комплектуються шампурами і тонкими гратами. Перед використанням переконайтеся в якості згаданих елементів і при необхідності докупіть потрібні аксесуари.
  5. Чавун – довговічний і надійний матеріал для виготовлення мангалів. Чавунні жаровні вважаються кращими мангалами. Вони відмінно утримують температуру, забезпечують рівномірний розподіл тепла і допомагають приготувати смачний соковитий шашлик максимально швидко. Такий мангал може служити десятиліттями, якщо берегти його від різкого перепаду температур і не залишати під відкритим небом під час опадів.

У перелік матеріалів, яких варто уникати, входять оцинкована сталь і термостійка фарба, яку іноді використовують для покриттів. В обох випадках м’ясо може вбирати частинки шкідливих речовин, що негативно впливає на смак і якість страви.

Вам може бути цікаво

Як вибрати електром'ясорубку

Види мангалів

Як правильно вибрати мангал

Які бувають мангали за типом конструкції? Виділяють розкладні (розбірні), переносні і стаціонарні екземпляри. Також жаровні класифікують по сумісності з певним видом палива (вугілля, дрова, газ, електрика, тощо), за формою і наявністю аксесуарів (кришка, колеса). Розглянемо кожен вид докладніше.

Стаціонарний

Стаціонарний мангал

Який мангал краще вибрати, якщо ви часто збираєтеся з друзями або родиною на барбекю і готові виділити місце у дворі для установки масивного мангала? Звичайно ж, стаціонарний! Єдиний недолік таких мангалів – порівняно висока вартість і великі габарити. Але в іншому, стаціонарна жаровня – мрія кожного прихильника шашлику. Мангал обладнаний кришкою, піддувалом, решітками-гриль, вертелами, піддонами для попелу і навіть поличками для готової їжі.

Переносний

Для міських жителів, які звикли готувати шашлик, виїжджаючи на природу, найкраще підійдуть переносні мангали. Такі жаровні мають легку вагу, їх зручно розбирати на складові частини і можна скласти в невелику сумку. Переносні мангали вимагають уважності в процесі експлуатації: потрібно стежити за цілісністю конструкції і не втратити дрібні деталі після готування і складання пристрою. Крім того, переносний мангал не відрізняється стійкістю: його можна ставити тільки на рівну поверхню, інакше є ризик перекинути конструкцію разом з її вмістом.

Вам може бути цікаво

Як вибрати гриль для дому

Розкладний

Проміжний варіант між стаціонарними і переносними мангалами. Такі пристрої складаються одним рухом: ніяких довгих збирань перед приготуванням і розбирань після. Розкладні жаровні мають достатню стійкість і служать довше переносних мангалів. Втрата дрібних деталей не критична для розкладних конструкцій, тому що всі ключові складові мангала є частиною монолітної конструкції.

Із кришкою

Деякі моделі мангалів оснащуються кришкою, додаючи до традиційного функціоналу можливість легкого копчення продуктів. У закритих мангалі шашлик готується в кілька разів швидше, залишаючись соковитим. Головний недолік мангалів з кришкою – необхідність періодично заглядати всередину і перевіряти ступінь готовності страви.

Електричні мангали

Нестандартні пристосування, які підходять для приготування шашлику в приміщенні. Звичайно ж, у м’яса, приготованого в електричній жаровні, не буде характерного запаху і смаку справжнього шашлику, зробленого на вугіллі або дровах. Але якщо дуже хочеться приготувати шашлик в квартирі, електричний мангал стане в нагоді. Приємні бонуси – швидке нагрівання з автоматичним обертанням шампурів.

Види мангалів

Розміри мангала

Який повинен бути мангал за розміром? Мінімальна довжина –– півметра, максимальна – метр. Вибір залежить від кількості людей і ваших апетитів. Адже чим довший мангал, тим більше шашлику вдасться приготувати за один раз. Підбираючи жаровню, не забувайте, що у габаритних мангалів велика витрата палива.

Ширина у всіх мангалі приблизно однакова – 30 сантиметрів. Така величина оптимальна для стандартної довжини шампурів.

Глибина жаровні – важливий параметр, який значно впливає на смак готового шашлику. Для рівномірного і швидкого готування відстань від м’яса до джерела тепла має становити 12-15 сантиметрів.

Якої висоти і товщини повинен бути мангал

Якої висоти повинен бути мангал? Висота конструкції розраховується з урахуванням зростання шашличника. Жаровня повинна знаходитися на рівні талії, а руки – вільно діставати до шампурів в напівзігнутому положенні. Оптимальний показник висоти мангала для людини середнього зросту – 70 сантиметрів.

Якої товщини повинен бути мангал? Величина в три міліметри вважається довговічним варіантом. Але і більш тонкі стінки у 1,5-2 мм можуть відмінно прослужити протягом декількох сезонів.

Яка температура в мангалі

Яка температура повинна бути в мангалі

Яка температура в мангалі створює ідеальні умови для смаження м’яса? Оптимальна температура вугілля для смаження шашлику дорівнює 600-700 градусів Цельсія. Температуру потрібно періодично регулювати, роздуваючи згаслі вуглинки або, навпаки, погашаючи їх. Ідеальні якості для смаження м’яса має березове вугілля, тому що температура його горіння дорівнює 650 ℃. Відрізнити вугілля з берези можна по насиченому антрацитовому відтінку, що іскриться на поверхні і блискучому зламу. Не використовуєте дрова? Тоді не обійтися без показників температури горіння різних порід дерева. Так, березові дрова горять при температурі 1069 градусів, соснові – 1090 ℃, а ялинові – 1080 ℃.

Досвідчені кулінари можуть визначити температуру на око – за кольором вугілля. Потрібну температуру видає білий наліт з попелу, яким покриваються вугілля. Ще один варіант – дізнатися температуру за допомогою руки. Піднесіть долоню над жаровнею, чітко дотримуючись дистанції 8 сантиметрів. Якщо вже через секунду стає нестерпно гаряче, вугілля досягли потрібної температури. Але якщо вам ще не доступний такий рівень майстерності, краще придбати спеціальний пристрій – пірометр. Прилад покаже точну температуру і сприяє приготуванню смачного шашлику.

ТОП-5 мангалів для шашлику і не тільки

Усе ще не визначилися, який мангал краще у вашому конкретному випадку? Тоді цей невеликий рейтинг найбільш затребуваних жаровень буде вам корисний.

Мангал-валіза 3 мм на 8 шампурів

Відкриває наш список кращих переносний мангал зі сталі з товщиною стінок 3 мм. Проста розбірна конструкція дозволяє швидко упакувати мангал у валізу, і відправитися за місто на пікнік. Параметри жаровні: 450х300х140 мм. У бічних панелях є зручні отвори для шампурів, а внизу – піддавали для підтримки рівномірного горіння палива. У комплект входить чохол і 8 стандартних шампурів з дерев’яною ручкою.

Мангал-чемодан 3 мм на 8 шампурів

Мангал-валіза 3 мм на 8 шампурів

Мангал Mousson Uran 8

Розкладний тип мангалів представлений в нашому рейтингу моделлю Mousson Uran 8. Жаровня виготовлена ​​зі сталі і розрахована на 8 шампурів. Габарити виробу: 57.5х30х52.5 см. Споживачі відзначають міцність замків, легкість складання, довговічність і зручність експлуатації. Мангал оснащений ручками для переміщення, товщина стали – 2 мм.

Мангал Mousson Uran 8 Мангал Mousson Uran 8

Мангал-сковорода Steel

Цей мангал з кришкою – відмінна знахідка для тих, хто бажає швидко приготувати на природі не тільки м’ясо, але і тушковані або запечені овочі. Діаметра жаровні (60 сантиметрів) досить для того, щоб приготувати їжу для великої компанії. Висота ніжок мангала складає 25 сантиметрів, а бортиків – 3 сантиметри. Готувати в такому мангалі можна на твердому паливі.

Мангал-сковорода Steel

Мангал-сковорода Steel

Mousson Vulcan Promo

Мобільний мангал-стаціонар на колесах Mousson Vulcan Promo – чудовий варіант для шанувальників смачного шашлику. Жаровня виконана зі сталі товщиною 3 міліметри. Вигідна особливість мангала – наявність воронованого покриття, що захищає його від корозії. Mousson Vulcan Promo відрізняється надійним і стійким каркасом, оснащений двома дерев’яними поличками-підставками для готових страв.

Mousson Vulcan Promo

Мангал Mousson Vulcan Promo

Мангал-гриль Троян

Закриває наш суб’єктивний список кращих виробів мангал-гриль з кришкою і шампурами Троян. Приготування в такому пристрої значно прискорює процес смаження м’яса, додаючи йому соковитості. В оснащення мангала входять датчик температури, стільниця, заслінка для регулювання тяги, труба-димовідвод, решітка-гриль, 13 шампурів, відерце для зливу жиру. Довжина жаровні становить 80 сантиметрів, а діаметр камери – 40 см. Загальна товщина стінок дорівнює 5 мм (стінки вироби – 2 мм і стінки ящика для вугілля – 3 мм).

Мангал-гриль Троян

Мангал-гриль Троян

Як бачите, вибрати мангал не так і складно, головне – визначитися з пріоритетними характеристиками і чесно відповісти, як ви його плануєте використовувати: стаціонарно на дачі, або брати з собою в поїздки. Тоді вибрати мангал стане простіше простого.

Зображення взято з джерел: pixabay.com.

Вам сподобалася стаття?

0