ru
ua
ru
ua

Як вибрати пароварку для здорового харчування: ТОП-5 моделей

Пароварки зайняли щільне місце серед популярної побутової техніки і користуються незмінним попитом в Україні протягом багатьох років. Про що це свідчить? Про те, що українці стали пильніше стежити за власним здоров’ям. І в цьому дійсно є сенс, адже, на відміну від традиційного приготування їжі в духовці або на сковороді, продукти в пароварці зберігають більшість вітамінів і поживних речовин. Залишаються красивими і апетитними – ті ж овочі не тьмянішають, залишаючись яскраво-червоними, зеленими, жовтими.

У цій статті ми розповімо, як вибрати пароварку, запропонуємо п’ять найкращих моделей на думку покупців, а також поділимося кількома рецептами приготування смачних і корисних страв.

Як працює пароварка

Принцип роботи пристроїв для приготування страв на пару досить простий. У спеціальну ємність наливається вода, її кількість залежить від того, яка страва буде готуватися. Далі пароварка нагріває воду до кипіння – починає активно виділятися пар, який обволакує продукти харчування, поміщені в додаткові контейнери. Це відбувається рівномірно, тому їжа готується досить швидко. Краплі води, які з’являються в ході готування, стікають вниз і збираються в піддоні. У разі повного випаровування води, пароварка відключається. Зазвичай, до цього моменту продукти вже готові до вживання.

Суть готування в пароварці полягає в тому, що тут не використовуються масло та жири, завдяки чому їжа виходить низькокалорійною.

Пароварка з овочами

Які бувають пароварки

Каструлі для готування на електроплиті або газі, електропароварка соло, вбудовані – вивчаючи варіанти побутової техніки в інтернеті, простий користувач може легко заплутатися. Пропонуємо більш детально розглянути, які пароварки бувають, щоб ви змогли вибрати найкращий варіант.

Дитяча пароварка-блендер

Багато хто цікавиться, а чи можна застосовувати пароварку, щоб готувати страви для дітей. Звичайно можна! І найкращий варіант для цього – пароварка-блендер, в якій виходять найкорисніші овочеві суміші, пюре і каші.

Спочатку продукти пропарюють, потім перебиваються до потрібної консистенції на блендері.

Мультиварка-пароварка

Мультиварка-пароварка

Більшість сучасних пароварок, по суті, мультиварки. Вони вміють гасити, смажити, варити, випікати, укомплектовані десятками автоматичних режимів. За допомогою мультиварки-пароварки можна готувати різноманітні страви, які зазвичай робляться в духовці або на плиті. До того ж, можна не хвилюватися, що щось википить або пригорить. Сирники, кекси, піца, плов, запіканка, суп, м’ясо, тушкована капуста – це далеко не повне меню можливих страв з мультиварки!

Принцип приготування тут такий же, як і в пароварці – досить вибрати режим «Варка на пару». Завантажив продукти і займайся своїми справами.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

Каструля-пароварка

Бюджетний варіант для газових та індукційних плит! Каструля-пароварка зроблена у вигляді ємності з гратами або перфорованою вкладкою. Звичайно, тут немає індикатора готовності або регулювання температури, але в цілому готувати з її допомогою легко: коли в нижній частині каструлі закипить вода, на верхній «ярус» поміщаються продукти. Вони обдаються паром до готовності. У деяких моделях каструль-пароварок є додаткові насадки.

Вбудована пароварка

Аксесуар для духових шаф – ідеальне рішення для маленьких кухонь.

Якщо у переносних пароварок корпус пластиковий, то у вбудованих – із неіржавної сталі, що не виділяє шкідливих речовин і здатна прослужити набагато довше. Більш того, мобільні пристрої треба кожен раз складати і розкладати, а вбудована пароварка знаходиться в кухонній стінці, і все, що потрібно, натиснути кнопку включення і вибрати режим готування. Пароварка вбудованого типу може замінити повноцінну духовку, з її допомогою можна швидко приготувати овочі, м’ясо, рибу без використання масла. Ідеально для підтримки здоров’я і витонченої фігури.

Більшість моделей мають кілька рівнів для одночасного приготування великої кількості їжі.

Пароварка-гриль

Назва говорить сама за себе. Крім стандартних продуктів і страв, у пароварці-грилі можна запекти птицю, використовуючи функцію гриль. Запечені курча, качка, індичка, курячі ніжки виходять ароматними і нежирними. Більшість пароварок-гриль також можуть розморожувати напівфабрикати, що помітно прискорює кулінарний процес.

Що приготувати в пароварці

Що можна готувати в пароварці

Практично все! Картопля з овочами, омлети, спагеті, запіканки, котлети, пельмені, манти.

Коронна страва пароварок – різні каші, найпопулярніші з яких – це рис і гречана крупа. Секрет приготування криється в рецепті: страву слід томити в закритій ємності з товстими стінками і не перемішувати. Господині організувати таке клопітно, а ось пароварці – елементарно.

Приготування на пару – ідеальний спосіб для дарів моря. Лосось, дорада, сібас або мідії, морські гребінці, креветки також швидко готуються в пароварці. Сік лимона, чорний або білий перець і оливкова олія підкреслять шляхетний смак морепродуктів. Морська риба прекрасно поєднується з топленим вершковим маслом. Гурмани можуть розігріти вершкове масло у сковороді й обсмажити в ньому шматочки лимона. Отриманою рідиною дозовано поливайте інгредієнти і приправте запашним кунжутним маслом, що безумовно додасть страві азіатського присмаку.

Пароварка також делікатно і швидко обробляє м’ясо і птицю. Відвар, що з них стікає, забирає більшу частину шкідливих речовин. А всі корисні залишаються всередині – бінго! Саме тому приготовані на пару продукти ідеально підходять дітям. При чіткому дотриманні часу приготування, виходить дивно соковита куряча грудка. Перевірте її готовність, проколовши зубочисткою в найбільш товстому місці: сік, що виділяється, повинен бути абсолютно прозорим. Приправте м’ясо сіллю, перцем і не забудьте скропити лимоном, особливо індичку або свинину.

А ось і кілька простих рецептів, які ви зможете повторити вдома.

Баклажани на пару

Для приготування нам знадобиться 6 великих баклажанів, 2 цибулини, свіжий імбир (3 см), половина голівки часнику, 1 червоний перець чилі, пучок кінзи, 100 мл оливкової олії, а також сіль і перець за смаком.

Баклажани в пароварці

Приготування

  1. Цибулю і часник нарізати дрібними кубиками і смужками, чилі – півкільцями.
  2. Подрібнити стебла кінзи.
  3. Ножем зняти шкірку з баклажанів і нарізати великими шматками, посолити і поперчити.
  4. Помістити баклажани в пароварку і готувати 10 хвилин.
  5. Паралельно в каструлі нагріти олію, закинути цибулю і обсмажити до золотистого кольору. Потім додати часник, чилі і кинзу й обсмажити ще протягом 3-х хвилин.
  6. Готові баклажани викласти на блюдо, залити киплячим маслом з цибулею й овочами. Приправити кінзою і дати охолонути.

Баклажани на пару готові! Відмінно поєднуються з пастою і рисом.

Рибні рулети під апельсиновим соусом

Для приготування закуски підготуйте філе 4-х тушок минтая або хека. А також: 2 морквини, 3 картоплини, качан брокколі, 2 апельсини, 1 чайну ложку чебрецю і цукру, 100 мл вершків, масло, сіль і білий мелений перець за смаком.

Рибні рулети в пароварці

Приготування

  1. Взяти апельсин, зняти з нього цедру, із м’якоті вичавити сік.
  2. Філе риби заправити спеціями, полити апельсиновим соком і дати промаринуватися півгодини.
  3. Овочі добре вимити, картоплю і моркву подрібнити, броколі розібрати на суцвіття. Все покласти в нижній ярус пароварки і змастити олією.
  4. Порізати рибне філе уздовж на дві частини. Покласти на нього часточки апельсина, скрутити і зафіксувати зубочисткою. Відправити на верхній ярус пароварки. Готувати протягом 10-12 хвилин, не знімаючи кришку.
  5. Приготувати соус. Для цього слід прокип’ятити сік апельсина разом із цедрою, сіллю і цукром (за смаком) і за пару хвилин до зняття додати і перемішати вершки.

Рибні рулети подавати з овочами і соусом.

Кращі пароварки: ТОП-5

Особливим попитом серед українців користуються такі моделі пристроїв.

Пароварка TEFAL VC140131

Механічний пристрій потужністю 900 Вт і об’ємом парових корзин 6 літрів. TEFAL VC140131 складається з двох пластикових контейнерів зі знімними гратами, в яких продукти рівномірно обдає парою. Функціонал моделі дозволяє доливати воду під час готування, також є режим автоматичного вимкнення і таймер. Для приготування яєць і рису, а також збору крапель конденсату пароварка укомплектована спеціальними лотками.

Пароварка RUSSELL HOBBS Cook Home 19270-56

Пристрій у корпусі з пластику з механічною системою управління. RUSSELL HOBBS Cook Home 19270-56 складається з 3-х ярусів. Потужність пароварки складає 800 Вт. Серед функцій – автовідключення, звукове сповіщення про початок і кінець приготування. Якщо буде потрібно, у пароварку можна додати води, через спеціальні бічні отвори. Фішка моделі – контейнери складаються один в один, що забезпечує комфортне зберігання.

Пароварка RUSSELL HOBBS MaxiCook 23560-56

Ще одна модель від відомого британського бренду. Мультиварка RUSSELL HOBBS MaxiCook 23560-56 з електронним управлінням складається з 3-х контейнерів, управління здійснюється на світлодіодному екрані. Потужність пристрою 1 000 Вт дозволяє приготувати великий обсяг їжі за короткий проміжок часу. Відповідні функції: турбо-пар, підігрів страв, відкладений старт. Хороший варіант для використання у великих сім’ях.

Пароварка SATURN ST-EC0105

800-ватна техніка для готування смачних страв на пару. Управляється електронікою. SATURN ST-EC0105 складається з 3-х парових корзин по 1000 мл кожна. Поряд з автовідключенням, користувачеві буде цікава опція «Встановлені рецепти». Про стан роботи пристрою оповіщає світлова індикація. Завдяки компактним розмірам пароварку можна встановити в будь-якій частині кухні.

Пароварка BRAUN FS 3000 Tribute

Модель у пластиковому корпусі на 800 Вт. Продукти поміщаються у два дволітрових контейнери. Щоб виставити потрібну програму, досить покрутити ручний регулятор. Присутні режими автоматичного вимкнення, сигнали початку і кінця роботи. У разі, якщо в пароварці BRAUN FS 3000 Tribute не залишиться води, спрацює індикація. Крім стандартної комплектації, у моделі передбачена підставка для пропарювання продуктів, які забарвлюють інші продукти. Спеціальний відсік для кабелю з розеткою спрощує транспортування і зберігання, а завдяки спеціальній герметичній конструкції пароварку можна мити в посудомийці.

Підсумовуючи тему пароварок, слід сказати, що їх використання залежить від наявності тих чи інших функцій у конкретній моделі. У кожного приладу є інструкція, де описані всі його можливості і нюанси роботи. Вивчіть її гарненько, щоб знати, на що звертати увагу при покупці пароварки. Щоб ви не обрали, цей кухонний помічник точно не залишить вас байдужими, а також зможе довести, що корисна їжа може бути смачною.

Зображення взяте з джерел: unsplash.com

Вам сподобалася стаття?

0