ru
ua

Як вибрати блендер

Міксер і кухонний комбайн по-своєму чудові, але є прилад, який багато в чому замінить їх і стане безвідмовним помічником на «кухонному фронті». Йдеться про блендер.

Блендер – це прилад, який має ширші можливості проти міксера, але доступніший за ціною, ніж кухонний комбайн.

Стаціонарний блендер

Якщо приготування вам у радість, і ви витрачаєте на нього чималу кількість часу, любите експериментувати (серед іншого з випічкою й десертами) і маєте в своєму розпорядженні достатню площу кухні, то варто придивитися до стаціонарних блендерів.

Стаціонарні блендери (їх ще називають шейкерами) – це корпус з електродвигуном, на який поміщається чаша з обертовими ножами. У такому агрегаті зручно змішувати коктейлі, робити пюре, подрібнювати лід, перемішувати тісто.

Під час вибору подібного пристрою насамперед потрібно звернути увагу на його потужність. У більшості шейкерів вона становить від 200 до 1250 Вт. Чим вище цей показник, тим успішніше блендер подрібнюватиме тверді продукти. Сучасні моделі стаціонарних блендерів мають великий діапазон швидкостей – до двадцяти, а також забезпечені функцією «імпульс», коли ножі працюють тільки під час утримання кнопки або ручки. Імпульсний режим дає змогу ретельніше подрібнювати особливо тверді продукти, наприклад, лід.

Основний робочий елемент стаціонарного блендера – ножі, які мають бути виготовлені з якісної неіржавної сталі. Від їхньої форми залежить швидкість і якість подрібнення продуктів, оскільки ножі з декількома загнутими площинами ріжуть швидше й рівномірніше. Так що оптимальними є подвійні ножі вигнутої форми або ножі з додатковими різальними крайками.

Чаша блендера може бути скляною, пластиковою чи металевою. За обережного поводження скляна чаша може прослужити довго. Чаша з термоскла, як і металева, дасть нагоду змішувати також гарячі продукти. Дорожче коштуватиме модель із якісного пластику або композитного матеріалу, що не вбирає запахи й стійкого до пошкоджень. Місткість склянки потрібно вибирати, з огляду на потреби сім’ї, оскільки на ринку представлені моделі з чашею від 500 мл до 2 л.

Стаціонарний блендер шейкер

У комплекті зі стаціонарним блендером можуть постачатися змінні насадки й ножі, млини, кавомолки, крани для розливу готового продукту, спеціальні кришки.

Вам може бути цікаво

Як обрати кавомолку

Заглибний блендер

Заглибний блендер – прилад компактніший і мобільніший. Змішувати продукти можна як у спеціальній склянці, так у каструлі, чашці або тарілці. На відміну від шейкера, цей прилад доводиться тримати в руці, однак завдяки високій потужності, заглибний блендер досить швидко виконує поставлене завдання.

Діапазон потужності заглибних блендерів – 200-1000 Вт. І якщо для змішування й подрібнення м’яких продуктів досить потужності 250-400 Вт, то коління льоду, помел м’яса й вимішування тіста забезпечить модель із потужністю понад 600 Вт. Кількість швидкостей приладу може становити від 1 до 24. Більшість моделей мають «імпульсний режим».

Крім потужності, важливим критерієм під час вибору заглибного блендера є кількість і тип насадок. Основна насадка для заглибного блендера є ніж-подрібнювач, з яким виконується більшість необхідних завдань: змішування коктейлів, подрібнення овочів, пюрування супів тощо. Друга насадка найчастіше постачається в комплекті – вінчик для збивання, нерідко з високими мірними склянками. Також блендер може обладнуватися стаціонарним подрібнювачем, який є чашею з ножем на дні. У дорожчих і потужніших моделях є окремі ємності для коління льоду. Найдоступніші моделі пропонуються без додаткових насадок.

Заглибний блендер

Ніжка блендера може бути металевою або пластиковою. Насадки найчастіше роблять металевими. Очевидно, що насадки, виготовлені з металу, слугуватимуть довше, ніж пластикові. Металеві елементи дають змогу використовувати блендер для змішування гарячих продуктів, вони зносостійкіші й стійкіші до механічних пошкоджень.

Віднедавна на ринку з’явилися бездротові моделі блендерів, які обладнані акумуляторами, що теоретично має зробити роботу з пристроєм ще зручніше. Однак акумуляторні моделі важчі й менш потужні, ніж прилади, що працюють від мережі.

Якому ж типу блендера віддати перевагу? Якщо ви налаштовані на активне використання блендера в приготуванні різноманітних коктейлів, десертів і випічки, і не заперечуєте проти постійної дислокації приладу на робочій поверхні, вам стане в пригоді стаціонарний блендер. Якщо ж вам потрібен маневровий і легкий, зручний у зберіганні помічник, варто задуматися про купівлю заглибного блендера.