ru
ua
ru
ua

Як вибрати холодильник

Найпотрібніший у господарстві побутовий прилад – це, безумовно, холодильник. На сьогодні є маса компаній, які виробляють холодильні шафи, і безліч технологій, якими виробники обладнують свою продукцію. Серед усього цього розмаїття ми спробували виділити найголовніші характеристики та функції, щоб допомогти Вам визначитися з моделлю Вашої нової холодильної шафи.

Вбудований або окремішній холодильник

Для початку потрібно вирішити, якого типу буде холодильник – вбудований, або окремішній. Вбудована техніка покликана економити вільний простір кухні й бути максимально непомітною на тлі загального дизайну. Холодильник вбудовується в спеціальну нішу й зовні нічим не відрізняється від звичайної кухонної шафи, проте вартість вбудованої техніки, зазвичай, трохи дорожча, ніж вартість такої самої окремішньої техніки з такими самими характеристиками.

Тип холодильника

Далі треба визначитися, який холодильник потрібен особисто Вам. Що, у якій кількості та де Вам потрібно зберігати? Тип холодильника, його об’єм і розміри тісно взаємопов’язані.

За типом холодильники поділяються на:

Останні два типи входять до групи специфічних товарів, що потребують окремого розгляду. А поки що зупинимося на холодильниках, призначених для широкого використання.

Однокамерні холодильники мають загальні дверцята для холодильного та морозильного відділень, а у двокамерних холодильниках у кожного відділення свої дверцята. Принципова відмінність двокамерних холодильників від однокамерних полягає в тому, що під час відкривання одних дверцят атмосфера в другій камері не порушується, у такий спосіб заощаджується електроенергія. Крім того, в однокамерних холодильниках морозильне відділення зазвичай менше, ніж у двокамерних.

Є 3 схеми компонування камер у холодильниках:

  1. «європейська» схема, у якій велика морозильна камера розташовується під холодильною;
  2. «азіатська» схема, де морозильна камера невеликих розмірів розміщена над холодильним відділенням;
  3. «американська» схема Side-by-Side, у якій холодильне та морозильне відділення часто розташовуються по всій висоті пристрою пліч-о-пліч.

Розміри й об’єм

Однокамерні холодильники зазвичай невеликі, заввишки до 150 см мають об’єм не більше ніж 250 літрів. Більшість двокамерних холодильників заввишки від 150 до 210 см зазвичай не перевищують 400 літрів в об’ємі. Однак є чимало двокамерних холодильників підвищеної місткості, у яких завдяки збільшеній ширині та глибині забезпечується місткість до 600 літрів. Холодильники Side-by-Side є наймісткішими, відрізняються від інших великою шириною, а в деяких виробників ще й наявністю декількох холодильних і морозильних камер.

Великий холодильник

Для сім’ї з 2-4 осіб буде достатньо холодильника об’ємом 200-350 літрів. Якщо у Вас велика сім’я, то й холодильник знадобиться відповідний – на щастя, вибір сьогодні на ринку великий, і вибирати можна з-поміж великої кількості моделей об’ємом понад 400 літрів. Під час вибору холодильника дуже важливе доцільне поєднання об’ємів холодильної та морозильної камер. Якщо Ви любите запасатися свіжомороженими фруктами та ягодами на цілу зиму, то вам знадобиться більша морозильна камера.

Розміри холодильника, звісно ж, потрібно підбирати з огляду на розміри кухні та розміри ніші, у яку він буде вміщений. Водночас потрібно врахувати, що задня стінка агрегату має добре вентилюватися, оскільки це впливає на кількість споживаної холодильником енергії, ефективність і термін його експлуатації, отже між стіною кухні та задньою стінкою холодильної шафи має залишатися не менше ніж 5 см вільного простору. Якщо йдеться про вбудований холодильник, то його габарити мають чітко відповідати габаритам ніші для вбудовування. Крім того, під час вимірювань розмірів обов’язково потрібно врахувати потрібні технологічні допуски.

Компресор

Компресор у холодильнику – це енергетична машина, яка змушує холодоагент циркулювати всередині системи для охолодження камер. Бувають одно- або двокомпресорні холодильники. У двокомпресорних у кожної камери свій компресор, у зв’язку з чим для кожної камери встановлюється своя незалежна температура. У разі відкриття дверцят в одній камері, температура другої камери залишається незмінною, у такий спосіб заощаджується електроенергія.

Розморожування

В сучасних холодильних шафах розморожування буває переважно трьох видів:

  1. ручне
  2. крапельне
  3. система No Frost.

Найчастіше розморожування в холодильній та морозильній камерах відбувається з використанням різних технологій – наприклад, крапельне розморожування для холодильного відділення й система No Frost – для морозильного.

Ручне розморожування останнім часом уже практично ніде не використовується. У разі крапельного, або так званого «розморожування, що плаче» волога конденсується на задній стінці холодильника та стікає в спеціальні канали, потрапляючи на випарник.

No Frost (або Frost Free) – найсучасніша система розморожування. Ця технологія передбачає наявність вентилятора для рівномірної циркуляції холодного повітря. У разі використання No Frost іній не утворюється зовсім. Однак водночас в камері встановлюється досить низька вологість, за якої продукти швидше сохнуть, тому їх бажано загортати в спеціальну плівку або класти в контейнери.

Тип керування

Керування холодильником буває двох типів:

  1. електромеханічне
  2. електронне.

Електромеханічне керування здійснюється за допомогою ручки термостата та дає змогу регулювати охолодження тільки в більшому чи меншому ступені. Електронне керування зазвичай супроводжується наявністю дисплея, завдяки якому можна виставляти точну температуру охолодження для кожної камери, а також регулювати роботу вентилятора та компресора. До того ж дисплей забезпечує чітку та наочну індикацію всіх функцій.

Холодильник з електронним управлінням

Різноманітність функцій і настройок

Кожен виробник прагне зробити свій продукт найбільш оригінальним і комфортним у використанні, тому останні моделі холодильників пропонують безліч всіляких функцій і настройок, покликаних спростити та прикрасити наше життя. Turbo-охолодження, антибактеріальний захист за допомогою іонів срібла, що входять до складу стінок і внутрішніх поверхонь дверей, суперохолодження й суперзаморожування, поповерховий холод, різні зони збереження свіжості для свіжих овочів, м’яса, риби та птиці, фільтри, що усувають неприємний запах і функція «канікули» – все це далеко не повний перелік можливостей сучасних холодильників. Асортимент, як бачите, величезний, і помилитися з вибором практично неможливо.

Клас енергоспоживання

З усіх побутових електроприладів найбільша витрата електроенергії припадає саме на холодильник, оскільки він весь час під’єднаний до мережі. Тому дуже важливо вибрати економну модель. На сьогодні за енергоспоживанням холодильники поділяються на кілька типів і маркуються латинськими буквами А і B, де клас А – економніший варіант. Крім того, бувають холодильники з мінімальною витратою електроенергії, такі моделі маркуються як «Super A» або «A+» і «А++».

Дизайн

Часи, коли всі холодильники були одного розміру й одного кольору давно канули в Лету. Сьогодні є величезна різноманітність всіляких колірних і навіть дизайнерських рішень, завдяки яким холодильник перетворюється з простого побутового приладу на повноцінний елемент інтер’єру та навіть стає його основною прикрасою, як, наприклад, моделі, представлені нижче

Зелений холодильник

Вдалої Вам покупки!

Вам сподобалася стаття?

0