ru
ua
ru
ua

Як вибрати індукційну варильну поверхню

Останнім часом на багатьох кухнях з’явилися індукційні плити. Але широкий вибір сучасних моделей і різноманітність вбудованих функцій часом лякають необізнаного споживача. Як правильно вибрати індукційну варильну поверхню й на що звертати увагу?

Особливості індукційної варильної поверхні

Варильна поверхня цього типу відрізняється від звичних кухонних плит тим, що в ній під час нагрівання каструль або сковорідок не використовується звичайна електрична або газова конфорка. Нагрівання відбувається за допомогою встановлених під варильною поверхнею котушок індуктивності, що створюють електромагнітне випромінювання. Унаслідок в матеріалі посуду утворюються вихрові струми, теплова дія яких використовується для нагрівання. Водночас жодні інші поверхні, зокрема і варильна, не нагріваються.

Переваги:

  • Швидке нагрівання посуду;
  • Можливість плавного регулювання ступеня нагрівання;
  • Точний контроль температури й потужності роботи (зменшення температури з максимального до мінімального значення відбувається практично миттєво);
  • Немає неприємних запахів у кухні (на індукційній поверхні не пригоряють продукти, що впали);
  • Індукційна поверхня не сушить повітря;
  • Автоматизація більшості процесів;
  • Легкість керування;
  • Захист від опіків — конфорки індукційної варильної панелі працюють тільки, коли на них стоїть посуд, тому дитина або хатня тварина не зможуть обпектися у разі випадкового вмикання варильної поверхні;
  • Легкість очищення поверхні;
  • Високий клас енергоефективності (сучасна техніка передбачає тільки рівень А чи А +). Індукційна поверхня не витрачає енергію на нагрівання конфорки, потім посуду і їжі, тому споживає набагато менше електрики, ніж звичайні електроплити.

Вади:

  • Для приготування їжі підходить тільки посуд із дном з феромагнітних матеріалів — сталі (зокрема емальованої) або чавуну. Алюмінієві та скляні ємності на такій плиті нагріватися не будуть. Посуд із неіржавкої сталі необхідно перевірити за допомогою звичайного магніту — якщо він прилипає до дна, то такий посуд підходить. Щоб не міняти весь посуд після купівлі варильної панелі, можна придбати спеціальний індукційний диск, який призначений для використання на індукційних плитах будь-якого посуду;
  • Поверхня не переносить ударів (утворюються подряпини й відколи) — падіння кухонного приладдя, занадто різке розміщення сковорідок та іншого;
  • Сліди від попадання молока, цукру, варення та інших продуктів важко виводяться й можуть призвести до псування склокераміки;
  • Ремонт такої плити — дороге задоволення.

Вибираємо індукційну варильну поверхню

Вивчивши модельний ряд сучасних індукційних варильних поверхонь, далеко не кожен покупець зможе самостійно розібратися в різноманітті функцій і можливостей цієї техніки. Для того, щоб плита цього типу полегшила і зробила комфортним процес приготування їжі, зверніть увагу на такі рекомендації.

Фірма виробник

Зараз на ринку наявна велика кількість брендів. Але беззмінними лідерами надалі залишаються імениті європейські компанії (Bosch, Electrolux, Gorenje, Whirlpool, Siemens). Однак і бездоганна репутація виробника підкріплюється відповідною ціною.

Параметри конфорок

В цьому разі вирішальним чинником є потреби й особистий смак покупця. Наприклад, моделі Domino з двома зонами нагрівання чудово підійдуть для невеликої сім’ї. Також наявні комбіновані варильні поверхні, де поруч з індукційними конфорками є звичайні. Якщо треба готувати багато, придивіться до панелей із великою кількістю конфорок. Деякі варильні поверхні обладнані можливістю збільшення / зменшення зони нагрівання. Це допомагає розміщувати каструлі більшого або меншого діаметрів, або навіть кілька ємностей різного об’єму одночасно. Ця функція називається FlexInduction.

Регулювання нагрівання

Велика кількість температурних режимів дасть змогу експериментувати і відкривати нові грані під час приготування їжі. На сьогодні оптимальним рішенням є придбання 16-режимної індукційної варильної поверхні.

Турборежим

За допомогою цієї функції потужність від залежної конфорки перекидається на основну — це дає змогу, наприклад, швидше довести воду до кипіння. Працює турборежим просто — вмикаєте функцію Booster, і потужність запозичується в сусідніх конфорок, а потрібна вам отримує вищу інтенсивність нагрівання.

Матеріал індукційної панелі

Варильні поверхні бувають двох типів:

  1. Склокерамічні ;
  2. З загартованого скла.

Тип керування

Це один із найбільш значущих для будь-якого користувача параметрів. Індукційні варильні поверхні за типом керування поділяються на два типи:

  1. Сенсорні й сенсори-слайдери ;
  2. Механічні.

У першому випадку керування здійснюється за допомогою торкання пальцями піктограм на передній частині панелі. Слайдер дає змогу робити вибір “тепло-гаряче” рухом пальця в потрібному напрямку. Другий варіант частіше вважають за краще аматори класики. Вони можуть вибрати моделі з поворотними вимикачами.

Корисні функції

Сюди можна віднести такі опції:

  • Таймер;
  • Розпізнавання матеріалу посуду;
  • Розпізнавання розміру посуду;
  • Відкладений старт;
  • Підтримання температури;
  • Збереження програм;
  • Дисплей, на якому зображуються активовані режими та стан індукційної панелі;
  • Автоматичне вимкнення у разі проливання рідини й багато іншого.

Потрібно продумати, наскільки кожна з цих функцій необхідна вам, адже чим більше доповнень, тим плита буде дорожчою.

Дизайн

Більшість виробників віддають перевагу чорному кольору, але можна знайти і світлі моделі. Також бувають панелі з химерними орнаментами. Самі варильні поверхні бувають прямокутними, квадратними, у формі витягнутого овалу. Конфорки відрізняються кольоровим виконанням і розташуванням на панелі.

З огляду на всі переваги індукційних варильних панелей, можна впевнено говорити, що їхня популярність буде тільки зростати.


Вам сподобалася стаття?

0
Популярне
Що таке конвекція в духовці та як вона працює
Як правильно голитися електробритвою
Windows 10 – яку версiю вибрати
Рептилії: кого можна завести вдома