ru
ua
ru
ua

Як вибрати міксер

Для тих, хто готує часто й з задоволенням, не буває непотрібних побутових приладів. Один із найпотрібніших кухонних помічників — міксер.

Відразу варто пояснити, що міксер і блендер за уявної подібності мають різні функції. Основне призначення блендера — швидке подрібнення продуктів. Міксер не тільки збиває різні інгредієнти, але й з легкістю замішує рідке й густе тісто.

Спочатку треба визначитися, який тип міксера потрібен саме вам — ручний або стаціонарний.

  1. У ручному міксері двигун розташований у ручці приладу, а в стаціонарному — розташований у підставці, на яку ставиться чаша. Ручний міксер зручніший, компактніший і дає змогу збивати продукти в будь-якій ємності. Однак під час використання доводиться тримати прилад без опори, здійснюючи кругові рухи для кращого змішування.
  2. Стаціонарний міксер так само звільняє господиню від потреби тримати в руках пристрій. Він потужніший, але для збивання та змішування використовує тільки чашу з комплекту. У стаціонарних міксерах вінчики обертаються за спеціальною траєкторії. До того ж у найбільш «просунутих» моделях стаціонарних міксерів рухається ще й чаша.

Порівняно недавно на ринку з’явився комбінований вид міксера. Це стаціонарна модель зі знімною опорою й змішувальною чашею. Простим натисненням кнопки стаціонарний міксер перетворюється на компактний ручний. Двигун приладу розташований у корпусі.

Чим вища потужність міксера, тим якісніше він буде виконувати складну роботу. Більшість стаціонарних моделей працюють у діапазоні від 300 до 450 Вт. Це дає змогу приладу прекрасно замішувати туге тісто.

Якщо ж ідеться про ручні міксери, то для збивання м’яких продуктів і рідин цілком вистачить 150-300 Вт потужності. Треба пам’ятати, що збільшення потужності веде за собою й подорожчання вартості міксера.

У базовій комплектації всіх міксерів наявні дві пари насадок — вінчики й гаки. Вінчики призначені для збивання рідких продуктів: яєць, вершків, легких кремів. Гаки-спіралі використовуються для замішування щільніших субстанцій, наприклад, крутого тіста.

Однак не зайвими на кухні будуть насадки, які часто є в комплекті — блендер, універсальний ніж-подрібнювач, сито для найменшого протирання продуктів. Функційність міксера збільшує окремішня насадка для пюре. А стаціонарні міксери мусять мати ще й широкий пластиковий диск, який стане в пригоді для змішування густих страв однорідної консистенції.

Вам може бути цікаво

Як вибрати блендер

Найважливіший параметр під час вибору міксера — швидкість. Кількість швидкостей зазвичай варіюється від 3 до 5, хоча трапляються й моделі з діапазоном до 16 позицій. Як показує практика, п’яти швидкостей цілком вистачить для збивання різноманітних продуктів. Найчастіше на шкалу швидкостей наносяться зображення, що дають змогу підібрати потрібний режим роботи міксера.

Поруч із перемикачем швидкостей розташована кнопка турборежиму, який на короткий час збільшує швидкість обертання насадки. Функція турборежиму корисна для короткочасного змішування. Однак зловживати цією опцією не варто, щоб не перегріти двигун — вмикайте цей режим не довше, ніж на кілька секунд. В імпульсному режимі двигун обертається з перериваннями, що дає змогу якісніше подрібнити особливо тверді продукти — наприклад, лід. У деяких моделях швидкість обертання насадок може змінюватися залежно від сили натискання на кнопку. Це зручно для змішування, коли рецепт вимагає поступового збільшення швидкості роботи приладу.

Корпус міксера виготовляють із пластику або металу. І хоча сталевий має показніший вигляд, пластмасовий корпус не поступається йому в надійності. Інша річ — насадки, які мають бути з якісного зносостійкого матеріалу. У недорогих моделях використовуються пластикові рухливі деталі, але вони часто деформуються й тріскаються, особливо в разі активного використання. Тому для робочих елементів краще вибирати метал.

Вибираємо міксер

Чаші для збивання роблять із пластикускла або неіржавкої сталі. Найдешевша, але не найдовговічніша — пластикова ємність. Скляна чаша дає змогу візуально контролювати процес змішування, проте вона дуже ламка. Найбільш міцна й надійна чаша для збивання — з неіржавкої сталі.

Розраховуючи об’єм чаші, треба врахувати, що її не можна завантажувати повністю. Щоб вміст не розбризкувався по кухні, варто наповнювати ємність на ¾ об’єму. Для сім’ї з двох осіб досить 2-2,5-літрової чаші. Якщо ж готувати потрібно для більшої кількості людей, то ємність об’ємом від 3 до 5 літрів допоможе впоратися з цим завданням.

Вам може бути цікаво

Як вибрати кухонну машину

Під час покупки міксера варто звернути увагу на кілька корисних функцій. Наприклад, у разі інтенсивного використання турборежиму є небезпека перегрівання механізму. Однак опція захисту від перевантаження міксера не дасть двигуну перегрітися й вбереже його під час навантажень.

Кнопка скидання насадок дасть змогу швидко зняти й замінити їх. Відсік для електричного шнура зробить міксер компактнішим у зберіганні. А прогумована ручка дасть змогу зручно втримувати прилад під час роботи. Деякі моделі обладнані спеціальним настінним кріпленням.

У наборі з міксером часто постачаються мірні склянки, ложечки, щіточки й рідини для очищення приладу.

Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com

Вам сподобалася стаття?

0