ru
ua
ru
ua

Як вибрати сушарку для овочів і фруктів

Найдавніший спосіб збереження фруктів і овочів — сушіння. Спочатку воно відбувалося під сонячними променями. У наш час для цієї операції застосовуються спеціальні сушарки (дегідратори) конвекційного й інфрачервоного типу (електричні), а також тунельні (працюють на рідкому паливі) сушарки.

Тунельні сушарки, чия потужність обчислюється в тоннах готової продукції за зміну, ми в цій статті не розглядатимемо. А ось із побутовими конвекційними й інфрачервоними варто розібратися докладніше. Ці прилади здатні колосально полегшити життя дачника, стурбованого тим, як переробити урожай із мінімальними втратами. Широко використовуються вони й для того, щоб можна було без особливих клопотів сушити в міській квартирі гриби, трави, фрукти, овочі, а також робити всіляку пастилу, енергетичні батончики зі злаків і фруктів, в’ялити до пива тонко нарізані м’ясо й рибу.

Сушарки конвекційного типу

Конвекція (від латинського «convectio» — переміщення) має на увазі те, що внутрішній простір конвекційної духовки, аерогрилю або сушарки обдувається гарячим потоком повітря, що нагріває внутрішній об’єм «печі» однаково в усіх точках. Використання такої технології колосально згладжує різницю в температурі, характерною для побутових приладів, у яких не застосовується обдув.

сушарка для фруктів

Конструкція конвекційної сушарки

До низки обов’язкових вузлів такої сушарки належить теплонагрівальний елемент, електромотор із крильчаткою (вентилятор), що створює потік повітря, корпус, у який усе це укладено, і кілька лотків (піддонів) з перфорованим дном (зазвичай від трьох до шести). У сушарок із круглим корпусом до цього переліку додається пластикова кришка, якою лотки накриваються зверху.

Форма корпусу (а, відповідно, і піддонів) у конвекційних сушарок може бути прямокутна, кругла, овальна або восьмикутна. Пов’язано це з розміщенням вентилятора. У прямокутних сушарках він розміщується, здебільшого, збоку, на задній стінці приладу, у круглих — внизу, під піддонами.

Менш поширені варіанти сушарок, у яких вентилятор розміщений на самому верху конструкції. В разі такого розміщення вентилятора випадково залити електромотор чим-небудь (наприклад, соком, що виділяється під час сушіння соковитих ягід і фруктів) практично неможливо. Те ж саме й щодо прямокутних сушарок — бічне розміщення вентилятора також забезпечує надійну роботу. Втім, сучасні моделі з нижнім розміщенням вентилятора теж мають гарний захист від випадкового потрапляння на них вологи.

Крім цього, у сучасній сушарці має бути таймер (зазвичай, з функцією автоматичного вимкнення) й термостат (найчастіше регульований). Звичайний для побутового термостата діапазон температури — від 30 до 70 °C.

сушарка з фруктами

У сучасних моделях також є функція «холодний обдув» («режим холодного повітря»). Вона дає змогу вимикати теплонагрівальний елемент і в такий спосіб «доводити» майже готову сировину до потрібної кондиції, не боячись її пересушити.

Різні моделі сушарок можуть обладнуватися як механічним (прості ручки, що виступають із корпусу), так і електронним керуванням (із сенсорами й рідкокристалічним дисплеєм). В «електронних» моделях зазвичай є більша кількість можливих функцій, але коштують вони помітно дорожче. Керування «механічних» сушарок є простішим і з цієї самої причини його набагато простіше ремонтувати в разі потреби.

Переваги та огріхи конвекційної сушарки

Основна перевага — поєднання практичності й доступної ціни.

Деякі моделі сушарок містять не один, а два нагрівальні елементи. З одного боку, це перевага — два нагрівачі дають змогу точніше регулювати температурний режим, але з іншого — ціна на апарат із додатковим ТЕНом буде вищою.

До переваг сушарок круглої форми можна віднести порівняну компактність (проти прямокутних) і цікавіший дизайн.

Прямокутні сушарки можуть робитися як із харчового пластику, так і з металу, круглі — зазвичай, тільки з пластику. Метал, звичайно, міцніший, але й важить він більше. Тому перевозити металеву сушарку (наприклад, на дачу або з дачі) буде важко. Пластик дешевше, легше й мобільніше. Коштують металеві сушарки помітно дорожче пластикових.

До огріхів конвекційних сушарок можна віднести потребу час від часу міняти місцями верхні й нижні піддони із продуктами, що сушаться (у «круглих» сушарок) або витягувати й вставляти їх іншою стороною (у прямокутних сушарок).

Вам може бути цікаво

Як вибрати сковороду-гриль

Сушарки інфрачервоного типу

Є сучасними сушарками останнього покоління. Сушать продукти завдяки використанню інфрачервоного випромінювання. Відмітна особливість такої обробки полягає в тому, що сушіння йде одночасно й зовні, і всередині сировини.

У промисловості інфрачервоні сушарки часто використовуються для сушіння спецій і комбікормів.

Конструкція інфрачервоної сушарки

Обов’язковим вузлом є елементи інфрачервоного випромінювання, які нерідко доповнюються електромотором із крильчаткою (вентилятором). Крім цього, до конструкції входять корпус, піддони (листи) і панель керування.

Інфрачервоні випромінювачі мають встановлюватися під кожним піддоном, що автоматично призводить до подорожчання апарата. Відповідно, чим більше піддонів, тим вища вартість сушарки.

Зазвичай, інфрачервоні сушарки обладнуються таймером із функцією автоматичного вимкнення та термостатом (зазвичай працює в межах 40-70 °C).

Переваги та огріхи інфрачервоної сушарки

Головна перевага полягає в тому, що інфрачервоні промені сушать фрукти й овочі не тільки швидко, але й дбайливо: вони зберігають найбільшу кількість вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин.

Головний огріх побутових інфрачервоних сушарок — висока вартість, багаторазово перевищує ціни на конвекційні сушарки.

електрична сушарка

Критерії вибору

  1. Іноді на вітчизняному ринку можна натрапити на дешеві моделі сушарок із ТЕНом, але без вентилятора. У цьому разі спокушатися низькою ціною не варто: ефективність подібних сушарок зазвичай не витримують жодної критики. Без повітряного обдування в них можна використовувати лише малопотужні нагрівальні елементи, що згубно впливає на продуктивність приладу.
  2. Найкраще купувати сушарки відомих виробників, неважливо — вітчизняні вони чи імпортні. Пов’язано це не так із престижністю бренда, як з якістю жароміцного пластику, використовуваного в конструкції: у відомих фірм він точно харчовий і під час нагрівання не пахнутиме. Увага: якщо після ввімкнення сушарка починає видавати різкий «хімічний» запах, то нею краще не користуватися. Здоров’я дорожче.
  3. Кожна сушарка призначена для використання суто певної кількості піддонів (пов’язано це, насамперед, з потужністю моделі). Тому докуповувати додаткові піддони для того, щоб збільшити місткість сушарки, великого сенсу немає — сушарка не зможе прогрівати їх «в штатному режимі».
  4. Середня потужність сушарки потужність — 350 Вт. Оптимальна кількість піддонів у подібному пристрої — чотири-п’ять штук.
  5. Роблячи свій вибір, враховуйте те, що, хоча сушарка потужністю 250 Вт висушить яблука нітрохи не гірше, зробить вона це вдвічі, а то й утричі повільніше (залежить від конкретної моделі).
  6. Сушарка потужністю 450 Вт і більше дає змогу підв’ялити (сушити) не тільки овочі й фрукти, а й м’ясо або рибу (ці продукти треба нарізати якомога тонше).
  7. Якщо сушарка підходить вам за всіма параметрами, але отвори в її піддонах здаються вам занадто великими (наприклад, ви збираєтеся готувати пастилу або сушити дуже дрібні ягоди), не турбуйтеся. Для приготування подібних продуктів широко використовується кулінарний папір (пергамент), який проколюється зубочисткою в декількох місцях (чим більше, тим краще) й укладається на сітку піддону.
  8. Важливим параметром вибору є глибина лотка. Чим вона менша, тим краще прогріватимуться верхні лотки. З іншого боку, чим лотік глибший — тим більше різних продуктів у ньому можна сушити. Ті ж гриби, наприклад, для сушіння занадто дрібно різати не варто, а отже, піддон для них має бути порівняно глибоким. А для цілющих трав вистачить лотка із найнижчим бортиком. Щоб визначитися з оптимальною глибиною лотків, потрібно знати, які саме продукти ви збираєтеся сушити.
  9. Якщо є можливість, краще купувати сушарку, у якій встановлений термостат із можливістю плавного регулювання — він дає змогу точно задати температуру, оптимальну для сушіння потрібного вам продукту. Термостати з фіксованим ступеневим регулюванням такої можливості позбавлені.
  10. У разі, якщо ви збираєтеся придбати сушарку зі ступеневим термостатом, добирайте модель як мінімум із трьома температурними режимами.
  11. Добре подумайте, де ви більше використовуватимете свою сушарку — вдома чи на дачі. Імовірність стрибків напруги або вимкнення електрики на дачі набагато більша, ніж у місті. З цього погляду для дачі надійніше буде купити сушарку з механічним керуванням: моделі з електронною платою й рідкокристалічним дисплеєм за умов ненадійної роботи електромереж можуть давати збої.

Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com

Вам сподобалася стаття?

0