ru
ua

Як вибрати витяжку

Сучасні витяжки діляться на два типи – рециркуляційні (фільтрувальні) і відвідні (витяжні, евакуаційні). Обидва вони є досить поширеними, але кожен із них має свої характерні риси.

Рециркуляційна витяжка

Являє собою пристрій, що працює за принципом «замкнутого циклу»: він проганяє кухонне повітря через спеціальні фільтри та знову повертає його на кухню, не відводить за межі приміщення. Потужність у рециркуляційних витяжок трохи нижча, ніж у відвідних.

Рециркуляційна витяжка може бути як звичайною, пласкою, так і вбудованою. У такому разі вона «ховається» в стандартній настінній шафці, яка зовні не відрізняється від інших, що висять поруч. Така витяжка може бути як повністю вбудована (видно тільки нижню панель витяжки з панеллю керування й підсвіткою) так і телескопічною (з-під шафи в разі потреби висувається додаткова панель для втягування забрудненого повітря). Як варіант, повністю вбудована витяжка може бути вмонтована не в шафку, а в стільницю, на якій розташована робоча поверхня. У такому разі вона розташовується вертикально, паралельно стіні.

Конструкція рециркуляційної витяжки

До числа обов’язкових елементів тут належить знімний жировий фільтр (одно- або багаторазовий), електричний привод із крильчаткою, що забезпечує проходження повітря через фільтри, вугільний фільтр для нейтралізації запахів і порівняно герметичний корпус, який об’єднує всі ці елементи в одне ціле.

Також рециркуляційна витяжка може бути обладнана підсвіткою, електронним дисплеєм, таймером, годинами, регулятором швидкості, пультом дистанційного керування.

Основні переваги та вади

До числа переваг рециркуляційної витяжки можна віднести автономність: її можна встановити в будь-якому потрібному для вас місці (ця витяжка не залежить від розташування вентиляційних каналів).

Друга найважливіша особливість – така витяжка не створює ефекту «зворотної тяги» й не заважає роботі газової колонки або котла.

Установлення рециркуляційної витяжки є порівняно нескладним процесом, вона не вимагає монтування та прокладання повітропроводів (не кажучи вже про пробиття під них отворів у стінах).

Рециркуляційна витяжка не остуджує приміщення в холодну пору року.

До вад належить те, що з видаленням жирових випаровувань і запахів від готування така витяжка справляється менш ефективно, ніж відвідна.

Крім цього, для рециркуляційної витяжки в обов’язковому порядку доведеться регулярно докуповувати витратні матеріали – вугільні фільтри.

Рециркуляційна витяжка на кухні

Відвідні витяжки

Відвідні (евакуаційні) витяжки, як випливає з назви, працюють за принципом відведення забрудненого кухонного повітря за межі приміщення (повітропроводами й повітряними каналами – на вулицю).

Відвідні витяжки діляться на кілька підвидів:

  • Купольна: володіє класичним дизайном (іноді також називається камінної). Основні вузли знаходяться всередині купола. Кріпиться до стіни.
  • Т-подібна: відрізняється від купольної витяжки формою – схожа на перевернуту букву «Т». Електромотор із крильчаткою розташований у вертикальній ніжці «букви», фільтри, сенсори та підсвітка – у горизонтальній «перекладині». Кріпиться до стіни.
  • Похила (декоративна): за компоннуванням вузлів схожа на Т-подібну, але нижня панель у неї скошена. Основний сенс подібного нахилу – максимально ефектний зовнішній вигляд, конструктивно декоративна витяжка від Т-подібної особливо не відрізняється. Кріпиться до стіни.
  • Кутова: її відмітна особливість полягає в тому, що задня поверхня не пласка, а клиноподібна. Здебільшого кутова витяжка є варіацією купольної, але трапляються і Т-подібні варіанти. Призначена для установлення в кутку кухні в тому разі, якщо в плити кутове розташування.
  • Повністю вбудована: «ховається» в настінну шафку, знизу якої видно сенсорну панель керування з підсвіткою і фільтрами. Зверху із шафки виходить повітровід. Оскільки шафка, у якій ховається витяжка, висить, зазвичай, впритул до таких самих шафок (справжніх), то повітровід пускається по їхніх верхніх кришках, впритул до стіни (для меншої помітності). Кріпиться до стіни.
  • Острівна: використовується переважно на великих кухнях із високою стелею й сучасним плануванням, де плита розташована не під стіною, а в так званій «острівній зоні» посеред приміщення. Кріпиться не до стіни, а до стелі, «звисає» з неї на повітроводі.

Відвідна витяжка на кухні

Конструкція відвідної витяжки

У число обов’язкових елементів входить жировий фільтр, електромотор із крильчаткою й корпус. На відміну від рециркуляційної витяжки, вугільний фільтр тут не потрібен – всі запахи разом із захопленим повітрям видаляються на вулицю і не повертаються в приміщення.

Так само, як і рециркуляційна витяжка, відвідна часто укомплектовується підсвіткою, перемикачем режимів, таймером з автостопом, годинником, інколи – пультом дистанційного керування.

Основні переваги та вади

Найпомітніша перевага відвідної витяжки – неперевершена продуктивність.

Витяжка не потребує регулярної заміни вугільних фільтрів.

Відвідна витяжка сприяє притоку свіжого, багатого киснем повітря.

Основна вада – жорстка прив’язка до наявності вентиляційного каналу. Без нього відвідна витяжка працювати не буде. Також для неї потрібне монтування повітроводу, який потім, зазвичай, доводиться якимось чином маскувати.

Особливості жирових фільтрів

Жирові фільтри першими зустрічають потік забрудненого повітря, приймать на себе навантаження з уловлювання крапель жирів і частинок кіптяви.

Сучасні жирові фільтри бувають трьох видів: багаторазові металеві та акрилові, а також одноразові (з волокнистих матеріалів).

Металеві фільтри є найбільш довговічними. Матеріалом для їх виготовлення слугує неіржавка сталь (преміум-варіант) або алюміній (має меншу «витривалість»). Ці фільтри досить легко промиваються теплою водою з мийним засобом (розміри більшості металевих фільтрів дають змогу мити їх у посудомийній машині). Періодичність миття може бути різною – вона залежить від того, наскільки інтенсивно та що саме ви готуєте. Різні виробники пишуть про потребу промивати металеві фільтри від разу на місяць до одного разу на квартал.

Акрилові фільтри мають помітно менший час експлуатації. Вони теж промиваються теплою водою з мийним засобом, але дбайливо й тільки вручну – про посудомийну машину тут уже не йдеться. Після миття їх у жодному разі не віджимають (це їм категорично протипоказане), а просто розкладають для сушіння. Потреба промивання, так само як і з металевими фільтрами, визначається «на око».

Одноразові фільтри виготовляються з флізеліну, синтепону або спеціального пористого паперу. Являють собою товсту «серветку», яка закладається у витяжку. Очищенню не підлягають, після забруднення викидаються. Дають змогу уникнути метушні з промивання «засалених» фільтрів, але змушують регулярно витрачатися на придбання нових.

Особливості вугільних фільтрів

Вугільний фільтр є невіддільним аксесуаром рециркуляційної витяжки. Встановлюється після жирового та призначається для тонкого очищення повітря (насамперед – від запахів приготованої їжі). Активною речовиною фільтра, як зрозуміло з назви, є гранульоване активоване вугілля, що є прекрасним адсорбентом. Ціни на різні модифікації вугільних фільтрів відрізняються в рази. Вони залежать від якості виготовлення фільтра та популярності виробника. Якісний вугільний фільтр досить легко пропускає через себе повітря, але добре затримує запахи.

Середній термін експлуатації фільтра становить від 2 до 12 місяців (залежно від конкретної моделі та навантаження на неї).

Як підібрати потрібну потужність витяжки

За санітарними нормами повітря на кухні, де триває приготування, має оновлюватися не менше ніж 10-12 разів на годину (тобто, що п’ять-шість хвилин). З огляду на цей показник й підбирається витяжка.

Спочатку рахується об’єм кухні. Для цього довжину множимо на ширину, а отримане число – на висоту приміщення. Отриманий об’єм множимо на 10 або 12 (стільки разів має змінитися повітря в кухні впродовж однієї години).

Наприклад, якщо довжина кухні становить чотири, ширина – три, а висота – два з половиною метри, то її об’єм становить 4х3х2,5 = 30 м³. Це дає нам шукану потужність витяжки 30х12 = 360 м³ на годину. Але це так звана номінальна потужність: стільки повітря витяжка проганяла б через себе в тому разі, якщо б їй нічого не заважало. У реальності ж їй доведеться «продавлювати» повітря через забруднені, але ще не повністю брудні фільтри, і долати опір вигнутих повітроводів (якщо це відвідна витяжка). Тому до отриманої потужності (360 м³ на годину) додамо ще 30% (тут краще брати максимальне значення). Отримуємо 468 м³ на годину – це та потужність витяжки, на яку ми маємо орієнтуватися.

Аксіомою є те, що нічого страшного не буде, якщо витяжка виявиться трохи потужнішою, ніж треба – працюючи не на повну потужність, вона послугує набагато довше. А ось якщо вона буде меншою, ніж потрібно, то це нікуди не годиться – у режимі постійного перевантаження електромотор довго не послугує. До того ж витяжка, яка працює в режимі неповного навантаження, помітно менше шумить.

Кухонна витяжка

Критерії вибору

Перед тим, як вибирати витяжку, обов’язково виміряйте ширину вашої плити. Габарити купола витяжки мають прямо залежати від розмірів вашої плити або варильної поверхні: допускається трохи більший розмір, але меншим він бути в жодному разі не може. Витяжка зобов’язана захоплювати весь потік повітря, що піднімається від плити, інакше жирна пара, що проходитиме повз витяжку, почне осідати на меблях і стінах. Але занадто велику витяжку купувати теж не треба – чим вона більша, тим дорожча.

Додатковою перевагою у відвідної витяжки буде наявність функцій «турбо» і «провітрювання». «Турбо» являє собою режим короткочасної роботи витяжки в максимально інтенсивному режимі – застосовується в разі, коли щось підгоріло та кухня повна диму, який потрібно терміново ліквідувати. «Провітрювання» (воно ж «інтервальне ввімкнення») – це безшумна робота витяжки на малій потужності в цілодобовому режимі або через задані проміжки часу. Енергоспоживання в режимі провітрювання є мінімальним.

Також приємним доповненням буде функція «залишковий хід». У разі її наявності вентилятор витяжки вимикається не відразу, а в режимі часткової потужності працює ще кілька хвилин. Це гарантує краще очищення повітря на кухні після закінчення готування, з нього підуть усі залишкові запахи.

Під час вибору витяжки зверніть увагу на її рівень шуму. Бажано, щоб він не перевищував 50, а краще – 40 децибелів. Все, що нижче ніж 35 дБ, належить до категорії «дуже тихо», але такі витяжки зазвичай коштують трохи дорожче.

Підсвітка найкраща галогенна – вона не спотворює відтінки, і ви чітко бачите кольори та відтінки їжі, що готується в їхньому природному вигляді. Для деяких страв це може бути важливим.