ru
ua
ru
ua

Як зробити йогурт із закваски в домашніх умовах

Як приготувати йогурт із закваски? Цей базовий натуральний кисломолочний продукт готується з теплого молока і сухої закваски, без будь-яких добавок. А ягоди, фрукти, варення, мед та інші компоненти ви можете додати безпосередньо в готовий продукт. Просто змішайте йогурт з улюбленим підсолоджувачем в довільних пропорціях – і отримаєте швидкий десерт за 1 хвилину.

З його допомогою можна готувати різні швидкі сніданки, соуси, заправки до салатів і використовувати як самостійний продукт. Також підійде для харчування дітей, алергіків, людей старшого віку і тих, хто сидить на дієті.

Як зробити йогурт із закваски

Як зробити домашній йогурт із закваски

В процесі сквашування беруть участь тільки молоко і бактерії. Не потрібно додавати в молоко цукор, дріжджі або інші компоненти. Це призведе до того, що йогурт може вийти неправильної структури, консистенції і смаку.

Ви можете самі вибрати основний інгредієнт: домашнє молоко або пастеризоване. Тільки врахуйте, що домашнє обов’язково потрібно прокип’ятити, щоб усунути сторонні мікроорганізми, і остудити. Пастеризоване досить підігріти. Оптимальна температура, при якій бактерії відчувають себе добре – 39-42 °C.

А для цінителів правильного харчування можна використовувати різні види натурального і рослинного молока:

  • коров’яче;
  • козяче;
  • мигдальне;
  • соєве;
  • кокосове;
  • вівсяне.

Один пакетик сухої бактеріальної закваски розрахований на сквашування від 1 до 3 літрів молока.

У мультиварці

Йогурт в мультиварці із закваски можна готувати відразу в контейнері або спеціальних баночках, занурених в ківш мультиварки. Для цього його варто наповнити водою на 5-10 см. Деякі моделі мають в комплекті ємність для йогурту.

Мультиварка з опцією приготування йогурту REDMOND RMC-M90 EU

Мультиварка з опцією приготування йогурту REDMOND RMC-M90 EU

Замість кип’ятіння молока можна використати режим «90 градусів» протягом 20 хвилин. Внесіть закваску в тепле молоко і перемішайте. Мультиварка повинна мати функцію «Йогурт» або «40 градусів». Виберіть доступну опцію на апараті і залиште на 8 годин. Після сквашування продукту його рекомендується охолодити і дати дозріти мінімум 2 години.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

У йогуртниці

Той випадок, коли ви витратите 30 секунд особистого часу на закладку продуктів, а все інше зробить йогуртниця. Основна фішка йогуртниці з контейнером для молока в оригінальній тарі – що в ній можна готувати прямо в картонній упаковці або в пляшці з молока. Не потрібно мити посуд, до того ж це стерильно.

Йогуртниця VIVO YogoBox

Йогуртниця VIVO YogoBox

Крім того, йогуртниці швидше підігрівають молоко, а після виходу на робочу температуру – знижують споживання електроенергії і підтримують тепло стабільно.

Все, що потрібно зробити – це додати вміст пакетика сухої закваски в пляшку з молоком і закрити кришкою. Попередній підігрів не потрібен. Потім збовтати, щоб розчинити порошок. Після цього в апарат потрібно налити 2 склянки звичайної води з-під крану і поставити всередину пляшку. Вибрати режим «Йогурт» і залишити на 8 годин. Перед вживанням збовтайте, тому що йогурт виходить густий і його не так просто відразу налити в стакан.

Для тих, хто хоче отримати відразу порційний продукт – краще вибрати апарат з окремими баночками. У такому випадку процес приготування буде таким же, тільки молоко змішується з закваскою в окремій ємності, а потім розливається по контейнерах.

Йогуртниця MOULINEX YG230

Йогуртниця MOULINEX YG230

У каструлі

Посуд для приготування повинен бути максимально чистим і стерильним. Обполосніть його окропом перед використанням.

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Вилийте молоко в каструлю, підігрійте до 40 °C. Температура швидко наростає, використовуйте кухонний термометр.
  2. Висипте пакетик з бактеріями, розмішайте ложкою протягом 30 секунд.
  3. Зніміть з плити, укутайте великим рушником з усіх боків.
  4. Залиште мінімум на 8 годин. Потім відправте остигати в холодильник на 2 години.
  5. Можна перекласти в харчову ємність.

У термосі

Підігрійте молоко до температури 42 °C, вилийте в термос. Додайте пакетик з бактеріями і щільно закрийте кришкою. Можна додатково загорнути в ковдру. Залиште на ніч, а зранку перелийте в чистий посуд і дайте охолонути в холодильнику.

Рецепти йогурту із закваски

Такий продукт підходить для різноманітних перекусів. Наприклад, приготуйте нескладний десерт з гранолою і ягодами. Черговість продуктів не має значення: насипте в піалу гранолу, додайте густий свіжий йогурт. Посипте зверху свіжими ягодами. Вуаля, ви витратили не більше 30 секунд.

Є два можливі способи приготувати кисломолочний продукт, далі про кожен з них.

Йогурт з гранолою і ягодами

Йогурт із сухої закваски

Сьогодні існує багато варіантів сухих бактеріальних заквасок для приготування йогурту. Вам підійдуть також види:

Вони відрізняються складом. Існує три види живих мікроорганізмів, з яких виготовляють сухі закваски: біфідобактерії, лактобактерії та ацидофільні палички. Всі вони в різних пропорціях роблять готовий продукт густим, кислим або вершковим. Зберігаються такі напівфабрикати в холодному темному місці при температурі від 2 до 8 градусів, щоб бактерії не прокинулися завчасно. Будить їх підвищення температури до 40 градусів.

Йогурт з рідкої закваски

Коли ви зробите першу порцію кисломолочного напою – з неї можна приготувати ще одну повноцінну порцію. Для цього від загальної маси потрібно перекласти в окрему ємність 6 столових ложок так званої «материнської закваски» і поставити в холодильник. Ця доза підходить для зквашування 1-3 літрів молока і може зберігатися до 5 днів. Чим більше рідкої закваски ви введете – тим швидше і густішим приготується новий продукт.

Приготування грецького йогурту із закваски

На перший погляд здається, що технологія приготування дуже складна. Насправді, процес такий же, як і для класичного кисломолочного продукту, тільки після загустіння його слід відцідити як для приготування сиру.

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Готову йогуртову масу після приготування відправте в холодильник на дві години. За цей час вона стане помітно щільніше і густіше. Зверху може трохи відійти сироватка – так і потрібно.
  2. Рушник краще використовувати натуральний з вафельного полотна. Застеліть ним друшляк.
  3. На цю основу вилийте масу, накрийте зверху вільними кутами рушника і поставте на велику миску, щоб було куди стікати сироватці.
  4. Поставте всю конструкцію в холодильник на 4-12 годин.

Густота йогурту залежить від часу відстоювання. Чим більше сироватки відійде – тим більш щільним буде кінцевий продукт, а смак стане насичено вершковим і ніжним. Регулюйте час відстоювання, але це повинно бути не менше 4 годин.

Східний соус з тахіни і пліснявим сиром

Східний соус з тахіни і пліснявим сиром

Інгредієнти

Приготування:

  1. Видавіть часник через часнокодавку.
  2. Покришіть сир руками на дрібні шматочки.
  3. Змішайте йогурт зі сметаною, гірчицею і тахіною.
  4. З’єднайте всі компоненти в глибокій мисці і розмішайте до однорідності.

Сир може залишатися невеликими грудочками – так буде смачніше. Подавайте зі свіжими, нарізаними соломкою овочами: огірком, морквою, селерою. А також в якості пасти для тостів.

Тепер ви знаєте, як приготувати йогурт з закваски в домашніх умовах.

Нехай вам буде смачно і ситно!

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.

Вам сподобалася стаття?

0
Популярне
Що таке конвекція в духовці та як вона працює
Як правильно голитися електробритвою
Windows 10 – яку версiю вибрати
Рептилії: кого можна завести вдома