ru
ua
ru
ua

Як зробити йогурт із закваски в домашніх умовах

Як приготувати йогурт із закваски? Цей базовий натуральний кисломолочний продукт готується з теплого молока і сухої закваски, без будь-яких добавок. А ягоди, фрукти, варення, мед та інші компоненти ви можете додати безпосередньо в готовий продукт. Просто змішайте йогурт з улюбленим підсолоджувачем у довільних пропорціях – і отримаєте швидкий десерт за 1 хвилину.

За його допомогою можна готувати різні швидкі сніданки, соуси, заправки до салатів і використовувати як самостійний продукт. Також підійде для харчування дітей, алергіків, людей старшого віку і тих, хто сидить на дієті.

Як зробити йогурт із закваски

Як зробити домашній йогурт із закваски

У процесі сквашування беруть участь тільки молоко і бактерії. Не потрібно додавати в молоко цукор, дріжджі або інші компоненти. Це призведе до того, що йогурт може вийти неправильної структури, консистенції і смаку.

Ви можете самі вибрати основний інгредієнт: домашнє молоко або пастеризоване. Тільки врахуйте, що домашнє обов’язково потрібно прокип’ятити, щоб усунути сторонні мікроорганізми, і остудити. Пастеризоване досить підігріти. Оптимальна температура, при якій бактерії відчувають себе добре – 39-42 °C.

А для цінителів правильного харчування можна використовувати різні види натурального і рослинного молока:

  • коров’яче;
  • козяче;
  • мигдальне;
  • соєве;
  • кокосове;
  • вівсяне.

Один пакетик сухої бактеріальної закваски розрахований на сквашування від 1 до 3 літрів молока.

У мультиварці

Йогурт у мультиварці із закваски можна готувати відразу в контейнері або спеціальних баночках, занурених у ківш мультиварки. Для цього його варто наповнити водою на 5-10 см. Деякі моделі мають в комплекті ємність для йогурту.

Мультиварка з опцією приготування йогурту REDMOND RMC-M90 EU

Мультиварка з опцією приготування йогурту REDMOND RMC-M90 EU

Замість кип’ятіння молока можна використати режим «90 градусів» протягом 20 хвилин. Внесіть закваску в тепле молоко і перемішайте. Мультиварка повинна мати функцію «Йогурт» або «40 градусів». Виберіть доступну опцію на апараті і залиште на 8 годин. Після сквашування продукту його рекомендується охолодити і дати дозріти мінімум 2 години.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

У йогуртниці

Той випадок, коли ви витратите 30 секунд особистого часу на закладку продуктів, а все інше зробить йогуртниця. Основна фішка йогуртниці з контейнером для молока в оригінальній тарі – у ній можна готувати прямо в картонній упаковці або в пляшці з молока. Не потрібно мити посуд, до того ж це стерильно.

Йогуртниця VIVO YogoBox

Йогуртниця VIVO YogoBox

Крім того, йогуртниці швидше підігрівають молоко, а після виходу на робочу температуру – знижують споживання електроенергії й стабільно підтримують тепло.

Усе, що потрібно зробити – це додати вміст пакетика сухої закваски в пляшку з молоком і закрити кришкою. Попередній підігрів не потрібен. Потім збовтати, щоб розчинити порошок. Після цього в апарат потрібно налити 2 склянки звичайної води з-під крану і поставити всередину пляшку. Вибрати режим «Йогурт» і залишити на 8 годин. Перед вживанням збовтайте – йогурт виходить густий і його не так просто відразу налити в стакан.

Для тих, хто хоче отримати відразу порційний продукт – краще вибрати апарат з окремими баночками. У такому випадку процес приготування буде таким же, тільки молоко змішується з закваскою в окремій ємності, а потім розливається по контейнерах.

Йогуртниця MOULINEX YG230

Йогуртниця MOULINEX YG230

У каструлі

Посуд для приготування повинен бути максимально чистим і стерильним. Обполосніть його окропом перед використанням.

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Вилийте молоко в каструлю, підігрійте до 40 °C. Температура швидко наростає, використовуйте кухонний термометр.
  2. Висипте вміст пакетика з бактеріями, розмішайте ложкою протягом 30 секунд.
  3. Зніміть з плити, укутайте великим рушником з усіх боків.
  4. Залиште мінімум на 8 годин. Потім відправте остигати в холодильник на 2 години.
  5. Можна перекласти в харчову ємність.

У термосі

Підігрійте молоко до температури 42 °C, вилийте в термос. Додайте пакетик з бактеріями і щільно закрийте кришкою. Можна додатково загорнути в ковдру. Залиште на ніч, а зранку перелийте в чистий посуд і дайте охолонути в холодильнику.

Рецепти йогурту із закваски

Такий продукт підходить для різноманітних перекусів. Наприклад, приготуйте нескладний десерт із гранолою та ягодами. Черговість продуктів не має значення: насипте в піалу гранолу, додайте густий свіжий йогурт. Посипте зверху свіжими ягодами. Вуаля, ви витратили не більше 30 секунд.

Є два можливі способи приготувати кисломолочний продукт, далі про кожен з них.

Йогурт з гранолою і ягодами

Йогурт із сухої закваски

Сьогодні існує багато варіантів сухих бактеріальних заквасок для приготування йогурту. Вам підійдуть також види:

Вони відрізняються складом. Існує три види живих мікроорганізмів, з яких виготовляють сухі закваски: біфідобактерії, лактобактерії та ацидофільні палички. Всі вони в різних пропорціях роблять готовий продукт густим, кислим або вершковим. Зберігаються такі напівфабрикати в холодному темному місці при температурі від 2 до 8 градусів, щоб бактерії не прокинулися завчасно. Будить їх підвищення температури до 40 градусів.

Йогурт з рідкої закваски

Із першої порції кисломолочного напою можна приготувати ще одну повноцінну заготовку для йогурта.  Просто відкладіть  6 столових ложок так званої материнської закваски в окрему ємність і поставте в холодильник. Ця доза підходить для сквашування 1-3 літрів молока і може зберігатися до 5 днів. Чим більше рідкої закваски ви введете,   тим швидше приготується новий продукт.

Приготування грецького йогурту із закваски

На перший погляд  технологія приготування грецького йогурту здається дуже складною. Насправді, процес такий самий, як і для класичного кисломолочного продукту, тільки після загустіння його слід відцідити як для приготування сиру.

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Готову йогуртову масу після приготування відправте в холодильник на дві години. За цей час вона стане помітно щільніше і густіше. Зверху може трохи відійти сироватка – так і потрібно.
  2. Рушник краще використовувати натуральний з вафельного полотна. Застеліть ним друшляк.
  3. На цю основу вилийте масу, накрийте зверху вільними кутами рушника і поставте на велику миску, щоб було куди стікати сироватці.
  4. Поставте всю конструкцію в холодильник на 4-12 годин.

Густота йогурту залежить від часу відстоювання. Чим більше сироватки відійде,  тим більш щільним буде кінцевий продукт, а смак стане насичено вершковим і ніжним. Регулюйте час відстоювання – він повинен складати не менше 4 годин.

Східний соус з тахіні й пліснявим сиром

Східний соус з тахіни і пліснявим сиром

Інгредієнти

Приготування:

  1. Видавіть часник через часникодавку.
  2. Покришіть сир руками на дрібні шматочки.
  3. Змішайте йогурт зі сметаною, гірчицею і тахіні.
  4. З’єднайте всі компоненти в глибокій мисці й розмішайте до однорідності.

Сир може залишатися невеликими грудочками – так буде смачніше. Подавайте зі свіжими, нарізаними соломкою овочами: огірком, морквою, селерою. А також в якості пасти для тостів.

Тепер ви знаєте, як приготувати йогурт із закваски в домашніх умовах.

Нехай вам буде смачно і ситно!

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.

Вам сподобалася стаття?

0