Rozetka Blog

Рецепти з печінкою: як швидко і смачно приготувати печінку

Куряча печінка – найпоширеніший субпродукт: простий рецепт і корисний склад. Не менш цінна і доступна також яловича і свиняча. Багато хто вважає, що закуски і гарніри з печінки приносять шкоду, так як орган служить фільтром організму і вбирає шлаки і шкідливі речовини. Це так, якщо в харчування додавали агресивні хімічні компоненти. В цілому ж, вживаючи печінку два рази на тиждень, ви отримуєте цінні вітаміни А, В12, мідь, легкозасвоюване залізо, білок і знижений рівень холестерину.

Давайте розглянемо, як правильно приготувати печінку, щоб вона була корисною, м’якою, соковитою і полюбилася навіть дітям: рецепт печінки на сковороді та в мультиварці.

Що приготувати з курячої, яловичої, свинячої печінки

Яловича печінка

Страви з печінковою залози швидкі в приготуванні, не вимагають особливих навичок і мають насичений терпкий смак. Її тушкують, запікають, смажать, готують начинки для пирогів. А за допомогою молочних продуктів і спецій можна регулювати гостроту її присмаку в будь-яких стравах.

Печінка дуже любить цибулю, моркву, на контрасті грає з фруктами і ягодами. Добре поєднується з картоплею, крупами, особливо гречкою. Звідки узято – не має значення, в будь-якому варіанті буде м’яка, якщо дотримуватися технологічних процесів при готуванні. Арсенал страв різноманітний: закусочні торти, оладки, млинчики, котлетки, міні-шашлички, паштети. А також як компонент теплих салатів, овочевих гарнірів, пиріжків, відкритих і заливних пирогів.

Печінковий паштет

Паштет залежить від свіжості печінки, і це обов’язково позначиться на кінцевому результаті. Якщо субпродукт заморожений – паштет буде рихлим і з пухирцями. Важливий секретний нюанс – овочі і печінка обсмажуються окремо. Час приготування – 30 хвилин.

Печінковий паштет

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Поріжте цибулю і моркву будь-яким способом.

  2. Сильно нагрійте сковороду з 30 г масла, киньте овочі.

  3. Трохи підсмажиться – влийте 100 мг води, зменшіть нагрів.

  4. Коли протушкується до готовності – викладіть в миску.

  5. Видаліть з печінки жилки, навіть маленькі, інакше ви будете їх відчувати в закусці. Поріжте середніми кубиками.

  6. Викладіть на прогріту сковороду (з ложкою рослинної олії).

  7. Трохи карамелізуйте і додайте вершкове масло, зменшіть вогонь.

  8. Нехай тушкується 8–10 хвилин, потім введіть овочі, молоко і спеції.

  9. Через пару хвилин додайте вершки. Готуйте 5 хвилин.

  10. Перекладіть в чашу блендера і старанно збийте, отримуючи еластичну пасту. Може знадобитися 2–3 підходи.

  11. Охолодіть у відкритому скляному посуді, потім закрийте.

Щоб продовжити термін зберігання в холодильнику є маленький секрет: на остиглий паштет в банці влийте розтоплене вершкове масло шаром 2-3 мм – воно перекриє доступ повітря і збереже паштет.

Альтернативний варіант у мультиварці

  1. Обсмажте овочі на режимі «Тушкування» 15 хвилин.

  2. Покладіть печінку і продовжуйте готувати ще 20 хвилин.

  3. Перевірте готовність і перебийте блендером.

Зберігайте в закритій тарі в холоді 3–4 дні.

Печінка на сковороді

Печінка на сковороді

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. Субпродукти промийте, у курячих приберіть жилку і розділіть на дві частини. У яловичих зніміть верхню плівку, підчепивши пальцем і поріжте стейками. Покладіть в звичайний пакет і додайте борошно для панірування.

  2. Прогрійте сковороду з олією на високому нагріванні.

  3. Наріжте цибулю і відправте обсмажуватись.

  4. Паніровану печінку викладіть в один шар на трохи підсмажену цибулю і не перемішуйте.

  5. Можна додати ще олії і збільшити нагрівання.

  6. Переверніть кожен шматочок іншою стороною.

  7. Додайте сметану, вона схопиться з борошном і утворить соус. Тепер можна перемішувати впевнено. Зменшіть вогонь і тушкуйте.

  8. Розріжте одну печіночку. Вона не повинна бути сіро-коричневого кольору, а рожева.

  9. Посоліть і поперчіть.

  10. При необхідності можна додати воду або бульйон, якщо густовато.

Торт з печінки

Використовуйте сковороду для млинців, тоді млинці будуть акуратні і легше перевертатимуться. Хочете зробити торт менш калорійним – вершки замініть на йогурт без смаку. Також буде смачно і з майонезом, тоді замініть ним вершки і сметану.

Торт з печінки

Інгредієнти

  • 500 г будь-якої печінки;

  • 2 курячих яйця;

  • 120 г борошна;

  • 150 мл молока;

  • 30 г рослинної олії;

  • 2 цибулини;

  • морква;

  • 200 г сметани;

  • 200 г вершків 33%;

  • 0,5 ч. л. солі;

  • 2–3 зубчика часника;

  • зелень кропу і петрушки;

  • суміш перців, сухий часник, коріандр.

Спосіб приготування:

  1. Субпродукти подрібніть за допомогою кухонного комбайна, м’ясорубки чи блендера. Введіть яйця і спеції, гарно перемішайте до однорідності.

  2. Всипте просіяне борошно, влийте молоко і маселко.

  3. Прогрійте сковорідку з антипригарним покриттям, підсмажте млинці з двох боків до рум’яного кольору. Не намагайтеся зробити млинці занадто тонкими, викладайте густий шар.

  4. Використовуйте всю масу.

  5. Приготуйте піджарку з нашаткованих цибулі та моркви. Розподіліть на половину млинчиків по всій площі.

  6. Холодні вершки збийте до м’яких піків і введіть холодну сметану. З’єднайте дерев’яною лопаткою. Посоліть, поперчіть, видавіть часник.

  7. Першим йде млинець із шаром піджарки, потім ложка вершкового крему.

  8. Другим йде млинець тільки з кремом. Посипте зверху нашаткованою зеленню.

  9. Чергуйте млинці, поки вони не закінчаться.

  10. Останній ярус прикрасьте кремом, також обробіть боки.

  11. Залиште просочитись на 2–3 години або залиште на ніч.

  12. Перед подачею посипте зверху зеленню.

Салат з печінкою

Салат з печінкою

Легкий дієтичний салат за 10 хвилин.

Інгредієнти

Спосіб приготування:

На підігрітій олії обсмажте очищену печінкову залозу, поперчіть. Готуйте на середньому вогні.

  1. У миску порвіть салат, поріжте навпіл томати. Влийте масло, бальзамік. Перемішайте інгредієнти руками, щоб з’єднати соус.

  2. У сковороду влийте 40 г вина, додайте вогню і тушкуйте, щоб випарувати алкоголь.

  3. Очистіть грушу, вийміть серединку і наріжте слайсами.

  4. Візьміть порційну тарілку, викладіть салат. Прикрасьте чері і грушею. Викладіть печінку.

  5. Щедро обробіть соусом, особливо субпродукти.

  6. Завершіть презентацію тертим пармезаном і подавайте салат теплим.

Оладки з печінки

Оладки з печінки

Інгредієнти

  • 800 г печінки;

  • цибулина;

  • яйце;

  • столова ложка сметани;

  • три столових ложки борошна;

  • перець, сіль.

Спосіб приготування:

  1. У печінки приберіть жилки, пропустіть разом з цибулею через м’ясорубку.

  2. Посоліть, поперчіть, замішайте з яйцем і сметаною.

  3. Поступово всипте борошно, перемішуючи. Його може знадобиться трохи більше або менше.

  4. Доведіть до в’язкої консистенції, як на оладки.

  5. Охолодіть 40 хвилин в холодильнику, щоб компоненти просочилися один одним.

  6. На звичайній сковорідці розігрійте олію, якщо використовуєте з антипригарним покриттям – відразу викладайте оладки по одній столовій ложці.

  7. На середньому вогні знадобиться 3–4 хвилини для кожної сторони при середньому нагріві.

В такому вигляді оладки люблять навіть діти, щоб зробити їх ще кориснішими – приготуйте оладки в пароварці за 20 хвилин.

Секрети приготування соковитої і м’якою печінки

По-перше, вибирайте свіжі субпродукти: яскравого кольору з рівною поверхнею.

Також важливо:

  • обрізати всі плівки, жилки, не допускаючи потрапляння жовчі;

  • солити в кінці, щоб не випустити сік;

  • не переготуйте, серединка повинна залишилася трохи рожева, але без крові;

  • контролювати прожарювання після двостороннього обсмажування.

Зображення взято з джерел: pixabay.com, unsplash.com.

Вам сподобалася стаття?

прожарювання стейків із яловичинияк приготувати сирний попкорн вдомасалат олів'є хід роботищо приготувати на новий рік бикарецепт наполеону тортаяк варити холодець з ножкипіца у сковорідцітаблиця варіння рисущо таке орегано і чим його можна замінитизелена гречка в мультиварцісире варенняфрансезинья рецептяк варити картоплю на салатщо давати дитині із собою до школи на перекусрецепти пасхи сирної
Наполеон: класичний рецепт улюбленого торта

Наполеон: класичний рецепт улюбленого торта

09.12.2020
Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

17.05.2021
Що приготувати на Новий рік Бика 2021: ТОП-6 рецептів

Що приготувати на Новий рік Бика 2021: ТОП-6 рецептів

14.12.2020