Rozetka Blog

Гречка в мультиварці – як зварити розсипчасту гречану кашу

Хіба можна придумати страву простіше, ніж гречка в мультиварці? Той випадок, коли рецепт вигідно відрізняється своєю легкістю і незвичністю. Достатньо порізати продукти, і за 30 хвилин ніжна гречана каша готова без зайвої метушні. Крім зручності приготування є ще одна перевага – крупа розкривається під впливом пару, через що зберігає свою структуру і поживні речовини. Розглянемо покроковий рецепт і дізнаємось, що потрібно для того, щоб вийшла ідеальна розсипчаста гречка в мультиварці.

Як приготувати гречку в мультиварці

Перед тим як зварити гречку в мультиварці, потрібно підготувати крупу так само, як і для варіння традиційним способом. Для цього переберіть і промийте крупу під краном кілька разів, поки не вимиється пил і сміття. Відміряйте одну порцію зерна і дві порції рідини. Це запорука успіху розсипчастого гарніру. На вашому кухонному помічнику виберіть будь-який із режимів: «Гречка», «Крупа», «Каша» або «Варка на пару». Під час роботи не варто відкривати кришку або перемішувати вміст, щоб не випустити пар, за рахунок якого розкриваються зерна. У вас не має виникати питання, скільки варити гречку в мультиварці, оскільки розумна техніка сама виставить потрібний температурний режим.

Рецепт розсипчастої гречаної каші

Розсипчаста гречка з петрушкою в тарілці

Для приготування вам знадобиться простий список продуктів:

  • 250 г крупи;

  • 500 мл води;

  • 50 г вершкового масла;

  • дрібка солі;

  • петрушка.

Спосіб приготування:

  1. Приберіть пил і сміття з крупи, промивши її кілька разів.

  2. Засипте в чашу і залийте рідиною, посоліть.

  3. Закрийте кришку і встановіть відповідний режим на вашому кухонному гаджеті. Займайтеся своїми справами, поки не почуєте звуковий сигнал.

  4. Перемішайте, спробуйте готовність страви.

  5. Додайте топлене вершкове масло, нарізану петрушку і подавайте до столу.

Вживайте як окрему страву для дієтичного харчування або як гарнір до м’яса, птиці або риби.

Як вибрати хорошу гречану крупу

  1. Обирайте для приготування ядрицю – крупу з необроблених зерен. Вона багатша на мікроелементи й корисніша.

  2. Ядра в одній пачці не повинні відрізнятися за кольором і калібром, інакше у них буде різний час приготування.

  3. Крупа добре вбирає вологу і запахи, тож обирайте упаковку з целофану, а не картону.

ТОП-6 смачних рецептів гречки в мультиварці

Гречка – улюблена крупа дієтологів: вона має низький глікемічний індекс, містить більше білка, ніж злакові.

Може здатися, що сама по собі крупа – прекрасний гарнір, але якщо додати кілька нехитрих інгредієнтів – ви отримаєте гідну альтернативу звичайній каші.

Гречка з м’ясом у мультиварці

Гречка з м'ясом у мультиварці

Інгредієнти:

  • 1 склянка крупи

  • 2 склянки води

  • 200 г м’яса

  • Цибулина

  • Морквина

  • 30 г рослинного масла

  • Сіль і перець

Щоб страва вийшла ніжною і просочилася м’ясним соком, рекомендується використовувати яловичину верхньої частини тушки, мармурову свинину з прожилками жиру, молоду баранину або м’ясо ягняти. Для дієтичного варіанту підійде курка або кролик.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте м’ясо невеликими скибками й обсмажте на олії в режимі «Смаження» — 20 хв.

  2. Додайте натерту моркву, нарізану кубиками цибулю і готуйте ще 10 хв.

  3. Додайте промиту крупу, спеції, залийте водою.

  4. Увімкніть опцію «Гречка» (або подібну), не піднімайте кришку до завершення приготування.

Гречка з овочами в мультиварці

Гречка з овочами в мультиварці

Інгредієнти

  • 1 мультистакан крупи;

  • 2 мультистакани води;

  • 20 г вершкового масла;

  • цибулина;

  • морква;

  • солодкий перець;

  • сіль, перець;

  • орегано;

  • петрушка, кріп.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте дрібними кубиками цибулю, морквину і солодкий перець.

  2. Виберіть програму «Смаження» і притушкуйте овочі до напівготовності.

  3. Введіть вимиті гречані ядра, сіль, перець і орегано.

  4. Залийте водою і перемкніть на програму «Крупа».

  5. При поданні прикрасьте свіжою зеленню.

За бажанням спробуйте урізноманітнити рецепт іншими овочами: свіжою нашаткованою капустою, томатами, цвітною капустою, баклажанами і кабачками. Експериментуючи, ви отримаєте кожен раз нову барвисту страву.

Гречка по-купецькому в мультиварці

Гречка по-купецькому в мультиварці

Інгредієнти:

  • 2 склянки гречки

  • 4 склянки води

  • 300 г свинячої вирізки

  • 200 г курячої грудки

  • Морква

  • Цибулина

  • 6 томатів (можна замінити консервованими або томатним соусом)

  • Болгарський перець

  • 20 г рослинної олії

  • Спеції: лавровий лист, коріандр, хмелі-сунелі, мускатний горіх

  • Сіль, перець

  • Зелень

Спосіб приготування:

  1. Наріжте м’ясо і курку дрібними шматочками, очистіть овочі.

  2. Перець і цибулю поріжте кубиками, моркву – тоненькою соломкою. Томати бланшуйте і очистіть від шкірки.

  3. Обсмажте м’ясо і курку на програмі «Смаження» 10 хвилин до рум’янцю і дістаньте з контейнера.

  4. Притушкуйте цибулю, введіть перець, томати, моркву і готуйте ще 5 хв.

  5. Засипте всі потрібні спеції, перемішайте і продовжуйте смажити 3-5 хвилин.

  6. Крупу обмийте і просушіть, залийте водою і ввімкніть потрібний режим на вашому кухонному гаджеті.

  7. Готову страву подавайте гарячою в порційному глиняному посуді з рубаною зеленню.

Якщо любите більш гостре – додайте пропущений через прес часник.

Зелена гречка в мультиварці

Зелена гречка в мультиварці

Інгредієнти

  • 150 г зеленої гречки;

  • 300 г води.

Спосіб приготування:

  1. Промийте і замочіть на 20 хвилин ядра, потім злийте воду.

  2. Додайте всі компоненти в ємність і виберіть режим «Крупа», а після сигналу готовності поставте на «Підігрів» на 20 хвилин.

Поціновувачі зеленої крупи гречки вживають її з кефіром, відзначаючи надзвичайно ніжний і легкий смак. А якщо доповнити свіжими або сушеними фруктами, медом та ягодами – вийде прекрасна альтернатива повсякденному сніданку або перекусу.

Гречка з тушонкою в мультиварці

Гречка з тушонкою в мультиварці

Беріть консерви із вмістом м’ясних компонентів більше 60% у скляній банці, так ви заздалегідь оціните співвідношення продуктів.
Якщо зупинили свій вибір на жерстяній банці – перевірте герметичність упаковки на нерівності, вм’ятини або сліди іржі.

Інгредієнти

  • 2 ст. гречки;

  • 4 ст. гарячої води;

  • 7 ст. л. тушонки;

  • морква;

  • цибулина;

  • сіль, перець;

  • лавровий лист.

Спосіб приготування:

  1. Овочі очистіть і дрібно поріжте, притушкуйте до напівготовності на опції «Смаження».

  2. Введіть гречку і продовжуйте смажити 3 хвилини.

  3. Додайте тушонку, посипте приправами.

  4. Влийте воду і перемкніть режим на «Тушкування», «Крупа» або «Гречка».

Гречка з котлетами в мультиварці

Гречка з котлетами в мультиварці

Інгредієнти

  • 300 г свинячо-яловичого фаршу;

  • 2 яйця;

  • 0,5 цибулини;

  • морква;

  • 100 г твердого сиру;

  • 2 ст. л. сметани;

  • 200 г крупи;

  • 450 г рідини;

  • сіль і перець.

Родзинка рецепту в тому, щоб приготувати котлети разом із гарніром, не витративши при цьому зайвий час і посуд. Вам знадобиться ємність для приготування на пару, яка кріпиться над основною чашею мультиварки.

Спосіб приготування:

  1. Завчасно зваріть яйця і дайте їм охолонути, наріжте дуже дрібно або розітріть виделкою.

  2. Поріжте цибулю якомога дрібніше, вона буде змішуватися з фаршем, але додатково не обсмажується. З’єднайте з м’ясом, додайте сіль і 50 г холодної води.

  3. Вимішайте до однорідної маси і відбийте фарш, щоб він тримав форму і не розвалився. Для цього беріть його в долоню і кидайте назад в миску разів 5-7.

  4. На дрібній тертці натріть сир, половину його змішайте з яйцем, сіллю і сметаною.

  5. Мокрими руками сформуйте котлетки однакового розміру, використовуючи весь фарш. У вас має вийти 5-6 штук. Викладіть їх на кошик пароварки, зробіть поглиблення руками або ложкою, щоб утворилася ямка для начинки.

  6. Розкладіть суміш з яєць, сиру та сметани у вм’ятки, розподіляючи її на всі котлети. Посипте сиром.

  7. Вимийте і процідіть крупу, покладіть у контейнер кухонної машини, залийте водою і посоліть.

  8. Встановіть зверху кошик пароварки, прикрийте кришку і готуйте на меню «Рис» або «Крупа».

За 40 хвилин ви отримаєте дві готові страви без клопоту і проблем.

Зображення взято з джерел: unsplash.com, flickr.com, pixabay.com

Вам сподобалася стаття?

варення без варіннянаціональна португальська їжалегкі страви з молодої картоплікорисні перекушування для дітейнайкращий рецепт сирної пасхистрави зі скумбріїмлинці не кефіріяк зробити йогурт із рідкої закваскияк приготувати вівсяні печива вдомарецепти смачних медовиківприготувати качку в мікрохвильовій печівівсянка з курагою користьшашлик найкращі маринадикористь бурякащо їсти на сніданок без яєць
Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

17.05.2021
Морква на максимум: від салату до десерту

Морква на максимум: від салату до десерту

23.06.2025
Що приготувати з малини: 5 рецептів + користь літньої ягоди

Що приготувати з малини: 5 рецептів + користь літньої ягоди

27.06.2025