ru
ua

Футони та топери – чим вони відрізняються та як вибрати

На перший погляд, футони та топери схожі настільки, що їх можна легко сплутати. Обидва порівняно тонкі, обидва являють собою спальні речі, обидва є новинкою (принаймні, для вітчизняного ринку). Проте різниця між футоном і топером досить істотна.

Футони

Традиційний японський футон – це комплект постільної білизни. Упродовж століть він залишався дорогою річчю, що підтверджувала високий статус його власника. Футон робився вручну й виготовлення кожного комплекту займало чимало часу, попри уявну простоту його конструкції. Важливою особливістю футона, властивої йому спочатку, була здатність компактно складатися (скручуватися) – вранці він забирався в шафу, де мав би займати якомога менше місця.

Футони сучасного типу, що продаються сьогодні далеко за межами Країни східного сонця, з’явилися в Європі на хвилі здорового способу життя (так само, як подушки з гречаним лушпинням та інші японські спально-постільні дивини). Але з усього постільного набору зберігся тільки тонкий «матрац» з екологічно чистих матеріалів – саме його європейці й називають сьогодні футоном.

Оскільки японці стелять футон прямо на підлогу, то початковою особливістю такого матраца є багатошаровість і порівняно велика (не тонше 4 см) товщина. Щоправда, тепер замість бавовни й шерсті футони здебільшого виготовляють із латексу, кокосового волокна, пінополіуретанової піни та інших сучасних матеріалів. Водночас в одному футоні можуть поєднуватися найрізноманітніші шари.

Завдяки тому, що різні матеріали мають різний ступінь жорсткості, пружності й гіпоалергенності, поєднання їх в одній конструкції дає змогу виготовляти футони з різними властивостями.

Основна сфера використання футонів сучасного типу також змінилася. Тепер вони здебільшого не стеляться на підлогу, а вкладаються на диван чи ліжко.

Топер (надиванник)

На відміну від футона топер спочатку не був самостійним виробом, а був винайдений як доповнення до звичайного матраца або спальних м’яких меблів. Назва «топер» передбачає, що він укладається зверху на звичайне спальне місце (одне зі значень англійського слова «top» – верхній). Топер було б цілком коректно називати наматрацником, якби ця назва вже не використовувалося для чохла, у який «одягають» матрац. Коректніша назва – надиванник (поготів, що він частенько використовується саме на м’яких диванах).

Топер

Призначення топера – коригувати некомфортні для споживача властивості спального місця (наприклад, приховувати стики розстеленого дивана або горби й «провали» у залежаному матраці).

Оскільки топер укладається не на підлогу, а на набагато м’якший матрац, то його традиційна товщина становить усього 3-4 см (хоча на ринку сьогодні можна натрапити й на товстіші моделі).

Однією з характерних рис топера є те, що він робиться не з декількох, а з одного матеріалу. Відповідно, його конструкція є простішою, ніж у багатошарового футона.

Найбільш поширені на вітчизняному ринку сучасні топери з латексу й пінополіуретану. Найякіснішими в плані зручності й ортопедичних якостей є інноваційні топери з віскоеластику (піни з ефектом пам’яті). Цей матеріал спочатку використовувався суто в космічній галузі – NASA розробляла його для астронавтів, що зазнають під час старту ракети чималих перевантажень. Вада віскоеластику – чимала, як для нашого ринку, ціна. Перевага – так званий ефект «заповнення форми» (віскоеластик не тисне на тіло) і пов’язані з цим лікувальні властивості топера (поліпшення кровообігу, зняття навантажень із хребта й суглобів).

Сфера застосування

Футони й топери широко застосовуються в таких випадках:

  • З якої-небудь причини в спальні неможливо встановити повноцінне ліжко;
  • Часто доводиться організовувати додаткові спальні місця (наприклад, приїжджають «з ночівлею» родичі або гості);
  • Немає окремішньої спальної кімнати як такої (наприклад, у квартирі-студії або однокімнатній малогабаритці);
  • Наявне спальне місце вже не відповідає елементарним вимогам зручності (м’яка обшивка дивана або поверхня матраца деформувалися від часу, стали «горбистими»).

У всіх цих випадках футони та топери дають змогу в разі потреби швидко створити комфортні спальні місця.

Вам може бути цікаво

Як вибрати подушку

Також до числа безперечних переваг футонів і топерів належить їхня компактність. Вони легко скручуються в нетовстий рулон або складаються «гармошкою» в прямокутну стопку (другий спосіб досі скрізь застосовується в Японії), після чого їх можна досить легко забрати куди-небудь геть з-перед очей.

Ще одною характерною властивістю як футонів, так і топерів є максимально широке використання сучасних матеріалів, велика частина яких (насамперед, різні піни й волокна штучного походження) має чітко окреслений гіпоалергенний ефект. Також важливо, що у футонах і надиванниках не заводиться пиловий кліщ.

Як вибрати топер

Якщо потрібно вирівняти вм’ятини залежаного матраца або стики дивана — зверніть свою увагу на щільні й найбільш товсті топери. Чим більшими є нерівності, тим більше навантаження має витримувати топер (оптимально – до 120-140 кг).

До числа матеріалів, з яких виготовляються жорсткі топери, належать волокна сизалю, лляне й кокосове волокно, морські водорості, манільська пенька (абака), латекс і пінополіуретан підвищеної щільності (щільність пінополіуретану в цьому разі не має бути менш ніж 65-70 кг/м³).

Якщо потрібно «пом’якшити» тверду поверхню (наприклад, топер заплановано використовувати на жорсткому дивані), то можна придбати надиванник із холофайберу низької щільності (холофайбер – «пластівці» з крихітних кульок, скручених із силіконізованого порожнистого волокна).

Топери з віскоеластику універсальні. Оскільки віскоеластик має властивість «перетікати», а не стискатися, топери з нього можна використовувати як для нівелювання вм’ятин спального місця, так і для надання йому м’якості.

Як вибрати футон

Якщо потрібно вирівняти поверхню спального місця, потрібно придбати футон, в якому є шари з «жорстких» матеріалів – кокосового волокна (койри), щільного волокна й латексу. Водночас потрібно знати, що койра належить до найбільш жорстких наповнювачів, а латекс є «напівтвердим».

Знижують ступінь жорсткості й роблять футон м’якшим прошарки з нещільного пінополіуретану, м’якого волокна, модифікованого пінополіуретану низької пружності, спонфлексу (комбінації волокон льону, бавовни й джуту), наповнювача Spring Foam (пінявий матеріал, у комірках якого вільно циркулює повітря).

Підсумковий ступінь щільності й жорсткості футона безпосередньо залежить від того, які саме матеріали та в якій пропорції в ньому використані. У цьому плані футони є надзвичайно «гнучкими»: ортопедичні властивості в різних моделей варіюються найширшим способом, що дає покупцеві нагоду підібрати футон саме під свої, конкретні вимоги. Поготів, що футони часто виготовляються двосторонніми: одна сторона в них м’якша, а друга — жорсткіша, що неабияк розширює сферу їх застосування.