ru
ua

Квілінг: майстер-клас для початківців

Квілінг — це мистецтво виготовлення з паперових стрічок як нескладних симпатичних виробів, так і цілих витворів мистецтва. Закручувати і згинати, проявляючи фантазію — ось девіз техніки.

З’явилася техніка в епоху Ренесансу. Першими її почали використовувати французькі та італійські черниці. Вони прикрашали у такий спосіб шкатулки, альбоми, предмети інтер’єру та книги.

Вузька стрічка паперу згортається в рулон, з неї виготовляються елементи необхідної форми і склеюються. Такими композиціями можна прикрашати альбоми та рамки для фотографій, картини та листівки, шкатулки та підноси, виготовляти біжутерію, панно, підставки для ваз та чашок. Прикрасами, виготовленими в техніці квілінгу, декорують подарункові упаковки, весільні та святкові аксесуари. Таке заняття зможе освоїти навіть шестирічний малюк. Для цього буде потрібне тільки бажання творити, терпіння й посидючість.

Техніка може бути звичайною, контурною, петельчастою й об’ємною. Її можна застосовувати в комбінації з техніками декорування та скрапбукінгу. Виготовлена своїми руками композиція стане чудовим подарунком або навіть джерелом заробітку. Останнім часом техніка квілінгу набула великої популярності, зокрема й завдяки малим витратам на матеріали й інструменти.

Що таке квілінг

Що знадобиться для занять квілінгу

Набір предметів для творчості доступний кожному. Багато інструментів уже є вдома. Готові набори паперових смужок, як-от Rosa Talent або «Ранок», можна придбати за цілком прийнятною вартістю. Паперові стрічки в них можуть бути яскравих або пастельних відтінків. Можна придбати тематичний набір, у якому є кольорові смужки для створення певної квітки — троянди, маку, волошки, конвалії, фіалки, або квітучих дерев — яблуні, вишні, сливи. А можна й самостійно нарізати з не надто тонкого білого або кольорового паперу стрічки завширшки 3-10 мм. Але структурою й щільністю спеціалізований папір для квілінгу відрізняється від звичайного. Спеціальний папір більш «слухняний». Крім цього знадобляться такі матеріали та інструменти:

  • Картон;
  • Клей — ПВА або інший швидковисихний клей, наприклад, для паперу у флаконі з тонким носиком;
  • Пінцет із гострими і гладкими кінцями, яким зручно тримати паперову смужку для нанесення на неї клею;
  • Спеціальний стрижень для накручування паперу, який можна замінити зубочисткою, тонкою дерев’яною паличкою, товстою голкою або шилом;
  • Сталева лінійка й канцелярський ніж, за допомогою яких нарізають папір на смужки;
  • Рівні манікюрні ножиці, якими вирізають бахрому і дрібні деталі, або спеціальна машинка для таких цілей;
  • Трафарет із декількома круглими отворами різного діаметру;
  • Напівсферичні трафарети для створення 3D-ролів;
  • Лінійка, циркуль і олівець для нанесення основи малюнка;
  • Коркові дощечки, до яких приколюються елементи під час складання;
  • Клеєвий пістолет для виготовлення об’ємних конструкцій;
  • Спеціальний інструмент для гофрування паперових смужок;
  • Пірамідки для контурного квілінгу;
  • Гребінець для петельного квілінгу;
  • Схеми для квілінгу.

Важливо мати спеціальне пристосування для закручування стрічок. Його можна купити або виготовити самостійно з дерев’яної основи й товстої голки з великим вушком. Береться дерев’яна паличка, олівець або пробка, у неї вставляється голка, у якій кусачками відломлений край вушка. У такий спосіб можна зачепити кінець паперової стрічки і скручувати її в тугий рулончик.

Є набори для створення об’ємних фігурок, як-от Liscianigiochi I’m Creative «Квілінг». Цілу сюжетну лінію з кумедних звіряток, пташок, метеликів, дерев і квітів, озера і хмар складають, скориставшись аркушами різнокольорового паперу, паперовими смужками, очима-липучками, різнокольоровими помпонами, стикерами й тюбиком із блискітками. У наборі є ножиці та клей.

Інструменти для квілінгу

Із чого почати

Починати потрібно з простого. Наприклад, зробимо гілочку бузку. Гілкою може бути смужка світло-коричневого паперу, а для створення листочків і квітів знадобляться бузкові й зелені стрічки завширшки 3-5 мм. Папір товстіший простіше скручувати в спіральки, але з нього важче робити різні елементи. Витонченіший і кращий вигляд мають вироби з триміліметрових стрічок.

Щоб вийшли квіти, потрібно накрутити смужки бузкової стрічки. Робити це потрібно, притримуючи рол великим і вказівним пальцем. З декількох невеликих закручених деталей викладаємо гроно бузку. Щоб зробити листочки, потрібно закручені смужки зеленої стрічки трохи приплюснути з одного боку. Всі деталі приклеюються до основи клеєм.

Основні форми елементів у техніці квілінгу

  • Круг виходить за допомогою накручування смужки на стрижень. Рол може бути туго звитим або злегка розправленим. Якщо в розправленої спіральки змістити центр, то вийде цікавий виріб.
  • Крапля — подовжується один кінець ролу за допомогою здавлювання його пальцями.
  • Око — стискаються і витягуються обидва кінці ролу.
  • Трикутник формується за допомогою здавлювання спіральки в трьох місцях, може бути як із рівними, так і з різними кутами.
  • Листочок — два кінці ролу стискаються, витягуються і злегка закручуються.
  • Сердечко — з одного боку рол защипується, а з іншого формується вм’ятина.
  • Півмісяць — рол витягується і за допомогою згинання формується відповідна форма. Для її утворення необхідно, щоб точки здавлювання були діаметрально протилежними.
  • Квадрат — спіралька здавлюється з чотирьох боків. У такий же спосіб можна зробити різнобічний чотирикутник.
  • Ромб — прямокутник витягується з двох боків.
  • Зірочка — у квадрата вдавлюється середина кожного боку глибоко всередину.
  • П’ятикутна зірка — витягуються і стискаються п’ять кінчиків з однаковою відстанню між ними.
  • Стріла — сердечко із защипаними виступами.
  • Лапка — трикутник, у якого на основі витягується кігтик.
  • Крило — один кінець виробу заокруглений, а другий витягнений і злегка закручений.
  • Півкруг робиться так само, як і півмісяць, але менший бік спіральки не увігнутий, а злегка опуклий.
  • Дзвіночок — у півкруга сильніше здавлюють і підгинають кути.
  • Тюльпан — знизу рол заокруглений, а верхня частина трохи увігнута, фігурка схожа на келишок.
  • Овал — після скручування рол злегка розпрямляється і стискається з боків.
  • Елемент S-подібної форми виходить за допомогою скручування паперової смужки з двох боків у протилежних напрямках.
  • V-рол виготовляють через додання стрічці відповідної форми і скручування з двох боків.

Щоб усередині ролу вийшло незвичайне закручування, робимо тугу спіральку, не розкручуючи натискаємо на неї з двох боків — так, як під час утворення овалу. Після цього злегка розкручуємо деталь і отримуємо нерівномірне оригінальне закручування всередині. З таких елементів роблять квіти.

Попрактикувавши з окремими деталями, можна спробувати зробити просту листівку. У квілерів-початківців на це піде приблизно година. Потрібно взяти заготовку для листівки й намітити майбутню композицію. Потім скрутити деталь, дати їй трохи розпуститися і, сплющивши з одного або декількох боків, зробити необхідну форму — крапельку, півмісяць, сердечко. За допомогою клею елемент прикріплюється до основи. Продовжуємо з наступним елементом, поки не закінчимо композицію.

Навчившись простих речей, переходимо до більш складних. Експериментуємо з пелюсткою квітки, надаємо йому різної форми — витягнутої, п’ятикутної, закрученої, трикутної, М-подібної. З закрученої стрічки можна зробити сердечка з візерунком усередині.

Не становить особливих складнощів виготовлення метелика. Для цього скручують чотири деталі: для передніх крилець роблять більші вироби, а для задніх — менші. Передні крильця склеюють один з одним, до них приєднують склеєні задні, а спереду приклеюють вусики. Тут можна якнайбільше застосувати свою фантазію, створюючи нові форми й колірні композиції.

За допомогою техніки квілінгу виходять симпатичні фігурки курчат (кругла голівка і витягнуте тільце зі спіральок, окремо вирізаються лапки і дзьобик), золотої рибки й черепашки (фігурки викладаються з круглих і витягнутих ролів), ялинкові іграшки і сніжинки.

Папір для квілінгу

Із простих деталей роблять симпатичні підвіски й сережки — наприклад, у формі сердечка. Смужку паперу згинаємо у формі сердечка, а з внутрішнього боку на краях прикріплюємо невеликі круглі деталі зі скручених стрічок. Приклеюємо колечко, яке надягаємо на ланцюжок — підвіска готова. А щоб виготовити сережки, знадобляться гачки або цвяшки, до яких прикріплюються паперові деталі. Підвіски й сережки можуть мати форму метеликів, квіточок, сніжинок, грибочків, півмісяця, цікавих геометричних фігур.

Навчилися робити плоскі композиції?

Переходимо до об’ємних. Почати можна з трояндочки. Для створення квітки знадобиться плоска стрічка завширшки 15-20 мм. Її вставляємо у вушко інструмента для накручування і фіксуємо, зробивши 2-3 оберти.

Щоб надати виробу об’єму, потрібно опустити стрічку вниз, загнувши її під прямим кутом, зробити оберт і знову повторити дію. Кінчик стрічки фіксуємо клеєм.

Можна створювати унікальні мотиви класичних, фонових і бордюрних трафаретів, змінювати їх і постійно доповнювати.

У техніці петельчастого квілінгу роблять не скручування, а петлі з паперу. Для цього знадобиться гребінець. Починають із найменшої петельки, поступово збільшуючи розмір. Можна робити петельки, використовуючи шпилькові голки. Наприклад, виготовляємо метелика: на аркуші паперу малюємо контури, вставляємо шпильки на краях і на середині. Починаємо петельку від середини, заводимо за шпильку й за допомогою клею закріплюємо петельку. У підсумку виходить петельчастий метелик, який потім обклеюють смужками паперу з зовнішнього боку й посередині.

За допомогою техніки квілінгу можна зробити розкішні багатоярусні гербери й об’ємні маки, композицію з пташки на квітучій гілці яблуні й копії картин відомих художників. Потрібно тільки почати, а далі з’явиться натхнення і фантазія для творчості.

Квітка у техніці квілінгу

Кілька корисних порад для початківців

  1. Щоб робити скручування одного розміру, які знадобляться для симетричних або інших композицій, стане в пригоді шаблон з отворами різного діаметру.
  2. Не можна довго тримати в руках скручування з тонкого паперу — зафіксувавшись у такому положенні, вони потім не розправлятимуться.
  3. Можна використовувати зубочистки для нанесення клею — адже його не має бути багато, достатньо крапельки на кінчику.
  4. Для закріплення об’ємних елементів потрібно надавати їм такої форми, яка дала б змогу прикріпити їх до основи в декількох місцях.
  5. Не потрібно поспішати під час роботи: мистецтво вимагає до себе особливої уваги і відповідного настрою.

Квілінг — настільки захопливе заняття, щоколи візьмешся за нього, неможливо зупинитися. Адже так приємно творити й тішити близьких своїми роботами.

Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com