ru
ua

Натуральна кава: користь і шкода для здоров’я

Кава – напій, що бадьорить, зі смажених подрібнених бобів кавового дерева. Популярний через пробуджувальний вплив свого основного компонента – кофеїну. Найбільш неоднозначний напій: ще вчора говорилося про те, якої шкоди завдає кава, а сьогодні можна почути, що користь від кави в кілька разів перевершує її недоліки.

Так в чому ж істина? Розглянемо разом всі плюси і мінуси впливу на організм плодів кавового дерева. І вирішимо питання: пити чи не пити, як часто і як правильно?

Як діє кава

Нараховують близько тисячі біологічно активних речовин у зерні, які грають роль в антиоксидантних процесах у клітинах і мають протизапальну дію. Щоб розібратися в особливостях впливу напою, варто розглянути структуру ягоди. Кавове ядро ​​складається із двох частин: зовнішньої і внутрішньої.

Кофеїн із зовнішньої оболонки діє відразу і його ефект триває 20-25 хвилин. Підвищується рівень дофаміну в ділянках мозку, що відповідають за пробудження, мислення і насолоду. Тому ви відчуваєте приплив бадьорості й активності.

Теобромінова фракція з внутрішньої оболонки починає свою роботу за 25 хвилин і триває до години. Діє дзеркально навпаки, викликаючи розслаблення.

Ось чому в закладах до кави подають свіжу воду. Її слід пити за 25-30 хвилин, коли починається теобромінова фаза, щоб знизити навантаження на нирки і прискорити вихід із сонливого стану.

Натуральна кава у білому горнятку

Користь натуральної кави

Підвищує фізичну витривалість і працездатність, а також:

  • усуває головний біль, викликаний спазмом судин;
  • збільшує силу м’язового скорочення;
  • пригнічує апетит;
  • стимулює жовчоутворення і сприяє прискореному проходженню їжі через кишечник і знімає з нього навантаження;
  • запобігає утворенню каменів через посилений приток жовчі;
  • має протипухлинну дію;
  • стримує розвиток атеросклерозу, подагри і сечокам’яної хвороби;
  • знижує ризик розвитку гіпертонії через виражений сечогінний ефект;
  • запобігає розвиток хвороби Альцгеймера;
  • на чверть знижує появи раку ендометрію;
  • на 11% знижує ризик захворіти на діабет другого типу за рахунок вмісту магнію;
  • на 19% знижує захворюваність на інфаркт і на 30% інсульт;
  • на чверть знижує ймовірність хвороби Паркінсона;
  • не сприяє розвитку смертельних захворювань.

Люди, які вживають 3-4 чашки на день мають на 10% нижчу раптову смертність від усіх відомих захворювань.

Про позитивний вплив кави на організм можна говорити, коли добова доза меленої речовини не перевищує одну чайну ложку. Це 230 мл американо або 95 мл кофеїну: 7-9 г мелених зерен. І чим більше рідини – тим краще.

Шкода натуральної кави

Точніше, ті мінуси, які при правильному підході до харчування, можна уникнути:

  • впливає на артеріальний тиск, але дія незначна і короткочасна;
  • викликає зневоднення;
  • недопустима для харчування дітей;
  • подразнює слизову шлунка і може викликати гастрит, якщо пити на голодний шлунок;
  • перешкоджає всмоктуванню заліза зі шлунка;
  • викликає печію, якщо вживати систематично в завищених дозах;
  • на 14% збільшується ризик перелому кісток у жінок старшого віку.

Може викликати уповільнення росту плода і передчасні пологи у вагітних, тому рекомендують утриматися на час виношування або значно зменшити дозу.

Щоб відновити водний баланс, на 100 мл кави випивайте 150 мл чистої води.

Кава у зернах

Коли і як краще пити каву для здоров’я

Дієтологи сходяться на думці, що краще пити підбадьорливий еліксир зранку, а якщо у вас немає серцево-судинних захворювань – можна вживати і вдень.

Якщо ви цінуєте аромат свіжомелених зерен – потрібно обзавестися кавомолкою та підібрати відповідний смак: арабіка або купаж. А також визначитися з прожарюванням – почніть із середнього, а потім зможете вирішити, потрібно м’якше або міцніше.

Вам може бути цікаво

Як вибрати кавомолку

Альтернативою може бути мелена кава, але зупиніть увагу на пачках зі невеликою вагою, щоб аромат не вивітрився. Оптимальна пачка вагою 250 грам. Як варіант, беріть набір із двох пачок.

Щоб зварити ароматний напій у турці:

  1. Насипте мелені зерна в ємність.
  2. Залийте холодною водою.
  3. Підігрівайте на дуже повільному вогні, щоб зерна розкрилися.
  4. Уважно стежте, коли бульбашки почнуть підніматися по краях посуду – і вимикайте.

Трохи менше клопоту доставить приготування в гейзерній кавоварці. Підходить для тих, хто варить одну чашку для себе: гаряча вода з нижнього резервуара кипить і піднімається через фільтр із меленими зернами, запарюючи їх.

Якщо ви не обходитесь однією порцією диво-напою – придивіться до кавових машин, їх вибір досить широкий залежно від обсягу резервуара для рідини, типу помелу і способу заварювання, а також вони можуть одночасно готувати на дві чашки і самоочищатися, вимагаючи зовсім небагато зусиль.

Існують вже готові порційні капсули з одноразовою подачею – чалди. З відміреним, меленим і ущільненим кавовим зерном. Для них передбачені спеціальні кавоварки. Доза однієї чалди розрахована на одну порцію еспресо, а міцність регулюється подачею води.

Найпопулярніші капсули:

Розчинну кава виробляють методом вимороженого сушіння або сухого розпилення, де верхній шар кавового бобу відшелушується. Її безпечно пити людям із гіпертонією, оскільки вона практично не містить кофеїну. Представлена у вигляді гранульованої і сублімованої кави.

Натуральна кава у гейзерній кавоварці

Корисні і шкідливі добавки до кави

Деякі вважають за краще тільки чисту чорну каву, а інші вносять різноманітні смакові доповнення. Найпоширеніші: молоко, цукор і вершки. Але їх набагато більше. Додадуть нового аромату спеції, сиропи і звичайні продукти. Головне дотримуватися пропорції.

Молоко

Незамінний для людей із високою кислотністю, оскільки допомагає знизити її в напої. Ну і тому, що так смачно. Буває коров’яче або альтернативне: мигдалеве, вівсяне, рисове, кокосове. Молоко не впливає на засвоєння кави і його корисність. При непереносимості лактози використовуйте рослинне. Якщо контролюєте кількість калорій, беріть незбиране меншої жирності або альтернативне. Але стежте за складом: недобросовісні виробники часто додаю цукор.

Цукор

Є два види кавоманів: одні визнають цукор, інші вважають, що він тільки псує смак напою. Цукор компенсує гіркуватий смак, забезпечує додатковий приплив енергії і позитивно впливає на когнітивні функції. При готуванні на плиті додайте в турку: його можна розчинити або карамелізувати в невеликій кількості води.

Кава з корицею

Лимон

Має тонізуючі властивості і розганяє апетит. На 7 грам мелених кавових зерен візьміть 5 мл свіжовичавленого соку лимона.

Імбир

Заспокоює нервову систему, знімає біль і спазми. Дрібно натріть на тертці, очистивши від шкірки або використовуйте імбир у порошку.

Мед

На чашечку кави покладіть дві чайні ложки меду, приправте ваніллю і корицею. Тонізує, насичує і зігріває.

Перець

Чорний перець очищає стравохід, виводить токсини, стимулює роботу шлунка і є антисептиком. Приправте напій 1-2 горошинами перцю і дайте настоятися.

Кардамон

Крім легкого запаху лимона, кардамон дарує заряд бадьорості, зміцнює імунітет і заспокоює. Через насичений аромат і вміст ефірних масел його слід додавати дуже незначну кількість.

Вершки

На 120 мл напою візьміть 20 мл вершків жирністю 10-20%. Жирність не впливає на смак, але відображається на калорійності. Компенсує гірчинку і надає ніжний вершковий післясмак.

Кава з вершками

Коньяк

Своєрідний тонізуючий слабоалкогольний коктейль. Спиртне додають у напій після подачі, орієнтовно 3-5 чайних ложок. Деякі вважають за краще пити спочатку каву, а потім коньяк.

Сіль

Нейтралізує характерний гіркий присмак, який намагаються приглушити вершками або підсолоджувачі. Невелика щіпка солі на одну чашку, щоб не відчувалося солоного присмаку і зникне гіркота.

Кориця

Володіє натуральним солодким смаком. Знижує окислювальну дію від кавових напоїв. Кілька пучок меленої кориці відмінно замінюють цукор, напій набуває солодкість, нове звучання без зайвих калорій.

Какао

Сприяє виробленню ендорфіну. Какао містить природний меланін, який поглинає ультрафіолетові промені і береже шкіру від фотостаріння.

Зображення взяте з джерел: pixabay.com, unsplash.com.