ru
ua
ru
ua

Що таке конвекція в духовці та як вона працює

Більшість сучасних духовок обладнані режимом конвекції. Цей корисний режим здатний істотно підвищити якість страв, що готуються, а також заощадити час. Але багато хто не замислюються про те, що ж означає цей термін. Тому ми вирішили розібратися докладніше в принципі роботи духовки, а також у функції конвекції – для чого вона потрібна і якою буває?

Принцип роботи духовки: природна конвекція

Навіть найпростіші моделі працюють за принципом конвекції, яка називається природною: деко підігрівається лише знизу, а у верхній частині духовки циркулює нагріте нижніми пальниками повітря. Через це в класичних духових шафах їжа часто готується нерівномірно. Пиріжки, розміщені ближче до задньої стінки духовки, підрум’янюються набагато швидше, ніж ті, що біля дверцят. Тому господині змушені відкривати шафу й повертати деко для рівномірного нагрівання, а не кожна страва здатна приготуватися в умовах таких маніпуляцій (наприклад, бісквіт опаде у разі передчасного відчиняння дверцят).

Новіші моделі обладнані і верхнім нагрівальним елементом, що поліпшує процес природної конвекції і якість приготування страв. Але навіть це не дає таких позитивних результатів, як вбудований вентилятор, який бере участь у рівномірному розігріванні духової шафи й регулюванні потоків гарячого й холодного повітря. Ця примусова вентиляція й називається режимом конвекції.

Примусова конвекція: як це працює

Завдяки вентилятору перемішане повітря всередині шафи забезпечує рівномірну температуру на всьому об’ємі, внаслідок чого страва пропікається з усіх боків однаково. Коли необхідна температура досягнута, система вентиляції автоматично вимикається, економлячи ресурси. Електричні духовки з режимом конвекції обладнані багатьма функціями, що дають змогу приготувати найрізноманітніші страви будь-якої складності, використовувати гриль і самостійно підбирати або комбінувати режими залежно від рецепта й бажаного результату. Ознайомившись з інструкцією, ви без зусиль розберетеся з роботою й нюансами конвекції.

Особливості конвекції в газових духовках

Газові моделі з режимом конвекції трапляються рідше, ніж електричні. Це зумовлено використанням відкритого вогню в духовках на газу. По-перше, у них немає герметизації, позаяк продукти горіння мають виводитися назовні, а отже, тривалість приготування їжі збільшується, порівнюючи з електричними моделями. По-друге, під час роботи вентилятор може задути вогонь, але виробники таких моделей враховують це і створюють конструкції у такий спосіб, щоб подавання газу автоматично вимикалося у разі згаслого полум’я. На цю опцію варто звернути особливу увагу під час купівлі газової духовки з примусовою конвекцією.

Духова шафа газова FREGGIA OGSB64B

Духова шафа газова FREGGIA OGSB64B

Навіщо використовувати конвекцію

Процес природної конвекції відбувається повільно й залежить від багатьох чинників. Наприклад, якщо деко із боків щільно прилягає до стінок шафи й не залишає зазорів, то гарячому повітрю знизу буде вкрай складно дістатися до верхньої частини духовки, що гарантує підгоряння нижньої скоринки або вогкуватість страви на поверхні. А ось за допомогою примусової конвекції можна домогтися таких результатів:

  • Якісного запікання навіть найтовстіших шматків м’яса й риби;
  • Рівномірної хрусткої скоринки з усіх боків;
  • Висушування зайвого соку, який виділяється стравою;
  • Швидкого розморожування продуктів;
  • Економії електроенергії або газу;
  • Використання меншої кількості олії під час приготування;
  • Можливості використання декількох дек одночасно;
  • Якісної стерилізації ємностей.

Вам може бути цікаво

Як вибрати витяжку

Які є типи конвекції

Суха конвекція

Такий тип найчастіше забезпечується вентилятором простої конструкції, завданням якого є проганяти потоки повітря внутрішньою порожниною духової шафи. Деякі виробники встановлюють навколо вентилятора ще й додатковий контур нагрівання, завдяки чому ефективність режиму конвекції збільшується. Є моделі з потужним вентилятором, що забезпечує стрімкий потік розжареного повітря. Такий ефект особливо важливий, якщо ви бажаєте отримати швидко підсохлу скоринку, що не дає соку витікати зі страви.

 

Духова шафа електрична SAMSUNG NV68R1310BB/WT

Духова шафа електрична SAMSUNG NV68R1310BB/WT

Волога конвекція

Її ще називають паровою, позаяк вона насичує парою повітря в духовій шафі. Прихильники здорового способу життя особливо оцінять цей режим конвекції. Їжа готується на парі, зберігаючи свої корисні властивості. У такому режимі складно пересмажити або пересушити страву. Духовка обладнана спеціальним отвором (або на дверцятах, або на задній стінці духовки), куди заливається вода. Коли ви вмикаєте прилад, вода надходить у відсік, іменований генератором пари, а потім у духовку. Пара може подаватися в різних напрямках – у всьому об’ємі духовки, у напрямку до ємності зі стравою або на саму страву. Також ви самостійно можете керувати часом подавання парового потоку. Цей режим підходить як для приготування страв із риби, м’яса, тіста й овочів, так і для процесів, як-от стерилізація банок і дитячих пляшечок.

Конвекція з грилем

Такий режим підходить для приготування не тільки м’яса, але й пирогів. Випічка набуває бажаного об’єму внаслідок рівномірного розподілення потоку нагрітого повітря. Деякі моделі комбінують конвекцію з посиленим грилем для приготування більшої кількості їжі або додання страві рум’янцю.

Отже, можна зробити висновок, що конвекція – дуже корисний помічник на кухні для будь-якої господині. Страви стануть готуватися швидше і якісніше, а процеси, як-от стерилізація й розморожування продуктів, не займуть багато часу й сил.

Вам сподобалася стаття?

0