ru
ua

Вибір пилососа для сухого прибирання

У 2018 році в Україні набув чинності закон про обов’язкове енергомаркування пилососів. Завдяки цьому вибрати відповідну техніку стало простіше. Покупцям обов’язково надається інформація з енергоефективності та інших важливих характеристик.

З іншого боку, придбання побутового пристрою тепер вимагає нових знань. Як мінімум, потрібно навчитися читати інформаційну етикетку товару. Підготуємося до вибору техніки. Розберемо показники на етикетці й інші критерії, які варто врахувати під час купівлі домашнього пристрою.

Енергоефективність пилососа

Сучасні прилади споживають небагато енергії, але водночас краще і швидше прибирають, ніж моделі минулих поколінь. Як пояснити це? Річ у тім, що в пилососа є два типи потужності — споживання і всмоктування.

Перша визначає енерговитрати. Друга говорить про те, з якою інтенсивністю пристрій втягує пил. Техніка, обладнана сучасним мотором, не вимагає багато енергії, щоб ефективно працювати. Потужність всмоктування залежить не тільки від потужності двигуна, але і від інших чинників — конструкції корпусу, аеродинамічних показників повітроводів, пропускної здатності фільтрів тощо.

Енергоефективність пилососа — це співвідношення його енергоспоживання і якості прибирання. Показник визначається під час лабораторного тестування. Як зразок розглядається середня житлова площа 87 м² з частотою прибирання раз на тиждень. Фахівці рахують обсяг річних витрат електроенергії для такого дому. Цей показник також вказується на етикетці. Величину співвідносять з ефективністю всмоктування на різних поверхнях. За результатами тестів визначають клас техніки — від A до G. Найкращі пилососи ощадять до 60% енергії.

Якість прибирання

Цей параметр також вказаний на етикетці. Показник використовують для розрахунку енергоефективності. Його отримують за допомогою тестування техніки на різному покритті — килимовому і твердому.

Працівники лабораторії слідують чіткому протоколу. Певна кількість дрібного пилу розподіляється поверхнею килима і втирається ролером. Після п’яти подвійних проходів пилососом вміст мішка зважують і співвідносять із початковим обсягом сміття. Так визначають ефективність всмоктування пилу з килима. Клас А означає, що пилосос видаляє понад 91% забруднень. Аналогічний тест проводять для твердого покриття.

Системи фільтрації

Пилосос всмоктує пил і теоретично повертає назовні тільки чисте повітря. Чи так це насправді? Це залежить від системи фільтрації. Є три етапи очищення:

  1. Первинна фільтрація утримує великі частки сміття. Про це піклується безпосередньо пилозбірник. Популярністю користуються моделі з аквафільтром, у яких роль контейнера для сміття виконує ємність із водою. Цей метод один із найефективніших, позаяк уже на етапі всмоктування більша частина пилу намокає й осідає.
  2. Вторинна фільтрація захищає мотор від пилу. Це чинник довговічності приладу.
  3. Нарешті, третій ступінь фільтрації. Це фінішне очищення повітря, яке випускається назовні. Фільтри утримують мікрочастинки пилу й алергени. Вони бувають різних типів.

Електростатичні мікрофільтри вловлюють частинки розміром понад 0,3 мікрона. Ступінь очищення повітря — до 99,9%. Фільтри S і HEPA затримують мікрочастинки розміром менш ніж 0,3 мікрона. Ступінь очищення повітря залежить від класу. Показник може досягати 99,995%. У деяких моделях стоять додаткові вугільні фільтри для боротьби з неприємними запахами.

Клас фільтрації вказується на етикетці. Параметр дає змогу визначити, скільки пилу міститься в повітрі, яке видувається пилососом. Найкращий клас A пропускає менш ніж 0,02% сміття, найгірший D — понад 1%. На цей показник впливає не тільки система фільтрації, але також ізоляція повітряних потоків і пилозбірника.

Рівень шуму

Потужно — не обов’язково голосно. Сучасний двигун навіть на граничних показниках працює тихо. Підвищує комфортність прибирання і якісна ізоляція корпусу.

Для сучасних пилососів рівень шуму не має перевищувати 80 дБ, такий же результат у мотоцикла з глушником. Стандартні моделі видають у середньому 70 дБ. У дорогої техніки цей показник може бути знижений до 50 дБ — гучність розмови.

Характеристики пилозбірника

Нас цікавить його тип і об’єм. Пилозбірник може бути у формі:

Від об’єму безпосередньо залежить місткість. А вона, так само, визначає площу, яку можна прибрати без заміни або очищення пилозбірника. Техніка з контейнером до 1 л підійде для маленької площі. Пилозбірник об’ємом 2 л впорається з прибиранням у квартирі середньої площі. Для великого житла необхідний агрегат із контейнером не менш ніж 3 л. Якщо в домі живуть тварини, вибирайте об’єм із запасом.

Додаткові насадки

Стандартна щітка має два режими — для килима і гладкої підлоги. Корисними є й додаткові насадки:

  • Паркетна — з високою м’якою щетиною;
  • Для м’яких меблів — у формі круглого пензля або широка з ниткопідіймальними подушечками;
  • Турбощітка — з обертовим валиком усередині;
  • Подовжувач труби для прибирання важкодоступних місць;
  • Для щілин і кутів — з вузьким соплом.

Вибрати пилосос для сухого прибирання на Rozetka.com.ua

Якщо у вподобаної моделі немає потрібних аксесуарів, то здебільшого це не проблема. Виробники пилососів пропонують окремі комплекти додаткових насадок, так що ви можете вибрати ті, які найбільше підійдуть для поставлених завдань.