Хочете влаштувати вечерю з морських делікатесів, але не знаєте, як варити креветки? Зробити це досить просто, проте є особливості вибору і приготування креветок. Варто врахувати їх, щоб страва вийшла смачною. Розглянемо секрети приготування і кілька рецептів.
Як правильно варити креветки
Якщо ви захотіли влаштувати сімейний обід, романтичну вечерю або посиденьки з друзями, морепродукти на столі створять святковий настрій. У них вишуканий смак, тонкий аромат і ніжна консистенція.
Важливо купити свіжий і якісний продукт, оскільки креветки швидко псуються. Це помітно по потемнінню черевця, помутнінню панцира і затхлому запаху. Свіжість визначають за формою рачків. Вони повинні бути згорнуті буквою «С» (великі) або бубликом (дрібні).
Вам може бути цікаво
Заморожені
Свіжовиловлені морепродукти піддають дії екстремально низьких температур. При шоковому охолодженні зберігаються смакові якості та структура м’яса. Як варити заморожені креветки? Перед приготуванням їм необхідно дати відтанути. Якщо цього не зробити, температура прогрівання при варінні буде нерівномірною. Заливати їх водою або класти в мікрохвильовку не варто, бо від цього постраждає якість продукту. Перекладіть морепродукти в глибоку миску. Підійде, наприклад, BergHOFF Leo. Залиште на нижній полиці холодильника до розморожування і тільки потім готуйте.
Свіжі
Часто буває так, що розморожені креветки видають за охолоджені. Свіжі можуть дозволити собі тільки ті, хто живе недалеко від моря. Перед варінням можна видалити кишечник, хоча робити це необов’язково. Візьміть невеликий ніж Tramontina Professional Master, акуратно надріжте панцир по спинці та вийміть чорну смужку, підчепивши її кінчиком. Інструмент повинен бути гострим, інакше ви ризикуєте зіпсувати делікатес. Про те, скільки варити сирі креветки, ви дізнаєтеся з наведеної нижче таблиці.
Вам може бути цікаво
Неочищені (у панцирі)
Креветки виходять набагато смачніші, якщо зварені в початковому вигляді. Панцир зберігає вологу в м’ясі, тому очищати його перед термічною обробкою не рекомендують. Також природна захисна оболонка вбере надлишок солі, якщо ви не вгадаєте з її кількістю. В середньому потрібно буде півтори-дві столові ложки на літр води. Справжні гурмани радять, як варити креветки заморожені неочищені. Для цього використовують морську воду. М’ясо набуває особливого смаку. Якщо до моря далеко, використовуйте морську сіль. Не викидайте очищені панцири і голови. Перекладіть відходи у каструлю Rotex Lamezia і приготуйте соус або бульйон для супу, додавши овочі та спеції. Відвар вийде насиченим і смачним.
Очищені
Заморожені креветки без панцирів продаються рідко, але зустрічаються. Неочищені можуть знадобитися, якщо будуть використовуватися в якості інгредієнта до якоїсь страви чи якщо ви хочете прискорити процес вживання. Оскільки ракоподібні без панцирів займають небагато місця, можна взяти невеликий ковш BergHOFF Leo. Розрахунок солі – приблизно 1 столова ложка на літр води, тобто менше, ніж для приготування неочищених рачків. Спеції (чорний перець, лавровий лист, гвоздика) зроблять смак більш яскравим.
Вам може бути цікаво
Тигрові
Вони відрізняються смугастим забарвленням і великими розмірами. Води знадобиться в два рази більше за обсягом, ніж сировини. Після розморожування їх зручно мити в квадратному дуршляку Joseph Joseph Square Colander. Це необхідно, щоб видалити залишки льоду і дрібне сміття. Видаліть кишечник. Закип’ятіть воду, додавши сіль, за бажанням – прянощі і лимон. Скільки варити заморожені тигрові креветки? Це займе близько 3-5 хвилин. Дізнатися про їхню готовність можна по тому, що вони спливуть і стануть яскраво-рожевими. Зустрічаються також варено-морожені ракоподібні. Їх рекомендують прокип’ятити протягом 1 хвилини, потім відкинути на сито і промити холодною водою.
Аргентинські
Досить великі креветки нерідко варять з травами і прянощами. У воду можна додати гілочки або парасольки кропу, нарізаний часник, розмарин, запашний перець. Завдяки цьому блюдо придбає нові відтінки смаку. Вирішуючи, скільки варити креветки заморожені, стежте, щоб тушки не згорнулися в колечка. Це означає, що ви перетримали їх в окропі. Переварене м’ясо жорстке, як гума.
Ще один прекрасний спосіб приготування – жарка:
- попередньо почистіть ракоподібних;
- посоліть, поперчіть, збризніть лимонним соком;
- обсмажте на вершковій або оливковій олії до золотистого кольору.
При такій обробці креветки отримують насичений смак і апетитну скоринку.
Вам може бути цікаво
Королівські
Для приготування 500 г продукту достатньо буде каструлі об’ємом 4,2 л. Як варити заморожені креветки, щоб вони були смачними? Посоліть воду, покладіть зелень кропу, половину цибулини в лушпинні та 1 розрізаний навпіл лимон. Коли креветки спливуть і змінять колір, дістаньте їх шумівкою і покладіть на блюдо з льодом. На тарілці BergHOFF Hotel вони будуть виглядати, як в ресторані.
Інші
Це основні принципи приготування смачних ласощів. Потрібно розуміти, що тушки, які ви дістали з окропу, все ще гарячі та продовжують готуватися. Тому необхідно їх охолодити, промивши під краном, опустивши в холодну воду або виклавши на лід. Якщо захочете поекспериментувати, спробуйте змінити добавки. Підійдуть петрушка, трохи імбиру, коріандр. Багатьом подобається чистий смак креветок, в такому випадку не варто додавати нічого, крім солі. Рачки можна подавати з соусом, наприклад соєвим, томатним або майонезом.
Вам може бути цікаво
Скільки потрібно варити креветки
Цей продукт цінують за тонкий вишуканий смак. Крім того, він дуже корисний, тому що містить легкозасвоюваний білок, поліненасичені жирні кислоти, а також багатий калієм, фосфором, йодом і магнієм. Ще один вагомий плюс – рекордна швидкість приготування. З таблиці ви дізнаєтеся, за якими параметрами визначають те, скільки їх необхідно варити.
Розмір | Вид | Час приготування, хв |
Дрібні | Свіжі | 1 |
Заморожені | 1,5-2 | |
Середні | Свіжі | 1,5 |
Заморожені | 2-3 | |
Великі | Свіжі | 4 |
Заморожені | 5-6 |
Ми розказали, скільки хвилин варити креветки, а також дізналися деякі хитрощі правильного приготування. Залишилося тільки купити цей делікатес і насолодитися його чудовим смаком!
Зображення взяті з джерела: unsplash.com.