ru
ua

Як вибрати електропіч на кухню для домашньої випічки

Все більше домогосподарок схиляються до покупки електропечей. Дійсно, електрична піч, яку також називають ростером або міні-духовкою, ніяких побоювань не викликає. Але, як вибрати електропіч, і не пошкодувати?

Готування і розігрів продуктів тут відбувається за рахунок конвекції і інфрачервоного випромінювання – швидко і зручно. Маленьку пічку можна взяти з собою на дачу і насолодитися не тільки смачними пирогами, грилем, а й іншими стравами: піцою, запіканкою з овочами, стейком. А по функціоналу цей пристрій цілком може конкурувати з мікрохвильовками.

Які бувають електропечі для будинку

Електропіч

Функціонал одних моделей стандартний, інших – ширший, який об’єднує можливості мікрохвильової печі, духовки і тому подібне. Що ж вибрати, щоб не платити за непотрібні функції? На що звертати увагу першочергово?

Найважливіші характеристики електропечі, від яких залежить вартість і потенціал приладу – це:

  • обсяг і розміри печі;
  • потужність і максимально можлива температура;
  • робочі режими;
  • додаткові опції (гриль, режим конвекції, самоочищення).

Розміри електропечей

Габарити – найперше, над чим варто подумати, купуючи техніку. Сучасні духові шафи випускаються глибиною до 65,4 см. По ширині вони бувають від 45 до 90 см, хоча трапляються й нестандартні варіанти. Найчастіше на кухнях вітчизняних домогосподарок стоять печі шириною 60 см і висотою 55 см.

Чим більші розміри пристрою, тим більше в неї вміщається, і тим більше їжі вона може приготувати за один раз. Можна виділити найбільш популярні електричні духовки:

    • 5-12 л – найменші, використовуються для розігріву і розморожування, оптимальний варіант для сім’ї з 1-2 чоловік;

21-28 л – більш об’ємні моделі, крім підігріву в них вже можна готувати повноцінні страви для 4-5 чоловік;

  • 40 л – все також компактні, але, як правило, більш функціональні моделі, наприклад, для розігріву обідів співробітниками невеликого офісу;
  • більше 60 л – дуже місткі електропечі, в яких можна приготувати одночасно кілька страв.

Режими випічки

Як вибрати електропіч

Більшість сучасних електропечей мають два нагрівальних ТЕНа, які розміщені знизу і зверху. Завдяки цьому камера швидко прогрівається і в ній можна починати готувати.

Діапазон режимів роботи пристрою дає можливість обробляти продукти харчування під різною температурою. Наприклад, для випічки безе або солодощів на основі глазурі необхідний помірний режим готування з включенням тільки нижнього нагрівального елементу, тоді як для приготування жульєну або сирної запіканки рекомендується використовувати верхній ТЕН.

При такому способі приготування зверху утворюється хрустка скоринка, а низ залишається соковитим, страва не пригорає.

Для класичних електропечей характерні такі опції:

  • розігрів – можливість, аналогічна функції СВЧ печі;
  • верхній нагрів, нижній нагрів, повний нагрів (активні обидва трубчастих електронагрівача);
  • гриль, рожен – використовується для приготування шашлику, дозволяє запекти качку, курку і рибу. Кращим варіантом вважаються пічки з рожном, розміщеним по діагоналі;
  • конвекція – дозволяє запекти продукти рівномірно, що дуже важливо для випічки або готування декількох страв одночасно.

Багатофункціональна електропіч може мати 15 і більше робочих режимів. Окрім вищенаведених опцій, це:

  • нагрів з обдувом;
  • розморожування;
  • приготування на пару;
  • сушка фруктів, ягід, овочів;
  • закваска кисломолочних продуктів та ін.

Яку електропіч вибрати? Чим більше можливостей дає пічка, тим ширше у кулінара простір для творчості.

Інші параметри

Не меншу роль при виборі електропечі грає:

  • Потужність. Міні електропечі для кухні мають різні показники потужності. Чим вони вище, тим швидше нагрівається внутрішній об’єм камери до виставленої температури. Для домашнього користування цей показник коливається в межах 600 Вт-2,2 кВт.
  • Максимальна температура. Щоб готувати різні страви, слід вибирати техніку з температурним діапазоном від 180 до 2500 °С, а в електричних печах для випічки вистачить і 2000 °С.
  • Внутрішнє покриття. Від його якості залежить, наскільки прилад стійкий до механічних впливів і хімічних засобів. Купуючи духовку з міткою «Durastone», турбуватися за збереження її камери не доведеться довгі роки.
  • Спосіб управління. Печі з механічним типом управління простіші в експлуатації і дешевше в вартості, тоді як електронні (сенсорні) аналоги дають більше функціональних можливостей.

Додаткові функції

Електропіч яку вибрати

Дорогі моделі електропечей підтримують функції, які для одних кулінарів важливі, а для інших зовсім не мають цінності. Основними і найбільш корисними функціями є:

  • Самоочищення. Дозволяє в одне натискання кнопки запустити процес очищення внутрішнього простору печі. Далі залишається лише протерти її стінки вологою серветкою. Ціна таких приладів досить висока.
  • Каталітичне очищення. Більш доступні рішення. У моделях з цією можливістю метал корпусу містить в складі окислювачі, які розщеплюють жир. Процес цей йде безперервно і вимагає періодичної заміни панелі камери. Якщо бюджет обмежений, то краще купити техніку з емальованому панеллю. Так, вона не має функції самоочищення, але її легко мити звичайними засобами побутової хімії, яка видаляє жир.
  • Автоматичне відключення. Спрацьовує при досягненні в камері необхідної температури або на випадок тривалої відсутності користувача. Запобігає перегріванню.
  • Висувний візок. Дуже корисна функція, яку неодмінно оцінять господині. З її допомогою легко зазирнути всередину печі або перевірити готовність їжі, не обпалюючи собі руки. Просто висуваєте візок з камери – безпечно і зручно.
  • Захист від дітей. Блокує відкриття дверцят під час приготування їжі.
  • Металевий детектор. Не дає електродуховці включитися, якщо всередину поміщені столові прибори та посуд з металу.

Вам може бути цікаво

Як вибрати хлібопічку

Кращі виробники електропечей

Фінальна вартість електроприладу для випічки в домашніх умовах визначається фірмою-виробником. Представляємо виробників, які користуються найбільшою популярністю серед вітчизняних споживачів. Вивчайте, порівнюйте, вибирайте кращі електропечі для кухні!

Сатурн (Saturn)

Електропечі Saturn – одні з найдешевших представників цієї категорії на ринку. Низька ціна пристроїв аж ніяк не говорить про їх погану якість. Більшість моделей бренду підтримують тільки опції розігріву і всебічного нагрівання. Управління здійснюється механічним перемикачем, а на додаток до деяких моделей пропонується варильна поверхня. Потужність більшості приладів дорівнює 1-1,5 кВт при внутрішньому обсязі 31-45 літрів.

Polaris

Каталог електропечей Polaris – це десятки конфігурацій для побутового користування: великі, маленькі, з рожном, грилем, з парогенератором, а також безліччю допоміжних функцій. Пропонований обсяг камери – 20-42 літра, потужність – 1380-3200 Вт. Більшість моделей оснащені двома конфорками і працюють при температурі до 250 градусів. Для зручності готування в електропечах Polaris передбачений таймер.

Електропіч для випічки в домашніх умовах

Redmond

Електропечі Redmond пропонують фірмові рішення для готування безлічі різноманітних страв. Функціонал пічок найширший, від стандартного розігріву і розморожування до автовідключення і металодетектора. Виробник випускає моделі до 12,5 л, що оптимально для тушкування, приготування гарячих бутербродів, а також на 12-25 л, в яких зручно випікати, запікати і смажити. Більш місткі пристрої до 40 л – хороший вибір для закладів з фастфудом.

Тефаль (Tefal)

Електропечі Tefal – корифеї серед дрібної побутової техніки! Французька продукція відрізняється преміум якістю при доступній ціні. Неповторний дизайн печей приковує погляди, а широкий функціонал дає можливість готувати все найсмачніше і улюблене.

В асортименті – електропечі 1-2 кВт, об’ємом від 20 л, з підсвічуванням, подвійним склом і звуковим сповіщенням. Tefal – це велика кількість доступних функцій, які гарантують комфорт кулінарних процесів: гриль, конвекція, рожен, пароварка, розморожування і ін. Специфіка виробів – чорний колір корпусу, що гармонійно поєднується з будь-яким інтер’єром.

Dex

Виробник пропонує китайську електропіч для випічки в домашніх умовах. Велика кількість опцій і доступна ціна дозволяють купити хорошу техніку для побутових цілей.

В каталозі бренду – електричні печі Dex потужність 1600-2800 Вт, об’ємом 30-60 л. Моделі в чорному і сірому кольорі з механічним управлінням. Прилади функціонують на основі інфрачервоних ТЕН, а широкий набір компонентів (дека, решітки) забезпечують додаткові можливості приготування. Фішка електропечей Dex – компактність! Таким приладам знайдеться місце навіть на найменшій кухні.

Кращі електропечі для кухні

Liberton

Електропечі Liberton входять в ТОП побутової техніки, і незмінно користуються найбільшим попитом у покупців. Моделі німецького бренду відрізняються практичністю і естетичністю, мають оптимальний об’єм для сім’ї з 4-5 чоловік. З різних можливостей передбачається таймер, звуковий сигнал, підсвічування, конвекція. До того ж багато моделей доповнюються такими потрібними аксесуарами, як решітки і дека.

Ми впевнені, що тепер ви точно зможете вибрати саме ту електропіч, яка задовольнить всі ваші запити і побажання.

Зображення взяті з джерел: unsplash.com