ru
ua

Як вибрати сковороду-гриль

Складно уявити сучасну кухню з однією-єдиною сковородою. «Прогресивні» господині намагаються використовувати всі можливі пристрої для готування. Так на звичайну кухню перекочувала з ресторанів сковорода-гриль.

Сковорідка-гриль є товстостінною сковородою з рифленим дном. Від стінок і дна сковороди йде сильний жар, завдяки чому створюється «ефект духової шафи». На розпеченій поверхні, завдяки решітці, продукт просмажується оптимально, а до жолобків стікають надлишки жиру й соку, які не горять, а «просочують» продукт. Поздовжні смужки не тільки надають їжі привабливого вигляду, але й забезпечують економію олії. На виході матимемо соковиту й корисну їжу, яка не містить зайвого жиру.

Вибираючи сковороду-гриль, треба відразу визначитися з формою. Кругла сковорода-гриль підійде для котлет, стейків або сирників. На овальній ідеально поміщається риба, а містку квадратну можна використовувати під будь-яку страву.

сковорідка зі стейком

Сучасні сковороди-гриль випускаються найрізноманітніших розмірів і об’ємів, тому вибирати місткість доведеться з огляду на потреби сім’ї. Наприклад, квадратна сковорода розміром 20 х 20 см підійде для однієї-двох осіб. А ось круглу сковорідку-гриль діаметром 25 см можна придбати для великої родини. Тільки відразу варто подумати: не забере вона занадто багато місця на плиті?

Висота рифлення сковороди – найважливіший параметр. Саме висота решітки відповідає за ідеальний прогрів продукту.

Якщо ребра дна будуть невеликими, шматок стейка засмажуватиметься на всій поверхні сковороди, прилипатиме до неї й бажаного ефекту гриля не вийде. Отже, справжня сковорода-гриль має високі й видатні рифлені виступи.

Сковороди-гриль можуть бути виготовлені з таких матеріалів:

Чавунну сковороду люблять за рівномірний нагрів, довговічність і міцність. Страви на чавунній сковороді чудово «доходять». Однак вона довго розігрівається й чимало важить.

На користь алюмінієвих сковорідок-гриль з антипригарним покриттям говорить їхня легкість і швидкість нагрівання. Тефлон – найпопулярніший матеріал для антипригарних покриттів. Він зручний у використанні, екологічний і легко очищається. Але антипригарне покриття дуже вимогливе до доглядання, його не можна дряпати. До того ж, істотний огріх антипригарної поверхні в тому, що під час нагрівання понад 200 °C збільшується ризик виділення шкідливих випарів.

Сковорода з керамічним покриттям вважається найбезпечнішою для здоров’я людини. Вона легко миється, сумісна з будь-якими видами плит і може використовуватися в духовці. Однак керамічне покриття не потерпить температурних коливань і недбалості в обігу – в разі сильного удару покриття може потріскатися й стати непридатним для подальшого використання.

Також трапляються сковороди з неіржавкої сталі. Вони можуть мати емальоване або керамічне внутрішнє покриття.

Оскільки практично всі сковороди-гриль важкі, їхні ручки (одна або дві) мають бути надійними й зручними. Скажімо, чавунна сковорода вимагає винятково суцільнолитих ручок. Алюмінієві й керамічні сковорідки не так вимогливі, тому ручки для них виготовляють із бакеліту (жароміцного пластику), дерева або силікону. Часто можна натрапити й на сковороди-гриль із компактними складаними ручками. Такі моделі будуть зручні тим, хто хоче заощадити місце для зберігання на кухні.

Фахівці радять звернути увагу на наявність носика для зливу утворюваних соку й жиру. Він стане в пригоді в разі приготування дуже соковитого продукту. Таких жолобів може бути кілька, з обох боків сковорідки для гриля.

сковорода на плиті

Купуючи сковороду-гриль, з’ясуйте, який виріб підійде для вашої плити. Так, на газових плитах можна використовувати будь-який різновид сковорідок-гриль. Для склокерамічних плит підійдуть ідеально гладкі алюмінієві сковороди. А до індукційної плити варто підібрати виріб із рівною поверхнею й залізними вставками на дні.

Комплектація сковорідок-гриль залежить від виробника. Деякі сковорідки обладнуються кришками за замовчуванням, а для інших їх потрібно докуповувати окремо. Чи доцільно купувати кришку, з огляду на те, що технологія приготування на сковороді-гриль передбачає смаження без кришки, кожен відповість для себе сам.

Окремо стоять подвійні сковороди-гриль, які дають змогу не витрачати час на перевертання продукту – досить просто поставити на вогонь сковороду іншою стороною. У таких виробах верхня сковорода щільно прилягає до нижньої, надлишки пара виводяться через спеціальний отвір, тиск і температура всередині посуду ростуть, і їжа готується у власному соку. Якісна сковорода-гриль – задоволення не з дешевих, але вона окупає себе з лишком.

Поради щодо готування

  1. Для готування на сковороді-гриль необхідна лише мінімальна кількість олії. Тому або злегка змастіть решітку, або додайте олію під час маринування продукту.
  2. Будь-який продукт треба класти на сковороду не раніше, ніж вона повністю прогріється.
  3. Перевернути на іншу сторону шматок потрібно тоді, коли низ добре просмажиться й набуде апетитного золотистого кольору.

Сковорода для гриля – прекрасне придбання. Вона дає змогу готувати різноманітні, соковиті й смачні страви, вразити гарним подаванням продукту. А ще сковорода-гриль допоможе приготувати ідеальне барбекю навіть тоді, коли за вікном падає дощ.

Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com