Як тільки починається розмова про те, як готувати качку – багато хто стикається зі стереотипом, що її потрібно запікати цілком. Другий стереотип – тривале попереднє приготування: обскубування, замочування, маринування. Доведеться трохи підготувати птицю до зустрічі з духовкою, але насправді ви не витратите більше зусиль, ніж якщо б готували звичайну курку. Отже, рецепт запеченої качки для тих, хто не хоче морочитися і для тих, хто любить дивувати небанальними делікатесами з дичини: в духовці и в мультиварці.
Скільки готувати качку
Оптимальна вага птиці – два з половиною кілограми. Вона вже нагуляла м’ясце, і воно ще ніжне і молоде. Про вік розповість колір жиру: якщо темний – тій власниці вже бачила світ. Шкура повинна бути блискучою, жовтуватою і пружною, але не липкою.
Таблиця. Час приготування качки
Вид готування | У духовці | На сковороді | У мультиварці |
---|---|---|---|
Шматочки без кістки | – | 10 хвилин | 10 хвилин |
Шматочки на кістці | 1-1,5 години (190 °C) | 40 хвилин | 80 хвилин |
Цілком | 3-3,5 години (140 °C) | – | – |
Качка по-пекінськи – домашній рецепт
Заморожену тушку залиште відтаювати в холодильнику у тій самій упаковці, в якій вона зберігалася. Добре, якщо це вакуумний пакет. Охолоджена птиця зберігається три доби за температури 4-0 градусів.
Інгредієнти
2,3 кг качиної тушки;
2 ст. л. соусу теріякі;
сіль;
спеції: фенхель, суміш перців, кориця, бадьян, гвоздика.
Для соусу:
2 ст. л. меду;
150 г сухого білого вина;
3 ст. л. рисового оцту;
1,5 ст. л. коричневого цукру.
Спосіб приготування:
Обмийте качечку, видаліть сальні залози на гузці, виріжте зайвий жир.
Закип’ятіть 5 л води і киньте туди підготовлені спеції, прокип’ятіть 5 хвилин.
Обдайте птицю окропом із відваром спецій. Пори відкриваються і маринування проходить ефективніше. Зручніше купати тушку на решітці з духовки, встановленій над мийкою. Полийте її з двох боків з ополоника. Залиште відпочити на 15 хвилин.
У цей час можна пройтися пінцетом і видалити залишки пір’я.
Змішайте у мисці компоненти для соусу й підігрійте його в мікрохвильовці одну хвилину, або на водяній бані. Натріть шкірку кухонним пензликом з обох боків.
Великою сіллю натріть качку тільки зсередини і помажте соусом теріякі.
Візьміть звичайну скляну пляшку з-під алкоголю об’ємом 1,5 л і щільно насадіть птицю, ще раз змастіть маринадом і поставте в холод: звільніть місце в холодильнику, знявши дві полиці, або якщо дозволяють погодні умови – відправте охолоджувати на балкон. Витримайте 12 годин при 5–7 градусах. Шкіра підсохне, втягнеться і буде максимально хрусткою і золотистою.
Після маринування покладіть тушку грудкою вниз на решітку духовки на другий рівень, на перший поставте глибоке деко і налийте стакан води. Накрийте фольгою птицю зверху, щоб не підгорала. Встановіть температуру на рівні 180 градусів і готуйте 50 хвилин.
Зніміть фольгу, переверніть птицю. Запікайте ще 50 хвилин.
Ви отримаєте рівномірно пропечену темно-коричневу качечку з хрусткою карамелізованою скоринкою, що і є фішкою рецепта. Для подачі зробіть поздовжній глибокий розріз на грудях, виріжте кожну з половинок філе і наріжте порційними шматочками. Відокремте ніжки і крила. Ідеально поєднується з контрастним кисло-солодким сливовим соусом.
Качка в духовці – найпростіший рецепт
Все, що вам знадобиться – це 10 хвилин на укутування і 3 години на саме запікання. При цьому ви навіть можете піти з дому. Птиця готується самостійно під впливом середньої температури. Сенс в тому, щоб не дати витопитися жиру – його в качці занадто мало, через це вона і виходить жорсткою і сухою.
Огляньте тушку, вимийте. Якщо залишилися нутрощі – видаліть. Відіріжте верхівку гузки, там є дві залози, які виділяють запах. Повністю видаляти не варто. Промокніть паперовим рушником і натріть сіллю всередині та ззовні.
Підготуйте листки пергаменту, укутайте птицю так, наче турботлива бабуся свого онука в зимову холоднечу. Зробіть 2–3 шари, чергуючи листки вздовж і поперек. Потім зробіть також із фольгою. За рахунок багатошаровості й повітряного прошарку температура буде наростати поступово, це і дозволить зберегти м’ясо ніжним.
Розігрійте духовку до 140 градусів, посадіть готовий згорток на решітку. Не використовуйте деко – воно швидко наганяє жар. Поставте таймер на три години і благополучно займайтеся своїми справами.
Після закінчення часу дістаньте згорток з духовки, звільніть від шарів одягу. М’ясо буде світле і м’яке. Щоб надати скоринку – поставте температуру на максимум і відправте в духовку під гриль на півгодини, але поглядайте, щоб не підгоріла.
Варіант подачі: відокремте філе, поріжте сантиметровими шматочками. Тонкий лаваш наріжте квадратними шматочками 20 на 20 см. Викладіть в центр 3–4 шматочки м’яса, свіжий огірочок і пару пір’їнок зеленої цибулі. Заверніть у рол і вмочіть у сливовий соус.
Качка в мультиварці – альтернативний рецепт
Інгредієнти
2,5 кг качки;
500 г печериць;
50 г соєвого соусу;
середня цибулина;
10 г рослинної олії;
пучок петрушки;
10 г крохмалю.
Спосіб приготування:
Для приготування таким способом зробіть надріз в області грудного виступу і поділіть на дві частини. Відріжте крила і розділіть грудну частину і стегно зі стегенцем. Крила тут не знадобляться, тому що у них важко відокремити м’якоть з кісток.
Із центральної частини зніміть шкіру і піддійне гострим ножем грудку з кільової кістки, повторіть зі стегном і окістом, рухаючись вздовж кісточок: від широкої частини до вузької. Незадіянi частини можна використати для бульйону. Решту наріжте приблизно однаковими скибочками, промийте.
Залийте соєвим соусом і посипте крохмалем. Помасажуйте і вбийте крохмаль у м’якоть. Дайте відпочити 20 хвилин, але періодично ще кілька разів промніть. Ця технологія дозволяє домогтися потрібної м’якості: маленьке зернятко крохмалю проникає в м’ясо, вбирає рідину і збільшується в об’ємі. Таким чином при нагріванні розсовує волокна, що і робить їх не такими щільними, а м’якими і податливими. Маринувати можна навіть всю ніч – це піде тільки на користь.
Сполосніть і наріжте часточками гриби й цибулю. Засипте з рослинним маслом в чашу мультиварки і увімкніть режим “Смаження” на 10 хвилин. Солити не потрібно. Потім перекладіть у глибоку ємність.
Знову підігрійте мультиварку на максимальну потужність і швидко обсмажте шматочки. Важливо не переготувати м’ясо, бо воно стає жорсткішим. Поверніть в чашу підсмажені овочі. Наріжте зелень і додайте зверху. Готуйте все разом 10 хвилин.
Фактично, у вас вийшов качино-грибний жюльєн. Можна подавати з соусом в невеликому порційному посуді або як зажарку до круп’яних гарнірів, наприклад, рису.
Тушкована качка в мультиварці
Інгредієнти
1 кг качиного м’яса;
цибулина;
сіль;
приправа уцхо-сунелі.
Спосіб приготування:
Розберіть птицю на невеликі шматочки, покладіть жиром і шкірою на низ чаші щільніше.
Виставте меню “Смажити” на 20 хвилин.
Цибулину наріжте великими півкільцями уздовж.
Шматочки качечки переверніть підсмаженою стороною до верху, додайте цибулю, спеції і приправи.
Закип’ятіть 300 мл гарячої води, влийте в ємність.
Виберіть “Тушкування” на 80 хвилин.
Після звукового сигналу дістаньте готову страву.
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com