Rozetka Blog

Як варити кукурудзу

Як варити кукурудзу, щоб насолоджуватися її ніжним, солодким смаком? Для цього не обов’язково бути шеф-кухарем, але деякі кулінарні таємниці варто знати.

Розповідаємо, як варити кукурудзу, яка стане справжніми домашніми ласощами для всієї родини в літній сезон.

Як варити кукурудзу: традиційні та оригінальні способи

Смачна варена кукурудза починається з правильного вибору овоча. Найчастіше у продажу зустрічається голландський сорт. Купувати його краще з липня до кінця серпня. Молоді качани кукурудзи не тільки солодкі й швидко готуються, вони містять багато корисних речовин:

  • вітаміни (B, C, D, K, PP);

  • мікроелементи (магній, кальцій, мідь, залізо, фосфор);

  • глутамінову кислоту.

Світло-зелене свіжє листя означає, що перед вами молода кукурудза. Овоч без листочків? Такий товар краще не купувати.

Колір зерен вказує на “вік” качана. “Стара” кукурудза – яскраво-жовта. Вона по-своєму смачна, але варити її доведеться в кілька разів довше “молодої”. Чим світліші зернятка (майже білі, ніжно-жовті), тим молодший плід.

До речі, якщо побачили під листочками чорні кукурудзяні жилки, знайте – овочем вже поласували шкідники. В здорового качана зерна округлі, без “плочок”, розташовані цілком симетричними рядами.

Корисний лайфхак для перевірки “вікової категорії”: натисніть нігтем на нижню шкіру зернятка – якщо потекла схожа на молоко рідина, смачно купіть – перед вами дуже смачна молочна кукурудза.

Відразу уточнимо: зі звичайної кукурудзи в качанах попкорн не вийде. Для приготування ласощів кіноманів купіть спеціальну кукурудзу для попкорну – “майс”.

У каструлі

Найпростіший спосіб приготування кукурудзи – варити в каструлі. Але не всі емності підходять для цих цілей. Найкращий варіант – каструлі з товстим дном. Підійдуть емальовані, чавунні, вироби з кераміки і нержавіючої сталі.

Промийте качани в листках і очистіть їх. Вверх, темну частину волосків (рильце), зніміть, інші можна залишити. Вистеліть товстий шар листа на дно і стінки каструлі. Зверху покладіть кукурудзяні качани. Якщо вони занадто довгі, розріжте на частини – продукт приготовиться рівномірно. Чергуючи шари листя і кукурудзи, заповніть каструлю. Залийте гарячою водою, приблизно на 3 см вище від останнього шару. Доведіть до кипіння, варіть під закритою кришкою на середньому вогні до готовності. Завдяки прошарку з листя зберігається соковитість зерен.

Між іншим, якщо не хочете гризти жорстку кукурудзу, ніякої солі в процесі приготування додавати не треба! Солять страву тільки після приготування.

Хочете урізноманітнити звичний кукурудзяний смак? Змішайте сіль із розтопленим вершковим маслом, дрібно натертим твердим сиром і обкачайте в суміші готову кукурудзу.

Якщо все ж вам не пощастило і ви купили перезрілий овоч, не поспішайте його викидати. Очищені качани залийте холодним молоком із водою (співвідношення 1:1) на 3,5-4 години, злийте рідину і відваріть звичайним способом.

У мультиварці

Поціновувачів сучасних кухонних девайсів цікавить питання: “Як варити кукурудзу в мультиварці?”.

Для приготування літньої смакоти підходять режими:

  • суп;

  • тушкування;

  • варіння;

  • варіння на пару.

Чисті качани покладіть у чашу мультиварки, залийте холодною водою і виберіть відповідний режим.

Дістати кукурудзу з чаші зручно щипцями.

У скороварці

Скороварка – каструля з герметичною кришкою і потужним дном. Як варити кукурудзу в скороварці? Покладіть овочі в каструлю, залийте холодною водою, накрийте кришкою, замкніть клапан і доведіть до кипіння. З отвору на робочому клапані виходить пара – зменшується вогонь. 7-10 хвилин достатньо для повного приготування страви.

У духовці

Якщо не знаєте, як правильно варити кукурудзу в качанах в духовці, скористайтесь нашими порадами.

Для варіанту з водою вам знадобиться:

  • дека;

  • фольга;

  • вода;

  • кукурудза.

Очисіть качани, зніміть рильце, промийте. Налийте на дно дека гарячу воду (приблизно на ⅓ форми), викладіть овочі, накрийте фольгою. Запікайте в попередньо розігрітій до 180° духовці. В процесі привідкривайте фольгу і перевіряйте на готовність. Гарячу кукурудзу посипте сіллю.

Можна приготувати страву інакше. Візьміть:

  • форму для запікання чи марміт;

  • фольгу;

  • кукурудзу;

  • вершкове масло;

  • копчену солодку паприку;

  • часник;

  • вершкове масло;

  • сіль.

Кілька зубчиків часнику пропустіть через прес, змішайте з м'яким вершковим маслом і паприкою. Натріть ароматною сумішшю кожен попередньо підготовлений початок, щільно замотайте у фольгу і викладіть у форму для запікання. Готуйте при температурі 180°. Після приготування посоліть.

До речі, якщо використовувати морську сіль буде ще смачніше – великі солоні кристали вдало поєднуються з солодкуватим овочем.

Експериментуйте з різними смаками. Чорний перець, орегано і прованські трави – цікава альтернатива паприці й часнику.

У мікрохвильовці

Як не дивно, але приготувати ласощі можна і в мікрохвильовці.

Підготуйте:

  • кукурудзу;

  • паперові рушники;

  • масло, сіль.

Рушник із товстого паперу змочіть водою і загорніть в нього кукурудзяний качан. Поставте в мікрохвильовку на 5-10 хвилин (потужність максимальна).

Гарячу кукурудзу потріть долькою лимона або скропіть лимонним соком, посоліть. Саме так їдять плід на батьківщині сучасної кукурудзи – в колоритній Мексиці.

На грилі

Запланували пікнік з друзями? Здивуйте їх приготуванням на грилі золотистими качанами в солодко-гострому соусі.

Інгредієнти:

  • кукурудза;

  • соєвий соус;

  • соус чилі;

  • сушений часник (у порошку).

Змішайте соєвий соус, чилі та часник у невеликій мисці. Очищену і помиту кукурудзу викладіть на решітку-гриль. Готуйте, постійно перевертаючи качани і змащуючи їх соусом за допомогою силіконового пензлика.

Скільки варити кукурудзу

Склали для вас таблицю, яка допоможе зрозуміти скільки хвилин варити кукурудзу.

Спосіб приготування

Час приготування, хв.

У каструлі

15-20 (після закипання)

У мультиварці

30 (залежно від конкретної моделі девайсу)

У скороварці

7-10 (після закипання)

У духовці

30-40

У мікрохвильовці

5-10

На грилі

15

Важливий момент: вказано час приготування для молодої кукурудзи. Перестиглі качани потрібно варити втричи довше.

Намінати кукурудзу краще одразу після приготування – гарячою або ледь охолодженою.

Смачного!

Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com.

Вам сподобалася стаття?

пиріг з сирних кульокяк приготувати овочі гриль в мультиварцісалат з крабових паличок рецептиприготувати смачну печінкупрожарювання стейків із яловичинияк приготувати сирний попкорн вдомасалат олів'є хід роботищо приготувати на новий рік бикарецепт наполеону тортаяк варити холодець з ножкипіца у сковорідцітаблиця варіння рисущо таке орегано і чим його можна замінитизелена гречка в мультиварцісире варення
Як приготувати стейк із яловичини з ідеальним прожарюванням: ТОП-5 рецептів

Як приготувати стейк із яловичини з ідеальним прожарюванням: ТОП-5 рецептів

21.12.2020
Медовик: ТОП-3 рецепти смачного торта

Медовик: ТОП-3 рецепти смачного торта

29.12.2020
Як приготувати молочний коктейль: прості рецепти та смачні ідеї

Як приготувати молочний коктейль: прості рецепти та смачні ідеї

14.08.2025