Rozetka Blog

Як варити кукурудзу

Як варити кукурудзу, щоб насолоджуватися її ніжним, солодким смаком? Для цього не обов’язково бути шеф-кухарем, але деякі кулінарні таємниці варто знати.

Розповідаємо, як варити кукурудзу, яка стане справжніми домашніми ласощами для всієї родини в літній сезон.

Як варити кукурудзу: традиційні та оригінальні способи

Смачна варена кукурудза починається з правильного вибору овоча. Найчастіше у продажу зустрічається голландський сорт. Купувати його краще з липня до кінця серпня. Молоді качани кукурудзи не тільки солодкі й швидко готуються, вони містять багато корисних речовин:

  • вітаміни (B, C, D, K, PP);

  • мікроелементи (магній, кальцій, мідь, залізо, фосфор);

  • глутамінову кислоту.

Світло-зелене свіжє листя означає, що перед вами молода кукурудза. Овоч без листочків? Такий товар краще не купувати.

Колір зерен вказує на “вік” качана. “Стара” кукурудза – яскраво-жовта. Вона по-своєму смачна, але варити її доведеться в кілька разів довше “молодої”. Чим світліші зернятка (майже білі, ніжно-жовті), тим молодший плід.

До речі, якщо побачили під листочками чорні кукурудзяні жилки, знайте – овочем вже поласували шкідники. В здорового качана зерна округлі, без “плочок”, розташовані цілком симетричними рядами.

Молочна кукурудза

Корисний лайфхак для перевірки “вікової категорії”: натисніть нігтем на нижню шкіру зернятка – якщо потекла схожа на молоко рідина, смачно купіть – перед вами дуже смачна молочна кукурудза.

Відразу уточнимо: зі звичайної кукурудзи в качанах попкорн не вийде. Для приготування ласощів кіноманів купіть спеціальну кукурудзу для попкорну – “майс”.

У каструлі

Найпростіший спосіб приготування кукурудзи – варити в каструлі. Але не всі емності підходять для цих цілей. Найкращий варіант – каструлі з товстим дном. Підійдуть емальовані, чавунні, вироби з кераміки і нержавіючої сталі.

Промийте качани в листках і очистіть їх. Вверх, темну частину волосків (рильце), зніміть, інші можна залишити. Вистеліть товстий шар листа на дно і стінки каструлі. Зверху покладіть кукурудзяні качани. Якщо вони занадто довгі, розріжте на частини – продукт приготовиться рівномірно. Чергуючи шари листя і кукурудзи, заповніть каструлю. Залийте гарячою водою, приблизно на 3 см вище від останнього шару. Доведіть до кипіння, варіть під закритою кришкою на середньому вогні до готовності. Завдяки прошарку з листя зберігається соковитість зерен.

Між іншим, якщо не хочете гризти жорстку кукурудзу, ніякої солі в процесі приготування додавати не треба! Солять страву тільки після приготування.

Хочете урізноманітнити звичний кукурудзяний смак? Змішайте сіль із розтопленим вершковим маслом, дрібно натертим твердим сиром і обкачайте в суміші готову кукурудзу.

Як варити молоду кукурудзу

Якщо все ж вам не пощастило і ви купили перезрілий овоч, не поспішайте його викидати. Очищені качани залийте холодним молоком із водою (співвідношення 1:1) на 3,5-4 години, злийте рідину і відваріть звичайним способом.

У мультиварці

Поціновувачів сучасних кухонних девайсів цікавить питання: “Як варити кукурудзу в мультиварці?”.

Для приготування літньої смакоти підходять режими:

  • суп;

  • тушкування;

  • варіння;

  • варіння на пару.

Чисті качани покладіть у чашу мультиварки, залийте холодною водою і виберіть відповідний режим.

Дістати кукурудзу з чаші зручно щипцями.

У скороварці

Скороварка – каструля з герметичною кришкою і потужним дном. Як варити кукурудзу в скороварці? Покладіть овочі в каструлю, залийте холодною водою, накрийте кришкою, замкніть клапан і доведіть до кипіння. З отвору на робочому клапані виходить пара – зменшується вогонь. 7-10 хвилин достатньо для повного приготування страви.

У духовці

Якщо не знаєте, як правильно варити кукурудзу в качанах в духовці, скористайтесь нашими порадами.

Для варіанту з водою вам знадобиться:

  • дека;

  • фольга;

  • вода;

  • кукурудза.

Очисіть качани, зніміть рильце, промийте. Налийте на дно дека гарячу воду (приблизно на ⅓ форми), викладіть овочі, накрийте фольгою. Запікайте в попередньо розігрітій до 180° духовці. В процесі привідкривайте фольгу і перевіряйте на готовність. Гарячу кукурудзу посипте сіллю.

Смачна кукурудза в качанах

Можна приготувати страву інакше. Візьміть:

  • форму для запікання чи марміт;

  • фольгу;

  • кукурудзу;

  • вершкове масло;

  • копчену солодку паприку;

  • часник;

  • вершкове масло;

  • сіль.

Кілька зубчиків часнику пропустіть через прес, змішайте з м'яким вершковим маслом і паприкою. Натріть ароматною сумішшю кожен попередньо підготовлений початок, щільно замотайте у фольгу і викладіть у форму для запікання. Готуйте при температурі 180°. Після приготування посоліть.

До речі, якщо використовувати морську сіль буде ще смачніше – великі солоні кристали вдало поєднуються з солодкуватим овочем.

Експериментуйте з різними смаками. Чорний перець, орегано і прованські трави – цікава альтернатива паприці й часнику.

У мікрохвильовці

Як не дивно, але приготувати ласощі можна і в мікрохвильовці.

Підготуйте:

  • кукурудзу;

  • паперові рушники;

  • масло, сіль.

Рушник із товстого паперу змочіть водою і загорніть в нього кукурудзяний качан. Поставте в мікрохвильовку на 5-10 хвилин (потужність максимальна).

Гарячу кукурудзу потріть долькою лимона або скропіть лимонним соком, посоліть. Саме так їдять плід на батьківщині сучасної кукурудзи – в колоритній Мексиці.

На грилі

Запланували пікнік з друзями? Здивуйте їх приготуванням на грилі золотистими качанами в солодко-гострому соусі.

Інгредієнти:

  • кукурудза;

  • соєвий соус;

  • соус чилі;

  • сушений часник (у порошку).

Змішайте соєвий соус, чилі та часник у невеликій мисці. Очищену і помиту кукурудзу викладіть на решітку-гриль. Готуйте, постійно перевертаючи качани і змащуючи їх соусом за допомогою силіконового пензлика.

Як готувати кукурудзу на грилі

Скільки варити кукурудзу

Склали для вас таблицю, яка допоможе зрозуміти скільки хвилин варити кукурудзу.

Спосіб приготування

Час приготування, хв.

У каструлі

15-20 (після закипання)

У мультиварці

30 (залежно від конкретної моделі девайсу)

У скороварці

7-10 (після закипання)

У духовці

30-40

У мікрохвильовці

5-10

На грилі

15

Важливий момент: вказано час приготування для молодої кукурудзи. Перестиглі качани потрібно варити втричи довше.

Намінати кукурудзу краще одразу після приготування – гарячою або ледь охолодженою.

Смачного!

Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com.

Вам сподобалася стаття?

пиріг з сирних кульокяк приготувати овочі гриль в мультиварцісалат з крабових паличок рецептиприготувати смачну печінкупрожарювання стейків із яловичинияк приготувати сирний попкорн вдомасалат олів'є хід роботищо приготувати на новий рік бикарецепт наполеону тортаяк варити холодець з ножкипіца у сковорідцітаблиця варіння рисущо таке орегано і чим його можна замінитизелена гречка в мультиварцісире варення
Наполеон: класичний рецепт улюбленого торта

Наполеон: класичний рецепт улюбленого торта

09.12.2020
Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

17.05.2021
Що приготувати на Новий рік Бика 2021: ТОП-6 рецептів

Що приготувати на Новий рік Бика 2021: ТОП-6 рецептів

14.12.2020