Крабові палички – червоно-білі рулетики з м’яса океанічних риб. Простий і доступний продукт – завжди готовий до вживання і послужить основою для різноманітних салатів. Ви не знайдете один стандартний рецепт салату з крабовими паличками – їх існує величезна кількість, але найпопулярніші:
з кукурудзою;
огірками;
ананасами;
рисом;
сухариками.
Залежно від інгредієнтів може подаватися і на святковий стіл, і на дачне застілля. І звичайно, займає центральне місце на Новий рік.
В таких стравах зазвичай не використовують тваринне м’ясо, тому вони відрізняються легкістю і свіжістю. І хоча м’яса краба там теж немає, рибний фарш сурімі з перемеленого філе білої риби містить білок, тому надає ситість і аромат морепродуктів. Звично заправляють майонезом, але для більш дієтичного варіанту можна використовувати сметану або легкий йогурт.
Крабовий салат класичний
Інгредієнти
5 курячих яєць;
0,5 склянки рису;
банка консервованої кукурудзи;
400 г крабових паличок;
3 столових ложки майонезу;
50 г зеленої цибулі;
сіль.
Спосіб приготування:
Помийте і відваріть яйця, використовуйте яйцеварку. Наріжте великими кубиками.
Зваріть розсипчастий рис: візьміть в два рази більше води, ніж крупи. Засипте промитий рис в холодну воду і варіть до готовності під закритою кришкою без перемішування. Крупа швидше приготується, якщо її попередньо замочити на 40–60 хвилин.
Крабо-продукти поріжте кубиками.
Дрібно наріжте зелень, злийте з консерви розсіл.
З’єднайте всі компоненти і заправте майонезом.
Салат зі смаженими крабовими паличками і кукурудзою
Звичайний рецепт в незвичному виконанні. Завдяки капусті набуває легкої хрусткості і свіжості.
Інгредієнти
200 г рулетиків сурімі;
200 г картоплі;
два свіжих огірка;
170 г пекінської капусти;
100 г консервованої кукурудзи;
30 г зеленої цибулі;
100 г сметани 10%;
0,5 чайної ложки цукру;
пучок петрушки і кропу;
сіль, спеції.
Спосіб приготування:
Бажано брати охолоджені рулетики. Якщо заморожені – нехай самостійно розтануть: викладіть їх на паперові рушники, щоб увібралася рідина. Поріжте навскіс, товщиною 5–7 мм.
Використовуйте сковороду з антипригарним покриттям, трохи протріть маслом. Викладіть в один шар рулетики і не перемішуйте. Обсмажте до рум’яності і переверніть. Розділіть, якщо склеїлися.
Поріжте картоплю соломкою, обсушіть на рушнику. Також обсмажте і поверніть на рушник, щоб увібрався жир.
Надайте таку ж форму огіркам.
Капусту розберіть на листочки і наріжте середньою соломкою. Перемістіть в салатник, посоліть, додайте цукор, злегка примніть. Дочекайтесь, поки відокремиться рідина і злийте її.
Займіться соусом: в окремій ємності змішайте сметану з дрібно нарізаним кропом, паприкою, гострим червоним перцем, сухим часником. Гарненько перемішайте і дайте натягнутися спеціям.
Крупно поріжте цибулю.
Зберіть салат: перший шар – половина капусти з огірком, другий – смажена картопля, третій – знову капуста, потім крабо-продукти, кукурудза. Зверху заправте настояним соусом.
Крабовий салат з яблуком
Інгредієнти
дві великі картоплини;
велика морквина;
кисло-солодке яблуко;
три курячих яйця;
200 г крабових напівфабрикатів;
зелена цибуля;
100 г сметани 10%;
сіль, перець.
Спосіб приготування:
Картоплю і морквину відваріть в мундирках. Поставте під проточну воду, щоб остудити. Очистіть і натріть на крупній тертці.
Візьміть салатник, помажте дно сметаною. Викладіть терту картоплю, змастіть сметаною.
Другий шар – терті білки яєць і нашаткована цибуля.
Подрібніть напівфабрикати і покладіть третім шаром.
Четвертий шар – терте очищене яблуко зі сметаною.
П’ятий шар – терта морква, соус, подрібнені жовтки яєць.
Поставте в холодильник, щоб з’єдналися шари.
Перед подачею посипте дрібно шаткованою цибулею.
Альтернативою смаженні на сковороді може бути приготування в мультипечі з мінімальною кількістю жиру і в 1,5 рази швидше.
Крабовий салат з помідорами
Інгредієнти
150 г крабо-паличок;
два помідори;
банка кукурудзи;
100 г твердого сиру;
2 зубчики часнику;
2 столових ложки майонезу;
пачка сухариків;
сіль.
Спосіб приготування:
Помідори краще брати з твердою м’якоттю, наприклад, чері. Поріжте дрібними кубиками.
З банки консервів злийте рідину.
Напівфабрикати розріжте поперек, затем уздовж і розберіть на волокна.
Часник пропустіть через часникодавку разом з сіллю. Змішайте з майонезом.
Сир натріть на великій тертці.
Використовуйте сервірувальне кільце. Перший шар зробіть з томатів, полийте майонезом.
Потім палички, майонез.
Кукурудза і майонез.
Завершіть тертим сиром і прикрасьте зеленню.
Крабовий салат з ковбасою, сухариками та оливками
Інгредієнти
100 г зелених оливок без кісточки;
100 г огірка;
200 г вареної ковбаси;
2 курячих яйця;
200 г консервованої квасолі;
100 г майонезу або сметани;
пачка сухариків з часником;
зелена цибуля;
сіль, перець.
Спосіб приготування:
Помістіть яйця в холодну воду і відваріть після закипання 8 хвилин. Залийте холодною водою, очистіть і поріжте кубиками.
Ковбасу звільніть від плівки, огірок від шкірки і також надайте їм форму кубиків.
Оливки поріжте на 4 частини.
Квасолю відкиньте на друшляк, при необхідності промийте, дайте стекти рідині.
Інгредієнти висипте в глибоку миску, акуратно перемішайте, заправте спеціями і соусом. Не соліть багато, компоненти самі по собі дають солоність.
Дрібно наріжте зелену цибулю.
Сухарики насипайте в салат безпосередньо перед подачею – вони вбирають вологу і швидко розмокають.
Крабовий салат з креветками
Інгредієнти
200 г заморожених креветок;
150 г сурімі;
4 курячих яйця;
консервована кукурудза з банки;
100 г сметани;
2 зубчики часнику;
0,5 чайної ложки лимонного соку;
сіль.
Спосіб приготування:
Дістаньте заздалегідь креветки, нехай розморожуються.
Закип’ятіть воду, посоліть і відправте в неї морепродукти на одну хвилину. Потім негайно перекладіть в друшляк і обдайте холодною водою. Або закиньте в них колотий лід. Таким чином креветки не стануть гумовими. Очистіть, кілька штук залиште для декорування, інші наріжте кубиками.
Рулетикам також надайте форму кубиків.
Відваріть яйця 8 хвилин, очистіть, натріть на тертці.
З консерви злийте розсіл.
Приготуйте соус: змішайте сметану, соєвий соус і пропущений через часникодавку часник. Пропорції вибирайте на свій розсуд, регулюючи гостроту соєвим соусом.
З’єднайте компоненти і заправте свіжоприготовленим соусом, прикрасьте креветками.
Щоб отримати смачний крабовий салат, потрібно правильно вибрати напівфабрикат. Основні характеристики, що відрізняють якісний продукт:
віддавайте перевагу охолодженим рулетикам перед замороженими, а якщо все ж берете з морозилки – в них не повинно бути льоду;
упаковка повинна бути цілою, не деформованою;
характерний біло-червоне забарвлення, якщо трохи жовтувате – продукт явно несвіжий;
сам рулетик повинен бути еластичний, легко розвертатися і не ламатися;
вибирайте продукт, у складі якого зміст рибного фаршу сурімі від 35% і більше, а білка – від 7%.
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com, flickr.net.