ru
ua

Наполеон: класичний рецепт улюбленого торта

Домашній Наполеон – це тонкі листкові коржі, просочені найніжнішим заварним кремом. Багато хто боїться готувати улюблений сімейний торт – рецепт займає чимало часу і вимагає деяких кондитерських навичок. Для початку вам потрібно визначитися: ви хочете соковитий торт або хрусткий? В хрусткому – листкове тісто і масляний крем, за рахунок цього коржі не сильно намокають і більше хрумтять.

Класичний Наполеон – це рубане домашнє тісто і заварний крем, він же мокрий Наполеон із вершковими топленими нотками. Не перемішуйте рецепти і не вихоплюйте половину з одного рецепту, половину з іншого, інакше ризикуєте посварити крем із коржами. Наполеон із листкового тіста має легку текстуру, ненав’язливий крем. Тісто не перебиває, а доповнює смак начинки без граму нудотності.

Одвічне питання: крем із борошном чи без? Далі ви дізнаєтеся рецепт ніжного, танучого та ароматного торта Наполеон.

Торт наполеон з полуницеюОдного торта вагою 2,5 кг вистачить на 12 порцій.

Час приготування; 1–1,5 години на випікання тіста, 20 хвилин на крем, 15 хвилин на збірку торта та ніч, щоб напитатися.

Із кухонного реквізиту вам знадобиться:

Інгредієнти

Для тіста:

  • 500 г борошна;
  • 200 г вершкового масла 82% з морозилки;
  • 1 куряче яйце;
  • 200 г сметани 15%;
  • 0,5 ч. ложки харчової соди;
  • дрібка солі.

Для крему:

  • 200 г вершкового масла 82%;
  • 40 г борошна;
  • 200 г цукру;
  • 5 курячих яєць;
  • 1 літр молока;
  • 40 г кукурудзяного крохмалю чи 20 г картопляного;
  • ваніль (стручок або ванільний цукор).

Шматочок наполеону на тарілці

Вам може бути цікаво

Як вибрати кухонні ваги

Покрокова інструкція

  1. Приготування займає багато часу, тому добре робити процеси паралельно. Перед тим, як почати випікати коржі – заваріть крем та залиште вистигати.
  2. Просіяне борошно висипте на дошку, візьміть брусок замороженого масла і вмочуючи масло в борошно, потріть на дрібну морквяну терку. Періодично обсипайте натерте масло борошном і перемішуйте, але не грійте масло руками. Працюйте швидко, щоб крихта залишалася холодною. Це дає гарну слоїстість тісту.
  3. Відправте в миску сметану, соду, яйце і перемішайте. Сода почне взаємодіяти зі сметаною.
  4. Легкими рухами змішайте борошно з маслом і рідкими компонентами. Маса поступово буде збиратися в грудочку. Швидко вимішайте тісто, щоб не нагріти руками. Розкатайте в ковбаску і поділіть на 11 рівних частин: 10 на сам десерт і 1 на прикрасу. Кожен шматочок оберніть в харчову плівку і приберіть у холодильник на 2 години, щоб він відпочив.
  5. Працюйте з 1 шматочком, інші нехай лежать у холодильнику, інакше масло почне танути і складно буде обходитися з масою. Тісто виходить щільне, надайте йому форму коржа і покладіть на пергамент. Прокочуйте качалкою по кожній стороні в напрямку від центру і розкачайте тонке коло діаметром 23 см. Бажано домогтися товщини коржа не більше 2 мм, можна і менше.
  6. Одразу сформуйте потрібний вид коржів, особливо якщо готуєте круглий десерт. Прикладіть форму для випікання і обведіть ножем все зайве, залишаючи невеликий проміжок. Проколюйте виделкою, щоб тісто не здувалося в духовці. Так буде зручніше зібрати рівний торт.
  7. Відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 5-6 хвилин. Випікайте тонкі коржі, чим їх більше, тим краще. Поки один запікається, готуйте другий і так, поки не закінчаться заготовки. У них після запікання деформується форма, не лякайтесь, на кінцевий результат це не вплине. Оберіть той, що виглядає найгірше, роздробіть скалкою і використовуйте для декорування.

Заварний крем для Наполеона

  1. Змішайте яйця і цукор, але не збивайте. Введіть борошно і крохмаль, перемішайте до однорідної консистенції. Якщо використовуєте ванільний цукор – внесіть його на цьому етапі, якщо свіжу ваніль – після заварювання.
  2. Нагрійте молоко в сотейнику до паріння і третину його залийте в миску з яєчною масою. Змішайте і поверніть до сотейника. На середньому вогні й при постійному активному помішуванні доведіть до кипіння, заварюючи суміш. Після закипання вимішайте не більше 30 секунд і вимкніть. Оцініть готовність за смаком: якщо є присмак крохмалю, потримайте ще трохи, він не встиг заваритися.Найцінніше в стручку ванілі – ванільна ікра. Розріжте стручок вздовж, дістаньте вміст половини стручка і внесіть у готовий крем.
  3. Додайте холодне вершкове масло, порізане кубиками. Перемішуйте, поки масло не об’єднається з гарячим кремом.

Домашній наполеон

Збірка торта

  1. Вистеліть форму пергаментом, покладіть перший корж. Якщо не підходить по формі – скористайтеся ножицями, щоб підрівняти край. Нічого страшного, якщо коржик хруснув або обламався, в готовому десерті цього не буде помітно.
  2. Змастіть 3 столовими ложками остиглого крему. Підлаштовуйте рецептуру під себе. Якщо трохи більше – десерт вийде щільнішим, якщо менше – ніжним і танучим. Але немає правильного підходу, орієнтуйтеся на свої уподобання. Повторіть із усіма 10 коржами.
  3. Намагайтеся рясніше змащувати центр торта, він просідає більше, ніж край.
  4. Подрібніть найгірший за виглядом млинець для посипання і прикрасьте верхівку торта. Заварний крем має властивість завітрюватися і якщо залишити відкриті коржі, то пізніше посипання вже не прилипне.
  5. Залиште настоюватися 2 години за кімнатної температури, потім приберіть на 6 годин у холодильник (чи на всю ніч). Наберіться терпіння і дочекайтесь, поки торт настоїться. А якщо він постоїть не одну ніч, а дві – буде ще ніжнішим.
  6. Зніміть форму і присипте бортики. Перекладіть на блюдо і насолоджуйтеся домашнім Наполеоном.

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com.