Крабові палички – червоно-білі рулетики з м’яса океанічних риб. Простий і доступний продукт – завжди готовий до вживання і послужить основою для різноманітних салатів. Ви не знайдете один стандартний рецепт салату з крабовими паличками – їх існує величезна кількість, але найпопулярніші:
- з кукурудзою;
- огірками;
- ананасами;
- рисом;
- сухариками.
Залежно від інгредієнтів може подаватися і на святковий стіл, і на дачне застілля. І звичайно, займає центральне місце на Новий рік.
В таких стравах зазвичай не використовують тваринне м’ясо, тому вони відрізняються легкістю і свіжістю. І хоча м’яса краба там теж немає, рибний фарш сурімі з перемеленого філе білої риби містить білок, тому надає ситість і аромат морепродуктів. Звично заправляють майонезом, але для більш дієтичного варіанту можна використовувати сметану або легкий йогурт.
Крабовий салат класичний
Інгредієнти
- 5 курячих яєць;
- 0,5 склянки рису;
- банка консервованої кукурудзи;
- 400 г крабових паличок;
- 3 столових ложки майонезу;
- 50 г зеленої цибулі;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Помийте і відваріть яйця, використовуйте яйцеварку. Наріжте великими кубиками.
- Зваріть розсипчастий рис: візьміть в два рази більше води, ніж крупи. Засипте промитий рис в холодну воду і варіть до готовності під закритою кришкою без перемішування. Крупа швидше приготується, якщо її попередньо замочити на 40-60 хвилин.
- Крабо-продукти поріжте кубиками.
- Дрібно наріжте зелень, злийте з консерви розсіл.
- З’єднайте всі компоненти і заправте майонезом.
Вам може бути цікаво
Салат зі смаженими крабовими паличками і кукурудзою
Звичайний рецепт в незвичному виконанні. Завдяки капусті набуває легкої хрусткості і свіжості.
Інгредієнти
- 200 г рулетиків сурімі;
- 200 г картоплі;
- два свіжих огірка;
- 170 г пекінської капусти;
- 100 г консервованої кукурудзи;
- 30 г зеленої цибулі;
- 100 г сметани 10%;
- 0,5 чайної ложки цукру;
- пучок петрушки і кропу;
- сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Бажано брати охолоджені рулетики. Якщо заморожені – нехай самостійно розтануть: викладіть їх на паперові рушники, щоб увібралася рідина. Поріжте навскіс, товщиною 5-7 мм.
- Використовуйте сковороду з антипригарним покриттям, трохи протріть маслом. Викладіть в один шар рулетики і не перемішуйте. Обсмажте до рум’яності і переверніть. Розділіть, якщо склеїлися.
- Поріжте картоплю соломкою, обсушіть на рушнику. Також обсмажте і поверніть на рушник, щоб увібрався жир.
- Надайте таку ж форму огіркам.
- Капусту розберіть на листочки і наріжте середньою соломкою. Перемістіть в салатник, посоліть, додайте цукор, злегка примніть. Дочекайтеся, поки відокремиться рідина і злийте її.
- Займіться соусом: в окремій ємності змішайте сметану з дрібно нарізаним кропом, паприкою, гострим червоним перцем, сухим часником. Гарненько перемішайте і дайте натягнутися спеціями.
- Крупно поріжте цибулю.
- Зберіть салат: перший шар – половина капусти з огірком, другий – смажена картопля, третій – знову капуста, потім крабо-продукти, кукурудза. Зверху заправте настояним соусом.
Вам може бути цікаво
Крабовий салат з яблуком
Інгредієнти
- дві великі картоплини;
- велика морквина;
- кисло-солодке яблуко;
- три курячих яйця;
- 200 г крабових напівфабрикатів;
- зелена цибуля;
- 100 г сметани 10%;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Картоплю і морквину відваріть в мундирах. Поставте під проточну воду, щоб остудити. Очистіть і натріть на крупній тертці.
- Візьміть салатник, помажте дно сметаною. Викладіть терту картоплю, змастіть сметаною.
- Другий шар – терті білки яєць і нашаткована цибуля.
- Подрібніть напівфабрикати і покладіть третім шаром.
- Четвертий шар – терте очищене яблуко зі сметаною.
- П’ятий шар – терта морква, соус, подрібнені жовтки яєць.
- Поставте в холодильник, щоб з’єдналися шари.
- Перед подачею посипте дрібно шаткованою цибулею.
Альтернативою смаженні на сковороді може бути приготування в мультипечі з мінімальною кількістю жиру і в 1,5 рази швидше.
Вам може бути цікаво
Крабовий салат з помідорами
Інгредієнти
- 150 г крабо-паличок;
- два помідори;
- банка кукурудзи;
- 100 г твердого сиру;
- 2 зубчики часнику;
- 2 столових ложки майонезу;
- пачка сухариків;
- зелень;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Помідори краще брати з твердою м’якоттю, наприклад, чері. Поріжте дрібними кубиками.
- З банки консервів злийте рідину.
- Напівфабрикати розріжте поперек, затем уздовж і розберіть на волокна.
- Часник пропустіть через часникодавку разом з сіллю. Змішайте з майонезом.
- Сир натріть на великій тертці.
- Використовуйте сервірувальне кільце. Перший шар зробіть з томатів, полийте майонезом.
- Потім палички, майонез.
- Кукурудза і майонез.
- Завершіть тертим сиром і прикрасьте зеленню.
Вам може бути цікаво
Крабовий салат з ковбасою, сухариками та оливками
Інгредієнти
- 100 г зелених оливок без кісточки;
- 100 г огірка;
- 200 г вареної ковбаси;
- 2 курячих яйця;
- 200 г консервованої квасолі;
- 100 г майонезу або сметани;
- пачка сухариків з часником;
- зелена цибуля;
- сіль перець.
Спосіб приготування:
- Помістіть яйця в холодну воду і відваріть після закипання 8 хвилин. Залийте холодною водою, очистіть і поріжте кубиками.
- Ковбасу звільніть від плівки, огірок від шкірки і також надайте їм форму кубиків.
- Оливки поріжте на 4 частини.
- Квасолю відкиньте на друшляк, при необхідності промийте, дайте стекти рідини.
- Інгредієнти висипте в глибоку миску, акуратно перемішайте, заправте спеціями і соусом. Не соліть багато, компоненти самі по собі дають солоність.
- Дрібно наріжте зелену цибулю.
- Сухарики насипайте в салат безпосередньо перед подачею – вони вбирають вологу і швидко розмокають.
Крабовий салат з креветками
Інгредієнти
- 200 г заморожених креветок;
- 150 г сурімі;
- 4 курячих яйця;
- консервована кукурудза з банки;
- 100 г сметани;
- соєвий соус;
- 2 зубчики часнику;
- 0,5 чайної ложки лимонного соку;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Дістаньте заздалегідь креветки, нехай розморозяться.
- Закип’ятіть воду, посоліть і відправте в неї морепродукти на одну хвилину. Потім негайно перекладіть в друшляк і обдайте холодною водою. Або закиньте в них колотий лід. Таким чином креветки не стануть гумовими. Очистіть, кілька штук залиште для декорування, інші наріжте кубиками.
- Рулетикам також надайте форму кубиків.
- Відваріть яйця 8 хвилин, очистіть, натріть на тертці.
- З консерви злийте розсіл.
- Приготуйте соус: змішайте сметану, соєвий соус і пропущений через часникодавку часник. Пропорції вибирайте на свій розсуд, регулюючи гостроту соєвим соусом.
- З’єднайте компоненти і заправте свіжоприготовленим соусом, прикрасьте креветками.
Щоб отримати смачний крабовий салат, потрібно правильно вибрати напівфабрикат. Основні характеристики, що відрізняють якісний продукт:
- віддавайте перевагу охолодженим рулетикам перед замороженими, а якщо все ж берете з морозилки – в них не повинно бути льоду;
- упаковка повинна бути цілою, не деформованою;
- характерний біло-червоне забарвлення, якщо трохи жовтувате – продукт явно несвіжий;
- сам рулетик повинен бути еластичний, легко розвертатися і не ламатися;
- вибирайте продукт, у складі якого зміст рибного фаршу сурімі від 35% і більше, а білка – від 7%.
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com, flickr.net.