Як варити кукурудзу, щоб насолоджуватися її ніжним, солодким смаком? Для цього не обов’язково бути шеф-кухарем, але деякі кулінарні таємниці варто знати.
Розповідаємо, як варити кукурудзу, яка стане справжніми домашніми ласощами для всієї родини в літній сезон.
Як варити кукурудзу: традиційні та оригінальні способи
Смачна варена кукурудза починається з правильного вибору овоча. Найчастіше у продажу зустрічається голландський сорт. Купувати його краще з липня до кінця серпня. Молоді качани кукурудзи не тільки солодкі й швидко готуються, вони містять багато корисних речовин:
- вітаміни (В, С, D, К, РР);
- мікроелементи (магній, калій, мідь, залізо, фосфор);
- глутамінову кислоту.
Світло-зелене свіже листя означає, що перед вами молода кукурудза. Овоч без листочків? Такий товар краще не купувати.
Колір зерен вказує на “вік” качана. “Стара” кукурудза – яскраво-жовта. Вона по-своєму смачна, але варити її доведеться в кілька разів довше “молодої”. Чим світліші зернятка (майже білі, ніжно-лимонні), тим молодший плід.
До речі, якщо побачили під листочками чорні кукурудзинки, знайте – овочем вже поласували шкідники. В здорового качана зерна округлі, без “ямочок”, розташовані щільними симетричними рядами.
Корисний лайфхак для перевірки “вікової категорії”: натисніть нігтем на ніжну шкіру зернятка – якщо потекла схожа на молоко рідина, сміливо купуйте – перед вами дуже смачна молочна кукурудза.
Відразу уточнимо: зі звичайної кукурудзи в качанах попкорн не вийде. Для приготування ласощів кіноманів купуйте спеціальну кукурудзу для попкорну – “маїс”.
Вам може бути цікаво
У каструлі
Найпростіший спосіб приготування кукурудзи – варити в каструлі. Але не всі ємності підійдуть для цих цілей. Найкращий варіант – каструлі з товстим дном. Підійдуть емальовані, чавунні, вироби з кераміки і нержавіючої сталі.
Промийте качани в листках і очистіть їх. Верхню, темну частину волосків (рильце), зніміть, інші можна залишити. Вистеліть товстий шар листя на дно і стінки каструлі. Зверху покладіть кукурудзяні качани. Якщо вони занадто довгі, розріжте на частини – продукт приготується рівномірно. Чергуючи шари листя і кукурудзи, заповніть каструлю. Залийте гарячою водою, приблизно на 3 см вище від останнього шару. Доведіть до кипіння, варіть під закритою кришкою на середньому вогні до готовності. Завдяки прошарку з листя зберігається соковитість зерен.
Між іншим, якщо не хочете гризти жорстку кукурудзу, ніякої солі в процесі приготування додавати не треба! Солять страву тільки після приготування.
Хочете урізноманітнити звичний кукурудзяний смак? Змішайте сіль із розтопленим вершковим маслом, дрібно натертим твердим сиром і обкачайте в суміші готову кукурудзу.
Якщо все ж вам не пощастило і ви купили перезрілий овоч, не поспішайте його викидати. Очищені качани залийте холодним молоком із водою (співвідношення 1:1) на 3,5-4 години, злийте рідину і відваріть звичайним способом.
Вам може бути цікаво
У мультиварці
Поціновувачів сучасних кухонних девайсів цікавить питання: “Як варити кукурудзу в мультиварці?”.
Для приготування літньої смакоти підходять режими:
- суп;
- тушкування;
- варіння;
- варіння на пару.
Чисті качани покладіть у чашу мультиварки, залийте холодною водою і виберіть відповідний режим.
Вам може бути цікаво
Діставати кукурудзу з чаші зручно щипцями.
У скороварці
Скороварка – каструля з герметичною кришкою і потовщеним дном. Як варити кукурудзу в скороварці? Покладіть овочі в каструлю, залийте холодною водою, накрийте кришкою, замкніть клапан і доведіть до кипіння. З отвору на робочому клапані виходить пара – зменшуйте вогонь. 7-10 хвилин достатньо для повного приготування страви.
Вам може бути цікаво
У духовці
Якщо не знаєте, як правильно варити кукурудзу в качанах в духовці, скористайтеся нашими порадами.
Для варіанту з водою вам знадобиться:
- деко;
- фольга;
- вода;
- кукурудза.
Очистіть качани, зніміть рильце, промийте. Налийте на дно дека гарячу воду (приблизно на ⅓ форми), викладіть овочі, накрийте фольгою. Запікайте в попередньо розігрітій до 180° духовці. В процесі привідкривайте фольгу і перевіряйте на готовність. Гарячу кукурудзу посипте сіллю.
Вам може бути цікаво
Можна приготувати страву інакше. Візьміть:
- форму для запікання чи марміт;
- фольгу;
- кукурудзу;
- вершкове масло;
- копчену солодку паприку;
- часник;
- вершкове масло;
- сіль.
Кілька зубчиків часнику пропустіть через прес, змішайте з м’яким вершковим маслом і паприкою. Натріть ароматною сумішшю кожен попередньо підготовлений початок, щільно замотайте у фольгу і викладіть у форму для запікання. Готуйте при температурі 180°. Після приготування посоліть.
До речі, якщо використовувати морську сіль буде ще смачніше – великі солоні кристали вдало поєднуються з солодкуватим овочем.
Експериментуйте з різними смаками. Чорний перець, орегано і прованські трави – цікава альтернатива паприці й часнику.
Вам може бути цікаво
У мікрохвильовці
Як не дивно, але приготувати ласощі можна і в мікрохвильовці.
Підготуйте:
- кукурудзу;
- паперові рушники;
- масло, сіль.
Рушник із товстого паперу змочіть водою і закутайте в нього кукурудзяний качан. Поставте в мікрохвильовку на 5-10 хвилин (потужність максимальна).
Гарячу кукурудзу протріть долькою лимона або скропіть лимонним соком, посоліть. Саме так їдять плід на батьківщині сучасної кукурудзи – в колоритній Мексиці.
Вам може бути цікаво
На грилі
Запланували пікнік з друзями? Здивуйте їх приготованими на грилі золотистими качанами в солодко-гострому соусі.
Інгредієнти:
- кукурудза;
- соєвий соус;
- соус чилі;
- сушений часник (у порошку).
Змішайте соєвий соус, чилі та часник у невеликій мисці. Очищену і помиту кукурудзу викладіть на решітку-гриль. Готуйте, постійно перевертаючи качани і змащуючи їх соусом за допомогою силіконового пензлика.
Скільки варити кукурудзу
Склали для вас таблицю, яка допоможе зрозуміти скільки хвилин варити кукурудзу.
Спосіб приготування | Час приготування, хв. |
У каструлі | 15-20 (після закипання) |
У мультиварці | 30 (залежно від конкретної моделі девайсу) |
У скороварці | 7-10 (після закипання) |
У духовці | 30-40 |
У мікрохвильовці | 5-10 |
На грилі | 15 |
Важливий момент: вказано час приготування для молодої кукурудзи. Перестиглі качани потрібно варити втричі довше.
Наминати кукурудзу краще одразу після приготування – гарячою або ледь охололою.
Смачного!
Зображення взято з джерел: unsplash.com., pixabay.com.