Як вибрати шампанське до свята, щоб уникнути зайвих проб і помилок? Ми розповімо, як підібрати гарне ігристе вино, яке забезпечить чарівну атмосферу за святковим столом.
Види шампанського
Почати варто з того, що ж це за напій – шампанське? Експерти називають шампанським лише однойменне знамените вино з французького регіону Шампань. Як вибрати справжнє шампанське? На упаковці такого вина повинна бути відповідний напис французькою мовою. В регіоні Шампань виробляють білі й рожеві ігристі вина з сортів винограду шардоне, піно нуар і піно меньє. Шампанське також може бути вінтажним (з певним роком врожаю), невінтажним (без зазначення року врожаю) і Prestige cuvée (суміш кращих сортів). Незмінна модна класика – шампанське Moet. Дорожчі варіанти традиційного шампанського – Veuve Clicquot чи Dom Perignon. Яким би не був ваш вибір справжнього французького шампанського, смак цього вина вас не розчарує.
А ось в народі шампанським називають практично всі ігристі вина. Останні діляться на:
- Іспанське Cava (Кава) – ігристе з Каталонії
- Просекко з Італії
- Cremant (Креман) із Франції
- Ігристі вина з Грузії, України та інших країн.
Більшість ігристих вин на полицях наших магазинів виготовлені резервуарним способом (готове вино поміщають у велику ємність і додають туди інші інгредієнти). Найпопулярніший варіант такого продукту – вино Просекко. Як вибрати гарне «шампанське» з цього сегмента? Орієнтиром стануть написи на етикетках: «frizzante» означає, що вино слабоалкогольне і бульбашки недовго залишатимуться в келиху, «spumante» – показник міцного вина з великою кількістю бульбашок. Ще один критерій вибору Просекко – рік виготовлення. Ці вина не підходять для тривалого зберігання, тому краще вибирати молоді зразки (максимальний термін від дати виготовлення – 2-3 роки).
Хороша альтернатива вітчизняному шампанському – іспанський аналог під назвою Cava. Це вино з більш тривалою шампанізацією: в кожну пляшку майбутнього ігристого додають дріжджі, витримані протягом 9 місяців. Ще через 9 місяців настає час позбавлятися від дріжджового осаду за допомогою спеціального обладнання. Ціна цього вина залежить від витримки: найбюджетніші варіанти витримують 9 місяців, а найдорожчі – 30 місяців.
Як вибрати смачний напій, якщо витрачати кругленьку суму на справжнє шампанське з регіону Шампань ви не готові? Друге місце за статусом займають креман з Бургундії, Луари, Бордо та інших французьких регіонів. Ці вина виробляють за тією ж технологією, що і шампанське. Головна відмінність креманів від вина, виробленого в регіоні Шампань, – більш доступна ціна. В іншому Cremant може скласти гідну конкуренцію будь-пляшці шампанського.
Крім того, ігристі вина розрізняють за ступенем солодкості. Вино може бути брютом, сухим, солодким чи напівсолодким. Робіть вибір, виходячи зі своїх смакових переваг. Як вибрати солодке шампанське? Справжнє шампанське – це висококислотне, найчастіше сухе вино. Але якщо вам хочеться солодкості, зверніть увагу на вина Просекко з написами Seco (від 17 до 32 грамів цукру на літр) Semi seco (32-50 грамів цукру на літр), Dulce (від 50 грамів цукру на літр). Детальніше про те, як правильно вибрати шампанське, – далі в статті.
Вам може бути цікаво
Як правильно вибрати шампанське
Серед головних ознак якісного ігристого вина:
- · вироблено у виноробному регіоні;
- на етикетці вказано «вино», а не «винний напій»;
- має природний відтінок;
- продається у перевіреному спеціалізованому магазині чи великій торговельній мережі.
Ще один важливий нюанс, який потрібно знати всім, хто цікавиться, як вибрати шампанське в магазині – рік врожаю. Кращі зразки зроблені з винограду одного року врожаю. Такі пляшки відзначені написами vintage або millésime. Перевершити останні за смаком може тільки вино Prestige cuvée – це суміш кращих вин із кращих ділянок.
Якщо ви вибираєте вино іноземного виробництва, переконайтесь, що продукт має захищене географічне зазначення (зазначено на етикетці). Позначення можуть бути різними. Наприклад, для французьких вин захищені географічні зазначення виглядають так: AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) – AOP чи VdP (Vin de Pays) – IGP.
Як зберігати ігристі вина
Як тільки з дилемою, яке шампанське вибрати покінчено, з’являються питання про те, як його правильно зберігати. Щоб ваше ігристе вино не зіпсувалося до початку торжества, зберігайте його в темному місці з температурою в межах + 5 … 15 градусів Цельсія. Справа в тому, що світло згубне для смаку напою: буквально 20 хвилин на сонці, й шампанське почне віддавати сіркою.
Що стосується температури повітря, занадто високі показники змінять колір вина до янтарно-жовтого, а смак втратить витонченість. Також смак страждає від замерзання рідини, тому зберігати вино на балконі в морозну ніч не варто.
Щоб пробка не розсохлася і було легше відкрити пляшку, зберігайте вино в горизонтальному положенні. Максимальний термін зберігання відкритого шампанського – один-два дні.
Вам може бути цікаво
Які бокали підходять під шампанське
Із тим, яке шампанське вибрати на Новий рік, розібралися. Тепер черга за келихами. Щоб насолодитися смаком, ароматом вина і грою бульбашок, келих повинен бути в міру об’ємним і мати досить широке горлечко.
Усього існує три види келихів для шампанського:
- креманки;
- фужери чи келихи-флейти;
- тюльпановиді келихи.
Келихи з найширшим обідком, назва яких походить від згаданого раніше французького вина Cremant, часто використовували в минулому столітті. Сьогодні креманки не надто популярні: бульбашки занадто швидко випаровуються з широкого келиха-блюдця.
Вузька форма келиха-флейти здатна продовжити насолоду від перляжа і створити всі умови для повного розкриття смаку вина. Такі фужери широко розповсюджені й використовуються для подачі найрізноманітніших марок ігристих вин.
Останні в списку – келихи-тюльпани – це золота середина між креманками і фужерами. Вигнутість оправи і широкий ободок ідеально підійдуть для хороших, якісних ігристих вин із тонким смаком. Широка порожнина такого келиха відмінно захопить аромат і збереже вишуканий смак вина.
Зображення взято з джерел: pixabay.com