ru
ua
ru
ua

Температура подавання вина

За якої температури подавати вино? І чи потрібно дотримуватися правил? Відповідь на друге питання — однозначна. Правильна температура дає змогу розкрити всю гаму ароматів, подарувавши задоволення від напою. А неправильна — зіпсувати навіть найбільш якісне й дороге.

З першим питанням трохи складніше: загальні правила говорять — білому вину потрібні 8-10 °С, а червоному — 17-18 ° С. На ділі температурна шкала гнучкіша. Рекомендовані 18 градусів підходять далеко не всім червоним винам, деякі радять пити за «білих» 8-10 °С і навпаки. Наприклад, білі бургундські збігаються за температурою подавання з червоними з Лангедоку (Франція).

Вина з ідентичних сортів, але різних країн мають і різні поради за градусами. Це пов’язано з особливостями регіону вирощення винограду, виробництва вина та його віку (молоді подаються трохи прохолоднішими, ніж витримані).

Винні експерти, сомельє і винороби досвідчено вивели рекомендації для різних сортів і типів вин.

Ігристі вина:

  • Просекко, Кава, Асті — 4-7 °С
  • Шампанське — 6-9 °С
  • Ламбруско — 7-8 °С

Нехай вас не лякають такі низькі температури, у келиху вино швидко набирає додаткові 1-2 градуси.

Білі сухі вина:

  • Гевюрцтрамінер, Піно Грі, новозеландський Совіньйон Блан, Соаве, Шенен Блан, Шардоне, Рислінг — 7-8 °С
  • Шаблі, австралійський Шардоне, вина з французького Маконе — 9-10°С

Білі солодкі вина:

  • Айсвайн, Мускат, Токай — 4-6 °С
  • Токай Асу — 9-10 °С

Рожеві вина

  • Рожеві вина — 6-8 °С

Червоні сухі вина:

  • Божоле нуво — 9-10 °С
  • Вальполічелла — 10-11 °С
  • К’янті, Барбера, Дольчетто, червоні сицилійські, Сансер, Бардоліно, молоді португальські — 12-13 °С
  • Кот-дю-Рон, Лангедок-Руссільон — 13-14 °С
  • Бордо, Комета, вина з Наварри й Пенедесу, Апулії, новозеландський Піно Нуар, Зинфандель — 14-15 °С
  • Чилійські, французькі вина з Бургундії, Рони й Кагору (правильно Каор) — 15-16 °С
  • Найкращі вина Бордо (категорії гран крю), Супертоскана, Рібера-дель-Дуеро (Іспанія), Ріоха Резерв, Пінотаж, Бароло, австралійський Шираз, каліфорнійський Каберне Совіньйон, витримані аргентинські вина — 16-18 °С

Кріплені, десертні вина:

  • Херес фіно, Мансанілья — 9-10 °С
  • Портвейн тони, Херес амонтіядо — 10-12 °С
  • Херес солодкий, Мадера — 13-14 °С
  • Марсала, вінтажний портвейн — 16-18 °С

Кімнатна температура

На контретикетках червоних вин часто розміщується фраза «подавати за кімнатної температури». Це поняття було введене в ужиток у середні віки, коли температура в житлових приміщеннях замків відповідала 17-19 °С, а не нинішнім 20-23. Тому «кімнатна температура» для вина — це 18 °С.

Вам сподобалася стаття?

0