За якої температури подавати вино? І чи потрібно дотримуватися правил? Відповідь на друге питання — однозначна. Правильна температура дає змогу розкрити всю гаму ароматів, подарувавши задоволення від напою. А неправильна — зіпсувати навіть найбільш якісне й дороге.
Із першим питанням трохи складніше: загальні правила говорять — білому вину потрібні 8-10 °С, а червоному — 17-18 ° С. На ділі температурна шкала гнучкіша. Рекомендовані 18 градусів підходять далеко не всім червоним винам, деякі радять пити за «білих» 8-10 °С і навпаки. Наприклад, білі бургундські збігаються за температурою подавання з червоними з Лангедоку (Франція).
Вина з ідентичних сортів, але різних країн мають і різні поради за градусами. Це пов’язано з особливостями регіону вирощення винограду, виробництва вина та його віку (молоді подаються трохи прохолоднішими, ніж витримані).
Винні експерти, сомельє і винороби досвідчено вивели рекомендації для різних сортів і типів вин.
Вам може бути цікаво
Ігристі вина
- Просекко, Кава, Асті — 4-7 °С
- Шампанське — 6-9 °С
- Ламбруско — 7-8 °С
Нехай вас не лякають такі низькі температури, у келиху вино швидко набирає додаткові 1-2 градуси.
Вам може бути цікаво
Білі сухі вина
- Гевюрцтрамінер, Піно Грі, новозеландський Совіньйон Блан, Соаве, Шенен Блан, Шардоне, Рислінг — 7-8 °С
- Шаблі, австралійський Шардоне, вина з французького Маконе — 9-10°С
Білі солодкі вина
- Айсвайн, Мускат, Токай — 4-6 °С
- Токай Асу — 9-10 °С
Вам може бути цікаво
Рожеві вина
- Рожеві вина — 6-8 °С
Червоні сухі вина
- Божоле нуво — 9-10 °С
- Вальполічелла — 10-11 °С
- К’янті, Барбера, Дольчетто, червоні сицилійські, Сансер, Бардоліно, молоді португальські — 12-13 °С
- Кот-дю-Рон, Лангедок-Руссільон — 13-14 °С
- Бордо, Комета, вина з Наварри й Пенедесу, Апулії, новозеландський Піно Нуар, Зинфандель — 14-15 °С
- Чилійські, французькі вина з Бургундії, Рони й Кагору (правильно Каор) — 15-16 °С
- Найкращі вина Бордо (категорії гран крю), Супертоскана, Рібера-дель-Дуеро (Іспанія), Ріоха Резерв, Пінотаж, Бароло, австралійський Шираз, каліфорнійський Каберне Совіньйон, витримані аргентинські вина — 16-18 °С
Кріплені, десертні вина
- Херес фіно, Мансанілья — 9-10 °С
- Портвейн тони, Херес амонтіядо — 10-12 °С
- Херес солодкий, Мадера — 13-14 °С
- Марсала, вінтажний портвейн — 16-18 °С
Кімнатна температура
На контретикетках червоних вин часто розміщується фраза «подавати за кімнатної температури». Це поняття було введене в ужиток у середні віки, коли температура в житлових приміщеннях замків відповідала 17-19 °С, а не нинішнім 20-23. Тому «кімнатна температура» для вина — це 18 °С.
Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com