Rozetka Blog

Рецепти пісних страв

Пропонуємо смачні і корисні рецепти пісних страв для всіх, хто планує дотримуватися посту і хоче приділити увагу своєму здоров’ю. Хто сказав, що «пісний» – значить прісний і одноманітний? Ви дізнаєтеся про смачні страви на сковороді і в духовці, які відповідають канонам поста, та сприяють духовному і фізичному оздоровленню.

Сучасна наука також рекомендує періодами обмежувати тваринні продукти. Це позитивно впливає на здоров’я: клітини переварюють накопичені всередині продукти розпаду. Стимулюється цей процес, в тому числі, обмеженнями калорійності раціону.

Які страви входять в пісне меню

Продукти для посту

Кожна людина по-своєму сприймає піст і утримання від їжі, але існують деякі загальні правила, що варто виключити зі свого раціону:

  • продукти тваринного походження;

  • молочні продукти;

  • яйця.

Звідси можна виділити основні правила при формуванні раціону харчування в піст. Три простих ознаки правильного посту:

  1. Можна заощадити на харчуванні і направити гроші на допомогу іншим людям.

  2. Можна заощадити час на готуванні і витратити його на духовний розвиток.

  3. З’являється можливість переключитися з самопрезентації для людей на самопізнання і рефлексію.

Керуючись цими правилами, класичний раціон під час посту: круп’яний суп, відварені овочі, квашені капуста, огірки і помідори, соління, каша, хліб. Найпопулярніші продукти: кабачкова та інша овочева ікра, зелений горошок і горіхи.

Щоб вибрати свіжий і корисний консервований горошок – зверніть увагу на дату розфасовки. Оптимальний період – червень-липень, час збору врожаю.

Каші – універсальна страва для тих, хто поститься, яка рятує багатьох. Але, якою б корисною не була гречка або вівсянка, їсти їх кожен день просто нестерпно.

Урізноманітнити меню допоможе кускус, він не тільки наситить, але і поповнить організм вітамінами, так необхідними в період посту.

В якості повноцінних білкових продуктів використовують горох і квасолю. Останнім часом також часто зустрічаються страви з сочевиці і нуту. Сочевиця – ідеальний замінник м’яса, в ній міститься більш якісний білок, який засвоюється організмом на 80%. Незалежно від кольору зерен – різні види корисні приблизно однаково. У зеленій крупі менше крохмалю, її добре використовувати для салату і гарніру. Для супу, каші, котлет або навіть цукерок – беріть крупу будь-якого кольору.

З овочів придивіться до баклажанів, вони вигідно доповнюють гарніри. Не перезрілий і максимально свіжий баклажан завжди важчий: при невеликому розмірі (15-18 см) має вагу 250-400 грам. У свіжого овоча вмятинка від натискання практично не утворюється.

Пісний суп із сочевиці

Пісний суп з сочевиці

Густий ситний суп на овочевому бульйоні.

Інгредієнти

Як приготувати:

  1. Цибулю і часник наріжте ножем якомога дрібніше. Морквину і помідор поріжте соломкою, а потім на дрібні шматочки.

  2. Підігрійте рослинну олію на сковороді, обсмажте цибулю дві хвилини. Додайте часник і готуйте ще трохи.

  3. Насипте моркву, продовжуйте готувати дві хвилини. Введіть томати і смажте ще 5 хвилин.

  4. Засипте чорний перець, куркуму.

  5. Промийте сочевицю, помістіть в каструлю і залийте холодною водою. Готуйте на середньому вогні.

  6. Сиру картоплю поріжте дрібними скибочками. Після закипання води в каструлі – додайте картоплю.

  7. Через 15 хвилин зніміть шумівкою піну, відправте в каструлю обсмажені овочі. Додайте лаврушку і сіль.

  8. Вимкніть і настоюйте чверть години, щоб суп натягнувся.

  9. Подавайте зі свіжою шаткованою зеленню.

Пісні вівсяні котлети

Пісні вівсяні котлети

Готуються швидко і просто. Ззовні виходять хрусткі, а всередині м’які і ніжні.

Інгредієнти

  • склянка вівсяних пластівців;

  • півсклянки окропу;

  • сиру картоплина;

  • цибулина;

  • часник;

  • зелень;

  • панірувальні сухарі;

  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  1. Насипте в миску вівсяні пластівці швидкого приготування і залийте половиною склянки окропу.

  2. Накрийте кришкою і залиште настоюватися півгодини.

  3. Додайте натерту на дрібній тертці картоплю і дрібно нарізану цибулину.

  4. Видавіть зубчик часнику через часникодавку і нашаткуйте зелень. Присмачіть спеціями і ретельно змішайте.

  5. Вологими руками сформуйте котлетки і обваляйте в панірувальних сухарях. Обсмажте на середньому вогні до рум’яної скоринки.

Капустяні котлети

Капустяні котлети

Готуються з усього, що знайдеться в холодильнику. Але смачніше за все з пшоном, морквою і зеленню.

Інгредієнти

  • 800 г білокачанної капусти;

  • 0,5 склянки манної крупи;

  • 5–6 ложок відвареного пшона;

  • 2 ложки борошна;

  • морквина;

  • цибулина;

  • кріп;

  • панірувальні сухарі.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте головку капусти великими шматками, відваріть 3–4 хв.

  2. Відкиньте в друшляк, щоб пішла вся рідина.

  3. Коли капуста трохи охолоне – пропустіть її через м’ясорубку.

  4. Додайте манку і пшоно, дрібно натерту моркву й цибулю.

  5. Поперчіть, насипте рубаний кріп і змішуйте фарш. Якщо потрібно – додайте трохи борошна.

  6. Зліпіть кульки, обваляйте в паніровці і розпластайте. Готуйте на розпеченій з жиром сковороді до красивого золотистого кольору.

Котлети виходять щільними, не розвалюються і добре тримають форму.

Пісний салат Олів’є

Замість м’ясних продуктів використовуйте печериці.

Вам знадобиться:

  • 200 г печериць;

  • цибулина;

  • дві картоплі;

  • морква;

  • свіжий і маринований огірок;

  • банка консервованого горошку;

  • оцет;

  • цукор;

  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте гриби невеликими кубиками, обсмажте на сухій сковорідці, поки не випарується весь сік. Потім налийте трохи олії, посоліть і підсмажте до світлої скоринки. Залиште остигати.

  2. Дуже дрібно наріжте цибулю, залийте окропом і замаринуйте, додавши оцет, сіль і цукор.

  3. Відварені моркву, картоплю, свіжий і маринований огірок поріжте кубиками.

  4. Змішайте в мисці всі інгредієнти і додайте зелений горошок з банки.

  5. Заправляйте пісним майонезом, рецепт якого ви знайдете нижче.

Пісний майонез

Інгредієнти

  • 80 мл розсолу з консервованого горошку;

  • яблучний оцет;

  • 230 мл рослинної олії;

Спосіб приготування:

  1. У чашу блендера злийте рідину з консерви.

  2. Внесіть по одній чайній ложці солі, цукрового піску і яблучного оцту. Збивайте блендером не менше 60 секунд.

  3. Поступово вливайте олію, працюючи блендером ще 3–4 хвилини.

Виходить ніжний, смачний, білосніжний соус. Щоб майонез вийшов більш густим – можна додати трохи більше жиру.

Пісний салат із запеченими овочами

Пісний салат з запеченими овочами

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Наріжте невеликим кубиком свіжу моркву і буряк, викладіть в жаростійку форму і збризніть жиром.

  2. Нагрійте духовку до 180 градусів і відправте в неї овочі. Моркву запікайте 15 хвилин, буряк – півгодини. Остудіть.

  3. Надайте іншим компонентам таку ж форму і висипте в салатник.

  4. Додайте консервовану кукурудзу.

  5. Для заправки змішайте лимонний сік, олію, гірчицю.

  6. Гарненько перемішайте і посоліть.

Пісна риба

Пісна риба

Інгредієнти

  • дві тушки хека (700 г);

  • середня цибуля;

  • морквина;

  • 70 г томатної пасти;

  • 50 г борошна;

  • лавровий лист;

  • перець мелений і горошком;

  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю наріжте кубиками, моркву – потріть на крупній тертці.

  2. Тушки очистіть від нутрощів, видаліть плавники, помийте. Посоліть з усіх боків, трохи присипте меленим перцем.

  3. Наріжте рибу порційними шматками товщиною близько 3 сантиметрів.

  4. Обваляйте в борошняній паніровці і обсмажте на рослинному жирі з двох боків до рум’яної скоринки.

  5. Окремо обсмажте трохи цибулю, внесіть до неї моркву і пасеруйте до напівготовності. Посоліть.

  6. Розведіть томатну пасту в склянці води до однорідності.

  7. На пасеровані овочі покладіть шматочки риби, залийте соусом, спеціями.

  8. Після закипання соусу накрийте кришкою і тушкуйте ще 10-15 хв.

Пісне печиво

Пісне печиво

Нехитре швидке печиво. Разом з замішуванням і випіканням на його приготування ви витратите півгодини.

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Завантажте в чашу кухонної машини борошно з крохмалем. Поставте режим замішування.

  2. Додайте потроху жир.

  3. Погасіть соду лимонною кислотою з водою або декількома краплями оцту. Разом з сіллю введіть в тісто. Продовжуйте вимішування.

  4. Влийте воду з цукром.

  5. Тісто не повинно бути дуже густим, але добре відставати від вінчика і стінок посуду.

  6. Посипте стіл борошном, покладіть тісто і трохи вимісіть руками. Маса виходить жива і піддатлива.

  7. Пройдіться качалкою, формуючи рівний пласт товщиною 0,5-1 см.

  8. Надайте форму печиву: ножем або фігурками для випічки.

  9. Застеліть деко пергаментним папером, викладіть заготовки з проміжками в два сантиметри один від одного.

  10. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 15-17 хв. На режимі з конвекцією знадобиться близько 10 хв.

Пісний пиріг Манник

Пісний пиріг манник

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Промийте родзинки, запарте гарячою водою на 10 хвилин. Злийте рідину і обсушіть на серветці.

  2. З’єднайте родзинки, розпушувач, манку, цукор-пісок і ванілін.

  3. Введіть масло і теплу воду. Ретельно перемішайте і дайте настоятися півгодини, щоб крупа набухла.

  4. Борошно просійте через сито і додавайте поступово в масу. Слідкуйте за консистенцією тіста: воно повинно нагадувати густу сметану.

  5. Духовку прогрійте до 180 градусів. Форму для випічки застеліть пергаментним папером і змастіть маслом. Вилийте тісто. Зручно знімати залишки маси з миски з допомогою силіконової лопатки із заокругленим краєм.

  6. Відправте запікатися на годину. Готовність перевірте дерев’яною паличкою або зубочисткою – вони повинні виходити повністю сухими.

Пісний торт з кремом без яєць, масла і молока

Пісний торт з кремом без яєць, масла і молока

Незвичайний вегансько-пісний тортик здивує своїм насиченим яскраво-жовтим кольором, і не всі відразу повірять, що в ньому немає яєць або хоча б куркуми.

Для бісквіту:

  • 250 г цукрового піску;

  • ¼ ч. л. солі;

  • ¼ ч. л. мускатного горіха;

  • 2 морквини;

  • 1 ч. л. соди;

  • 330 г борошна;

  • 100 мл соняшникової олії.

Для крему:

  • 350 мл фруктового соку;

  • по 3 ст. л. цукрового піску і манки.

Для глазурі:

  • по 3 ст. л. какао і цукрового піску;

  • 1 ст. л. борошна;

  • 5 ст. л. води;

Спосіб приготування:

  1. Увімкніть духовку на 200 градусів і беріться за приготування.

  2. На дрібній тертці натріть сиру моркву. Засипте в велику миску разом з усіма сипучими компонентами і маслом. Додайте половину борошна, змішайте, потім додайте решту.

  3. Всередину форми для випічки на 20–24 см застеліть пергамент, вилийте тісто і розподіліть по формі.

  4. Випікайте 25–30 хвилин при зачинених дверцятах.

  5. Приберіть з форми і дайте охолонути.

  6. Зробіть крем: у велику каструлю введіть потрібні інгредієнти, розмішайте. Безперервно помішуючи на повільному вогні, заваріть крем. Коли він стане схожим на кисіль або желе – потрібно збити міксером. Він повинен загуснути і побілішати.

  7. Для глазурі засипте сухі інгредієнти, змішайте з рідкими і поставте на плиту, щоб заварити помадку. Постійно вимішуйте глазур силіконовою лопаткою, щоб вона не встигла пригоріти з боків посуду. Досить, щоб розчинилися дрібні кристали – і знімайте з вогню.

  8. У залежності від висоти бісквіта поріжте його довгим ножем для бісквіта на 2–3 частини. Розподіліть весь крем між шарами, зберіть тортик.

  9. Шапочку торта покрийте глазур’ю.

Можна прикрасити перемеленими горіхами, свіжими фруктами, цукатами. Залиште просочитися на 3-4 години в холодильнику.

Пісний кекс з апельсинами

Пісний кекс з апельсинами

Рецепт його дуже простий, бюджетний, а сам кекс виходить соковитий, ароматний і довго не черствіє.

Інгредієнти

  • 100 мл рослинної олії без запаху;

  • 175 г цукрового піску;

  • 200 мл апельсинового соку;

  • 100 г родзинок;

  • 0,5 ч. л. соди;

  • 1 ч. л. оцту;

  • 330 г пшеничного борошна;

  • цедра одного великого апельсина або двох дрібних.

Спосіб приготування:

  1. Родзинки залийте окропом на 5 хв, потім вилийте настій.

  2. Цукор змішайте з маслом в мисці, туди ж потріть цедру апельсина.

  3. З м’якоті вичавіть сік за допомогою преса для цитрусових.

  4. Якщо соку вийшло мало – можна долити води.

  5. У миску введіть родзинки, сік, гашену оцтом соду і розмішайте.

  6. Частинами засипте борошно і замісіть тісто.

  7. Форму для кекса змастіть маслом, вилийте тісто і розрівняйте лопаткою.

  8. Відправте в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте 45 хвилин.

  9. Дайте охолонути і посипте цукровою пудрою.

Ось така підбірка смачних і корисних страв для пісного столу без заморочок і тривалого готування.

Нехай ваш раціон буде збалансованим і повноцінним!

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.

Вам сподобалася стаття?

Наполеон: класичний рецепт улюбленого торта

Наполеон: класичний рецепт улюбленого торта

09.12.2020
Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

17.05.2021
Що приготувати на Новий рік Бика 2021: ТОП-6 рецептів

Що приготувати на Новий рік Бика 2021: ТОП-6 рецептів

14.12.2020