Пропонуємо смачні і корисні рецепти пісних страв для всіх, хто планує дотримуватися посту і хоче приділити увагу своєму здоров’ю. Хто сказав, що «пісний» – значить прісний і одноманітний? Ви дізнаєтеся про смачні страви на сковороді і в духовці, які відповідають канонам поста, та сприяють духовному і фізичному оздоровленню.
Сучасна наука також рекомендує періодами обмежувати тваринні продукти. Це позитивно впливає на здоров’я: клітини переварюють накопичені всередині продукти розпаду. Стимулюється цей процес, в тому числі, обмеженнями калорійності раціону.
Які страви входять в пісне меню
Кожна людина по-своєму сприймає піст і утримання від їжі, але існують деякі загальні правила, що варто виключити зі свого раціону:
-
продукти тваринного походження;
-
молочні продукти;
-
яйця.
Звідси можна виділити основні правила при формуванні раціону харчування в піст. Три простих ознаки правильного посту:
-
Можна заощадити на харчуванні і направити гроші на допомогу іншим людям.
-
Можна заощадити час на готуванні і витратити його на духовний розвиток.
-
З’являється можливість переключитися з самопрезентації для людей на самопізнання і рефлексію.
Керуючись цими правилами, класичний раціон під час посту: круп’яний суп, відварені овочі, квашені капуста, огірки і помідори, соління, каша, хліб. Найпопулярніші продукти: кабачкова та інша овочева ікра, зелений горошок і горіхи.
Щоб вибрати свіжий і корисний консервований горошок – зверніть увагу на дату розфасовки. Оптимальний період – червень-липень, час збору врожаю.
Каші – універсальна страва для тих, хто поститься, яка рятує багатьох. Але, якою б корисною не була гречка або вівсянка, їсти їх кожен день просто нестерпно.
Урізноманітнити меню допоможе кускус, він не тільки наситить, але і поповнить організм вітамінами, так необхідними в період посту.
В якості повноцінних білкових продуктів використовують горох і квасолю. Останнім часом також часто зустрічаються страви з сочевиці і нуту. Сочевиця – ідеальний замінник м’яса, в ній міститься більш якісний білок, який засвоюється організмом на 80%. Незалежно від кольору зерен – різні види корисні приблизно однаково. У зеленій крупі менше крохмалю, її добре використовувати для салату і гарніру. Для супу, каші, котлет або навіть цукерок – беріть крупу будь-якого кольору.
З овочів придивіться до баклажанів, вони вигідно доповнюють гарніри. Не перезрілий і максимально свіжий баклажан завжди важчий: при невеликому розмірі (15-18 см) має вагу 250-400 грам. У свіжого овоча вмятинка від натискання практично не утворюється.
Пісний суп із сочевиці
Густий ситний суп на овочевому бульйоні.
Інгредієнти
-
150 г червоної сочевиці;
-
головка цибулі;
-
морквина;
-
2–3 зубчики часнику;
-
томат;
-
два бульби картоплі;
-
0,5 ч. л. куркуми;
-
два лаврових листка;
Як приготувати:
-
Цибулю і часник наріжте ножем якомога дрібніше. Морквину і помідор поріжте соломкою, а потім на дрібні шматочки.
-
Підігрійте рослинну олію на сковороді, обсмажте цибулю дві хвилини. Додайте часник і готуйте ще трохи.
-
Насипте моркву, продовжуйте готувати дві хвилини. Введіть томати і смажте ще 5 хвилин.
-
Засипте чорний перець, куркуму.
-
Промийте сочевицю, помістіть в каструлю і залийте холодною водою. Готуйте на середньому вогні.
-
Сиру картоплю поріжте дрібними скибочками. Після закипання води в каструлі – додайте картоплю.
-
Через 15 хвилин зніміть шумівкою піну, відправте в каструлю обсмажені овочі. Додайте лаврушку і сіль.
-
Вимкніть і настоюйте чверть години, щоб суп натягнувся.
-
Подавайте зі свіжою шаткованою зеленню.
Пісні вівсяні котлети
Готуються швидко і просто. Ззовні виходять хрусткі, а всередині м’які і ніжні.
Інгредієнти
-
склянка вівсяних пластівців;
-
півсклянки окропу;
-
сиру картоплина;
-
цибулина;
-
часник;
-
зелень;
-
панірувальні сухарі;
-
сіль, перець.
Спосіб приготування:
-
Насипте в миску вівсяні пластівці швидкого приготування і залийте половиною склянки окропу.
-
Накрийте кришкою і залиште настоюватися півгодини.
-
Додайте натерту на дрібній тертці картоплю і дрібно нарізану цибулину.
-
Видавіть зубчик часнику через часникодавку і нашаткуйте зелень. Присмачіть спеціями і ретельно змішайте.
-
Вологими руками сформуйте котлетки і обваляйте в панірувальних сухарях. Обсмажте на середньому вогні до рум’яної скоринки.
Капустяні котлети
Готуються з усього, що знайдеться в холодильнику. Але смачніше за все з пшоном, морквою і зеленню.
Інгредієнти
-
800 г білокачанної капусти;
-
0,5 склянки манної крупи;
-
5–6 ложок відвареного пшона;
-
2 ложки борошна;
-
морквина;
-
цибулина;
-
кріп;
-
панірувальні сухарі.
Спосіб приготування:
-
Наріжте головку капусти великими шматками, відваріть 3–4 хв.
-
Відкиньте в друшляк, щоб пішла вся рідина.
-
Коли капуста трохи охолоне – пропустіть її через м’ясорубку.
-
Додайте манку і пшоно, дрібно натерту моркву й цибулю.
-
Поперчіть, насипте рубаний кріп і змішуйте фарш. Якщо потрібно – додайте трохи борошна.
-
Зліпіть кульки, обваляйте в паніровці і розпластайте. Готуйте на розпеченій з жиром сковороді до красивого золотистого кольору.
Котлети виходять щільними, не розвалюються і добре тримають форму.
Пісний салат Олів’є
Замість м’ясних продуктів використовуйте печериці.
Вам знадобиться:
-
200 г печериць;
-
цибулина;
-
дві картоплі;
-
морква;
-
свіжий і маринований огірок;
-
банка консервованого горошку;
-
оцет;
-
сіль, перець.
Спосіб приготування:
-
Наріжте гриби невеликими кубиками, обсмажте на сухій сковорідці, поки не випарується весь сік. Потім налийте трохи олії, посоліть і підсмажте до світлої скоринки. Залиште остигати.
-
Дуже дрібно наріжте цибулю, залийте окропом і замаринуйте, додавши оцет, сіль і цукор.
-
Відварені моркву, картоплю, свіжий і маринований огірок поріжте кубиками.
-
Змішайте в мисці всі інгредієнти і додайте зелений горошок з банки.
-
Заправляйте пісним майонезом, рецепт якого ви знайдете нижче.
Пісний майонез
Інгредієнти
-
80 мл розсолу з консервованого горошку;
-
230 мл рослинної олії;
Спосіб приготування:
-
У чашу блендера злийте рідину з консерви.
-
Внесіть по одній чайній ложці солі, цукрового піску і яблучного оцту. Збивайте блендером не менше 60 секунд.
-
Поступово вливайте олію, працюючи блендером ще 3–4 хвилини.
Виходить ніжний, смачний, білосніжний соус. Щоб майонез вийшов більш густим – можна додати трохи більше жиру.
Пісний салат із запеченими овочами
Вам знадобиться:
-
буряк;
-
морквина;
-
свіжий огірочок;
-
томати чері;
-
зелень цибулі;
-
банка консервованої кукурудзи;
-
гірчиця;
-
лимонний сік.
Спосіб приготування:
-
Наріжте невеликим кубиком свіжу моркву і буряк, викладіть в жаростійку форму і збризніть жиром.
-
Нагрійте духовку до 180 градусів і відправте в неї овочі. Моркву запікайте 15 хвилин, буряк – півгодини. Остудіть.
-
Надайте іншим компонентам таку ж форму і висипте в салатник.
-
Додайте консервовану кукурудзу.
-
Для заправки змішайте лимонний сік, олію, гірчицю.
-
Гарненько перемішайте і посоліть.
Пісна риба
Інгредієнти
-
дві тушки хека (700 г);
-
середня цибуля;
-
морквина;
-
70 г томатної пасти;
-
50 г борошна;
-
лавровий лист;
-
перець мелений і горошком;
-
сіль.
Спосіб приготування:
-
Цибулю наріжте кубиками, моркву – потріть на крупній тертці.
-
Тушки очистіть від нутрощів, видаліть плавники, помийте. Посоліть з усіх боків, трохи присипте меленим перцем.
-
Наріжте рибу порційними шматками товщиною близько 3 сантиметрів.
-
Обваляйте в борошняній паніровці і обсмажте на рослинному жирі з двох боків до рум’яної скоринки.
-
Окремо обсмажте трохи цибулю, внесіть до неї моркву і пасеруйте до напівготовності. Посоліть.
-
Розведіть томатну пасту в склянці води до однорідності.
-
На пасеровані овочі покладіть шматочки риби, залийте соусом, спеціями.
-
Після закипання соусу накрийте кришкою і тушкуйте ще 10-15 хв.
Пісне печиво
Нехитре швидке печиво. Разом з замішуванням і випіканням на його приготування ви витратите півгодини.
Вам знадобиться:
-
240 г пшеничного або вівсяного борошна;
-
50 г картопляного крохмалю;
-
75 г оливкова олія;
-
по чверті чайної ложки солі і соди;
-
кілька гранул лимонної кислоти;
-
95 мл води;
-
100 г цукрового піску.
Спосіб приготування:
-
Завантажте в чашу кухонної машини борошно з крохмалем. Поставте режим замішування.
-
Додайте потроху жир.
-
Погасіть соду лимонною кислотою з водою або декількома краплями оцту. Разом з сіллю введіть в тісто. Продовжуйте вимішування.
-
Влийте воду з цукром.
-
Тісто не повинно бути дуже густим, але добре відставати від вінчика і стінок посуду.
-
Посипте стіл борошном, покладіть тісто і трохи вимісіть руками. Маса виходить жива і піддатлива.
-
Пройдіться качалкою, формуючи рівний пласт товщиною 0,5-1 см.
-
Надайте форму печиву: ножем або фігурками для випічки.
-
Застеліть деко пергаментним папером, викладіть заготовки з проміжками в два сантиметри один від одного.
-
Випікайте при температурі 200 градусів протягом 15-17 хв. На режимі з конвекцією знадобиться близько 10 хв.
Пісний пиріг Манник
Вам знадобиться:
-
10 г розпушувача для тіста;
-
20 г родзинок;
-
склянка манної крупи;
-
склянка цукрового піску;
-
пакетик ваніліну;
-
півсклянки олії без запаху;
-
склянка теплої води;
-
4–5 ст. ложок борошна.
Спосіб приготування:
-
Промийте родзинки, запарте гарячою водою на 10 хвилин. Злийте рідину і обсушіть на серветці.
-
З’єднайте родзинки, розпушувач, манку, цукор-пісок і ванілін.
-
Введіть масло і теплу воду. Ретельно перемішайте і дайте настоятися півгодини, щоб крупа набухла.
-
Борошно просійте через сито і додавайте поступово в масу. Слідкуйте за консистенцією тіста: воно повинно нагадувати густу сметану.
-
Духовку прогрійте до 180 градусів. Форму для випічки застеліть пергаментним папером і змастіть маслом. Вилийте тісто. Зручно знімати залишки маси з миски з допомогою силіконової лопатки із заокругленим краєм.
-
Відправте запікатися на годину. Готовність перевірте дерев’яною паличкою або зубочисткою – вони повинні виходити повністю сухими.
Пісний торт з кремом без яєць, масла і молока
Незвичайний вегансько-пісний тортик здивує своїм насиченим яскраво-жовтим кольором, і не всі відразу повірять, що в ньому немає яєць або хоча б куркуми.
Для бісквіту:
-
250 г цукрового піску;
-
¼ ч. л. солі;
-
¼ ч. л. мускатного горіха;
-
2 морквини;
-
1 ч. л. соди;
-
330 г борошна;
-
100 мл соняшникової олії.
Для крему:
-
350 мл фруктового соку;
-
по 3 ст. л. цукрового піску і манки.
Для глазурі:
-
по 3 ст. л. какао і цукрового піску;
-
1 ст. л. борошна;
-
5 ст. л. води;
Спосіб приготування:
-
Увімкніть духовку на 200 градусів і беріться за приготування.
-
На дрібній тертці натріть сиру моркву. Засипте в велику миску разом з усіма сипучими компонентами і маслом. Додайте половину борошна, змішайте, потім додайте решту.
-
Всередину форми для випічки на 20–24 см застеліть пергамент, вилийте тісто і розподіліть по формі.
-
Випікайте 25–30 хвилин при зачинених дверцятах.
-
Приберіть з форми і дайте охолонути.
-
Зробіть крем: у велику каструлю введіть потрібні інгредієнти, розмішайте. Безперервно помішуючи на повільному вогні, заваріть крем. Коли він стане схожим на кисіль або желе – потрібно збити міксером. Він повинен загуснути і побілішати.
-
Для глазурі засипте сухі інгредієнти, змішайте з рідкими і поставте на плиту, щоб заварити помадку. Постійно вимішуйте глазур силіконовою лопаткою, щоб вона не встигла пригоріти з боків посуду. Досить, щоб розчинилися дрібні кристали – і знімайте з вогню.
-
У залежності від висоти бісквіта поріжте його довгим ножем для бісквіта на 2–3 частини. Розподіліть весь крем між шарами, зберіть тортик.
-
Шапочку торта покрийте глазур’ю.
Можна прикрасити перемеленими горіхами, свіжими фруктами, цукатами. Залиште просочитися на 3-4 години в холодильнику.
Пісний кекс з апельсинами
Рецепт його дуже простий, бюджетний, а сам кекс виходить соковитий, ароматний і довго не черствіє.
Інгредієнти
-
100 мл рослинної олії без запаху;
-
175 г цукрового піску;
-
200 мл апельсинового соку;
-
100 г родзинок;
-
0,5 ч. л. соди;
-
1 ч. л. оцту;
-
330 г пшеничного борошна;
-
цедра одного великого апельсина або двох дрібних.
Спосіб приготування:
-
Родзинки залийте окропом на 5 хв, потім вилийте настій.
-
Цукор змішайте з маслом в мисці, туди ж потріть цедру апельсина.
-
З м’якоті вичавіть сік за допомогою преса для цитрусових.
-
Якщо соку вийшло мало – можна долити води.
-
У миску введіть родзинки, сік, гашену оцтом соду і розмішайте.
-
Частинами засипте борошно і замісіть тісто.
-
Форму для кекса змастіть маслом, вилийте тісто і розрівняйте лопаткою.
-
Відправте в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте 45 хвилин.
-
Дайте охолонути і посипте цукровою пудрою.
Ось така підбірка смачних і корисних страв для пісного столу без заморочок і тривалого готування.
Нехай ваш раціон буде збалансованим і повноцінним!
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.