ru
ua

Пиріг із зеленню

Кінець весни і початок літа – сезон свіжих ароматних трав і привід приготувати корисний ситний пиріг із кисломолочним сиром і зеленню. Пропонуємо вам 6 покрокових рецептів пирогів і розповімо, як поєднують різні трави і зелень у національних кухнях світу.

Рецепти пирога із зеленню

Зелені рослини і трави є повноцінним джерелом вітамінів, мікроелементів, необхідних для підтримки сил і здоров’я людини після тривалого холоду. До того ж, вони низькокалорійні, а приготувавши випічку із мінімальним вмістом олії можна здорово підготувати себе до настання літнього сезону, не залишаючись при цьому голодним.

Пиріг із сиром і зеленню

ТОП-5 найкориснішої зелені:

  1. Базилік.
  2. Петрушка.
  3. Кріп.
  4. Щавель.
  5. Селера.

Вам може бути цікаво

Овочеві салати: ТОП-11 рецептів

Заливний пиріг із сиром кисломолочним і зеленню

Заливний пиріг із сиром кисломолочним і зеленню

Інгредієнти

Для начинки:

Спосіб приготування:

  1. Зелену цибулю наріжте на тоненькі кільця, складіть у миску. Додайте топлене на водяній бані вершкове масло.
  2. Внесіть кріп, кисломолочний сир, трохи солі й перцю. Перемішайте і спробуйте.
  3. Просійте через сито борошно в окрему миску. Додайте сіль і розпушувач, добре перемішайте.
  4. Унесіть в борошно яйця, сметану.
  5. Збийте занурювальним міксером. Тісто має вийти за консистенцією як на оладки.
  6. Увімкніть духовку і розігрійте її до 180 градусів.
  7. Вам знадобиться форма для запікання діаметром 24 сантиметри, попередньо змазана маслом і присипана борошном. Зайве борошно струсіть над мийкою.
  8. Залийте половину рідкої суміші, викладіть на неї начинку і розрівняйте ложкою. Не придавлюйте сильно. Зверху налийте залишками суміші.
  9. Випікайте за температури180 градусів близько години. Готовність перевірте зубочисткою або дерев’яною паличкою.
  10. На 10-15 хвилин залиште охолодитися, потім викладіть на дерев’яну дошку і поріжте на шматочки.

Вам може бути цікаво

Як вибрати міксер

Осетинський пиріг із сиром і зеленню

Осетинський пиріг із сиром і зеленню

Батьківщиною тонких пирогів служать землі сучасної Республіки Осетії-Аланії ще з тих часів, коли їх населяли алани, скіфи і сармати. Існує більше 12 видів пирогів, які відрізняються начинкою і бувають з м’ясом, квасолею, черемшею, капустою, картоплею, гарбузом, грибами і черешнею.

Із давніх часів збереглася традиція на сімейні свята подавати «три пироги», кожен з яких символізує Сонце, Воду і Землю.

Головний принцип приготування осетинських пирогів: тісто і начинка повинні бути однакової ваги, або начинки може бути навіть більше, ніж основи.

Інгредієнти

Для начинки:

Спосіб приготування:

  1. Кількість води завжди залежить від стану борошна і її може знадобитися трохи більше або менше вказаної в рецепті.
  2. Налийте склянку теплої води в піалу, розчиніть у ній дріжджі й цукор. Перемішайте і залиште на 15-20 хвилин при кімнатній температурі, щоб дріжджі прокинулися.
  3. Просійте борошно через сито в глибоку миску, внесіть сіль і дріжджову суміш. Починайте замішувати тісто, у разі необхідності додавайте воду, що залишилася. Продовжуйте заміс, поки все борошно не вбере рідину.
  4. Коли тісто ще липне до рук – поступово внесіть рослинну олію. Чим довше ви будете замішувати, тим смачніше вийде тісто. Олії може знадобитися не повна кількість: як тільки тісто почне зчищатися зі стінок посуду – перестаньте її вводити, але продовжуйте замішувати.
  5. Не зайвим буде кілька разів відбити тісто: візьміть його в долоню і різко поверніть назад у посудину. Так воно додатково насититься киснем і стане ще пишніше. В результаті готове тісто виходить м’яке, плинне і перестає липнути до рук.
  6. Накрийте харчовою плівкою, потім кришкою і закутайте у ковдру. Поставте у тепле місце на 2-3 години, щоб тісто піднялося.
  7. Після зазначеного часу розімніть тісто і дайте йому повторно піднятися. Знову накрийте плівкою, потім кришкою і залиште на 1-2 години.
  8. Із зазначених інгредієнтів виходить приблизно 900 грам сирого тіста. Розділіть його на три частини по 300 грам.
  9. Гарненько промийте зелень під краном, наріжте дрібно.
  10. На великій терці натріть твердий сир.
  11. Змішайте в окремій глибокій ємності зелень із сиром і листям, перемішайте. Скачайте три однакових клубочки.
  12. Починайте формувати пироги. Розімніть корж руками до плоского кола, вистеліть його начинкою. Загорніть краї коржика до центру, трохи відтягуючи їх. З’єднайте краї і примніть опукле місце, розрівнюючи пиріг. Розпластайте готовий кругляш разом із начинкою, трохи присипте борошном і відправте на змащене маслом деко. Після укладання розрівняйте всі краї по периметру дека і зробіть пальцем у центрі пирога дірочку. Вона не дозволить випічці роздутися під час запікання.
  13. Прогрійте духовку на максимальну температуру (240 градусів). Випікайте 10-15 хвилин до готовності.
  14. Поки пиріг гарячий – змастіть його шматочком вершкового масла.

Вам може бути цікаво

Рулети з лаваша: ТОП-9 рецептів

Вірменський пиріг із зеленню

Вірменський пиріг із зеленню

Тісто для таких пирогів повинно бути прісним і бездріжджовим, тому в його складі тільки вода і борошно. Але ви можете на свій розсуд додати трохи цукру і солі. Тісто виходить дуже щільним і вимішувати його потрібно тривалий час, тому краще використовувати планетарний міксер або тістоміс. А в складі начинки ви можете взяти будь-яку кількість зелені, якщо не любите смак деяких трав – просто не використовуйте їх.

Пиріг із зеленню

Традиційну страву вірменської кухні називають Женгялов-хац і готують його з використанням від 17 до 22 видів зелені. Важливо також зберігати баланс зелені із прісним і насиченим смаком, тому кропиви, шпинату, салатного листя і бурякової гички має бути більше, ніж кіндзміндзюка (гірської кінзи), зеленої цибулі, петрушки і кропу. Зовсім трохи додають щавлю і кульбаби, які мають вельми яскравий смак.

Інгредієнти

  • 3 склянки пшеничного борошна;
  • 1 склянка теплої води;
  • 2 ч. л. солі – на ваш розсуд;
  • 1 ст. л. цукру – на ваш розсуд;
  • кріп;
  • базилік;
  • листя салату;
  • листя кульбаби;
  • петрушка;
  • кінза;
  • кислий щавель;
  • кінський щавель;
  • кропива;
  • гусяча травичка (горець пташиний);
  • шпинат;
  • зелена цибуля;
  • зелений часник;
  • зелений естрагон;
  • бурячиння.

Спосіб приготування:

  1. Просійте три склянки борошна в миску, використовуючи сито. З’єднайте з водою в чаші кухонного міксера і запустіть апарат. Як тільки міксер почне очищати тістом боки чаші – можна його вимикати.
  2. Посипте стільницю борошном і кілька хвилин неспішно вимішайте тісто руками. Потім відбийте його, різко опускаючи на стіл. Коли суміш перестане прилипати до рук і стане м’якшою – скачайте колобок, покладіть в миску і накрийте харчовою плівкою. Залиште заготовку на кілька годин або навіть на ніч.
  3. У бурякової гички видаліть грубу частину, залиште лише м’які листочки. Всю зелень дрібно порубайте.
  4. Засипте дрібно посічену зелень у миску і гарненько помніть руками.
  5. Дістаньте тісто з-під плівки, розділіть на невеликі грудочки, розміром із тенісну кульку. Розімніть і скрутіть у колобки. Накрийте рушником.
  6. Унесіть на робочу поверхню трохи борошна і розрівняйте один колобок у рівний диск за допомогою качалки.
  7. У центр диска покладіть хорошу кульку зелені розміром з ту саму тенісну кульку.
  8. Можна додати трохи солі й перцю на ваш розсуд. Зберіть тісто, наче готуєте вареники. Переконайтеся, щоб шов вийшов повненьким, переверніть пиріг і розпластайте його долонею, роблячи корж якомога тоншим. Зелень повинна просвічуватися, а товщина тіста повинна бути як на лаваш. Якщо всередині зібралося багато повітря – зробіть невелику дірочку, випустіть повітря і заліпіть назад.
  9. Виконайте те саме з рештою колобків. Якщо у вас залишиться зайва зелень – її можна заморозити або використати в суп, омлет чи салат. Зайве тісто можна пустити на лаваші або також заморозити.
  10. Розігрійте сковороду з антипригарним покриттям або гриль-панель, бажано використовувати масло тільки для змазування покриття перед першим приготуванням і смажити на сухій поверхні. Відправте корж на підігріту панель і смажте при повільному нагріванні до утворення світло-золотистої скоринки.
  11. Готовий пиріг розріжте навпіл, унесіть всередину шматочок вершкового масла і почекайте, поки він розтечеться і змішається з начинкою. Їжте в теплому або охолодженому вигляді.

Вам може бути цікаво

Як вибрати сковороду

Турецький пиріг із сиром і зеленню

Турецький пиріг із сиром і зеленню

Турецький пиріг готується на основі тонких листів – юфки. І в його рецепті головне не склад, а техніка приготування. Ще ці тонкі листи називають «паперовий хліб» – їх використовують як основу для різноманітної солоної і солодкої випічки.

Інгредієнти

  • 3 склянки борошна;
  • щіпка солі;
  • 1-1,5 склянки води.

Для начинки:

  • 4-5 листів юфки (рецепт нижче);
  • 300 г кисломолочного сиру або бринзи;
  • куряче яйце;
  • 200 г білого йогурту;
  • 100 г 30% вершків;
  • вершкове масло.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте борошно із сіллю у великій мисці. Потроху влийте третину води, перемішайте. Як кажуть у Туреччині, – тісто має вийте м’яке, як мочка вуха. Додайте ще стільки води, щоб тісто залишалося м’яким, але не розпливалося.
  2. Залиште настоятися півгодини.
  3. Викладіть тісто на посипаний борошном стіл. Сформуйте рівну довгу ковбаску і наріжте ножем на рівні кульки розміром із велике яйце. Зверніть кульки клубочком і відсуньте вбік відпочивати. У вас повинно вийти 5 кульок.
  4. Покладіть одну кульку тіста в центр робочої області, посипаної борошном. Розімніть руками і починайте розгортати кульку качалкою: рівномірно і якомога тонше.
  5. Щоб зробити тісто ще більш тонким – посипте його зверху борошном і намотайте на качалку, розкачайте і розгорніть назад. Поступово юфка ставатиме все тоншою і тоншою. Періодично посипайте борошном з обох боків, щоб пласт не прилипав до столу.
  6. Коли юфка стала максимально тонкою – пересипте її борошном і скрутіть конвертиком. Розкачайте так решту кульок.
  7. Можна приступити до начинки. Розподіліть кисломолочний сир рівномірно за кількістю юфок. Розгорніть перший лист юфки, посипте його сиром і розімніть по всій площі. Згорніть лист у тоненьку трубочку. Виконайте цей крок з усіма листами.
  8. Круглу форму для запікання вистеліть пергаментним папером і змастіть маслом. Покладіть першу юфку по зовнішньому краю форми, наступні викладайте по формі равлика.
  9. Приготуйте заливку для пирога з йогурту, вершків і яйця. Перемішайте компоненти до однорідного стану і залийте пиріг. Заповніть всі порожнечі й створіть рівномірне покриття.
  10. Прогрійте духовку до 180 градусів і помістіть у неї пиріг до утворення золотистої скоринки. Це займе приблизно півгодини.
  11. Дістаньте із духовки і дайте охолонути. Потім поріжте на шматочки.

Лінивий пиріг із зеленню

Лінивий пиріг із зеленню

Для його приготування вам знадобиться всього 10 хвилин плюс час на випічку. Пиріг виходить дуже смачний і ароматний.

Інгредієнти

Для начинки:

  • 200 г зеленої цибулі;
  • 4 яйця;
  • 1 ст. л. сметани;
  • сіль і перець.

Спосіб приготування:

  1. Тонко наріжте цибулю і перекладіть в глибоку миску.
  2. Відваріть круто яйця не більше 8 хвилин після закипання, щоб зберегти колір жовтка.
  3. Охолоджені яйця наріжте кубиками. Додайте до цибулі разом із сіллю і перцем. Унесіть сметану і перемішайте.
  4. Для тіста розбийте у піалу три яйця, сметану, посоліть і перемішайте блендером 20-30 секунд.
  5. Борошно з’єднайте із розпушувачем, просійте через сито і додайте до рідкого тіста.
  6. Форму для запікання на 24 сантиметри змастіть маслом, вилийте половину тіста, розрівняйте і викладіть начинку.
  7. Завершіть також рідким тістом, ховаючи всю начинку.
  8. Готуйте у розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин.

Вам може бути цікаво

Як вибрати блендер

Пиріг із лаваша з кисломолочним сиром і зеленню

Пиріг із лаваша з кисломолочним сиром і зеленню

Якщо ви любитель кисломолочного сиру та сулугуні – вам точно сподобається цей сирний пиріг із лаваша.

Інгредієнти

  • 200 г лаваша;
  • 3 яйця;
  • 150 мл молока;
  • 100 г сиру кисломолочного;
  • 150-200 г сиру сулугуні;
  • зелень петрушки, шпинату і цибулі.

Спосіб приготування:

  1. Розбийте в миску три яйця, додайте до них сіль, кисломолочний сир і молоко. Перемішайте вінчиком.
  2. Уведіть натертий на крупній терці сулугуні. Трохи сиру залиште на шапочку.
  3. Дрібно порубайте зелень і додайте до інших компонентів.
  4. Використовуйте квадратну або прямокутну форму для запікання. Розріжте лаваш кухонними ножицями по периметру форми.
  5. Перший шматочок лаваша викладіть на дно форми, налийте кілька ложок начинки і розрівняйте до самих країв.
  6. Зверху покладіть наступний листочок, трохи притисніть. І знову начинку. Проробіть так з усіма листами.
  7. Останній шар завершіть тертим сиром.
  8. Поставте пиріг у розігріту до 200 градусів духовку і випікайте 25-30 хвилин. Пиріг повинен добре підійти і покритися сирною скоринкою.
  9. Остудіть і перекладіть на тарілку.

Нехай свіжа зелень принесе максимум користі для вашого організму, а смачні й ситні пироги полюбляться всім домашнім!

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.