ru
ua

Як перевірити смартфон при покупці

У цій статті розберемо одну дуже важливу тему: як перевірити смартфон при покупці. Матеріал буде однаково корисний як для людей, які купують вживаний телефон, так і для тих, хто купує абсолютно новий девайс із гарантією. Завжди є ймовірність наштовхнутися на бракований або пошкоджений при транспортуванні товар, тому важливо переконатися, що смартфон не має зовнішніх дефектів, і що всі його модулі функціонують справно.

Первинний огляд і перевірка на автентичність

На жаль, якщо купувати смартфони не в офіційних ритейлерів, завжди існує ризик наштовхнутися на підробку. Спритні і заповзятливі шахраї набили руку і навчилися підробляти смартфони так, що за зовнішнім виглядом не підкопаєшся, однак програмну частину підробити куди складніше. Щоб перевірити автентичність смартфона, робимо наступне:

  • вмикаємо телефон;
  • набираємо комбінацію *#06#.

Ця комбінація універсальна для всіх смартфонів, з її допомогою ви дізнаєтеся IMEI пристрою.

IMEI – це унікальний ідентифікаційний номер, що складається з 15 цифр.

Він присвоюється смартфону на етапі виробництва. Це як відбиток пальця, тільки у світі смартфонів – він у кожного свій, і в усьому світі не знайдеться жодного пристрою з таким же IMEI.

Коли дізнаєтеся IMEI вашого нового смартфона, порівняйте його з кодом, зазначеним на коробці пристрою. Якщо не співпадуть – перед вами підробка.

Як перевірити смартфон при покупці

Вам може бути цікаво

Як вибрати мобільний телефон

А ось ще кілька способів, як перевірити смартфон при покупці на справжність:

  1. Пробити серійний номер через офіційний сайт виробника. У базі даних усіх брендів міститься інформація про всі оригінальні смартфони, і кожен покупець може перевірити, чи є його модель у цій базі. Наприклад, ось за цим посиланням можна перевірити справжність придбаного iPhone. А тут база даних смартфонів Samsung. Аналогічні сайти є у всіх великих виробників.
  2. Зовнішній вигляд. Підробки хоч і схожі на оригінал, але все одно вони завжди виглядають гірше. Криві шви, не ідеально гладке скло, зміщена камера, розміри і вага, що не співпадають з оригіналом – відмінності можуть бути досить істотні. Нюанс у тому, що розпізнати підробку за зовнішнім виглядом може лише досвідчена людина, яка добре знає, як повинен виглядати оригінал. Та й в цілому цей метод за надійністю сильно поступається всім іншим.
  3. Низька вартість. Пам’ятайте: безкоштовний сир тільки в мишоловці. Якщо апарат продається за ціною, яка набагато нижча від ринкової – це або підробка, або крадений смартфон, або ще щось нехороше. Особливо це стосується дешевих нібито флагманів за 5-10 тисяч гривень, які в офіційних магазинах продаються за 25-30 тисяч. Якщо купуєте смартфон за ціною, істотно нижчою за офіційну, слід бути особливо пильним.

Із приводу оригінальності не варто переживати тим, хто купує бюджетний смартфон Huawei, Lenovo, Meizu або будь-якого іншого китайського бренду. Недорогі девайси рідко підробляють, тому що набагато вигідніше створювати копії флагманів.

Тепер ви знаєте, як перевірити смартфон на справжність, однак визначення оригінальності не захистить вас від покупки бракованого або пошкодженого пристрою.

Як перевірити телефон на працездатність

Пробити серійний номер через офіційний сайт постачальника легко, а ось самостійно перевірити основні модулі на працездатність куди складніше. Почнемо з дисплея.

Перевіряємо на биті пікселі

Зображення на екрані смартфона будується з мільйонів пікселів. Вони дуже маленькі, тому при поверхневому огляді помітити їх вкрай складно. Перевірити смартфон на наявність битих, тобто пошкоджених пікселів, за допомогою таких дій:

Встановити Screen Test. Ця програма абсолютно безкоштовна, з її допомогою ви легко зможете знайти неактивні точки, які не змінюють свій колір. Особливо важливо прогнати смартфон через Screen Test у тому випадку, якщо купуєте девайс із рук.

Із заздалегідь заготовлених картинок. На жаль, відразу після покупки вам можуть не дозволити встановлювати сторонні додатки на смартфон – у цьому випадку перевіряти доведеться підручними засобами. Вам буде потрібна карта пам’яті із заздалегідь заготовленими одноколірними зображеннями всіх основних кольорів – білий, чорний, сірий, червоний, зелений, синій і різноманітні градієнтні заливки.

Як перевірити екран смартфона

Перебираючи різні зображення вдивляйтеся – биті пікселі при такому тестуванні сильно кидаються в очі. Складнощі можуть виникнути при тестуванні флагманів – у дорогих смартфонів висока щільність пікселів, через що окремі точки неозброєним оком помітити вкрай складно. З недорогими смартфонами Xiaomi у цьому плані простіше.

Як перевірити акумулятор смартфона

З акумулятором складніше, тому що для його тестування необхідно хоча б 1-2 години. При купівлі нового телефону переживати про це не варто – браковані або пошкоджені «з коробки» акумулятори – величезна рідкість. А ось якщо купуєте девайс із рук, наполягайте на додатковому часі для перевірки.

Перевірити батарею хоча б частково можна і за короткий проміжок часу – просто встановіть яскравість на 100%, включіть якесь відео і викрутіть гучність на максимум. Якщо через 5-10 хвилин такого стрес-тесту батарея розрядиться більш ніж на 5%, отже, з акумулятором великі проблеми.

Тестуємо модулі зв’язку і навігації

Наступний крок – переконатися, що всі основні функції працюють. Для цього зателефонуйте кому-небудь із знайомих і пару хвилин поспілкуйтеся – перевірте, що ви добре чуєте людину, і що ваш співрозмовник також чує все чітко. Активуйте і протестуйте також гучний зв’язок, тому що проблеми з основними динаміками не рідкість для телефонів, що були в користуванні.

Окремо перевірте GPS – для цього встановіть безкоштовний додаток GPS Test, виглядає воно ось так:

Перевірка смартфона

У цьому додатку ви зможете перевірити всі модулі навігації, але найголовніше – вийдіть на відкриту місцевість і зверніть увагу на GNSS Status. Якщо смартфон показує «3D Fix» і добре справляється з прийомом сигналу, значить, все в порядку. Якщо постійно бачите напис «No Fix», це може свідчити або про несправності модуля GPS, або про те, що ви перебуваєте в дуже поганих умовах прийому сигналу. Як би там не було, у містах і великих населених пунктів таких проблем виникати не повинно.

А ось ще кілька порад, як перевірити смартфон перед покупкою:

  1. Розпочніть відтворення відео або пісню, щоб переконатися в працездатності динаміка. Особливо уважним треба бути, якщо телефон має стереодинаміки – у цьому випадку потрібно впевнитися, що обидва динаміка працюють справно.
  2. Якщо у вас є Bluetooth-гарнітура або TWS-навушники, підключіть їх до смартфону і перевірте роботу.
  3. Увімкніть камеру і спробуйте зробити кілька знімків на різні модулі. Оцініть якість отриманих зображень і переконайтеся в коректній роботі.
  4. Придивіться до екрану на мінімальному і максимальному рівні яскравості і переконайтеся, що він не мерехтить – якщо рівень ШІМ високий, це може з часом сильно дратувати і провокувати втому очей.
  5. Перевірте основну технічну інформацію про смартфон і порівняйте її з тією, яку заявляє продавець. Технічні характеристики смартфона можна знайти в налаштуваннях.

Перевірка характеристик смартфона при покупці

Якщо хоч якісь модулі викликають сумніви, і ви не впевнені, що пристрій працює справно, краще відмовитися від покупки. Не варто приймати рішення під впливом емоцій або через почуття провини, що ви витратили чийсь час. Будьте непохитні, не поспішайте і уважно вивчіть пристрій перед покупкою. А якщо продавець будь-яким чином перешкоджає вам або наполегливо намагається квапити з прийняттям рішення – це лише ще один привід задуматися.

Як перевірити смартфон при покупці в інтернет-магазині

Перше і найголовніше – замовляйте доставку на відділення пошти або кур’єром. Загалом створюйте такі умови, щоб ви могли перевірити товар на справжність і працездатність на етапі отримання. Можна також домовитися про те, що заберете смартфон у пункті видачі – там вас взагалі ніхто не має права квапити, і ви зможете перевірити смартфон, керуючись описаними вище порадами.

При доставці кур’єром попросіть людину почекати 10 -15 хвилин. Щоб скрасити очікування, запросіть його в будинок і почастуйте чаєм, а самі тим часом перевірте смартфон на предмет фізичних ушкоджень і переконайтеся в працездатності всіх основних модулів.

На цьому все, дякуємо за увагу і до нових зустрічей!

Фото взяті з джерел: unsplash.com.