ru
ua

Як варити рис: правильні пропорції, час, посуд

Щоб дізнатися, як варити рис, потрібно визначити його сорт:

  • тайський рис – жасмин;
  • містраль;
  • червоний рис – рубін;
  • коричневий нешліфований рис – бурий;
  • басматі;
  • арборіо;
  • дикий рис – чорний.

Вони відрізняються тим, як довго варити крупу, а також продуктами, з якими поєднуються і способами приготування: у мультиварці, у пароварці, на молоці, у холодній воді чи окропі.

Вибір залежить від того, що ви хочете приготувати і в який спосіб. Далі ви знайдете шпаргалку, як правильно варити рис у будь-якому зручному для вас посуді.

Скільки варити рис для різних страв

Обов’язково перед варінням промити крупу під краном, вимиваючи крохмаль. Рекомендуємо міняти воду 5-7 разів, поки вона не стане прозорою. Чи знайоме вам твердження, що на склянку крупи потрібно брати дві склянки води? Воно не дуже актуальне при такому ємному переліку сортів. Дотримуйтесь часу, зазначеному на упаковці, або користуйтеся таблицею з розрахунком часу для кожного сорту крупи.

Таблиця. Як правильно варити рис: пропорції та час приготування.

Сорт Пропорції крупи до води Час приготування
круглозерний 1/2,5-3 15-20 хвилин
довгозернистий 1/1,5-2 15-20 хвилин
бурий (коричневий) 1/2,5-3 30-40 хвилин
дикий 1/3,5 40-60 хвилин
пропарений 1/2 20-30 хвилин

Щоб приготувати рідку кашу, потрібно брати в 6 разів більше води або молока, для в’язкої – у 4 рази.

Особливості приготування різних сортів рису

Круглозерний рис найбільш крохмалистий, клейкий і вбирає більше рідини при варінні, ніж інші сорти. В основному це біле кругле зерно, яке вигідно використовувати для суші та ролів, для каші дитині, у пудингах та десертах. Ідеальний, якщо ви готуєте фрикадельки з рисом, молочну кашу, фарширований перець.

Довгозернистий рис буває круглий і коричневий, перевага цього виду – він не злипається. Підходить для салатів, гарнірів для м’яса, курки, риби і морепродуктів: плов, крабовий салат.

Средньозерний має властивості круглого і довгого, найбільш придатний для супів, оскільки помірно набухає і не сильно злипається. Із нього виходить бездоганний суп харчо з рисом, ризото, паелья.

За ступенем очищення ядра діляться на коричневий рис (з мінімальним шліфуванням), білий (шліфований) і пропарений. Зерна, які шліфуються, мають темний колір, зберігають більше мікроелементів і частіше за інші застосовуються в дієтичному харчуванні. Для їх приготування потрібно більше рідини і часу. Пропарена крупа після обробки багатша на вітаміни.

Як довго варити рис для суші

Рис для суші та ролів

Ключовий момент ідеальних суші – правильно підібраний і підготований рис для суші. Це означає, що він тримає форму, у міру липкий. На 1 частину крупи потрібно взяти 1,5 частини холодної води і довести до кипіння. Після закипання зменшити вогонь на мінімум і варити 15 хвилин. Потім вимкнути вогонь і залишити під закритою кришкою на такий саме час. Щоб надати характерний смак та аромат, рис для суші змочують рисовим оцтом, сіллю і цукром.

Як варити рис у каструлі

Для приготування користуйтеся посудом із кришкою й товстим дном, особливо якщо ви плануєте приготувати розсипчастий гарнір. Попередньо замочіть зерна на 40-60 хвилин, залийте холодною водою, накрийте кришкою і на максимальній температурі доведіть до кипіння. Після закипання – посоліть, перемішайте і знову закрийте кришкою. Варіть 20 хвилин на мінімальному вогні. За 5 хвилин до завершення додайте прянощі або трави за смаком.

Важливе правило: не піднімати кришку і не перемішувати.

Як варити рис у мультиварці

Істотних відмінностей ви не знайдете, але приготування в мультиварці обійдеться вам меншими клопотами і витратами часу. Просто помістіть усі компоненти (промиту крупу, воду, сіль, вершкове масло) у чашу на режимі «Рис». Або ж за допомогою схожих опцій: «Плов», «Гречка» або «Звичайне варіння». Можна додати дрібно нарізані овочі або спеції за смаком. Після звукового сигналу мультиварка дасть вам знати, що страва готова.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

Топ-3 рецепти з рисом

Незвично, але страви з рису можна використовувати для сніданку, обіду або вечері. І вам цілком вистачить звичайних продуктів із холодильника. Спробуйте урізноманітнити своє меню легкими і поживними рецептами під будь-який настрій.

  1. Рисова каша з сиром, родзинками і медом.
  2. Томатний суп із рисом.
  3. Рисовий салат із курагою.

Прискорити приготування допоможе рисоварка для приготування круп із різними температурними режимами для кожного виду зерна.

Рис урізноманітнить буд-яке повсякденне меню, а кухонні гаджети допоможуть приготувати незвичайні рецепти без зайвого посуду і витраченого дарма часу.

Рисова каша з сиром, родзинками і медом

Рисова каша з сиром, родзинками і медом

Інгредієнти

  • 150 г коричневого або дикого рису;
  • 200 мл молока;
  • 200 мл води;
  • 100 г сиру;
  • 50 г мюслі;
  • 20 г родзинок;
  • 2 ч. л. рідкого меду;
  • цукор і сіль;
  • кориця.

Спосіб приготування:

  1. Обмийте крупу і зваріть у молоці навпіл із водою. Додайте сіль, цукор.
  2. Попередньо заваріть окропом родзинки і злийте воду.
  3. Викладіть на тарілку кашу, зверху сир, родзинки та мюслі. Полийте медом і посипте корицею.

Томатний суп із рисом

Томатний суп з рисом

Інгредієнти

  • 150 г рису;
  • 50 г вершкового масла;
  • 7 середніх томатів;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 1 корінь петрушки;
  • чорний мелений перець;
  • зелень;
  • сметана;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте кубиками очищену цибулю, корінь петрушки і моркву натріть на крупній терці. З’єднайте овочі та пасеруйте їх на вершковому маслі до рум’яності.
  2. Готову зажарку перекладіть у каструлю і наповніть водою трохи більше половини. Поставте на середній вогонь.
  3. Бланшуйте помідори, щоб зняти шкірку, перетріть через дрібне сито і додайте в каструлю. Варіть до кипіння.
  4. Додайте в суп промитий рис, накрийте кришкою і варіть ще 20 хвилин до готовності.
  5. Для подання посипте готовий суп рубаною зеленню і сметаною.

Рисовий салат із курагою

Рисовий салат із курагою

Різнобарвний та корисний салат для ситного обіду або вечері.

Інгредієнти

  • 250 г рису;
  • 100 г кураги;
  • 70 г сирих фісташок;
  • 3 ст. л. оливковї олії;
  • 1,5 ст. л. бальзамічного оцту;
  • пучок руколи;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  1. Зіграйте на контрасті – візьміть червоний, білий і дикий рис. Підігрійте в каструлі половину оливкової олії, додайте крупу і обсмажте до прозорості.
  2. Додайте 350 мл води, доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Готуйте під закритою кришкою доки крупа не вбере вологу. Потім долийте ще 150 мл води і варіть до готовності.
  3. Поки готова крупа остигає, підсмажте на сухій сковороді фісташки кілька хвилин і додайте шматочки кураги.
  4. В окремому посуді з’єднайте залишки оливкової олії, бальзамічний оцет, сіль і перець. Змішайте компоненти і подавайте в салатнику.

Зображення взяті з джерел: unsplash.com, stockvault.net.